Liţă Dumitru îşi povesteşte aventura din Germania: "Am fost ultimul om!"

17 ian 2011 779 afişări Liga 1
Liţă Dumitru îşi povesteşte aventura din Germania: "Am fost ultimul om!" "Am fost ultimul om în Germania!"

Fostul mare fotbalist povesteşte, fără menajamente, calvarul pecare l-a îndurat departe de ţară. De la şofer până la om deînchiriat, Liţă Dumitru a fost dispus să le facă pe toate, pentrua-i oferi fetei sale un trai mai bun. Regretă acum decizia luată şirecunoaşte că s-a pripit: "Afară nu umblă câinii cu covrigi încoadă, asta să ştie toţi cei care au vreun gând să plece dinRomânia".

Liţă Dumitru nu mănâncă la restaurante de lux, ci la fast-food.S-a întors de curând din Germania şi îl găsim la o masă, în mall,alături de două persoane cu vreo 30 de ani mai puţin decât el:"Sunt ca şi copiii mei. Le-am lăsat lor casa mea din Chiajna, sălocuiască în ea cât timp sunt plecat. N-am vrut să mă întorc şi sămă trezesc, Doamne fereşte!, cu vreo «bucurie»". Aruncă tava curesturile de mâncare la cel mai apropiat coş şi începe să vorbeascădespre ultima jumătate de an petrecută departe de ţară.

"Am fost ultimul om acolo!", e concluzia tristă la care ajunge,chiar dacă se observă în glasul său că nu vrea să dramatizeze."Înainte să plec l-am întrebat pe prietenul ăsta al meu dacă esigur locul de muncă. Că am copil, am nevastă de întreţinut. «Bă,eşti nebun?! Nici nu se pune problema», mi-a zis. M-am mutataproape de el, ca să nu arunc banii pe benzină, în Batzingen, şicând am început serviciul, mi-a zis că patru săptămâni trebuie săstau în probe. Păi, cum probe, fratele meu, că eu am lucrat cu tinetrei ani!?", explică Liţă gesticulând. "Cică aşa sunt condiţiile înGermania", i-a răspuns cel pe care-l credea prieten.

"Amstat şase într-o casă!"

Liţă a acceptat perioada de probă, pe un salariu de nimic, însperanţa că în scurt timp lucrurile se vor întoarce în favoarea sa.N-a fost însă aşa, povesteşte fostul jucător al Stelei: "Lumea îmitot spunea că ăsta al meu nu prea mai are bani şi am început şi eusă verific. Aici unde lucram erau numai remorci goale, nu mai eraucamioanele, că le vânduse, nu mai avea nici werkstatt-ul, atelierulăla unde îşi repara maşinile. Nu-mi dădea nici banii şi atunci m-amdecis să plec. Pe 15 ianuarie oricum trebuia să părăsesc casa încare stăteam. Am luat mobila, am dus-o în garajul unui prieten şine-am mutat la fratele Marianei, soţia mea. Acolo eram vreo şaseinşi într-o casă, nu puteam să stăm aşa la nesfârşit! I-am zisnevestei să luăm copilul şi să îl ducem în România la grădiniţă, căîn Germania nu avea voie, nefiind niciunul dintre părinţi angajaţi,iar eu să mă întorc, la rândul meu, în ţară, să văd ce-oi putea săfac".

LiţăDumitru, de închiriat!

Bărbatul de 61 de ani amestecă involuntar termenii nemţeşti cu ceiromâneşti în discurs. Înainte de întoarcerea în România a mai avuto ultimă tentativă de a-şi găsi de muncă: "M-am înscris la forţelede muncă împreună cu nevastă-mea şi mi-a venit un anmeldung, oînştiinţare de-aia de la unii, cică să mă închirieze. Cum adică?Dacă avea nevoie unu' să monteze un calorifer, mă duceam. Dacăaveau nevoie de săpături, eram acolo. La KFC, dacă aveau nevoie deunul care să servească, mă trimiteau acolo. Eu am 61 de ani, nu potsă mă duc să muncesc aşa. Eu pot să fiu antrenor de fotbal şi şoferla categoriile B, C şi E. Dar eu mai mult de cinci tone nu am cumsă conduc, că aşa zic legile germane. Altceva n-am cum. Şi asta afost tot".

"Amplecat pentru fata mea"

Când vorbeşte despre cel mai mic dintre copiii săi, se schimbă lafaţă. Spune că ar fi vrut să-i ofere un trai mai bun plecând înGermania: "Ea a fost principalul motiv! Ştii ceva? Mă descurcam euşi la noi în ţară de un 30-40 de milioane pe lună, să trăiesc, nuasta era problema. Mai făceam o afacere, mă aranjam eu în vreunfel, chiar dacă nu mai lucram în fotbal. Dar am vrut ca fata mea săaibă o educaţie mai bună. Am luat o decizie pripită. Chiar dacăm-au sunat mulţi oameni înainte să plec să-mi spună că ar fi maibine să rămân, nu i-am ascultat. Eram convins că fac ceea ce e maibine pentru copilul meu".
Povestea lui Liţă Dumitru e, din fericire, una cu happy-end.Şoferul din Germania a revenit în ţară şi îi antrenează de câtevazile pe fotbaliştii de la Steaua II. "Ştiai că sunt singuruljucător din câţi a avut clubul ăsta atât de mare căruia i s-a datde două ori titlul de cel mai bun fotbalist al sezonului? Singurul!Nici eu nu aveam habar", spune râzând satisfăcut. Steaua i-a întinso mână de ajutor unei foste glorii. La 61 de ani, nea Liţă a lăsatcăratul mobilei pe seama altora.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.