EXCLUSIV | Burleanu ar urma să propună mâine, în Comitetul Executiv al FRF, ca în 2019 să promoveze în Liga 1 patru echipe şi una să dispute baraj. Culisele acestei afaceri cu bătaie pe termen lung şi interesele din spatele întregii poveşti

1 aug 2018 9091 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Burleanu ar urma să propună mâine, în Comitetul Executiv al FRF, ca în 2019 să promoveze în Liga 1 patru echipe şi una să dispute baraj. Culisele acestei afaceri cu bătaie pe termen lung şi interesele din spatele întregii poveşti

Sunt şanse foarte mari ca Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, să propună, în şedinţa de mâine a Comitetului Executiv, ca din Liga 2 în Liga 1 Betano să promoveze direct 4 echipe în vara lui 2019. O a cincea echipă din Liga 2 ar urma să dispute baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1.

E posibil ca tot în şedinţa de mâine să se discute şi despre impunerea unui baraj între ultima clasată din play-off şi campioana din play-out pentru un loc de Europa League.

Culisele acestei poveşti sunt foarte interesante. Sursele ProSport spun că Răzvan Burleanu a făcut multe promisiuni astă-primăvară, în timpul campaniei electorale pentru un nou mandat la FRF. Actualul sistem de promovare din Liga 2, cu două echipe intrate direct şi una care merge la baraj, nu e suficient de încăpător pentru a onora toate obligaţiile, aşa că se va încerca expandarea Ligii 1 Betano. 

Surse foarte bine informate ale ProSport mai spun că printre echipele pe care Burleanu s-ar bucura nespus să le vadă promovate sunt Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti. 

Doar că Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, a primit mandat, la ultima Adunare Generală a LPF, să respingă propunerea lui Burleanu. El ar urma, în şedinţa de mâine, dacă şi-ar respecta misiunea primită de la cluburile din Liga 1, să se opună şi să ameninţe chiar cu un proces.
În acelaşi timp, ProSport a descoperit că există unele interese, în preajma lui Iorgulescu, chiar în interiorul LPF, ca la anul să promoveze minimum patru echipe din Liga 2.

În toată această afacere, cluburile din Liga 1 au, ca de obicei, o atitudine duplicitară. Deşi mandatul primit de Iorgulescu a fost votat în unanimitate, în ultimele săptămâni mai mulţi conducători de cluburi şi-au arătat disponibilitatea să accepte o Liga 1 cu 16 echipe, cu condiţia ca suma cuvenită din drepturile TV să nu se reducă. Presiuni pe linie politică şi diverse cârdăşii cu Burleanu au dus la această schimbare de optică.

Comitetul Executiv al FRF poate impune măsura de a se mări numărul de echipe în Liga 1 Betano, dar LPF poate contra această iniţiativă în instanţă. În şedinţa CEx de acum o lună, Burleanu a anunţat că mai aşteaptă răspunsul LPF în ceea ce priveşte schimbarea sistemului competiţional până la următoarea întâlnire, adică aceea de mâine, 2 august. 

În cazul în care se va dispune schimbarea sistemului competiţional, conform lui Burleanu, în play-off ar urma să rămână tot şase echipe, însă în play-off s-ar lupta 10 echipe, iar partidele ar urma să se dispute într-o singură manşă, nu tur-retur, cum s-a întâmplat până acum. În plus, o altă modificare propusă de Burleanu este cea conform căreia ultima clasată din play-off şi campioana din play-out ar urma să dispute un baraj pentru un loc în Europa League. Modificarea ar putea fi implementată în sezonul 2019/2020 sau 2020/2021.

LPF acceptă modificarea în ceea ce priveşte miza Europa League, însă contestă mărirea numărului de echipe din Liga 1. "Putem discuta despre o Liga 1 cu 14 echipe şi creşterea mizei pe play-out. Barajul acesta este o soluţie“, s-a mărginit să comenteze Justin Ştefan, secretarul general al Ligii, pentru ProSport , acum o lună.

Liga Profesionistă se opune schimbării sistemului competiţional prin votul cluburilor din Liga 1, care - aparent - nu sunt de acord cu propunerea lui Burleanu. Reţinerile conducătorilor din Liga 1 sunt generate de mai multe motive.

  • 1. Creşterea competiţiei la 16 echipe înseamnă fie că le vor reveni bani mai puţini din drepturile TV cluburilor, fie că posturile de televiziune vor oferi o sumă mai mare. E clar că, în acest moment, cluburile nu ar accepta să li se diminueze suma alocată din drepturile TV.
  • 2. Nici măcar varianta actuală, cu 14 echipe, nu oferă o competiţie strânsă în Liga 1, fiecare sezon încheindu-se cu cel puţin o competitoare retrogradată cu mult timp înainte de finalul întrecerii. Creşterea la 16 echipe a Ligii 1 ar însemna un balast şi mai mare, pentru că nivelul valoric al Ligii 2 nu este unul bun (barajul dintre locul 12 al Ligii 1 şi locul 3 din Liga 2, câştigat an de an de reprezentanta primului eşalon, confirmă acest lucru).
  • 3. Ca de obicei, Burleanu a evitat să le comunice şi celor de la LPF planurile sale. 

Un detaliu foarte important trebuie adăugat la descrierea acestui joc de şah între FRF şi LPF. Actualul contract pentru drepturile TV ale Ligii 1 expiră în 2019. Burleanu intenţionează să facă toate eforturile pentru a scoate LPF din circuit, iar următorul contract să fie intermediat de FRF. Miza: cel puţin 27 de milioane de euro net pe an. Scopul final: dijmuirea acestei sume, FRF urmând să „tragă“ o parte din banii Ligii 1 sub pretextul „principiului solidarităţii“.

Atacul a început încă de la Adunarea Generală a FRF din 2017, dar nu a reuşit deocamdată pentru că Burleanu a încercat să intervină într-un contract între terţi, semnat între persoane juridice private. El nu a renunţat însă la idee, mai ales că, în campania electorală, le-a promis cluburilor mici că le va da din banii Ligii 1.

Burleanu încearcă să ia prin învăluire LPF. A vândut drepturile TV ale Ligii 2 pentru o sumă derizorie, 500.000 de euro în acest an, ceea ce înseamnă 20.000 de euro de echipă pe sezon. O sumă ridicolă, care nu permite nici măcar acoperirea cheltuielilor pe o lună la un club.
Mai mulţi conducători de cluburi şi specialişti au opinat deja că acest contract a fost, din motive încă neclarificate, subevaluat masiv, valoarea drepturilor TV pentru Liga 2 fiind, în realitate, estimată la o sumă de 10 ori mai mare: 5.000.000 de euro. Audienţa unei competiţii care conţine echipe precum Petrolul, Farul, U Cluj, ACS Timişoara, ASU Timişoara, Ripensia şi Chindia va fi, cu siguranţă, substanţială. Cluburile din Liga 2 par să fi fost sacrificate, în acest moment, pentru atingerea altui scop al şefului FRF.

La anul ar urma să se facă oferte pentru drepturile TV ale Ligii 1, pentru un nou contract. E de văzut dacă televiziunile care anul acesta au primit Liga 2 pentru 500.000 de euro vor merge tot pe mâna lui Iorgulescu sau vor prefera o înţelegere intermediată de Burleanu, prin aşa-zisa comisie de fotbal profesionist înfiinţată de acesta la FRF.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.