Se desființează Astra? Mărturie-șoc din interior: liderul Ligii 1 n-are bani nici de mâncare, jucătorii nu au geci și pantaloni lungi de trening. Răspunsul conducerii: „Probabil nu l-am mulțumit pe patron”

Autor: Costin Ștucan Publicat: 14 Sep. 2015, 14:52 Actualizat: 14 Sep. 2015, 15:34 Liga 1

„La Astra se discută deja despre desființare. După ratarea calificării în Europa, Niculae nu mai vrea să țină echipa. Jucătorii sunt neplătiți, Șumudică nu și-a luat salariul de jumătate de an „. Informarea a venit dintr-o sursă apropiată conducerii clubului din Giurgiu, cu o seară înainte de înfrângerea de pe propriul teren cu Pandurii (1-2). În acea seară și a doua zi, era imposibil de discutat cu cei din club. Luni, jucătorii contactați de ProSport nu au dorit să vorbească oficial despre situația tensionată de la echipa care se află pe primul loc în Liga 1. Telefonul lui Șumudică a fost închis toată ziua. Unul dintre fotbaliștii neplătiți a explicat, însă, sub protecția anonimatului, care este situația în club: „La meciul cu Voluntari, n-am vrut să intrăm în cantonament. Sunt restanțe mari, peste trei luni, putem să ne depunem memoriu. După ce am anunțat că nu intrăm în cantonament, ni s-a plătit o jumătate din salariul pe o lună, urmând ca pe 14 septembrie să intre a doua jumătate. Așteptăm banii”.

Pe lângă salarii, fotbaliștii sunt nemulțumiți de condițiile în care trebuie să se pregătească. „În sezonul ăsta, am mâncat de două sau de trei ori la club, în cantonament. Clubul nu are bani nici de mâncare. Săptămâna trecută a plouat și n-am avut pantaloni lungi de trening pentru antrenamente. La Alkmaar, a fost răcoare, dar clubul nu a avut să ne dea niște geci în care să ne îmbrăcăm”.

În condițiile în care salariile s-au diminuat de la 280.000 de euro net, cât plătea clubul pe lună în sezonul trecut, la 130.000 de euro, Astra are în continuare datorii și la foștii jucători, dar și la stafful tehnic. Conform surselor din club, Marius Șumudică trebuie să primească în jur de 40.000 de euro, banii din salarii și prime. Secunzii lui au și ei de primit salariile pe mai multe luni. Zilele trecute, în media au apărut zvonuri privind plecarea antrenorului la CSU Craiova, însă Șumudică nu poate pleca pur și simplu. „Are clauză”, spune Petre Buduru, președintele Consiliului de Administrație al clubului. Dacă pleacă, Șumudică trebuie să plătească 150.000 de euro. Dacă este dat afară, Astra trebuie să-i plătească aceeași sumă.

Conducerea clubului a încercat să obțină recent un împrumut de 600.000 de euro de la bancă. Aplicația i-a fost refuzată din cauza faptului că echipa are conturile blocate.

„Vineri am zburat patru ore de la Londra cu o companie low-cost-ul în care erau tot felul de oameni cu varza în șacoșă, cu genunchii la piept. Vino, stai două ore până faci check-in-ul după meci, nu e deloc ușor”
Marius Șumudică, 3 august 2015, la ProSportLive
 

Buduru: „Nu știu dacă ăla are geacă sau chiloți”

ProSport a discutat după-amiază și cu Petre Buduru. Omul de încredere al finanțatorului Ioan Niculae a negat informațiile privind desființarea clubului, însă recunoaște că „situația nu e roză”.

Petre Buduru și Ioan Niculae, pe vremea când finanțatorul de la Astra era în libertate

Din informațiile noastre, jucătorii Astrei n-au vrut să intre în cantonament la meciul cu Voluntari din cauză că sunt neplătiți.
Deci, noi avem…dar suntem în limitele normalului. Vă spun, avem plăți…le-am făcut inclusiv…Deci, noi suntem la zi. Pe luna august, imediat s-a făcut plata pe 9 septembrie. Deci, suntem în parametri regulamentari

Adică nu-și pot depune memorii…
Păi, nu-și pot depune memorii. Asta e problema noastră a conducerii. Vă dați seama că nu poți să lași un jucător și-și depună memoriu. Să-l pierd pe Budescu, pe Găman sau pe Silviu Lung…

Atmosfera la club cum este? Sursele vorbesc despre tensiune din cauza problemelor cu banii.
Nu știu ce informații aveți…Nu e nici prea roză pentru că sunt și anumite situații în care ei își primesc banii conform contractelor. Că îi primesc mai târziu, depinde de cum facem și noi rost de bani, că nu avem izvorul de bani în dreapta. Deci, cum avem bani pentru a putea să-i dăm la fotbal, atunci îi repartizăm în funcție de pericolul contractual. Nu pot să spun că am niște bani și le dăm drumul cum a trecut luna.

Există riscul ca Astra să-și înceteze activitatea anul acesta?
Suntem una dintre puținele echipe care facem față la…cerințele pe plan internațional. Noi suntem monitorizați de UEFA, să știți. Sigur că acolo avem punctaje, avem anumite litigii. Sunt niște lucruri, tot timpul avem raportări cu UEFA. Trebuie să ținem cont de punctajul financiar și juridic.

Deci nu există riscul să dispară Astra?
Eu vă spun că…de când…deci, anul ăsta, în primăvară și acum, s-au găsit soluțiile pentru a putea funcționa la un nivel pentru ca clubul să fie reprezentat și pe plan internațional. Astea sunt ideile clubului. Trebuie să facem față pe plan internațional.

Sunt jucători care s-au plâns că, de la începutul sezonului, Astra le-a dat doar două mese.
…și un scaun. (Râde)
 

Au mâncat de două ori la club.
N-am ce să…

Susțin că nu au nici geci să se antreneze dacă e răcoare și nici pantaloni de trening.
…și chiloți pe ei. Vreau să vă spun altceva. Eu nu sunt o persoană executivă. Sunt președintele Consiliului Director care, de când avem necazul cu președintele nostru (n.red. – intrarea lui Ioan Niculae după gratii), mi-am intrat mai mult în atribuții. Gestionez mai mult situația. Avem un staff executiv. Tot timpul avem probleme. Când sunt solicitat, eu mă duc la echipă. Acum nu știu dacă ăla are geacă sau chiloți. Sau i-a dat o masă sau două. Noi avem programul săptămânal. Deci, sunt oameni profesioniști…după părerea mea. Sunt mulțumit de echipa executivă.

Adică de echipa condusă de Dani Coman.
Dani Coman, da. Sunt chiar foarte mulțumit de el. Are o maturitate…Nu întâmplător are și școala aia de fotbal a lui. O administrează ca lumea. Îmi place cum pune problema. Din partea mea, are tot sprijinul. Ce spuneți dumneavoastră de geacă, de mese, astea nu trebuie să mă privească pe mine. Am lucruri mai importante.

Vă e teamă că ar putea pleca Șumudică?
Nu spun că mi-e teamă, dar ar fi păcat să plece Șumudică. Împreună, ne-am strâns și după rezultatele pe care le-am avut sezonul trecut, noi mergem pe mâna lui cu totul. El s-a adaptat foarte bine și l-a înțeles pe președintele nostru, cu care discută tot timpul, pentru că acest om trece prin niște necazuri. L-am văzut foarte preocupat să țină pasul cu greutățile clubului. Noi trebuie să facem față la monitorizarea UEFA. Plătim impozitul la stat, avem grijă de alimentație, de echipament. Șumudică e un pion foarte important în programul nostru pentru anul ăsta. Dacă ar pleca acum, ne-am da peste cap. Pe mine, sigur m-ar da peste cap. Am avut rezultate foarte bune. Am fost la un pas să obținem o performanță mare, calificarea în grupele Europa League. Nu putem acum să disecăm rezultatele slabe la milimetru. Și cu Pandurii a luat bătaie și l-am auzit că a recunoscut că nu meritam să câștigăm. Lotul e făcut de el și planul de perspectivă e tot cu el.  Ne-ar da peste cap să plece, cu toate că e mai greu să plece la altă echipă.

Citește mai jos continuare interviului.Marius Șumudică este antrenorul care a făcut-o lider pe Astra, însă are de primit 40.000 de euro de la club

Are clauză?
Are clauză și dacă pleacă și dacă îl dăm afară. Nu poate să plece oricum. De asta am și făcut așa, să aibă o stabilitate. După părerea mea, cred că va reuși anul acesta, dacă rămâne la noi.

Deci nu sunteți convins că rămâne.
Eu zic că sunt convins. Cu Șumudică, poți să bați palma fără să ai documente semnate. Vă spun eu.

Dar el e plătit?
Sunt plătiți tot cu anumite…anumite…faze. Nu pot să vă spun că e plătit la zi. Dar se încadrează și el, la fel.

Nu-și poate depune memoriu…
Nu poate. (Râde) Ba poate, că ar fi judecat prin asimilare.

Care este strategia lui Ioan Niculae pentru club?
Domn”e, așteptăm și noi…Are deja două cereri de eliberare condiționată și tot timpul așteptam și ne bucuram dacă avea șansa să iasă înaintea meciului din Olanda. Ar fi fost un factor mobilizator. Să sperăm că la fiecare tentativa a lui nu mai e dușmănia aia. Să țină un om de calibrul lui închis. Vă spun ceva. Nu e ca X de pe stradă sau ca salariatul oarecare. E om care produce bani la bugetul de stat. Plus că echipa îl așteaptă să vină că… Speranța și planificările, spiritul Astra, totul e în el. Vă dați seama când iese și vede o echipă pe primul loc…Ce planuri face! A investit 30 de milioane de euro în stadion în doi ani. E un om căruia îi place să pună la dispoziție un arsenal complet.

Dacă nu iese, situația clubului care va fi?
Vreau să vă spun altceva…Ce, până acum n-am comunicat cu dânsul? Mereu a găsit soluții chiar dacă este în imposibilitatea de a fi în libertate. Comunicăm, dânsul are voie la telefoane, ne sună.

Ați vorbit după meciul cu Pandurii?
Nu, n-am vorbit. Probabil că a fost supărat. Probabil că nu l-am mulțumit. Asta e ideea noastră, să-l mulțumim, să-și mai aline puțin suferința. Ne pare rău că echipa n-a putut să-i dea un moment plăcut. Mențineam și distanța în clasament. Campionatul e lung și dur. Va fi o luptă, nu e nimeni câștigător cu diferențe mari. Toți vor să termine pe locurile unu și doi, să mai facă rost de bani de undeva (n.red. – din cupele europene), dacă ai ceva echipă. Dacă nu ai echipă, stai în drepturile TV, te încadrezi în ele…


Deocamdată, avem lot bun, trebuie să mai avem puțină răbdare. Cum a făcut președintele pasul în libertate, se schimbă… Trebuie să înțelegeți un om care e închis…
 

Jucătorii trebuie să înțeleagă asta. Noi, jurnaliștii, doar observăm de pe margine.
Da. Jucătorii, aveți dreptate… Unii rezistă, alții probabil au și niște planificări cu banii. Alții poate au greutăți. Eu caut să înțeleg și situația lor. Vă spun însă și altceva. Le-am spus-o și lor. Banii, vrând, nevrând, trebuie să-i plătim. Chiar dacă ne atacă după ce pleacă…Deci, noi contractele suntem obligați să le onorăm, dar punctele nu mai vin înapoi niciodată. Dacă rămâi în baza faptului că nu ți-ai luat banii, e ceva ce-ți scapă ca profesionist. Noi trebuie să plătim…Mai poți doar să te desființezi și să nu mai participi. Dar un om care bagă 30 de milioane de euro se gândește la asta? A băgat banii ăștia într-un stadion care e o bijuterie pentru orașul Giurgiu. Nu știu dacă atinge parametri de la Real Madrid, dar pentru Giurgiu e o bijuterie. Noi, toți, ne mândrim cu el. Avem solicitare acum de la echipa națională de tineret să joace pe el.

Autor: Costin Ștucan Publicat: 14 Sep. 2015, 14:52 Actualizat: 14 Sep. 2015, 15:34 Liga 1
Pe aceeași temă
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de fapt, și ce a făcut cu banii
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de fapt, și ce a făcut cu banii
Roboţi înarmaţi împotriva Ucrainei? Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că armata rusă va dispune „în curând” de tancuri fără pilot FOTO
Roboţi înarmaţi împotriva Ucrainei? Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că armata rusă va dispune „în curând” ...
Ameninţări cu ruperea coaliţiei de guvernare după demiterea lui Voiculescu. „Sunt colegi care susţin ieşirea USR de la guvernare”
Ameninţări cu ruperea coaliţiei de guvernare după demiterea lui Voiculescu. „Sunt colegi care susţin ieşirea USR ...
Neymar, implicat in scandalul momentului dupa declaratiile de la finalul meciului cu Bayern! Ce a putut sa spuna
Neymar, implicat in scandalul momentului dupa declaratiile de la finalul meciului cu Bayern! Ce a putut sa spuna
Cafeaua, medicament natural pentru boala de ficat gras. Ce cantitate e recomandată zilnic?
Cafeaua, medicament natural pentru boala de ficat gras. Ce cantitate e recomandată zilnic?
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
Lovitură totală pentru toți cei care au telefoane mobile. Se dau amenzi dure. Este pentru prima dată în România
Lovitură totală pentru toți cei care au telefoane mobile. Se dau amenzi dure. Este pentru prima dată în România
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Vedeta din România plătită cu zeci de mii de euro pentru o noapte de amor! Detalii INCENDIARE!
Vedeta din România plătită cu zeci de mii de euro pentru o noapte de amor! Detalii INCENDIARE!
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Rezultate DEZAMĂGITOARE pentru Dacia Logan și Sandero la testele Euro NCAP. Cum explică Dacia eșecul
Rezultate DEZAMĂGITOARE pentru Dacia Logan și Sandero la testele Euro NCAP. Cum explică Dacia eșecul
Cum poți bloca contul WhatsApp al altei persoane, cunoscând doar numărul de telefon
Cum poți bloca contul WhatsApp al altei persoane, cunoscând doar numărul de telefon
Noi criterii de carantinare: Testările, rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor
Noi criterii de carantinare: Testările, rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Ce este miliţia maritimă „Omuleţii Albaştri” şi care este scopul posibilei flote clandestine a Chinei
Ce este miliţia maritimă „Omuleţii Albaştri” şi care este scopul posibilei flote clandestine a Chinei
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Polițiștii locali primesc noi puteri. Ce înseamnă asta pentru șoferi
Polițiștii locali primesc noi puteri. Ce înseamnă asta pentru șoferi
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!