Când nu doar filmele au happy-end. Povestea de Hollywood a lui Eric, revenit după 9 ani în punctul de unde a plecat. O copilărie cu lipsuri şi visul Real Madrid transformate în petrodolari şi familia dorită

28 iul 2016 15517 afişări Comentează şi tu Liga 1
Când nu doar filmele au happy-end. Povestea de Hollywood a lui Eric, revenit după 9 ani în punctul de unde a plecat. O copilărie cu lipsuri şi visul Real Madrid transformate în petrodolari şi familia dorită
  • Eric povesteşte cum i-a schimbat viaţa fotbalul, în doar 9 ani, şi îşi aminteşte primele momente la Gaz Metan.
  • Brazilianul face o comparaţie între cel care sosea la Mediaş în 2007 şi cel care s-a întors astăzi şi a redebutat în partida cu ASA.

În urmă cu 9 ani, un brazilian necunoscut venea în România, la Gaz Metan, să joace în liga a II-a. Era poarta lui sper fotbalul european şi spre îndeplinirea unui vis de puştan: să joace la Real Madrid. Purta cu el amintirile unei copilării cu lipsuri, dar cu idealuri şi cu mult fotbal, jucat chiar şi fără ghete. A devenit un idol în orăşelul transilvănean, cunoscut în Liga I şi râvnit de şeicii din Arabia. După 9 ani s-a întors exact în punctul de unde plecase în fotbalul mare, cu “petrodolari” în cont şi cu familia pe care a descoperit-o în România. Eric de Oliveira, într-o poveste despre trecut şi prezent şi despre o viaţă datorată fotbalului. O poveste despre copilărie, greutăţi, vise, şansă, familie, modestie şi reuşită.

Eric, cum a fost revenirea pe stadionul unde ai debutat în România?
A fost frumos să începem cu o victorie. Nu sunt foarte bine pregătit, dar mă bucur că am ajutat cât am putut. E o onoare să revin pe “scena” unde pot spune că am devenit un jucător de talie mare.

Ce ai simţit când ai pătruns pe teren?
M-am uitat la fiul meu, iar după meci a venit şi mi-a spus: “Tati, vreau să joc fotbal!”. Cuvintele acestea o să le reţin până în ultima zi a vieţii mele.

Îţi aminteşti primul meci jucat acolo, în 2007?
Da, am învins cu 3-1, parcă CSM Reşiţa. Eram în Divizia B. A fost un sezon frumos, mai ales în partea a doua, când lumea a început să creadă în noi şi în promovare.

Aveai emoţii?
Şi astăzi am emoţii, înainte de meciuri. Când nu voi mai avea emoţii mă las de fotbal.

“Visam la Real Madrid, dar mi-am dat seama că îmi căutam familia”

Cum era Eric de atunci, la primul meci, şi cum e cel de acum?
Eram un copilaş, plecat în Europa să-şi urmeze visul. Nu ştiam multe despre România, dar eram bucuros că eram în Europa. Eu am visat tot timpul să joc la Real Madrid şi vedeam asta ca pe un prim pas. Când eşti copil nu poate nimeni să-ţi spună că nu se poate. Apoi mi-am găsit familia aici în România şi mi-am dat seama că eu asta căutam. Dumnezeu aşa a vrut să mă aducă în România şi să-mi găsesc fericirea.

Astăzi...
Eric de astăzi are mai multă experienţă, e familist, e fericit. Mă bucur că pot să joc acasă şi să-mi văd familia la meciuri. Acum înţeleg ce simte mama mea când stau lângă ea, pentru că asta simt şi eu când sunt cu copiii mei.

Vedeai venirea în Europa ca pe o modalitate de câştiga bani pentru tine şi familia ta?
Nu mi-am dorit niciodată să devin bogat. Îmi doream doar să fiu cunoscut şi apreciat ca fotbalist. Eram tineri atunci, aveam viitorul în faţă, nu ne păsa de bani. Abia după ce am avut primul copil mi-am dat seama de ce ai nevoie de bani. Atunci mi-am amintit ce s-a întâmplat cu mine în copilărie şi am vrut să nu-i lipsească nimic copilului meu.

De la “dormeam cu mama pe jos”, la “un salar foarte bun în Arabia”

Ţi-au lipsit multe lucruri în copilărie?
Mi-a lipsit prezenţa tatălui meu, în primul rând. Am avut însă bunicul, unchii mei lângă mine. Ei au suplinit absenţa tatălui. Eu nu pot spune că mi-au lipsit hainele sau mâncarea, în copilărie. E drept că nu aveam cele mai bune ghete, la fotbal, dar aveam ghete. Când jucam fotbal în sală nu aveam tot timpul adidaşi, dar îmi dădea directorul sălii. E adevărat că a fost o copilărie mai dificilă. Am primit primul tricou cu echipa mea preferată la 8 ani, am mers prima dată la meci pe Maracana la 15 ani, la Vasco da Gama – Manchester United. Nu puteam să merg cu prietenii mei la mine acasă, deoarece casa noastră nu era făcută. N-am avut camera mea, până când am plecat la Metropolitano. Dormeam cu mama pe jos. Acum, cu banii câştigaţi în Japonia, i-am cumpărat o casă mamei mele şi eşti cel mai fericit când îţi poţi ajuta părinţii.

Ai ajuns în Arabia, Japonia...Te-ai întors la Mediaş milionar?
Am avut un salariu foarte bun, după ce am plecat în Arabia, dar experienţa asta aş caracteriza-o ca prima în care m-am simţit ca un fotbalist mare. După o lună, toţi mă iubeau. Mergeam la acţiuni cu echipa, în care făceam poze cu fanii... Lucruri pe care fotbaliştii mari le fac zilnic.

Arabia Saudită, o ţară a luxului?
Nu pot să spun că m-a şocat cumva. Eu nu am primit ceasuri după meciuri sau maşină, aşa cum auzeam că se vorbeşte. Era ca la orice club, dar cu nişte fani care erau înnebuniţi după fotbal. Veneau la antrenamente, ne însoţeau peste tot.

Modestia brazilienilor “de la televizor”

Te-a schimbat Arabia?
Foarte mult. Am cunoscut jucători brazilieni, pe care îi ştiam doar de la televizor şi am rămas surprins cât de simplii sunt. Pentru mine era o onoare să ieşim la un restaurant împreună sau să mergem într-o vacanţă. Asta m-a făcut să fiu şi mai simplu şi mai modest. Eu oricum sunt fericit mereu. Suntem oameni cu toţii.

Ce vei face după ce renunţi la fotbal? Intri în afaceri?
Nu (râde). Afacerea mea sunt copiii mei. Trebuie să investesc în viitorul lor, pentru că totul rămâne aici după ce murim. Nu ştiu ce voi face, dar sigur nu antrenor. Nu mai vreau să fiu plecat decât în vacanţă.

Fotbalul românesc şi Mediaşul s-au schimbat mult?
Mediaşul s-a schimbat, echipa e alta. Jucătorii tineri din prima perioadă sunt acum cunoscuţi în Liga I. Cred că vom avea un parcurs bun şi vom face surprize frumoase. Fotbalul românesc a slăbit mult. Anul trecut a fost un sezon destul de urât. Sperăm să-şi revină, dar nu depinde de noi, jucătorii.
 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.