Legătura dintre ancheta de la Petrolul şi Florian Walter. Cumnatul omului de afaceri, asociat cu fiii acestuia într-o firmă, a fost arestat şi e cercetat de DIICOT în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de la Ploieşti

29 nov 2014 34256 afişări Liga 1
Legătura dintre ancheta de la Petrolul şi Florian Walter. Cumnatul omului de afaceri, asociat cu fiii acestuia într-o firmă, a fost arestat şi e cercetat de DIICOT în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de la Ploieşti

Arestările de la Petrolul scot în evidenţă un personaj care leagă problemele de la clubul prahovean de fostul finanţator, Florian Walter. Este vorba de Daniel Spirea Stoica, rudă cu omul de afaceri, dar şi administrator la una dintre societăţile prin care procurorii spun că se realiza evaziunea fiscală

Pe 4 octombrie 2013, Florian Walter anunţa că îşi dă demisia din funcţia executivă pe care o ocupa la Petrolul. "Nu vreau să ajung ca George Copos, să îmi aducă fanii colivă", spunea omul de afaceri în urmă cu un an. Locul său a fost luat de fraţii Capră, apropiaţi de fostul finanţator, motiv pentru care ruptura lui Walter de clubul prahovean nu a părut niciodată credibilă. 

Marţi, 25 noiembrie, mai multe persoane au fost reţinute de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani având în centru activitatea de la Petrolul. Printre cei cu mandate de arestare s-au aflat fraţii Dan şi Nicolae Capră, Marius Bucuroiu, acţionar şi director al clubului, dar şi Marius Alexandru Gîscă, Petre Gheorghe Daniel, Dragoş Ioan Viorel Constantin şi Daniel Spirea Stoica, cu toţii acţionari în diverse societăţi comerciale, acuzaţi că au creat un circuit economic fictiv prin care au adus un prejudiciu de 15.400.000 de euro prin acţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Numele ultimilor patru nu apar în organigrama clubului, dar procurorii susţin că aceştia administrează societăţi comerciale prin care s-a creat evaziunea fiscală. Daniel Spirea Stoica este un apropiat al lui Florian Walter, ceea ce ridică semne de întrebare asupra eventualelor conexiuni pe care omul de afaceri le-ar mai avea cu Petrolul, club cu care spune că nu mai are absolut nicio legătură de peste un an. „Eu n-am fost niciodată acţionar la FC Petrolul SA. Am fost preşedinte un an. Atât. Apoi am făcut un SRL (n.r. - FC Petrolul Ploieşti SRL) din care m-am retras după un an pentru că nu se putea lucra cu persoana respectivă (n.r. - Daniel Capră). Mai multe lucruri nu pot să vă spun pentru că nu ştiu despre ce e vorba la Petrolul şi ce s-a întâmplat acolo. Acum aflu de la dumneavoastră că sunt percheziţii acolo“, a declarat Walter pentru ProSport marţi, în momentul în care cumnatul său şi fraţii Capră erau duşi de DIICOT la audieri.

Relaţia de rudenie între Walter şi Stoica

Daniel Spirea Stoica este cumnatul lui Florian Walter, fiind fratele soţiei omului de afaceri. Acesta apare ca administrator la mai multe firme, printre care şi una care a apărut în circuit fictiv din dosarul de pe masa procurorilor DIICOT. În urma percheziţiilor făcute este foarte posibil ca societăţile administrate de Spirea Stoica să fi fost în vizorul anchetatorilor. 

Un alt aspect care îl leagă pe Walter de Stoica este un moment din 2010. Fostul finanţator de la Petrolul spunea atunci, într-un interviu acordat ProSport, că îi cedează toate acţiunile sale de la Dinamo lui Spirea Stoica. La vremea respectivă, Walter deţinea 17% din acţiunile clubului din Ştefan cel Mare, iar rolul lui Stoica era acela de a vinde acţiunile pentru 600.000 euro. 

  • PASAJ DIN INTERVIUL CU WALTER DIN 2010

- Domnule Walter, cine e Daniel Stoica, cel care a preluat pachetul dumneavoastră de acţiuni la Dinamo?

- Nu e un nou acţionar, cum aţi crede. I-am cedat acţiunile cu un singur scop: să le vândă. Am încercat să găsesc un cumpărător din momentul în care am plecat de la Dinamo, dar nu s-a oferit nimeni.

- Aţi oferit cuiva pachetul de acţiuni de la Dinamo?

- Nu, pentru că vreau ca Borcea şi Badea să stabilească singuri cu cine vor să lucreze. Acţiunile costă cam 600.000 de euro, dar mai sunt şi alte cheltuieli de acoperit.

Ridică maşini cu fiii lui Walter

Legătura dintre Spirea Stoica şi Florian Walter este destul de puternică. Într-un material apărut în Gândul.info, rezultă că aceştia sunt conectaţi şi într-o firmă care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Sectorul 1 al Capitalei. CFR Transauto este deţinută de Valentin Giorgian Buşcă şi de Alexandru Cosmin Walter, fiii lui Florian Walter (fost Buşcă), care deţin câte 0,77%. Restul acţiunilor, de 98,46%, aparţin firmei de textile Kimytex, din Nehoiu, judeţul Buzău. Kimytex este deţinută tot de fiii lui Florian Walter, împreună cu Daniel-Spirea Stoica. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.