Generalul Zisu şi contabilul Ghiorghişor, oameni-cheie în încercarea lui Becali de a recupera sigla. Ghiorghişor a lucrat şi el pentru Armată. Legătura dintre maiorul de securitate "Miki Şpagă", Steaua şi latifundiar

2 feb 2015 28692 afişări Liga 1
Generalul Zisu şi contabilul Ghiorghişor, oameni-cheie în încercarea lui Becali de a recupera sigla. Ghiorghişor a lucrat şi el pentru Armată. Legătura dintre maiorul de securitate "Miki Şpagă", Steaua şi latifundiar
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Ultimele declaraţii pe care Valeriu Argăseală, preşedintele echipei de fotbal Steaua - sau FCSB, cum se va numi din returul campionatului - le-a făcut în ultima vreme cu privire la siglă lasă de înţeles că Gigi Becali nu mai  e interesat să folosească emblema pe care printr-o hotărâre definitivă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis să o mai folosească începând din decembrie.

În realitate, însă, finanţatorul liderului din Liga 1 nu s-a dat bătut şi apelează la artileria grea pentru a rezolva acest diferend cu Armata. De fapt, e mult spus diferend, pentru că MApN, prin generalul Cătălin Zisu, ar dori să-i pună sigla pe tavă actualei echipe, aşa cum reiese din întâlnirea de la data de 15 ianuarie. Problema e că finanţatorul liderului din Liga 1 nu ar dori să plătească niciun ban, iar CSA nu poate înstrăina marca în aceste condiţii pentru că cineva ar putea acuza faptul că Armatei i se aduc prejudicii. Miza e simplă. Sigla clasică a Stelei produce bani. Bani mulţi din produsele pe care este inscripţionată, pentru că fanii care scot bani din buzunar recunosc emblema clasică, cea care aduce aminte de Steaua din 1986.


Gigi Becali şi Cătălin Zisu se cunosc foarte bine. Becali l-a acuzat de multe ori pe general că vrea să-i ia echipa de fotbal, dar apropiaţii celor doi susţin că finanţatorul echipei de fotbal juca mai mult teatru atunci când îl ameninţa şi îl jignea pe Zisu   

Zisu a încercat să nu fie recunoscut de presă la întâlnirea dintre CSA şi FC. A venit într-o maşină cu geamuri fumurii

Generalul Cătălin Zisu a fost prezent pe 15 ianuarie 2015 la ultima întâlnire între Clubul Sportiv al Armatei şi societatea comercială FC Steaua Bucureşti, reprezentată de Valeriu Argăseală şi de Iulian Ghiorghişor. El a venit la negocieri cu un Duster de culoare neagră aparţinând Armatei. Zisu reprezintă MApN-ul în acest caz şi există semne de întrebare dacă va apăra într-adevăr interesul acestui minister. Reapariţia Generalului în contextul actual e puţin ciudată. În 2000, Cătălin Zisu a făcut parte din Consiliul Director al Asociaţiei Fotbal Club Steaua Bucureşti, asociaţie care i-a facilitat lui Gigi Becali să pună mâna pe Steaua. Consiliul conducea şi administra echipa de fotbal desprinsă din Clubul Sportiv al Armatei. În afară de Zisu, printre cei aflaţi în conducere se mai numărau Viorel Păunescu, Ilie Năstase, Traian Pigui (cercetat în dosarul „Scandalul Casă pentru Generali”) şi Eugen Bădălan, fostul şef al Forţelor Terestre din Statul Major, condamnat şi el în decembrie 2011 la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere în dosarul „Tofan”.

Ghiorghişor era contabilul CSA, dar şi la Asociaţia lui Păunescu

La rândul său, Iulian Ghiorghişor, omul despre care Gigi Becali spunea că nu îl va da niciodată afară de la Steaua, a lucrat din 1988 până în 2000 în cadrul Armatei şi ultima dată a ocupat funcţia de ofiţer contabil la Clubul Sportiv al Armatei, dar în acelaşi timp lucra şi pentru Asociaţia Fotbal Club Steaua ca director economic. Ulterior, a ieşit din Armată şi s-a alăturat definitiv echipei lui Gigi Becali, cu tot cu cunoştinţele sale de la CSA. 


Iulian Ghiorghişor (în dreapta), alături de Helmuth Duckadam

Revenind la Asociaţia Fotbal Club Steaua, cea a lui Păunescu, aceasta s-a născut pe data de 7 martie 1999 prin aşa-numitul protocol M21, bazat pe Hotărârea de Guvern nr. 66 din 4 februarie 1999. Protocolul a fost semnat de Victor Babiuc, fost ministru MApN condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a avizat un schimb de terenuri cu Gigi Becali prin care a prejudiciat statul, de Viorel Păunescu – preşedinte al asociaţiei, Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major, şi de Ioan Mircea Plângu, fost Secretar de Stat.
Conducerea ministerului a hotărât pe baza acestui protocol să predea asociaţiei, pe lângă imobilele, terenurile din Ghencea şi echipa de fotbal, care în acest act era subînţeleasă la „mijloace circulante” - cu toate că hot. nr. 66/1999 se referea doar la imobile - dar şi marca de identificare. Numai că, în 2003, protocolul ar fi trebuit să fie anulat, deoarece Guvernul a abrogat hotărârea nr. 66/1999 în baza căruia fusese semnat actul între MApN şi Asociaţia lui Păunescu!

Maiorul de Securitate "Miki Şpagă" a dat şi el o mână de ajutor ca OSIM să înregistreze sigla

Mai mult, Păunescu a mers mai departe şi a continuat cu înregistrarea emblemei cu formă ovală care conţine un vultur şi două stele la OSIM. Dar pentru că vulturul reprezintă însemnele naţionale ale României, în conformitate cu articolul 10 din Hotărârea de Guvern nr. 687/1993, doar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) putea aproba o astfel de înstrăinare (vezi captura de mai jos).

Aşadar, Păunescu a apelat în 2001 la fostul secretar general al Guvernului Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu, poreclit "Miki Şpagă", deconspirat în 2006 de CNSAS ca fiind, între 1986 şi 1989, ofiţer acoperit cu grad de maior în Securitate (Direcţia de Informaţii Externe) şi care anul trecut a fost acuzat de procurori în dosarul „Microsoft”.  În baza unui act care se pare că nu se regăseşte în arhiva Instituţiei, ceea ce ar însemna că ar fi un fals, Şerban Mihăilescu - care a fost şi şeful de cabinet al ultimului premier comunist, Constantin Dăscălescu, apoi parlamentar PSD, iar acum are mandat de senator din partea UNPR - i-a dat avizul pentru OSIM şi astfel Viorel Păunescu a putut înregistra această marcă fără probleme.
Ulterior, omul de afaceri care e nelipsit din deplasările Stelei în străinătate i-a cesionat societăţii lui Gigi Becali, în 2004, sigla înregistrată cu ajutorul secretarului general al Guvernului.


Nu sunt specialist în domeniul sportiv, dar, documentat, ştiu că au fost mari nereguli la transferul patrimoniului clubului Steaua către Viorel Păunescu

Remus Macovei, colonel în rezervă, declaraţie acordată ziarului "Libertatea"


Cu ajutorul acestei cesiuni, dar şi cu complicitatea unor oameni din conducerea CSA Steaua Bucureşti, dar şi a Ministerului, Gigi Becali a reuşit să înregistreze marca STEAUA Bucureşti.  După cum se ştie deja, marca Steaua a fost recuperată după 10 ani, odată cu pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. MApN nu a pornit niciodată o anchetă pentru a afla persoanele responsabile pentru tolerarea acestei situaţii atâţia ani. Practic, Armata s-a trezit cu marca Steaua în braţe şi pare că nu ştie cum să gestioneze momentul. 


Condiţiile în care Gigi Becali a preluat Steaua de la Armată sunt cam în afara legii. A fost o nebunie atunci. Ar  fi trebuit mulţi traşi la răspundere, pentru modul cum a trecut patrimoniul la Viorel Păunescu, cu fotbalişti care valorau milioane

Remus Macovei, colonel în rezervă, declaraţie acordată ziarului Libertatea

 

   

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.