INTERVIU cu primul Burleanu din fotbalul românesc. "Băiatul meu a scos fotbalul din mocirlă". Fostul mijlocaş îi dă replica patronului de la FCSB: "S-a urzicat Gigi Becali, ce să-ţi spun! Mi-e drag, chiar dacă pare din Las Fierbinţi" + comentariul despre noul job al lui Alexandru Tudor

5 iul 2019 5523 afişări Liga 1
INTERVIU cu primul Burleanu din fotbalul românesc. "Băiatul meu a scos fotbalul din mocirlă". Fostul mijlocaş îi dă replica patronului de la FCSB: "S-a urzicat Gigi Becali, ce să-ţi spun! Mi-e drag, chiar dacă pare din Las Fierbinţi" + comentariul despre noul job al lui Alexandru Tudor

Fost fotbalist în primul eşalon al fotbalului românesc, tatăl preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal este un personaj savuros. Gheorghe Burleanu (59 ani), mijlocaş defensiv de meserie, jonglează cu vorbele, nu fuge de răspunsuri, nu ezită să bage alunecări când îşi apără ideile. Performanţa selecţionatei Under 21 l-a emoţionat: “Eu, care nu le am cu lacrimogenele, am plâns din trei în trei zile”. O repriză de discuţii cu Gică Burleanu pe care o s-o împărţim în două interviuri, prima parte curge în rândurile de mai jos, „mitanul” secund va urma cu aventurile mijlocaşului defensiv de la FC Olt, Selena Bacău, Ceahlăul, Dacia Unirea Brăila sau Focşani, din “fotbalul cu mileul pe cap şi mărul la spate”.

Vă salut domnule Burleanu, ce faceţi pe canicula asta?
Muncesc, domnule. Fără muncă nu se poate. La baza sportivă, aici e treabă mereu, nu-mi scapă nicio buruiană. Mă menţin în formă prin muncă.

Dacă sunteţi în formă, teren aveţi, la o miuţă nu vă bagaţi?
Nu. Mi-e frică. Dacă mă accidenteze nu are cine să mai muncească (râde cu poftă)
Cum aţi trăit meciurile “tineretului” de la turneul final continental din Italia? Ce să spun, nici acum nu mi-am revenit din emoţii. Eu, care nu prea le am cu lacrimogenele, am plâns din trei în trei zile. Ce bucurie mi-au făcut puştii ăştia, cât talent, câtă dăruire. A reînceput să vorbească Europa despre noi, e o performanţă uriaşă. Calificarea la Olimpiadă e ceva fantastic, eram eu copil când am fost noi, cu fotbalul, ultima oară la Olimpiadă. Bravo lor şi felicitări celor care au crezut în ei.

Felicitările merg şi către fiul dumneavoastră. Aţi dialogat cu el în ultima perioadă, mi-aţi spus că vorbiţi rar, iar despre fotbal mai deloc?
Pe 1 iulie, Răzvan a implinit 35 de ani, mi-a spus că performanţa acestor copii a fost cel mai frumos cadou din viaţa lui. Ce vrei mai mult? Vă spun ceva, nu vreau să supăr, însă Răzvan şi Ilie Dumitrescu au fost singurii oameni care au crezut în această performanţă. Nu mă credeţi? Haideţi să luăm casetele de la tragerea la sorţi, ce zâmbete erau când s-a aflat grupa. Răzvan mi-a dat din optimismul lui, de-asta am şi plâns din trei în trei zile, la câte am văzut eu în fotbalul ăsta, credeam vreodată că o să mai plâng de la fotbal. Şi ştiţi care este adevăratul câştig?

Vă ascult.
Trec pe stradă şi văd, din nou, copii care bat mingea în faţa blocului, printre garaje, care au repere, fotbalului nostru i-a lipsit acest lucru în ultimul timp. Şi vin din urmă, domnule dragă, vin ăştia de la Under 19, Under 17, eu ştiu cât au dormit antrenorii prin avioane să găsească tineri români în străinătate, ce câştig sunt aceşti copii! Poate o să spună lumea că sunt subiectiv, însă generaţia asta e crescută de Federaţie şi să nu uităm de Mirel Rădoi. Ce băiat elegant, e plin de fotbal, cred că el a avut o misiune tare dificilă. Să-i lase pe unii acasă, a avut de unde alege, o să vedeţi ce o să fie în viitor, această performanţă va naşte o infuzie de tineri fotbalişti. Avem talent, însă trebuie să muncim, să fim pozitivi, să nu băgăm băţul pe unde nu trebuie. E o modă la martalogii putreziţi aşa ca mine, să îşi dea cu părerea despre orice, însă în mod negativ. Îmi vine în minte şi acest personaj care a dat Federaţia în judecată, nici nu vreau să-i pronunţ numele (n.r. Florin Prunea). E vremea tinerilor, gata cu martalogii, uite-l pe Rădoi, noi eram cu lungă şi după ea, acum se joacă fotbalul adevărat.

“ Răzvan a scăpat fotbalul românesc de mocirlă, a făcut curăţenie”

Revin la fiul dumneavoastră şi citez dintr-un interviu pe care l-aţi acordat după prima candidatură a lui Răzvan. <<Eu i-am spus să nu se bage în mocirla asta>>, mocirla fiind fotbalul românesc. Cum vedeţi acum lucrurile, Răzvan e la al doilea mandat în <<mocirla fotbalului românesc>>
Răzvan a scăpat fotbalul românesc de mocirlă, a făcut curăţenie. Aşa o văd, simplu. A muncit, a tăcut, a dus în spate şi semnele încep să se vadă. Nu că e fiul meu, ăsta e adevărul.

Totuşi, fotbalul românesc are, în continuare, multe lipsuri, iar Răzvan nu pare că le-a rezolvat pe toate...
Fotbalul românesc are o mare lipsă. Infrastrcutura. Toată lumea vorbeşte de autostrăzi şi spitale, însă de baze sportive nu spune nimeni nimic. Spun şi eu o vorbă de martalog care a trecut prin sport: Dezvoltând bazele sportive, construieşti mai puţine spitale, vom avea copii sănătoşi, care se dezvoltă frumos, nu au boli. Noi ce avem? Copii obezi. Ce face acest guvern? Ce fac ăştia care ne conduc? Se gândesc la şunca lor! Ungurii sunt de apreciat, au ajuns să investească la noi, în fotbalul din ţara noastră, bravo lor, au viziune. Mă doare să văd ce e la noi la Bacău, au început să moară şi chibiţii care au prins vremurile bune ale fotbalului băcăuan, mulţi s-au dus, boscheţii de pe stadion au ajuns plopi şi, în scurt timp, puţini vor mai şti că a fost fotbal aici. Alţi chibiţi nu vor veni din urmă.

“De unde să-mi facă Răzvan nepoţi, el e mai mult prin avioane”

Mi-aţi spus că a fost ziua fiului dumneavoastră, ce cadou i-aţi făcut?
Ce cadou, i-au făcut băieţii ăştia de la naţională un cadou uriaş, nu-i mai trebuie niciun cadou de la mine. El să-mi facă mie cadouri. Mă aştept şi eu la nepoţi, să plimb şi eu un cărucior, stau cu nevastă-mea în canapea şi ne uităm la fotbal, ea a renunţat şi la telenovele, a lăsat Trandafirul negru şi acum se uită la VAR. <<Gică, să aşteptăm VAR-ul>>, aşa imi spune nevastă-mea mai nou, ştie toate regulile. Vine acum meciul cu Spania şi trebuie să plec de acasă, că nu se poate cu ea. Soţia are meritul că Răzvan s-a îndreptat spre şcoală, fotbalul era pe şpăgi, că eu dacă ar fi să o iau de la clasa I, nu m-aş mai duce. Glumă, glumă, domnule, dar aştept şi eu nepoţi, am doi băieţi, mai mari speranţe îmi pun în ăsta (n.r. al doilea fiu, Cosmin Burleanu), Răzvan e mai mult prin avioane, mai ales după ce s-a ales şi cu funcţia asta la UEFA (n.r. din 2018)

Răzvan Burleanu este prim-vicepreşedinte al Comisiei Consultative de Marketing din cadrul forului continental), poţi face copii în avion?
E foarte bine că echipele din Liga 1 vor fi obligate să aibă echipe de fotbal feminin. S-a urzicat Gigi Becali, ce să-ţi spun!? El e cu Dumnezeu, însă Dumnezeu trebuie să fie în suflet, nu la televizor. Gigi îmi e drag, chiar dacă pare din Las Fierbinţi L-am văzut pe Alexandru Tudor, arată ca naiba. Nu mă angajează şi pe mine Gigi Becali, el mă salută, eu spun Doamne Ajută!

NU RATA partea a doua a interviului cu Gheorghe Burleanu. Cariera de 354 de meciuri fără cartonaş roşu, cum funcţiona Cooperativa, viaţa la Scorniceşti, ce spune despre Ion Crăciunescu, cum i-a luat titlul lui Dinamo.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.