Negoiță, dator vândut la Negoiță. Creditorul principal e același cu acționarul majoritar la Dinamo. Cum poate „fenta” acesta plata datoriilor de milioane

Negoiță, dator vândut la Negoiță. Creditorul principal e același cu acționarul majoritar la Dinamo. Cum poate
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinamo este în plin proces de insolvență, la capătul căruia clubul poate scăpa de niște datorii uriașe, cea mai mare parte din ele (aproximativ 10 milioane de euro) fiind către afaceristul Ionuț Negoiță și firmele sale

În primul rând, acest material poate fi citit și înțeles doar după ce sunteți foarte familiarizați cu următorii termeni:

CREDITÓR, -OÁRE, creditori, -oare, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre persoane fizice sau juridice) Care a creditat; (despre sume) care se înscrie în creditul unui cont. 2. S. m. și f. Titular al unui drept de creanță; persoană sau instituție care a acordat cuiva un credit (1). – Din fr. créditeur. 

CREDITÓR s. (FIN.) împrumutător

DEBITÓR, -OÁRE, debitori, -oare, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Despre sume de bani) Care se găsește la debitul2 unui cont; datorat. 2. Adj., s. m. și f. (Persoană fizică sau juridică) care datorează creditorului mărfuri sau sume de bani; datornic. – Din fr. débiteur, lat. debitor. 

DEBITÓR s., adj. 1. s., adj. v. datornic

CREÁNȚĂ‚, creanțe, s. f. Dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea, să facă sau să nu facă ceva; (concr.) act care stabilește acest drept. [Pr.: cre-an-] – Din fr. créance. 

CHIROGRAFÁR, -Ă‚, chirografari, -e, adj. (Jur.; și substantivat) (Persoană) care deține un drept personal de creditor pe baza unui act sub semnătură privată.

Pe 22 august, Mediafax prezenta Buletinul Procedurilor de Insolvență numărul 14864. Conform actului, pe lângă bănci sau ANAF, clubul Dinamo are mai multe datorii către diferite firme care au oferit servicii sau bunuri societății Dinamo 1948 S.A. 

În total, creanțele societății însumează 78.033.905 lei, adică aproximativ 17 milioane de euro. Cele mai mari sume de recuperat le are Ministerul Finanțelor, aproximativ 20 de milioane de lei, firma Ideal Rezidențial figurează cu aproape 18 milioane de lei, iar Ionuț Negoiță are de recuperat, în nume propriu, în jurul sumei de 14 milioane de lei. 

Deși procesul este abia în fazele incipiente, fostul membru al Consiliului de Administrație al lui Dinamo, Dan Matei Agathon, este optimist: „Cred că vom ieși din insolvență prin luna noiembrie„. Ieșirea din insolvență presupune plata tuturor datoriilor după ce acestea au fost aprobate de judecător în planul de reorganizare. Părerea administratorului delegat, Andrei Cătălin Dascăl, este mai nuanțată: „Eu sper într-un plan cât mai rapid și aprobat. Un termen real pentru aprobarea planului de reorganizare ar putea fi la jumătatea lunii octombrie„. 

Pe 19 august, Buletinul Procedurilor de Insolvență publica tabelul preliminar SC Dinamo 1948 SA. O listă cu 54 creditori care au de recuperat bani. Aceștia au fost împărțiți în patru categorii:

  • 1. Grupa creanțelor garantate (datoriile către bănci)
  • 2. Grupa creanțelor salariale (datoriile către angajații clubului)
  • 3. Grupa creanțelor bugetare (datoriile către instituțiile statului)
  • 4. Grupa creanțelor chirografare (datoriile către firme private sau persoane fizice)

Scrisoarea din luna mai

Acești creditori s-au înscris la masa credală, iar datoria cumulată este de 78.033.905,86 lei. Interesant este că, din această sumă, 55% din datorii sunt adresate către Ionuț Negoiță și firmele sale. Asta deși în luna mai, într-o scrisoare deschisă, Negoiță explica de ce Dinamo a ajuns în această situație. 

„Am preluat clubul Dinamo Bucuresti in luna martie a anului trecut. Judecand in mare parte cu sufletul, am simtit atunci ca trebuie sa salvez acest club. Si am facut-o, clubul Dinamo obtinand in doua randuri licenta necesara pentru a ramane in prima Liga. 

Efortul a fost unul enorm si a insemnat o investitie de peste 14 milioane de euro.  Fata de ultimii ani, in conditiile unor datorii enorme mostenite in urma unui  DECENIU CRIMINAL din istoria lui Dinamo, am reusit sa aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oara dupa o lunga perioada in care formatia s-a clasat sub aceasta pozitie.

Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru ca acest club a fost JEFUIT in mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie ca vorbim despre episoade clare astazi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut in spatele usilor inchise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucatori ori contracte comerciale foarte paguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre fostii actionari sau firmele acestora. Rezultatul JAFULUI a fost unul extrem de dureros si palpabil: un club afundat in datorii, aproape fara nicio sansa la viitor.”

Așadar, în urmă cu patru luni, Negoiță vorbea despre investiții de peste 14 milioane de euro și un club afundat în datorii. Informația nu este în totalitate veridică. Din această sumă, acționarul majoritar al lui Dinamo, dar și firmele sale,  au de recuperat 9,6 milioane de euro, adica 55% din totalul datoriilor clubului Dinamo. Astfel că investițiile despre care se vorbea în luna mai s-au transformat în împrumuturi către clubul pe care îl conduce, iar acționarul Ionuț Negoiță devine creditor majoritar, un rol foarte important în procesul de insolvență.

Negoiță, debitor și creditor majoritar în propria ogradă

Ionuț Negoiță poate deveni principalul creditor în procesul insolvenței. Având în vedere că SC Dinamo 1948 SA este debitorul, iar Ionuț Negoiță deține 93% din acțiunile clubului, tabloul pare cel puțin ciudat. Teoretic, creditorul Negoiță revendică 9,6 milioane de euro de la debitorul Negoiță. Totodată, legea nu împiedică astfel de practici.

Două contestații la tabelul preliminar

În acest moment, planul de insolvență este în desfășurare. Tabelul preliminar trebuie aprobat de judecător, dar acest lucru se va întâmpla doar după ce se vor judeca două contestații depuse la tribunal. „La acest moment nu s-a definitivat tabelul de creanțe, sunt două contestații din partea ANAF, prin Direcția Generală de Finanțe, și din partea MBL Computers. Pe acest motiv, se va definitiva pe forma unui tabel definitiv provizoriu, cu autorizarea instanței. În cazul celor două contestații, instanța urmează să stabilească termene de soluționare. E foarte posibil să apară chiar pentru 10 septembrie, dar nu am de unde să știu asta. Pe 10 septembrie instanța ar urma să autorizeze întocmirea acestui tabel definitiv, cu aceste două contestații, urmând ca în zilele următoare să avem soluția pentru a putea înregistra actele”, a declarat Dascăl, administratorul judiciar.

Cele două contestații au fost depuse de ANAF și MBL Computers. Motivul pentru care cele două părți implicate au depus contestații este pentru că suma solicitată nu este în concordanță cu suma admisă de către administratorul judiciar. În cazul ANAF, care a solicitat 22.006.490 lei, administratorul judiciar a admis doar 20.150.036 lei, în timp ce pentru MBL Computers, suma solicitată a fost 900.000 lei, dar aceasta a fost respinsă în întregime. Această firmă deține la rândul ei Computerland, care aparține fostului președinte executiv al lui Dinamo, Nicolae Badea. 

TABELUL PRELIMINAR AL CREDITORILOR. CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂ‚RI


Creditorii subliniați cu albastru reprezintă firmele pe care le deține Ionuț Negoiță

Cele două variante ale reorganizării

În acest punct al insolvenței există două posibilități.

1. Prima este ca acești creditori chirografari să decidă ca datoriile să fie plătite în întregime, iar societatea să se angajeze să restituie creditorilor sumele admise în tabel. De menționat este că în luarea acestei decizii cel mai important cuvânt îl are omul către care societatea are cele mai mari datorii. În cazul de față, această persoană este Ionuț Negoiță. Conform legii insolvenței, creditorul majoritar propune în ce condiții se va face planul de reorganizare, pentru ca ulterior judecătorul să aprobe acest plan.

Așadar, Negoiță decide ce se va întâmpla cu datoriile către firmele sale și, mai important, către ceilalți creditori. 

2. A doua variantă este ca Adunarea Generală a Creditorilor să decidă ca datoriile să fie plătite doar într-un anumit procent. Cum Ionuț Negoiță și firmele sale au de recuperat 55% din datoriile clubului Dinamo, este foarte posibil ca acesta să decidă ca datoriile să fie reduse la minimum legal. În acest fel, Negoiță renunță la un procent foarte mare din datoriile pe care clubul din Ștefan cel Mare le are către el sau firmele sale, dar și ceilalți creditori vor fi obligați să facă același lucru. Astfel, Dinamo scapă de datoriile principale, iar Negoiță rămâne cu un club curățat de datorii și cu activele existente, cele mai importante fiind jucătorii. 

Negoiță poate scăpa de datoriile către alte firme, însă, pe hârtie, el are cel mai mult de pierdut. De ce ar renunța cineva la aproximativ 9 milioane de euro?

Cine a desemnat administratorul judiciar

Un rol important în orice proces de insolvență îl are administratorul judiciar. În cazul lui Dinamo, numele său este Andrei Cătălin Dascăl. Mai important decât atât este modul în care aceste este numit. Aparent, Negoiță are un avantaj și la acest capitol.

În conformitate cu art.19 alin.2 din Legea nr.85/2006, pe tot parcursul procedurii, creditorul majoritar, fără consultarea Adunării Creditorilor, poate decide desemnarea unui administrator judiciar, stabilindu-i și renumerația, decizie care poate fi contestată pe motiv de nelegalitate în termen de 30 de zile de la publicarea în B.P.I.

Doar Walter apare în tabelul de creanțe

Dinamo este un club care în anii trecuți era susținut financiar de mai mulți oameni de afaceri. Vasile Turcu, Dragoș Săvulescu, Florian Walter și Cristi Borcea sunt principalele personaje care au drămuit sumele intrate și ieșite din clubul din Ștefan cel Mare în ultimii ani. Ciudat este că în acest moment, dintre cei menționați mai sus, în tabelul creditorilor apare doar numele lui Florian Walter. Acesta a solicitat suma de 6,5 milioane de lei, dar nu a fost admisă. Mai ciudat este că fostul acționar al clubului nu a făcut contestație la această decizie și nici nu a dorit să comenteze situația. 

Un motiv pentru care numele foștilor acționari nu apare poate fi preluarea datoriilor lor de către Ionuț Negoiță. „Datorii către mine sunt, dar datoriile nu sunt ale societății Dinamo, sunt ale domnului Negoiță. Acesta e motivul pentru care nu m-am înscris la masa credală, pentru că datoriile au fost preluate de altcineva. Datoriile pe care le avea FC Dinamo căre mine au fost preluate de către domnul Negoiță. În rest, subiectul Dinamo nu mă interesează„, a declarat Badea, pentru Mediafax. 

Cu ce datorii ar putea rămâne Dinamo

În acest moment, datoriile clubului Dinamo către creditorii chirografari însumează 51.348.251,68 lei. Din această sumă, 42.488.012, 52 lei sunt pentru Ionuț Negoiță și firmele sale. Față de ceilalți creditori, Dinamo are o datorie de 8.860.239,16 lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. În cazul în care majoritatea creditorilor, și aici am stabilit că Ionuț Negoiță și firmele sale au majoritate, renunță la un procent din datoriile pe care clubul le are vizavi de ei, Dinamo ar scăpa o mare parte a datoriilor. 

  • Procentul maxim din datorii la care poate renunța creditorul majoritar este 90%

Exemplu fictiv: Ionuț Negoiță și firmele sale renunță la 90% din datoriile pe care Dinamo le are către el și firmele sale. Fiind majoritar, toți ceilalți creditori vor suporta această decizie. Astfel, Negoiță și firmele sale ar mai avea de încasat 4.248.812,25 lei, iar ceilalți creditori ar mai avea de încasat 886.023,91 lei, adică aproximativ 200.000 de euro. În timp ce statului, băncilor și salariaților le revin încă aproximativ 600 de mii de euro.

Întrebare în loc de concluzie. Pe cine ajută cu adevărat insolvența?

Într-un articol publicat pe site-ul juridice.ro, jurnalistul Florin Șandor explica motivele pentru care legea insolvenței are un impact nefavorabil asupra economiei: 

„Fabricarea” unor creante cu scopul de a diminua procentul majoritar al creantei detinute de adevaratii creditori

Orice persoana poate depune cerere de admitere a creantei, fara a fi necesar ca aceasta sa fie constatata printr-un titlu executoriu sau printr-un alt inscris care are forta probanta deplina, existenta acestuia neputand fi contestata. In practica, exista numeroase situatii in care asociatii/administratorii debitorului, direct sau prin interpusi, formuleaza cereri de admitere a creantei, intemeindu-si pretentiile pe contracte care nu au data certa si a caror existenta este incerta. Este cazul contractelor prin care aceste persoane sustin ca au creditat debitorul. Efectul direct este diminuarea procentului celorlalti creditori, in special procentul creditorului care, altfel, ar detine majoritate, ceea ce duce la lipsirea lui de anumite drepturi conferite de lege. Solutie: includerea, in lege, a unor prevederi prin care pot fi admise la masa credala de catre administrator/lichidator doar a creantelor constatate prin titluri executorii, iar pentru restul sa dispuna judecatorul sindic cu privire la admiterea/respingerea acestora.

COMENTEAZĂ‚! CUM ȚI SE PARE INSOLVENȚĂ‚ DE LA DINAMO?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen