EXCLUSIV | Armata i-a luat lui Gigi Becali şi Cupa Campionilor Europeni şi îşi face muzeu. FCSB revendică trofeul. În curtea cui se află prestigiosul obiect acum, când se împlinesc 29 de ani de la marea performanţă

6 mai 2015 16332 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Armata i-a luat lui Gigi Becali şi Cupa Campionilor Europeni şi îşi face muzeu. FCSB revendică trofeul. În curtea cui se află prestigiosul obiect acum, când se împlinesc 29 de ani de la marea performanţă
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Clubul Sportiv al Armatei îşi va inaugura propriul muzeu la stadionul Steaua, unde va fi expusă Cupa Campionilor cucerită în 1986.

Data de 7 mai se apropie cu paşi repezi şi steliştilor parcă nici nu le vine să creadă că s-au scurs deja 29 de ani de la cea mai mare performanţă a unui club de fotbal din România, câştigarea Cupei Campionilor Europeni, ediţia 1985-1986.

Pentru cei care se întreabă unde se mai află azi copia trofeului care răsplăteşte cea mai bună echipă de fotbal de pe bătrânul continent, e bine să ştie că aceasta se află în deplină siguranţă la stadionul „Steaua”.

Clubul Sportiv al Armatei a evacuat luna trecută echipa lui Gigi Becali din Ghencea şi a păstrat trofeele câştigate de secţia de fotbal de-a lungul anilor. „Cupa Campionilor e a noastră, nu e a lor! Am lăsat-o acolo din respect pentru ce reprezintă stadionul”, susţin angajaţii lui Gigi Becali.

CSA îşi va inaugura propriul muzeu

În realitate, cei de la Clubul Sportiv al Armatei nu mai permit societăţii FCSB să se atingă de obiectele câştigate pe vremea când secţia de fotbal aparţinea ministerului. Mai ales acum, după ce s-a dovedit în instanţă că marca Steaua nu mai poate fi utilizată de echipa de fotbal din Liga 1.

Muzeul Stelei nu a funcţionat decât o scurtă perioadă de timp. Acum, CSA va redeschide un muzeu cu toate medaliile şi cupele obţinute de sportivii stelişti

Mai mult, CSA vrea să le facă o surpriză fanilor de 7 mai şi să îşi deschidă propriul muzeu la stadionul Ghencea: Muzeul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, în care piesa de rezistenţă va fi Cupa Campionilor din 1986. Deja la acest proiect s-a lucrat de zor în ultima lună.

Cei de la Fotbal Club Steaua Bucureşti susţin că angajaţii de la CSA le-au dat jos multe dintre obiectele pe care ei le adunaseră cu ocazia inaugurării din 2009 a muzeului gândit de Mihai Stoica şi Valeriu Argăseală, închis apoi după numai un an. „Şi-au agăţat medaliile câştigate la Olimpiade, au transformat muzeul echipei de fotbal în muzeul scrimei”, susţin cei de la clubul de fotbal.

În realitate, CSA a adăugat trofeelor câştigate de echipa de fotbal şi alte trofee câştigate în competiţii internaţionale de prim rang de sportivi de la alte discipline.

Tudorel Stoica: „Foarte bine că trofeul a rămas la Armată. Ce, l-a câştigat FCSB?"

„E o treabă nu bună, ci foarte bună că CSA îşi va deschide propriul muzeu! Fanii vor fi încântaţi. Mi se pare logic să păstreze Cupa Campionilor. De ce îşi revendică FCSB trofeul? L-a câştigat cumva Gigi sau FCSB? Becali nu mai are nimic! Nu are marca, emblema, nici palmaresul, nici istorie, nimic! Din acest motiv Cupa Campionilor a rămas la Armată! Cei de la FCSB să-şi păstreze trofeele cucerite după 2004”, a declarat Tudorel Stoica, în exclusivitate pentru www.prosport.ro.

În replică, societatea lui Gigi Becali consideră că palmaresul e în continuare al echipei de fotbal din Liga 1 pentru că palmaresul ar fi un drept nepatrimonial care s-a transmis automat formaţiei care a avut continuitate pe plan fotbalistic.

Tudorel Stoica (suspendat) a fost marele absent al finalei Cupei Campionilor din 1986. Anul trecut, la celebrarea a 28 de ani de la câştigarea trofeului, Stoica a primit onorific o cupă din partea patronului de la Cheile Grădiştei

Duckadam: "CSA se laudă cu victoriile, nu şi cu eşecurile"

Sunat de reporterul ProSport, Helmuth Duckadam, care se află la Cheile Grădiştei, acolo unde generaţia sa va sărbători pentru a cincea oară consecutiv performanţa din 1986,  a spus: „Nu sunt surprins. Ştiu de la un prieten de-al meu că CSA îşi deschide muzeu. Nu ştiu câtă lume va avea posibilitatea să-l viziteze, pentru că stadionul e într-o unitate militară şi ai nevoie de aprobare specială. Cred că trebuia făcut în altă parte. Legat de disputa trofeului Cupei Campionilor, aş spune că ambele tabere ar trebui să-l revendice. Pentru că trofeul s-a cucerit pe vremea când echipa era a Armatei, dar acum formaţia din Liga 1 este cea care a continuat activitatea fostei secţii de fotbal şi care are palmaresul!”.

Helmuth Duckadam s-a reîntâlnit cu trofeul în octombrie 2009, atunci când acesta a fost expus la Bucureşti

Helmuth Duckadam este de părere că numele Steaua în lume a fost făcut cunoscut de fotbalişti, după trofeele cucerite în anii '80, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei. Asta deşi fostul mare handbalist Gheorghe Goran susţine că sportivii de la alte discipline au dat şi ei o mână de ajutor la făurirea brandului Steaua şi a exemplificat cu Olimpiada de la Los Angeles, când sportivii proveniţi de la Steaua au câştigat mai multe medalii decât Franţa! „Asta cu medaliile e vrăjeală. Acolo, la Olimpiadă, se striga numele sportivului, nu al clubului de unde provine. De Steaua s-a auzit în lume după finala de la Sevilla. Talpan (n.r. - juristul CSA) susţine aceste teorii, aşa am auzit! L-aş întreba ceva: oare ce bani a cheltuit CSA pentru toţi medaliaţii de la Olimpiadă? Vă spun eu. Niciun leu! Comitetul Olimpic Român i-a pregătit, le-a suportat cheltuielile. CSA se laudă cu medaliile, victoriile, nu însă şi cu eşecurile”, a fost reacţia destul de tranşantă pe care a avut-o Duckadam, exclusiv pentru ProSport.   

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.