Mihai Teja trage semnalul de alarmă, deși e pe val cu Poli Iași: „Suntem o echipă mică, fără buget!”. Antrenorul a fost aproape de plecarea din Copou!

Mihai Teja trage semnalul de alarmă, deși e pe val cu Poli Iași:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Poli Iași a pornit excelent în acest sezon, dar antrenorul Mihai Teja rămâne precaut. Tehnicianul pune punctul pe i și vorbește despre problemele reale ale echipei: „Nu avem bugetul necesar să ne batem acolo, sus. Noi ne dorim, dar pe ce bază ne dorim? Suntem o echipă mică, fără buget!”

Poli Iași a avut parte de cel mai bun start din istorie în acest sezon, cochetând în multe momente chiar și cu prima poziție în clasamentul intermediar. După opt etape în care a pierdut un singur meci, și acela după ce a avut 2-0 pe tabelă, echipa lui Mihai Teja ocupă locul 5 în clasament, cu 15 puncte, fiind la doar 3 lungimi de liderul Gaz Metan Mediaș. Un bilanț foarte bun pentru o echipă complet schimbată în vară, măcinată de datorii și cu un buget incert.

ProSport l-a provocat pe antrenorul Mihai Teja la o analiză sinceră după jumătate de tur, iar tehnicianul nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Teja a declarat că Poli „este o echipă mică, fără buget” și că obiectivul grupării din Copou nu poate fi calificarea în play-off, în condițiile existente la Iași.

Domnule Teja, au trecut aproape trei luni de când ați semnat cu Poli Iași. Ați înregistrat 4 victorii, 3 remize și un singur eșec, s-a făcut un teren de antrenament, cel de joc este în lucru. Mulțumit de bilanțul de până acum?
Sunt mulțumit de munca pe care toată lumea a făcut-o, nu doar de a mea. Aș pleca de la discuția inițială cu domnul primar. Am cerut un teren de antrenament bun, un teren bun de joc, pentru a pune în practică tot ce lucrăm la antrenament și pentru a aduce oamenii la tadion. Cu cât joci un fotbal mai bun, cu atât ești mai sus în clasament și reușești să aduci mai mulți suporteri la stadion. Asta e cel mai important. Obiectivul meu la Iași este să formez o echipă competitivă, care să joace un fotbal bun și să aducă suporterii în tribune.

Locul 5 după 8 etape. E bine?
După fiecare victorie obținută am spus că băieții sunt pionii principali. Ei au făcut lucruri bune până acum, dar la final de campionat, când tragem linie, trebuie să fim cât mai sus. Până atunci trebuie să facem jocuri bune, băieții să dea tot ce au mai bun, pentru că sunt un grup bun, cu calitate, caractere foarte bune. Eu sper să creăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului, unită, disciplinată tactic, dar și în afara terenului. Cu siguranță, vor veni și perioade mai puțin bune, vor veni și înfrângeri, dar una peste alta eu sunt mulțumit. Îi mulțumesc și domnului primar că lucrurile au început să se miște. S-a făcut un teren de antrenament, acum cel de joc, poate se va face și cel sintetic… Am luat deciziile împreună cu președintele Adrian Ambrosie și cu Toni Heleșteanu la club, s-au adus jucători, atât cât am putut depinde de situația financiară. Nu există un echilibru, sunt probleme, dar sperăm ca pe viitor să se rezolve. Salariile sunt la zi, urmează pe ultima lună, dar nu dispunem de foarte mulți bani pentru a aduce jucători de și mai mare calitate, pentru a face o echipă mai puternică.

„Suntem o echipă mică, care nu avem bani. Fără un buget, e foarte greu să faci performanță”

V-ați asumat acest risc de a muta echipa la Botoșani în plin tur de campionat. Pot fi compromise șansele la play-off?
Nu e obiectivul nostru play-off-ul. Am spus și după fiecare victorie asta, obiectivul nostru nu este play-off-ul. Toată lumea vorbea despre play-off, despre titlu, despre cupe europene. Am spus tot timpul că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Suntem o echipă mică, care nu avem bani. Fără un buget, e foarte greu să faci performanță. E greu. Pe parcursul unui campionat apar foarte multe probleme. Jucători accidentați, jucători suspendați, iar noi nu avem un lot cu care să putem ajunge acolo. Nu avem o bancă, nu avem un lot care să ne permită să schimbăm tot timpul jucători. Să nu uităm, noi abia ne-am încropit acum două luni și jumătate. Am plecat de la 4 jucători și am construit o echipă întreagă. Nu există omogenitate. Totul s-a realizat pe munca jucătorilor în primul rând, pentru că au dat tot ce au avut la antrenament și au intrat într-o formă sportivă foarte repede, au înțeles filosofia mea de joc. Dar de aici și până la a ne gândi la play-off, campionat sau cupe europene, e cale lungă. Trebuie să fim modești, cu capul pe umeri. Vom da maximum și vom vedea la final ce vom reuși. Dar nu este deloc ușor!

Chiar și așa, ați reușit cel mai bun start din istoria fotbalului ieșean. Ați intrat în istorie…
Mă bucur că statisticile spun asta. Le-am spus jucătorilor că în viață nu neapărat doar banul contează, ci și ceea ce lași în urma ta, ca și performanțe. Să poți să intri în istorie, pentru ca toată lumea să își aducă aminte de un grup bun la Iași, de o echipă bună, într-o perioadă anume. Iar performanța va rămâne în istorie. Eu peste tot îmi doresc să câștig campionatul. La orice echipă mă duc, îmi doresc să câștig campionatul. Dacă merg în Liga a doua, vreau să promovez, dacă mă duc în Liga a 3-a, de asemenea, vreau să urc într-un eșalon superior. La fiecare echipă îmi doresc maximum. Dar sunt mulți factori care contribuie la performanța unei echipe. În primul rând este partea financiară. De aici se pleacă.

Ce i-ar trebui Iașiului pentru a deveni o echipă de top?
Partea de infrastructură și organizatorică se dezvoltă ușor-ușor. Dacă se face terenul principal și apoi cel sintetic de antrenament, de abia atunci intrăm pe o linie normală pentru o echipă de Liga I. După care urmează bugetul. Cu cât ai un buget mai mare, cu atât poți aduce jucători cu o calitate mai bună. Și atunci e normal că și echipa va crește.

Spuneați atunci când ați venit la Iași că veți pleca dacă nu se rezolvă problema infrastructurii. A fost un moment în cele aproape trei luni în care v-ați gândit să părăsiți Poli Iași?
Nu s-a pus problema în niciun moment să plec de când am venit. E adevărat, au fost discuții legate de schimbarea cât mai rapidă a terenului de antrenament și a celui de joc, dar nu au fost probleme. Niciodată nu am vrut să plec. Mă simt bine la Iași, mă simt bine cu jucătorii, cu staff-ul, am o relație foarte bună cu toată lumea, sunt oameni care încearcă să ajute acest cub. Dar nu este ușor, pentru că bugetul poate nu este unul care să ne permită să fim acolo sus, cum își doresc suporterii. Dar încercăm să ajungem acolo prin jocul nostru. Sunt salarii foarte mici la Iași. Cred că suntem penultima sau antepenultima echipă cu bugetul cel mai mic din Liga I. Cred că ne batem acolo cu Clinceni și Chindia. Avem cele mai mici bugete. Pentru a ajunge acolo sunt multe meciuri grele. Toate echipele s-au întărit, au bugete foarte mari, salarii de 10.000-11.000 de euro. Sepsi, Mediaș, Hermannstadt au salarii mult mai mari. E greu să te bați. Dar noi încercăm să compensăm prin antrenamente, prin jocul prestat, dar e foarte greu.

Dacă nu se făceau cele două terenuri, plecați din Copou?
Da, plecam. Pentru că filosofia mea de joc este foarte clară. Îmi doresc să practic un fotbal frumos, nu să aștept o execuție a unui jucător și atât. Îmi doresc foarte mult o construcție a jocului, un un joc elaborat, prin posesie, prin atacuri dirijate, un joc ofensiv, și e destul de greu dacă nu ai terenul pe care să practici acest joc. Ai nevoie și de teren de antrenament, și de joc, pentru că joci ceea ce antrenezi.

Au fost echipe în Liga I la care se ajungea și la 4-5 luni de întârzieri la salarii. Cum ați proceda dacă ați ajunge la astfel de situații în Copou?
Nu știu ce-aș face în acest caz. Deocamdată suntem cu salariile la zi și acest lucru mă bucură. Conducerea face eforturi mari în acest sens. Jucătorii sunt mulțumiți și încearcă să dea maximum la antrenament. Atunci când lucrurile degenerează din punct de vedere psihic, jucătorii poate nu mai sunt concentrați sută la sută. Au probleme acasă, în familie, trebuie să ducă bani acasă și devine tot mai greu. Nu sunt eu cel care judecă, nu eu sunt cel care ia decizii în teren ci jucătorii care intră pe teren. Și dacă ei sunt nemulțumiți, cu siguranță evoluția lor nu va fi una foarte bună.

Ce se întâmplă dacă se prelungește termenul de lucru la teren și veți juca mai multe meciuri la Botoșani?
Asta este… Trebuie să fie o generație de sacrificiu. Iată că suntem noi. Am spus că trebuie să lași ceva în urma ta, să se facă ceva, pentru ca oamenii să-și aducă aminte cu plăcere că a venit Teja sau Ambrosie sau primarul și au schimbat suprafețele de joc și au făcut o bază frumoasă aici la Iași. Și ei au fost generația de sacrificiu, pentru că altfel nu se mai făcea nimic. De aici se pleacă, de la infrastructură. Nu poți să pui căruța în fața cailor niciodată.

A fost eșecul cu Mediașul cel mai greu moment de când ați preluat echipa?
Nu pot să spun că a fost cel mai greu moment, pentru că nu a fost un meci în care să fim dominați. Am trecut de la extaz la agonie. Evident, este regretul că am pierdut punctele. Am vorbit și cu băieții, sunt dezamăgiți și ei, puteam să fim acum pe primul loc, la mult mai multe puncte, era o minune de la Dumnezeu să fim lideri. Dar chiar și așa, ce am realizat până acum este extraordinar.

Ați avut vreo ofertă de când ați preluat Iașiul?
Nu vreau să vorbesc despre asta. Am contract pe un an cu Poli Iași, mă simt bine aici. Nu se pune problema să plec. Îmi doresc să rămân la Poli, să fac o echipă bună, să fac și rezultatele pe care și suporterii le doresc. Dacă vom avea cu ce, vom vedea în viitor.

Nu vă este frică de un recul după această mutare la Botoșani?
Nu-mi este frică. Dacă îmi era frică, stăteam acasă și nu mai antrenam. Știu că există fel și fel de perioade, mai bune, mai puțin bune, dar important este să avem răbdare. Să fim aproape cu toții lângă echipă, indiferent de ce se întâmplă. Oamenii cu caractere adevărate se văd și în momentele grele. Echipa are nevoie de susținere și în momentele dificile. Când sunt perioade mai grele încep să apară probleme, fel și fel de situații, fel și fel de cârcotași. Ca peste tot.

Când se va putea vorbi despre Poli Iași ca despre o echipă cu pretenții de play-off?
Când va avea un buget și o infrastructură demne de o echipă mare. Mai sunt și excepții, e adevărat, dar se întâmplă o dată, de două ori în viață, cu multă muncă. Cum s-a întâmplat și acum doi ani, cu Flavius Stoican. Îl felicit pe Flavius, pentru că în condițiile acestea a făcut niște lucruri extraordinare, o  performanță foarte mare. Dar asta nu poate să meargă la infinit. O dată, de două ori ai noroc, joci un fotbal bun, îți atingi obiectivul. Dar totul trebuie construit pas cu pas. Dacă nu construiești pas cu pas, e foarte greu.

„A fost pentru mine un pariu că pot să fac lucruri bune chiar și cu bani mai puțini”

Spuneați că vă mai doriți jucători…
Sigur… Toate echipele s-au întărit. Chiar dacă au început campionatul mai slab, s-au întărit. Noi am fost singura care nu ne-am întârit. Am rămas cu același lot. Și va fi foarte greu. Pentru că nu este buget, nu sunt bani. Eu mi-aș mai dori 4-5 jucători. Dar știu unde am venit, știu care este situația de la Poli Iași. A fost pentru mine un pariu că pot să fac lucruri bune chiar și cu bani mai puțini. Este pasiunea mea, îmi place să rămân în circuit, să fac meseria cu pasiune și atunci îmi doresc să fac lucruri mari, chiar și cu bani mai puțini. De la a-ți dori și a visa și până la a putea realiza ceva… trebuie să fim realiști. Noi ne dorim, dar pe ce bază ne dorim? Ne dorim play-off și cupe europene, dar nu avem buget, infrastructura abia acum se face. Nici maseur până acum două săptămâni nu aveam. Sunt lucruri care se pun la punct din mers. Realist, între 1 și 11. Ne dorim cu toții cât mai sus. Realist vorbind, obiectivul este o clasare de la locul 1 la locul 11.

Unde o vedeți pe Poli Iași în iarnă, la final de an?
Eu aș vrea pe primele locuri, poate chiar în primele trei. Dar e greu. E ușor să vorbim, dar e mai greu să faci. Depinzi de foarte multe lucruri. Putem promite orice, Liga Campionilor, dar pe ce bază? Nu trebuie să le dăm fanilor iluzii sau altceva. Trebuie să fim realiști cu noi. Iar noi suntem o echipă mică, care nu are bani, care trăiește de la o lună la cealaltă ca să-și plătească datoriile pe care le are. Dar am încredere că lucrurile vor merge spre bine. Știam că este o situație grea. Cu cât situația este mai grea, provocarea e mai mare și încercăm să depășim aceste greutăți împreună cu staff-ul administrativ. Și conducerea face tot ce depinde de ea ca să rezolve problemele.

Care echipă vi se pare cea mai bună în momentul de față?
CFR Cluj este la ora actuală cea mai bună echipă în opinia mea. Dar toate echipele din față sunt bune și se vor bate la play-off. Sunt CFR, Craiova, Astra, Viitorul. Și noi, dacă suntem acolo, suntem bunicei. Își revin Dinamo și FCSB, deja Dinamo e la două puncte de play-off. Eu cred că lucrurile vor reveni în normal și Dinamo și FCSB vor fi în primele șase. Mai sunt Gaz Metan, Botoșani, Poli Iași și alte echipe care se vor bate să facă un sezon foarte bun și să se claseze în primele șase.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de înmormântare
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de…
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE PREGĂTEȘTE: Am informaţii de la Ministerul Muncii
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE PREGĂTEȘTE: Am informaţii de la…
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare