RAIUL BLATURILOR? Ce miză are următorul sezon. Sunt şanse mari ca, la anul, aproape jumătate din Liga 1 să joace degeaba

24 mai 2015 10026 afişări Liga 1
RAIUL BLATURILOR? Ce miză are următorul sezon. Sunt şanse mari ca, la anul, aproape jumătate din Liga 1 să joace degeaba Meciurile Dinamo-CFR s-au jucat, în acest sezon, doar pentru statistică
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi Dinamo sunt echipele care, la anul, vor juca fără niciun obiectiv în Liga 1, dacă în următoarele 3-4 zile nu ies din starea de insolvenţă. Cum toate trei au forţa să termine sezonul următor între primele 8 şi, deci, să intre în play-off, asta înseamnă că vor disputa fiecare câte 14 meciuri degeaba, interdicţia de a participa în cupele europene şi imposibilitatea de a retrograda plasându-le într-o zonă a lipsei totale de motivaţie. Lucrurile se vor agrava şi mai tare dacă, aşa cum se zvoneşte insistent în lumea fotbalului, Astra Giurgiu va depune, de asemenea, cerere de a intra în insolvenţă.

Câte echipe în insolvenţă vor ajunge în play-off şi pentru ce vor juca acolo

Sistemul competiţional la care va trece Liga 1 din vară pare să devină, cu fiecare eveniment petrecut, o capcană mortală pentru competitivitatea campionatului românesc. Prezentat de Gino Iorgulescu, noul şef la Ligii, ca o găselniţă miraculoasă menită să crească valoarea şi interesul întrecerii, sistemul cu 14 echipe care dispută un sezon regulat, apoi play-off şi play-out, s-a transformat deja, chiar înainte de a începe, într-o glumă proastă.


„Sistemul cu 14 echipe, play-off şi play-out, e făcut total aiurea, pe principiul lui <<Domne, aşa se mai face pe afară, hai şi noi>>. Nu a fost analizat din perspectiva României şi a posibilităţilor ei. Am încercat să le explic oamenilor de la federaţie despre necesitatea schimbării sistemului competiţional, dar isteţ, nu ca acum.“
Ionuţ Lupescu, fost internaţional şi director general al FRF, acum directorul Comisiei Tehnice de la UEFA


Socotind că la începutul lunii iulie, când demarează noua ediţie de campionat, se vor alinia echipele clasate acum pe locurile 1-12 plus nou-promovatele FC Voluntari şi ACS Poli Timişoara, iar Dinamo nu reuşeşte să iasă din insolvenţă pe 27 mai, vom avea la start trei formaţii al căror unic obiectiv palpabil ar fi evitarea retrogradării. E greu de crezut însă că Dinamo, Petrolul şi CFR vor ajunge atât de rapid într-o situaţie disperată care să le trimită în coada clasamentului. Cel mai probabil, valoarea, tradiţia şi forţa cluburilor respective le va permite să prindă după 26 de etape unul dintre primele 8 locuri. Asta înseamnă că vor intra în play-off. Unde, încă de la început, vor juca doar pentru că trebuie s-o facă, locul 2 sau locul 8 însemnând acelaşi lucru – UEFA interzice prezenţa în cupele europene a echipelor aflate în insolvenţă. Doar titlul ar putea reprezenta o motivaţie, fiind vorba totuşi de un trofeu important pe plan intern, chiar dacă nici măcar din această postură nu ar avea dreptul la înscriere în competiţiile continentale.

Nici măcar miza banilor din drepturile TV nu constituie un stimulent suficient pentru ca meciurile să se joace fără influenţe oculte, după cum nici până acum milioanele de la televiziuni n-au fost de ajutor.

Acesta este însă un scenariu „soft“. Varianta „hard“ poate arăta astfel: un sezon 2015-2016 cu patru, cinci sau chiar mai multe echipe în insolvenţă. Şanse să se materializeze această moarte a pasiunii pentru fotbalul nostru sunt destule şi nu doar pe hârtie. Se zvoneşte de ceva vreme în Liga 1 că Astra, club cu mari datorii la Fisc şi al cărui patron e la închisoare, va cere de asemenea protecţia legii în faţa creditorilor. Există o posibilitate, de asemenea, ca în ultima etapă a acestui sezon FC Braşov să salveze de la retrogradare. Asta ar însemna că în ediţia viitoare de campionat am putea avea cinci echipe din Liga 1 în insolvenţă.


"Mi se pare un pic ciudat sistemul cu 14 echipe, nu cred că va fi foarte bine, dar poate greşesc eu. Însă nu cred că va fi frumos."
Cristiano Bergodi, fost internaţional italian, acum antrenor la Rapid


Experienţa ne-a învăţat deja că oricând e posibil ca orice alt club să aibă aceeaşi soartă. La Iaşi, clubul local e susţinut de autorităţile locale, iar primarul este deja suspendat din funcţie. La Târgu Mureş, grupare de asemenea susţinută de Primărie, sunt mari restanţe financiare către fotbalişti, iar primarul şi viceprimarul au dat deja cu subsemnatul la DNA inclusiv pentru modul în care s-a făcut finanţarea la ASA. Şi Pandurii se confruntă cu dificultăţi financiare.

Pericolul meciurilor fără miză ameninţă şi zona play-out

Cu unele mici excepţii, probabil că finalul sezonului următor nu va diferi foarte mult, ca structură, de cel actual. Valoarea loturilor sugerează că ASA, Steaua, CFR, Petrolul, Astra, Craiova, Dinamo şi Botoşani au şansele cele mai mari să joace în play-off. Fără întăriri substanţiale, Iaşi, Viitorul, Pandurii, Gaz Metan, Voluntari şi Timişoara vor intra, probabil, în play-out. Calculele pot fi date peste cap numai printr-un colaps (foarte posibil) al unora dintre echipele aflate acum, aparent, într-o postură avantajoasă.

Specificul noului format face greu de prezis evoluţia luptei la retrogradare. Se ştie clar că vor pica în Liga 2 două formaţii. Tradiţia ultimilor 10 ani spune însă că n-a existat sezon în care cel puţin o echipă să nu fie practic retrogradată cu mult timp înainte de a se termina campionatul – uneori, identitatea ultimei clasate se ştie chiar de la finalul turului! După cum se poate observa din tabelul de mai jos, în cele mai multe cazuri nici măcar înjumătăţirea punctajului (care se va efectua înainte de play-out şi play-off) nu ar fi putut apropia suficient ultima clasată de locurile salvatoare.

Dacă această situaţie se repetă şi în noul format, atunci în play-out se va intra, în cel mai bun caz, cu unica miză de a evita locul 13, ceea ce va lărgi la dimensiuni uriaşe şi în această zonă tentaţia aranjamentelor care – după cum se poate vedea – subminează credibilitatea competiţiei şi în acest final de campionat.


 „Am băgat şi un minimum de puncte care trebuie făcut, 15, altfel în Divizia B se va intra cu un minus de puncte. Asta ca să evităm, într-un fel, dezinteresul pentru unele echipe.“
Gino Iorgulescu, preşedintele LPFSezonul 2015-2016 se conturează, astfel, a deveni unul în care vor abunda partidele fără miză sportivă pentru cel puţin una dintre combatante. Ce se va întâmpla în această situaţie, am putut vedea chiar în acest retur: echipele scăpate de griji au pierdut la foc automat în faţa celor care încă mai aveau un scop, iar rezultatele surprinzătoare, greu de explicat într-un campionat normal, dar cu cote mari la pariuri, au fost la ordinea zilei.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.