Negoiţă, dator vândut la Negoiţă. Creditorul principal e acelaşi cu acţionarul majoritar la Dinamo. Cum poate "fenta" acesta plata datoriilor de milioane

4 sep 2014 10996 afişări Liga 1
Negoiţă, dator vândut la Negoiţă. Creditorul principal e acelaşi cu acţionarul majoritar la Dinamo. Cum poate "fenta" acesta plata datoriilor de milioane

Dinamo este în plin proces de insolvenţă, la capătul căruia clubul poate scăpa de nişte datorii uriaşe, cea mai mare parte din ele (aproximativ 10 milioane de euro) fiind către afaceristul Ionuţ Negoiţă şi firmele sale

În primul rând, acest material poate fi citit şi înţeles doar după ce sunteţi foarte familiarizaţi cu următorii termeni:

CREDITÓR, -OÁRE, creditori, -oare, adj., s. m. şi f. 1. Adj. (Despre persoane fizice sau juridice) Care a creditat; (despre sume) care se înscrie în creditul unui cont. 2. S. m. şi f. Titular al unui drept de creanţă; persoană sau instituţie care a acordat cuiva un credit (1). – Din fr. créditeur. 

CREDITÓR s. (FIN.) împrumutător

DEBITÓR, -OÁRE, debitori, -oare, adj., s. m. şi f. 1. Adj. (Despre sume de bani) Care se găseşte la debitul2 unui cont; datorat. 2. Adj., s. m. şi f. (Persoană fizică sau juridică) care datorează creditorului mărfuri sau sume de bani; datornic. – Din fr. débiteur, lat. debitor. 

DEBITÓR s., adj. 1. s., adj. v. datornic

CREÁNŢĂ, creanţe, s. f. Dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea, să facă sau să nu facă ceva; (concr.) act care stabileşte acest drept. [Pr.: cre-an-] – Din fr. créance. 

CHIROGRAFÁR, -Ă, chirografari, -e, adj. (Jur.; şi substantivat) (Persoană) care deţine un drept personal de creditor pe baza unui act sub semnătură privată.

Pe 22 august, Mediafax prezenta Buletinul Procedurilor de Insolvenţă numărul 14864. Conform actului, pe lângă bănci sau ANAF, clubul Dinamo are mai multe datorii către diferite firme care au oferit servicii sau bunuri societăţii Dinamo 1948 S.A. 

În total, creanţele societăţii însumează 78.033.905 lei, adică aproximativ 17 milioane de euro. Cele mai mari sume de recuperat le are Ministerul Finanţelor, aproximativ 20 de milioane de lei, firma Ideal Rezidenţial figurează cu aproape 18 milioane de lei, iar Ionuţ Negoiţă are de recuperat, în nume propriu, în jurul sumei de 14 milioane de lei. 

Deşi procesul este abia în fazele incipiente, fostul membru al Consiliului de Administraţie al lui Dinamo, Dan Matei Agathon, este optimist: "Cred că vom ieşi din insolvenţă prin luna noiembrie". Ieşirea din insolvenţă presupune plata tuturor datoriilor după ce acestea au fost aprobate de judecător în planul de reorganizare. Părerea administratorului delegat, Andrei Cătălin Dascăl, este mai nuanţată: "Eu sper într-un plan cât mai rapid şi aprobat. Un termen real pentru aprobarea planului de reorganizare ar putea fi la jumătatea lunii octombrie". 

Pe 19 august, Buletinul Procedurilor de Insolvenţă publica tabelul preliminar SC Dinamo 1948 SA. O listă cu 54 creditori care au de recuperat bani. Aceştia au fost împărţiţi în patru categorii:

  • 1. Grupa creanţelor garantate (datoriile către bănci)
  • 2. Grupa creanţelor salariale (datoriile către angajaţii clubului)
  • 3. Grupa creanţelor bugetare (datoriile către instituţiile statului)
  • 4. Grupa creanţelor chirografare (datoriile către firme private sau persoane fizice)

Scrisoarea din luna mai

Aceşti creditori s-au înscris la masa credală, iar datoria cumulată este de 78.033.905,86 lei. Interesant este că, din această sumă, 55% din datorii sunt adresate către Ionuţ Negoiţă şi firmele sale. Asta deşi în luna mai, într-o scrisoare deschisă, Negoiţă explica de ce Dinamo a ajuns în această situaţie. 

"Am preluat clubul Dinamo Bucuresti in luna martie a anului trecut. Judecand in mare parte cu sufletul, am simtit atunci ca trebuie sa salvez acest club. Si am facut-o, clubul Dinamo obtinand in doua randuri licenta necesara pentru a ramane in prima Liga. 

Efortul a fost unul enorm si a insemnat o investitie de peste 14 milioane de euro.  Fata de ultimii ani, in conditiile unor datorii enorme mostenite in urma unui  DECENIU CRIMINAL din istoria lui Dinamo, am reusit sa aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oara dupa o lunga perioada in care formatia s-a clasat sub aceasta pozitie.

Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru ca acest club a fost JEFUIT in mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie ca vorbim despre episoade clare astazi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut in spatele usilor inchise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucatori ori contracte comerciale foarte paguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre fostii actionari sau firmele acestora. Rezultatul JAFULUI a fost unul extrem de dureros si palpabil: un club afundat in datorii, aproape fara nicio sansa la viitor."

Aşadar, în urmă cu patru luni, Negoiţă vorbea despre investiţii de peste 14 milioane de euro şi un club afundat în datorii. Informaţia nu este în totalitate veridică. Din această sumă, acţionarul majoritar al lui Dinamo, dar şi firmele sale,  au de recuperat 9,6 milioane de euro, adica 55% din totalul datoriilor clubului Dinamo. Astfel că investiţiile despre care se vorbea în luna mai s-au transformat în împrumuturi către clubul pe care îl conduce, iar acţionarul Ionuţ Negoiţă devine creditor majoritar, un rol foarte important în procesul de insolvenţă.

Negoiţă, debitor şi creditor majoritar în propria ogradă

Ionuţ Negoiţă poate deveni principalul creditor în procesul insolvenţei. Având în vedere că SC Dinamo 1948 SA este debitorul, iar Ionuţ Negoiţă deţine 93% din acţiunile clubului, tabloul pare cel puţin ciudat. Teoretic, creditorul Negoiţă revendică 9,6 milioane de euro de la debitorul Negoiţă. Totodată, legea nu împiedică astfel de practici.

Două contestaţii la tabelul preliminar

În acest moment, planul de insolvenţă este în desfăşurare. Tabelul preliminar trebuie aprobat de judecător, dar acest lucru se va întâmpla doar după ce se vor judeca două contestaţii depuse la tribunal. "La acest moment nu s-a definitivat tabelul de creanţe, sunt două contestaţii din partea ANAF, prin Direcţia Generală de Finanţe, şi din partea MBL Computers. Pe acest motiv, se va definitiva pe forma unui tabel definitiv provizoriu, cu autorizarea instanţei. În cazul celor două contestaţii, instanţa urmează să stabilească termene de soluţionare. E foarte posibil să apară chiar pentru 10 septembrie, dar nu am de unde să ştiu asta. Pe 10 septembrie instanţa ar urma să autorizeze întocmirea acestui tabel definitiv, cu aceste două contestaţii, urmând ca în zilele următoare să avem soluţia pentru a putea înregistra actele", a declarat Dascăl, administratorul judiciar.

Cele două contestaţii au fost depuse de ANAF şi MBL Computers. Motivul pentru care cele două părţi implicate au depus contestaţii este pentru că suma solicitată nu este în concordanţă cu suma admisă de către administratorul judiciar. În cazul ANAF, care a solicitat 22.006.490 lei, administratorul judiciar a admis doar 20.150.036 lei, în timp ce pentru MBL Computers, suma solicitată a fost 900.000 lei, dar aceasta a fost respinsă în întregime. Această firmă deţine la rândul ei Computerland, care aparţine fostului preşedinte executiv al lui Dinamo, Nicolae Badea. 

TABELUL PRELIMINAR AL CREDITORILOR. CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI


Creditorii subliniaţi cu albastru reprezintă firmele pe care le deţine Ionuţ Negoiţă

Cele două variante ale reorganizării

În acest punct al insolvenţei există două posibilităţi.

1. Prima este ca aceşti creditori chirografari să decidă ca datoriile să fie plătite în întregime, iar societatea să se angajeze să restituie creditorilor sumele admise în tabel. De menţionat este că în luarea acestei decizii cel mai important cuvânt îl are omul către care societatea are cele mai mari datorii. În cazul de faţă, această persoană este Ionuţ Negoiţă. Conform legii insolvenţei, creditorul majoritar propune în ce condiţii se va face planul de reorganizare, pentru ca ulterior judecătorul să aprobe acest plan.

Aşadar, Negoiţă decide ce se va întâmpla cu datoriile către firmele sale şi, mai important, către ceilalţi creditori. 

2. A doua variantă este ca Adunarea Generală a Creditorilor să decidă ca datoriile să fie plătite doar într-un anumit procent. Cum Ionuţ Negoiţă şi firmele sale au de recuperat 55% din datoriile clubului Dinamo, este foarte posibil ca acesta să decidă ca datoriile să fie reduse la minimum legal. În acest fel, Negoiţă renunţă la un procent foarte mare din datoriile pe care clubul din Ştefan cel Mare le are către el sau firmele sale, dar şi ceilalţi creditori vor fi obligaţi să facă acelaşi lucru. Astfel, Dinamo scapă de datoriile principale, iar Negoiţă rămâne cu un club curăţat de datorii şi cu activele existente, cele mai importante fiind jucătorii. 

Negoiţă poate scăpa de datoriile către alte firme, însă, pe hârtie, el are cel mai mult de pierdut. De ce ar renunţa cineva la aproximativ 9 milioane de euro?

Cine a desemnat administratorul judiciar

Un rol important în orice proces de insolvenţă îl are administratorul judiciar. În cazul lui Dinamo, numele său este Andrei Cătălin Dascăl. Mai important decât atât este modul în care aceste este numit. Aparent, Negoiţă are un avantaj şi la acest capitol.

În conformitate cu art.19 alin.2 din Legea nr.85/2006, pe tot parcursul procedurii, creditorul majoritar, fără consultarea Adunării Creditorilor, poate decide desemnarea unui administrator judiciar, stabilindu-i şi renumeraţia, decizie care poate fi contestată pe motiv de nelegalitate în termen de 30 de zile de la publicarea în B.P.I.

Doar Walter apare în tabelul de creanţe

Dinamo este un club care în anii trecuţi era susţinut financiar de mai mulţi oameni de afaceri. Vasile Turcu, Dragoş Săvulescu, Florian Walter şi Cristi Borcea sunt principalele personaje care au drămuit sumele intrate şi ieşite din clubul din Ştefan cel Mare în ultimii ani. Ciudat este că în acest moment, dintre cei menţionaţi mai sus, în tabelul creditorilor apare doar numele lui Florian Walter. Acesta a solicitat suma de 6,5 milioane de lei, dar nu a fost admisă. Mai ciudat este că fostul acţionar al clubului nu a făcut contestaţie la această decizie şi nici nu a dorit să comenteze situaţia. 

Un motiv pentru care numele foştilor acţionari nu apare poate fi preluarea datoriilor lor de către Ionuţ Negoiţă. "Datorii către mine sunt, dar datoriile nu sunt ale societăţii Dinamo, sunt ale domnului Negoiţă. Acesta e motivul pentru care nu m-am înscris la masa credală, pentru că datoriile au fost preluate de altcineva. Datoriile pe care le avea FC Dinamo căre mine au fost preluate de către domnul Negoiţă. În rest, subiectul Dinamo nu mă interesează", a declarat Badea, pentru Mediafax. 

Cu ce datorii ar putea rămâne Dinamo

În acest moment, datoriile clubului Dinamo către creditorii chirografari însumează 51.348.251,68 lei. Din această sumă, 42.488.012, 52 lei sunt pentru Ionuţ Negoiţă şi firmele sale. Faţă de ceilalţi creditori, Dinamo are o datorie de 8.860.239,16 lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. În cazul în care majoritatea creditorilor, şi aici am stabilit că Ionuţ Negoiţă şi firmele sale au majoritate, renunţă la un procent din datoriile pe care clubul le are vizavi de ei, Dinamo ar scăpa o mare parte a datoriilor. 

  • Procentul maxim din datorii la care poate renunţa creditorul majoritar este 90%

Exemplu fictiv: Ionuţ Negoiţă şi firmele sale renunţă la 90% din datoriile pe care Dinamo le are către el şi firmele sale. Fiind majoritar, toţi ceilalţi creditori vor suporta această decizie. Astfel, Negoiţă şi firmele sale ar mai avea de încasat 4.248.812,25 lei, iar ceilalţi creditori ar mai avea de încasat 886.023,91 lei, adică aproximativ 200.000 de euro. În timp ce statului, băncilor şi salariaţilor le revin încă aproximativ 600 de mii de euro.

Întrebare în loc de concluzie. Pe cine ajută cu adevărat insolvenţa?

Într-un articol publicat pe site-ul juridice.ro, jurnalistul Florin Şandor explica motivele pentru care legea insolvenţei are un impact nefavorabil asupra economiei: 

"Fabricarea” unor creante cu scopul de a diminua procentul majoritar al creantei detinute de adevaratii creditori

Orice persoana poate depune cerere de admitere a creantei, fara a fi necesar ca aceasta sa fie constatata printr-un titlu executoriu sau printr-un alt inscris care are forta probanta deplina, existenta acestuia neputand fi contestata. In practica, exista numeroase situatii in care asociatii/administratorii debitorului, direct sau prin interpusi, formuleaza cereri de admitere a creantei, intemeindu-si pretentiile pe contracte care nu au data certa si a caror existenta este incerta. Este cazul contractelor prin care aceste persoane sustin ca au creditat debitorul. Efectul direct este diminuarea procentului celorlalti creditori, in special procentul creditorului care, altfel, ar detine majoritate, ceea ce duce la lipsirea lui de anumite drepturi conferite de lege. Solutie: includerea, in lege, a unor prevederi prin care pot fi admise la masa credala de catre administrator/lichidator doar a creantelor constatate prin titluri executorii, iar pentru restul sa dispuna judecatorul sindic cu privire la admiterea/respingerea acestora.

COMENTEAZĂ! CUM ŢI SE PARE INSOLVENŢĂ DE LA DINAMO?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.