INTERVIU | Incredibila poveste a lui Machado. În 2013 îl transfera FCSB şi îl ceda la Rayo Vallecano, azi câştigă 10.000 de euro pe lună la o poştă din Elveţia. “Gigi nu m-a plăcut. Doar lui Reghe nu-i făcea echipa”. Cum poate rezista Teja

7 mar 2019 14870 afişări Liga 1
INTERVIU | Incredibila poveste a lui Machado. În 2013 îl transfera FCSB şi îl ceda la Rayo Vallecano, azi câştigă 10.000 de euro pe lună la o poştă din Elveţia. “Gigi nu m-a plăcut. Doar lui Reghe nu-i făcea echipa”. Cum poate rezista Teja 
4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/17901150/2/machado-bogdan-iordache.jpg

Uneori este incredibil pe ce drumuri aleg să meargă fotbaliştii şi unde îşi găsesc liniştea. La fel este şi în cazul lui Gabriel Machado. Poate vi-l amintiţi din partidele lui U Cluj sau după transferul la FCSB, din 2011. A jucat la Grasshopers, a ajuns la Rayo Vallecano şi era unul dintre atacanţii la modă în Liga 1, în urmă cu 6 ani. Astăzi, brazilianul stă în Elveţia şi lucrează la poştă! Spune că n-ar fi putut câştiga ca fotbalist în România salariul pe care îl ia acum, deşi îi e dor de fotbalul profesionist. Are 29 de ani şi primeşte oferte, dar încă nu s-a decis dacă vrea să rămână să lucreze sau să se întoarcă în fotbal.

Machado vorbeşte cu sinceritate de perioada petrecută la FCSB, unde spune că nu a jucat pentru că Gigi Becali nu l-a plăcut, povesteşte cum mergeau lucrurile în vestiarul roş-albaştrilor şi îl laudă pe Reghecampf, pe care îl consideră singurul antrenor la care nu-i făcea echipa Becali. Machado a lucrat cu Mihai Teja la U Cluj şi spune cum crede el că poate să facă performanţă actualul tehnician de la FCSB. Cheia este la colaborarea cu finanţatorul.

Gabriel, ce faci la Cluj?
Unica echipă pe care o iubesc este Universitatea. Am venit să mă uit la un meci şi să văd oraşul. Ce am avut acolo, la Universitatea, a fost ceva frumos, ceva ce nu pot uita. Am venit să primesc energia asta pozitivă. Am venit să simt energia asta, nu am venit pentru că vreau să caut contract. Nu am venit cu gândul ăsta. M-am bucurat când s-au întors Florescu, Abrudan, Goga, care au venit să ajute echipa şi ăsta este cel mai frumos lucru pe care poţi să-l faci.

Ce face Gabriel Machado astăzi?
Eu mai joc în Liga 3 în Elveţia, dar nu la nivel de performanţă. Lucrez, în paralel, la o firmă de stat, care livrează pachete prin poştă. Mă ocup de 10 persoane, le fac programul, analizez reclamaţiile pentru ei, îi organizez. De 6 luni am divorţat şi locuiesc singur acum, am grijă de copil, pentru că stau foarte aproape de fosta soţie şi sunt foarte bine. Ne înţelegem foarte bine.

6000 de euro, salariul la poştă

Cum ai ajuns să lucrezi la poştă?
Am ajuns acolo pentru că, după ce am plecat din România, am ajuns la o echipă care nu putea să-mi plătească salariul. Echipele de acolo, din ligile a treia şi a patra, ofertă un job jucătorilor. Mi-a oferit şi mie un serviciu foarte bun, pentru că lucrez pentru stat. Echipa îmi plătea 2500 de euro lunar şi 6000 de euro primeam de la muncă. Era foarte bine pentru mine, pentru că primeam aproape 10.000 de euro, cu bonusurile de la muncă şi de la meciuri. Era mult mai bine să stau acolo decât să mă chinui aici. Aici erau condiţii foarte slabe şi probleme cu banii la echipe.

Nu era ciudat pentru un fost golgheter să lucreze?
Nu am lucrat în viaţa mea. A fost foarte ciudat, dar erau mulţi jucători foşti profesionişti la echipă care făceau asta, lucrau cu mine şi mi-a fost mai uşor să mă obişnuiesc.

Juca cu Basel, apărea în ziar şi ducea colete

La început duceai tu coletele?

Am livrat în primele 6 luni, pentru că nu vorbeam germană. Mi-au plătit şcoala şi am învăţat, iar apoi am fost promovat.

Te recunoştea lumea?
După ce am jucat în cupă împotriva lui Basel şi Thun am apărut în ziare şi erau persoane care mă recunoşteau şi mă întrebau dacă sunt eu. Acolo lumea nu se interesează însă de fotbal ca în România.“Am avut oferte din România şi Elveţia, dar trebuie să mă gândesc bine”

Nu e prea devreme la 29 de ani să renunţi la fotbalul profesionist?
A fost devreme, dar am făcut-o pentru familie, pentru copil. Acum sunt ceva echipe care vor să facă un pariu cu mine şi de unde am oferte. Sunt echipe de Liga a 2-a din Elveţia. Am aproape 30 de ani, dar corpul meu răspunde foarte bine şi mai sunt oameni acolo care mă doresc la echipă, dar sunt în perioada de analizare. Trebuie să mă gândesc bine. Lucrul meu este foarte important, suntem cea mai mare firmă de livrare şi am asigurat viitorul. Chiar îmi place ce fac. Acolo dacă ei văd că tragi şi vrei să lucrezi, imediat te promovează. Eu vorbeam cu toată lumea, eram sincer, nu aveam frică să lucrez şi aşa am ajuns să lucrez la birou.

Nu puteai să mai joci în Liga 1 Betano?
Am avut oferte de la două echipe, după ce am plecat de la U Cluj. Salariul a fost prea mic însă pentru un străin, faţă de cât câştigam la U Cluj. Putea apărea şi o accidentare şi nu era un viitor aşa frumos.“N-am fost bine primit de Gigi Becali. Ştiu de ce, dar e urât. La antrenamente eram cel mai bun”

Cum a fost când ai ajuns la Steaua?
Domnul Walter mi-a propus să merg acolo. Aveam ofertă de la Rayo Vallecano, dar am acceptat pentru că era Steaua Bucureşti. Au fost însă lucruri în afara terenului pe care nu le poţi înţelege foarte bine. Am fost accidentat, dar după m-am antrenat foarte bine, antrenorul m-a plăcut, dar nu eram bine primit de patron, de Gigi. Atunci mi-am pus în cap să plec la Rayo.

De ce nu te plăcea Gigi Becali?
Nu am nicio problemă cu el. Au fost probleme în afara terenului pe care nu le pot explica. Dacă el îşi bagă ceva în cap, aşa rămâne. Eu ştiu motivul, dar nu pot să spun pentru că e urât. A fost ceva în afara terenului şi după nu m-a mai vrut. Nu era vorba de fotbal pentru că la antrenamente eram cel mai bun. Veneau jucători de naţională la mine şi îmi spuneau că nu înţeleg de ce nu joc.

Trebuie să te placă Gigi Becali, ca să reuşeşti la FCSB?
Trebuie să te placă. Mai sunt chestii acolo, trebuie să fi de acord cu ei, dacă nu pleci.“Ştiam că face echipa Gigi Becali, dar cu Reghe a fost altceva”

Cum ţi se pare că se vorbeşte de în continuare că Gigi Becali face schimbări şi face echipa?
Şi când eram eu, înainte de Reghe ştiam că face echipa Gigi Becali, dar după Reghe nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. El avea personalitate adevărată, ştia să vorbească cu echipa şi cu Gigi. Poate că Gigi i-a zis să pună un jucător sau altul, e normal asta pentru că este patron, dar cu Reghe se întâmpla mai puţin.

Înainte a fost Ilie Stan...
Ilie Stan era o persoană de caracter. Gigi se băga peste tot şi n-a mai vrut să rămână, pentru că nu putea antrena.

Cum priveaţi voi jucătorii un antrenor despre care ştiaţi că Becali îi face echipa?
Nu vorbeam asta în vestiar, dar ştiam. Dar când a venit Reghecampf s-a schimbat.

Ce trebuie să facă un jucător ca să reuşească la FCSB?
Eu cred că un jucător, dacă vrea să facă perfomanţă acolo, trebuie să aibă o personalitate foarte mare, pentru că ştii ce se întâmplă înăuntru, nu e uşor pentru că e presiune. Mental şi fizic trebuie să fie foarte pregătit. Dacă face tot ce îi spune antrenorul şi dacă face lucruri care să-i placă lui Gigi, va reuşi.

“Gigi ne reproşa doar problemele extrasportive”

Ce anume trebuie să facă, să-i placă lui Gigi Becali?
Nu ştiu ce. Poate Gigi e o persoană la care astăzi îi place de tine şi mâine nu îi mai place. Azi te vinde cu 20 de milioane, mâine nu mai eşti bun. Trebuie să ai şi noroc.

Venea în vestiar, vorbea cu voi mereu?
Bineînţeles, vine în vestiar, la masă, la hotel. E echipa lui, îl înţeleg. Reproşa lucruri, dar nu pentru ce făceai pe teren. Reproşa dacă era vreo problemă în viaţa extrasportivă. E normal, el e patron şi Gigi dacă începe să vorbească, spune tot. Asta pentru mine nu era bine, dar era modul lui şi nu poţi să-l schimbi.

Ai ajuns în Spania. De ce nu ai reuşit acolo?
Acolo era salariul mare, preşedintele mă iubea, pentru că mă văzuse pe internet. Eram însă accidentat şi la primul antrenament s-a înrăutăţit. A trebuit să stau 6 luni, m-am operat şi era o clauză în contract că dacă aveam probleme cu genunchiul se rezilia contractul. Dar a fost o experienţă pentru mine.

“Relaţia cu Gigi e foarte importantă pentru Teja. Cel mai bun antrenor a fost Reghecampf, cel mai bun jucător a fost Niculescu”

Mihai Teja a ajuns la Steaua. Cum ţi se părea ca antrenor?
A fost o surpriză pentru mine, nu ştiam. El a făcut lucruri mari, cu adevărat, când a antrenat la U Cluj, pentru că se bătea la retrogradare şi nu a retrogradat. Poate nu avea experienţa de acum. Acum are experienţă cred că poate să facă lucruri mari. Depinde cum face cu Gigi. Relaţia lui cu Gigi este foarte importantă. Dacă nu-i place ştii ce se întâmplă, imediat afară. Dacă gândesc amândoi acelaşi lucru poate chiar să ia campionatul. Ar trebui să fie susţinut de Gigi. Să vedem cum primeşte ce îi spune Gigi. Asta e cheia. Cum reacţionează el.

Care e cel mai mare jucător cu care ai jucat când erai în România?
Eu am jucat mai mult la U Cluj. La Steaua erau foarte mulţi jucători adevăraţi. Era Chiricheş, Gardoş, Tătăruşanu, Latovlevici... O echipă foarte bună. Am jucat însă aici cu un jucător care avea deja o vârstă, dar dădea goluri în continuare. Lovituri libere cu ambele picioare aproape la fel, lovea cu capul foarte bine, proteja, nu mai avea viteză, dar un talent incredibil. Acesta era Claudiu Niculescu. O persoană de nota 1000 şi în afara terenului. O persoană care dacă trebuia să facă ceva pentru tine făcea. Niciodată n-a spus “nu” unui coleg sau unui antrenor. Un caracter pe care greu îl găseşti.Cel mai bun antrenor cu care ai lucrat…
Aici la U Cluj au fost antrenori buni, dar un antrenor care m-a antrenat doar 6 luni şi care m-a impresionat cum vedea lucrurile, cum gestiona vestiarul, relaţia  conducerea, era Reghe. Nu am jucat deloc cu el, dar ce făcea el aici în România nu am mai văzut. Se vedea că era diferit.

Te-ai mai întoarce să joci în România?
Nu pot să spun nu, pentru că nu se ştie viitorul. Mă antrenez zi de zi, alerg 10 km pe zi, mă antrenez cu echipa. Dacă aş putea merge să fac o probă, aş rămâne. Dar problema este că nu sunt condiţii. Am mai avut oferte din România, dar am întrebat jucătorii şi îmi spuneau că erau neplătiţi de 2-3 luni. Dacă e o echipă care plăteşte la zi şi face treabă profesionistă, m-aş întoarce. 3-4 ani mai pot face performanţă. Mi-am schimbat şi viaţa şi sunt altfel acum. Am primit oferte şi în iarnă, din Elveţia, dar am spus că în iunie voi fi pregătit mental şi voi decide ce fac cu viaţa mea.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.