INTERVIU | Un român, campion în Slovenia: „E un sentiment unic pentru mine, nici nu știam cum să mă bucur”. Alex Crețu, despre diferența uriașă de mentalitate și infrastructură între țara în care joacă și România, Poli Iași și titlul luat de CFR Cluj

INTERVIU | Un român, campion în Slovenia:
  • Publicat:
  • Actualizat:

La doi ani și jumătate de la plecarea din Copou, de la Poli Iași, mijlocașul ieșean Alexandru Crețu a reușit să dea lovitura în campionatul Sloveniei. În vârstă de 27 de ani, fotbalistul crescut de Poli Iași a cucerit, miercuri, 15 mai, primul titlu de campion din cariera sa, cu formația NK Maribor. Echipa lui Crețu, cu ieșeanul pe teren tot meciul, s-a impus în deplasarea de la NK Celje cu scorul de 3-1, după ce a reușit să revină de la 0-1 și și-a asigurat matematic titlul.

Cu trei runde înainte de finalul campionatului, Maribor are un avans de 11 puncte față de Olimpija Ljubljana. Cele două mari rivale din Slovenia se vor duela și în finala Cupei, pe 30 mai, astfel că ieșeanul Alex Crețu poate realiza eventul în acest sezon.

ProSport l-a contactat pe Crețu la o zi după cucerirea titlului de campion, moment în care fostul fotbalist al Politehnicii Iași încă nu realiza performanța realizată.

Alex, felicitări! Cum te simți după primul titlu cucerit în carieră?
Mulțumesc. Încă nu realizez că sunt campion. Este un sentiment unic. E primul meu titlu de campion. Nu am mai trecut prin așa ceva în carieră. Sincer, nici nu știam cum să mă bucur după meci. Dar totul a venit de la sine.

Ați cucerit titlul, dar sezonul încă nu s-a încheiat pentru voi.
În campionat mai avem trei etape, dar ne concentrăm pe finala Cupei Sloveniei. Ar fi extraordinar să luăm eventul. Finala de pe 30 mai va fi un nou derby cu Olimpija Ljubljana, fosta mea echipă. În urmă cu două etape ne-au bătut cu 3-0 în campionat, dar ne-am revanșat după doar un meci și am cucerit titlul. Sperăm să-i învingem în finala Cupei și să reușim eventul.

Care este atmosfera la Maribor după titlul luat?
Atmosfera este superbă după ce am devenit campioni. Sunt foarte fericit că am cucerit titlul la doi ani și jumătate după plecarea de la Poli Iași. Prima dată am fost la Ljubljana, am ratat titlul acolo, deși am fost foarte aproape, dar sunt extrem de fericit că am reușit să-l cuceresc cu Maribor, un club cu o bogată istorie în Slovenia. Cei de aici investesc mult, au pretenții la titlu an de an. Sunt condiții foarte bune pentru a te bate la titlu, infrastructură. Totul este foarte bine pus la punct. De la Centrul de Copii și Juniori și până la doamna care are grijă de vestiar. Aici suporterii trăiesc pentru titlu.

Pe ce post ai jucat mai mult?
Am evoluat și fundaș central, și mijlocaș la închidere, dar joc unde este nevoie de mine. Am 25 de prezențe în acest sezon.

Vei juca în Champions League cu Maribor. Ce obiectiv aveți?
Ne dorim cu toții să jucăm în grupele Ligii Campionilor, dar în noul format va fi foarte greu. Avem de jucat foarte multe meciuri și putem da peste echipe puternice pe traseu. Mult mai realizabilă ar fi o calificare în grupele Europa League. Maribor a jucat în grupele UEFA Champions League în urmă cu două sezoane. Este un club care în fiecare an își dorește să joace în grupele cupelor europene. Am mai jucat în Europa cu Olimpija Ljubljana, acum doi ani și cu Maribor, anul trecut. Acum mi-aș dori să prindem Liga Campionilor, dar ar fi bune și grupele Europa League.

Nu există teren în Liga 1 precum cel de la Maribor

Ce așteptări sunt pentru finala Cupei?
Va fi o finală incredibilă. Un nou derby cu Olimpija. Ne-au învins cu 3-0 în etapa trecută, în campionat și vrem să ne luăm revanșa. E o mare rivalitate între cele două echipe. Anul trecut au fost ei campioni, acum am reușit să aducem din nou titlul la Maribor. Ne dorim eventul. Orașul trăiește pentru titlu an de an.

Cum sunt condițiile de la Maribor comparativ cu cele din Liga 1?
Păi dacă vă spun că nu există în Liga I teren ca al nostru, am spus totul. FCSB nu are stadion propriu, dar știu că are o bază sportivă foarte bună. Poate doar FCSB să rivalizeze cu ce avem noi aici. Teren de joc foarte bun, de antrenament. Condițiile sunt la superlativ.

„Jucătorul de fotbal nu este atât de respectat în România cum este în străinătate”

Ai primit telefoane de felicitare din țară?
Da, multe mesaje pe telefon și în social media. De la părinți, prieteni, suporteri. Foarte multe mesaje de felicitare.

Dar vreun telefon de la o echipă? O ofertă?
Nu, nu am primit nicio ofertă din Liga 1. Oricum, campionatul nu s-a încheiat la noi și am contract cu Maribor până în anul 2021.

Dar dacă ai primi o ofertă de a reveni în Liga 1? Sau chiar la Poli Iași?
Poli Iași este echipa mea de suflet. Dar acum nu iau în calcul o revenire acasă. Pe viitor, nu se știe. Acum sunt fericit aici unde sunt acum. Chiar dacă sunt departe de casă.

Dar în viitorul apropiat?
Nu știu ce să spun. Este foarte greu să revii în Liga 1 dintr-un campionat unde ți se oferă totul și ai parte de condiții foarte bune. Aici ți se oferă tot ce ai nevoie pentru a te simți fotbalist. Ar trebui să schimbăm mentalitatea în România. Jucătorul de fotbal nu este atât de respectat în România cum este în străinătate. După un eșec nu-i mai dai salariul… Nu mai zic de infrastructură, de stadioane, de condiții. De mentalitate.

La ce te referi?
Aici fotbalistului i se implementează mentalitatea de învingător. Ar trebui și la noi să fie la fel. Să i se spună fotbalistului că egalul e mai urât decât eșecul. Să joace doar la victorie. Că mai bine pierzi decât să te gândești la un egal.

Monitorizat de stafful lui Cosmin Contra

Echipa națională? Anul trecut ai fost pe o listă preliminară a selecționerului Cosmin Contra pentru amicalele cu Israel și Suedia.
Am fost și sunt monitorizat de către stafful echipei naționale. Cei de acolo sunt oameni profesioniști. Dacă voi merita, voi fi la lot. Sunt persoane care urmăresc evoluțiile mele. Am fost și sunat. Dacă vor considera că merit să fiu la lot, voi fi acolo.

Urmărești Liga 1?
Da, urmăresc aproape etapă de etapă ce se întâmplă.

Ce zici de titlul cucerit de CFR Cluj?
Vreau să-i felicit pe această cale pe cei de la CFR pentru titlul cucerit. L-au meritat. La CFR Cluj s-a muncit mult. Acolo e doar muncă. A fost foarte greu campionatul anul acesta. Dar CFR a meritat. Au o echipă cu jucători experimentați, au câștigat titlul pe drept.

Iașiul merită mult mai mult

Poli Iași?
Echipa mea de suflet. Fără Poli Iași poate nu eram aici. Am învățat multe de la colegii mei, de la fiecare antrenor cu care am lucrat la Iași. Îmi pare rău că au ratat play-off-ul. Au fost foarte aproape și în acest an. Îmi doream să prindă play-off-ul. Acum sunt pe 4 în play-out, dar cred că puteau face un campionat mult mai bun, având în vedere că au fost aproape de play-off.

Dezamăgit?
La ce oraș avem, este supărător că Iașiul nu are echipă de titlu și un stadion nou, mare. Uitați-vă la Craiova.

Ții legătura cu foștii colegi?
Da, mai vorbim. Cu Narcis Bădic vorbesc cel mai des.

Un gând pentru suporterii ieșeni?
Să susțină echipa indiferent de ce se întâmplă la club. Să fie alături de echipă. Mi-aș dori să văd la fiecare meci 4000-5000 de spectatori, așa cum se întâmplă la Maribor. Aici sunt aproape 200.000 de locuitori și vin meci de meci 3000-4000 de spectatori, la un stadion de 12.000 de locuri. Iașiul merită mult mai mult. Ar trebui să avem acasă un stadion mare, nou, cum este la Craiova. Și nu numai. Și să avem meci de meci 4000-5000 de suporteri sau chiar mai mult. Așa cum se întâmpla cu ani în urmă. Veneau 5000 de spectatori la meciuri.

Alex, dar contează și condițiile pe care le găsește suporterul la stadion…
Așa este. De asta spun, Iașiul merită mai mult, merită să aibă un stadion nou. Și mă repet, este vorba și de mentalitate. Aici, părinții duc copiii la sport. Îi văd cu copiii de mânuță pe străzi, cu fulare la gât, cu eșarfe cu echipa favorită. La noi nu prea văd asta.

Alți români campioni în străinătate în acest sezon

Alexandru Crețu este singurul ieșean campion în străinătate în acest sezon, dar mai sunt și alți români care au triumfat peste hotare. Dragoș Grigore, Cosmin Moți, Klaudiu Keșeru și Adi Popa sunt campioni în Bulgaria, cu Ludogoreț, în timp ce Alexandru Băluță a câștigat titlul de campion al Cehiei, cu Slavia Praga. De asemenea, Alin Toșca și antrenorul Răzvan Lucescu au triumfat în Grecia, cu PAOK Salonic, cei doi cucerind eventul.

Bogdan Gavrilă a triumfat în Malta, cu echipa Valletta, foarte aproape de titlu fiind și Nicolae Vasile, în Andorra.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele