Mihai Teja trage semnalul de alarmă, deşi e pe val cu Poli Iaşi: "Suntem o echipă mică, fără buget!". Antrenorul a fost aproape de plecarea din Copou!

8 sep 2019 3732 afişări Liga 1
Mihai Teja trage semnalul de alarmă, deşi e pe val cu Poli Iaşi: "Suntem o echipă mică, fără buget!". Antrenorul a fost aproape de plecarea din Copou!

Poli Iaşi a pornit excelent în acest sezon, dar antrenorul Mihai Teja rămâne precaut. Tehnicianul pune punctul pe i şi vorbeşte despre problemele reale ale echipei: ”Nu avem bugetul necesar să ne batem acolo, sus. Noi ne dorim, dar pe ce bază ne dorim? Suntem o echipă mică, fără buget!”

Poli Iaşi a avut parte de cel mai bun start din istorie în acest sezon, cochetând în multe momente chiar şi cu prima poziţie în clasamentul intermediar. După opt etape în care a pierdut un singur meci, şi acela după ce a avut 2-0 pe tabelă, echipa lui Mihai Teja ocupă locul 5 în clasament, cu 15 puncte, fiind la doar 3 lungimi de liderul Gaz Metan Mediaş. Un bilanţ foarte bun pentru o echipă complet schimbată în vară, măcinată de datorii şi cu un buget incert.

ProSport l-a provocat pe antrenorul Mihai Teja la o analiză sinceră după jumătate de tur, iar tehnicianul nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Teja a declarat că Poli ”este o echipă mică, fără buget” şi că obiectivul grupării din Copou nu poate fi calificarea în play-off, în condiţiile existente la Iaşi.

Domnule Teja, au trecut aproape trei luni de când aţi semnat cu Poli Iaşi. Aţi înregistrat 4 victorii, 3 remize şi un singur eşec, s-a făcut un teren de antrenament, cel de joc este în lucru. Mulţumit de bilanţul de până acum?

Sunt mulţumit de munca pe care toată lumea a făcut-o, nu doar de a mea. Aş pleca de la discuţia iniţială cu domnul primar. Am cerut un teren de antrenament bun, un teren bun de joc, pentru a pune în practică tot ce lucrăm la antrenament şi pentru a aduce oamenii la tadion. Cu cât joci un fotbal mai bun, cu atât eşti mai sus în clasament şi reuşeşti să aduci mai mulţi suporteri la stadion. Asta e cel mai important. Obiectivul meu la Iaşi este să formez o echipă competitivă, care să joace un fotbal bun şi să aducă suporterii în tribune.

Locul 5 după 8 etape. E bine?

După fiecare victorie obţinută am spus că băieţii sunt pionii principali. Ei au făcut lucruri bune până acum, dar la final de campionat, când tragem linie, trebuie să fim cât mai sus. Până atunci trebuie să facem jocuri bune, băieţii să dea tot ce au mai bun, pentru că sunt un grup bun, cu calitate, caractere foarte bune. Eu sper să creăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului, unită, disciplinată tactic, dar şi în afara terenului. Cu siguranţă, vor veni şi perioade mai puţin bune, vor veni şi înfrângeri, dar una peste alta eu sunt mulţumit. Îi mulţumesc şi domnului primar că lucrurile au început să se mişte. S-a făcut un teren de antrenament, acum cel de joc, poate se va face şi cel sintetic... Am luat deciziile împreună cu preşedintele Adrian Ambrosie şi cu Toni Heleşteanu la club, s-au adus jucători, atât cât am putut depinde de situaţia financiară. Nu există un echilibru, sunt probleme, dar sperăm ca pe viitor să se rezolve. Salariile sunt la zi, urmează pe ultima lună, dar nu dispunem de foarte mulţi bani pentru a aduce jucători de şi mai mare calitate, pentru a face o echipă mai puternică.

”Suntem o echipă mică, care nu avem bani. Fără un buget, e foarte greu să faci performanţă”

V-aţi asumat acest risc de a muta echipa la Botoşani în plin tur de campionat. Pot fi compromise şansele la play-off?

Nu e obiectivul nostru play-off-ul. Am spus şi după fiecare victorie asta, obiectivul nostru nu este play-off-ul. Toată lumea vorbea despre play-off, despre titlu, despre cupe europene. Am spus tot timpul că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Suntem o echipă mică, care nu avem bani. Fără un buget, e foarte greu să faci performanţă. E greu. Pe parcursul unui campionat apar foarte multe probleme. Jucători accidentaţi, jucători suspendaţi, iar noi nu avem un lot cu care să putem ajunge acolo. Nu avem o bancă, nu avem un lot care să ne permită să schimbăm tot timpul jucători. Să nu uităm, noi abia ne-am încropit acum două luni şi jumătate. Am plecat de la 4 jucători şi am construit o echipă întreagă. Nu există omogenitate. Totul s-a realizat pe munca jucătorilor în primul rând, pentru că au dat tot ce au avut la antrenament şi au intrat într-o formă sportivă foarte repede, au înţeles filosofia mea de joc. Dar de aici şi până la a ne gândi la play-off, campionat sau cupe europene, e cale lungă. Trebuie să fim modeşti, cu capul pe umeri. Vom da maximum şi vom vedea la final ce vom reuşi. Dar nu este deloc uşor!

Chiar şi aşa, aţi reuşit cel mai bun start din istoria fotbalului ieşean. Aţi intrat în istorie...

Mă bucur că statisticile spun asta. Le-am spus jucătorilor că în viaţă nu neapărat doar banul contează, ci şi ceea ce laşi în urma ta, ca şi performanţe. Să poţi să intri în istorie, pentru ca toată lumea să îşi aducă aminte de un grup bun la Iaşi, de o echipă bună, într-o perioadă anume. Iar performanţa va rămâne în istorie. Eu peste tot îmi doresc să câştig campionatul. La orice echipă mă duc, îmi doresc să câştig campionatul. Dacă merg în Liga a doua, vreau să promovez, dacă mă duc în Liga a 3-a, de asemenea, vreau să urc într-un eşalon superior. La fiecare echipă îmi doresc maximum. Dar sunt mulţi factori care contribuie la performanţa unei echipe. În primul rând este partea financiară. De aici se pleacă.

Ce i-ar trebui Iaşiului pentru a deveni o echipă de top?

Partea de infrastructură şi organizatorică se dezvoltă uşor-uşor. Dacă se face terenul principal şi apoi cel sintetic de antrenament, de abia atunci intrăm pe o linie normală pentru o echipă de Liga I. După care urmează bugetul. Cu cât ai un buget mai mare, cu atât poţi aduce jucători cu o calitate mai bună. Şi atunci e normal că şi echipa va creşte.

Spuneaţi atunci când aţi venit la Iaşi că veţi pleca dacă nu se rezolvă problema infrastructurii. A fost un moment în cele aproape trei luni în care v-aţi gândit să părăsiţi Poli Iaşi?

Nu s-a pus problema în niciun moment să plec de când am venit. E adevărat, au fost discuţii legate de schimbarea cât mai rapidă a terenului de antrenament şi a celui de joc, dar nu au fost probleme. Niciodată nu am vrut să plec. Mă simt bine la Iaşi, mă simt bine cu jucătorii, cu staff-ul, am o relaţie foarte bună cu toată lumea, sunt oameni care încearcă să ajute acest cub. Dar nu este uşor, pentru că bugetul poate nu este unul care să ne permită să fim acolo sus, cum îşi doresc suporterii. Dar încercăm să ajungem acolo prin jocul nostru. Sunt salarii foarte mici la Iaşi. Cred că suntem penultima sau antepenultima echipă cu bugetul cel mai mic din Liga I. Cred că ne batem acolo cu Clinceni şi Chindia. Avem cele mai mici bugete. Pentru a ajunge acolo sunt multe meciuri grele. Toate echipele s-au întărit, au bugete foarte mari, salarii de 10.000-11.000 de euro. Sepsi, Mediaş, Hermannstadt au salarii mult mai mari. E greu să te baţi. Dar noi încercăm să compensăm prin antrenamente, prin jocul prestat, dar e foarte greu.

Dacă nu se făceau cele două terenuri, plecaţi din Copou?

Da, plecam. Pentru că filosofia mea de joc este foarte clară. Îmi doresc să practic un fotbal frumos, nu să aştept o execuţie a unui jucător şi atât. Îmi doresc foarte mult o construcţie a jocului, un un joc elaborat, prin posesie, prin atacuri dirijate, un joc ofensiv, şi e destul de greu dacă nu ai terenul pe care să practici acest joc. Ai nevoie şi de teren de antrenament, şi de joc, pentru că joci ceea ce antrenezi.

Au fost echipe în Liga I la care se ajungea şi la 4-5 luni de întârzieri la salarii. Cum aţi proceda dacă aţi ajunge la astfel de situaţii în Copou?

Nu ştiu ce-aş face în acest caz. Deocamdată suntem cu salariile la zi şi acest lucru mă bucură. Conducerea face eforturi mari în acest sens. Jucătorii sunt mulţumiţi şi încearcă să dea maximum la antrenament. Atunci când lucrurile degenerează din punct de vedere psihic, jucătorii poate nu mai sunt concentraţi sută la sută. Au probleme acasă, în familie, trebuie să ducă bani acasă şi devine tot mai greu. Nu sunt eu cel care judecă, nu eu sunt cel care ia decizii în teren ci jucătorii care intră pe teren. Şi dacă ei sunt nemulţumiţi, cu siguranţă evoluţia lor nu va fi una foarte bună.

Ce se întâmplă dacă se prelungeşte termenul de lucru la teren şi veţi juca mai multe meciuri la Botoşani?

Asta este... Trebuie să fie o generaţie de sacrificiu. Iată că suntem noi. Am spus că trebuie să laşi ceva în urma ta, să se facă ceva, pentru ca oamenii să-şi aducă aminte cu plăcere că a venit Teja sau Ambrosie sau primarul şi au schimbat suprafeţele de joc şi au făcut o bază frumoasă aici la Iaşi. Şi ei au fost generaţia de sacrificiu, pentru că altfel nu se mai făcea nimic. De aici se pleacă, de la infrastructură. Nu poţi să pui căruţa în faţa cailor niciodată.

A fost eşecul cu Mediaşul cel mai greu moment de când aţi preluat echipa?

Nu pot să spun că a fost cel mai greu moment, pentru că nu a fost un meci în care să fim dominaţi. Am trecut de la extaz la agonie. Evident, este regretul că am pierdut punctele. Am vorbit şi cu băieţii, sunt dezamăgiţi şi ei, puteam să fim acum pe primul loc, la mult mai multe puncte, era o minune de la Dumnezeu să fim lideri. Dar chiar şi aşa, ce am realizat până acum este extraordinar.

Aţi avut vreo ofertă de când aţi preluat Iaşiul?

Nu vreau să vorbesc despre asta. Am contract pe un an cu Poli Iaşi, mă simt bine aici. Nu se pune problema să plec. Îmi doresc să rămân la Poli, să fac o echipă bună, să fac şi rezultatele pe care şi suporterii le doresc. Dacă vom avea cu ce, vom vedea în viitor.

Nu vă este frică de un recul după această mutare la Botoşani?

Nu-mi este frică. Dacă îmi era frică, stăteam acasă şi nu mai antrenam. Ştiu că există fel şi fel de perioade, mai bune, mai puţin bune, dar important este să avem răbdare. Să fim aproape cu toţii lângă echipă, indiferent de ce se întâmplă. Oamenii cu caractere adevărate se văd şi în momentele grele. Echipa are nevoie de susţinere şi în momentele dificile. Când sunt perioade mai grele încep să apară probleme, fel şi fel de situaţii, fel şi fel de cârcotaşi. Ca peste tot.

Când se va putea vorbi despre Poli Iaşi ca despre o echipă cu pretenţii de play-off?

Când va avea un buget şi o infrastructură demne de o echipă mare. Mai sunt şi excepţii, e adevărat, dar se întâmplă o dată, de două ori în viaţă, cu multă muncă. Cum s-a întâmplat şi acum doi ani, cu Flavius Stoican. Îl felicit pe Flavius, pentru că în condiţiile acestea a făcut nişte lucruri extraordinare, o  performanţă foarte mare. Dar asta nu poate să meargă la infinit. O dată, de două ori ai noroc, joci un fotbal bun, îţi atingi obiectivul. Dar totul trebuie construit pas cu pas. Dacă nu construieşti pas cu pas, e foarte greu.

”A fost pentru mine un pariu că pot să fac lucruri bune chiar şi cu bani mai puţini”

Spuneaţi că vă mai doriţi jucători...

Sigur... Toate echipele s-au întărit. Chiar dacă au început campionatul mai slab, s-au întărit. Noi am fost singura care nu ne-am întârit. Am rămas cu acelaşi lot. Şi va fi foarte greu. Pentru că nu este buget, nu sunt bani. Eu mi-aş mai dori 4-5 jucători. Dar ştiu unde am venit, ştiu care este situaţia de la Poli Iaşi. A fost pentru mine un pariu că pot să fac lucruri bune chiar şi cu bani mai puţini. Este pasiunea mea, îmi place să rămân în circuit, să fac meseria cu pasiune şi atunci îmi doresc să fac lucruri mari, chiar şi cu bani mai puţini. De la a-ţi dori şi a visa şi până la a putea realiza ceva... trebuie să fim realişti. Noi ne dorim, dar pe ce bază ne dorim? Ne dorim play-off şi cupe europene, dar nu avem buget, infrastructura abia acum se face. Nici maseur până acum două săptămâni nu aveam. Sunt lucruri care se pun la punct din mers. Realist, între 1 şi 11. Ne dorim cu toţii cât mai sus. Realist vorbind, obiectivul este o clasare de la locul 1 la locul 11.

Unde o vedeţi pe Poli Iaşi în iarnă, la final de an?

Eu aş vrea pe primele locuri, poate chiar în primele trei. Dar e greu. E uşor să vorbim, dar e mai greu să faci. Depinzi de foarte multe lucruri. Putem promite orice, Liga Campionilor, dar pe ce bază? Nu trebuie să le dăm fanilor iluzii sau altceva. Trebuie să fim realişti cu noi. Iar noi suntem o echipă mică, care nu are bani, care trăieşte de la o lună la cealaltă ca să-şi plătească datoriile pe care le are. Dar am încredere că lucrurile vor merge spre bine. Ştiam că este o situaţie grea. Cu cât situaţia este mai grea, provocarea e mai mare şi încercăm să depăşim aceste greutăţi împreună cu staff-ul administrativ. Şi conducerea face tot ce depinde de ea ca să rezolve problemele.

Care echipă vi se pare cea mai bună în momentul de faţă?

CFR Cluj este la ora actuală cea mai bună echipă în opinia mea. Dar toate echipele din faţă sunt bune şi se vor bate la play-off. Sunt CFR, Craiova, Astra, Viitorul. Şi noi, dacă suntem acolo, suntem bunicei. Îşi revin Dinamo şi FCSB, deja Dinamo e la două puncte de play-off. Eu cred că lucrurile vor reveni în normal şi Dinamo şi FCSB vor fi în primele şase. Mai sunt Gaz Metan, Botoşani, Poli Iaşi şi alte echipe care se vor bate să facă un sezon foarte bun şi să se claseze în primele şase.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.