Englezii îl văd un mare atacant, dar când era mic lucrurile stăteau altfel: „Era gras și îl băgam în poartă”. Sergiu Buș are Sheffieldul la picioare, după ce CFR l-a ignorat, iar Dinamo a ratat afacerea anului pentru 500 de euro

Englezii îl văd un mare atacant, dar când era mic lucrurile stăteau altfel:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Sergiu Buș (22 de ani) face deja furori la Sheffield Wednesday, bulgarii de la TSKA Sofia s-au îmbogățit de pe urma lui, iar echipele din România „l-au aruncat ca pe o măsea stricată”, după cum povestește fratele său.
  • Fratele lui Sergiu, Laurențiu Buș (27 de ani), a fost sursa de inspirație a atacantului ajuns acum în liga secundă engleză, iar ascensiunea acestuia i-a surprins până și pe cei din familia sa: „Era gras și îl puneam să facă abdomene când era mic. Era foarte cuminte. Până în clasa a șasea s-a jucat cu niște omuleți de tinichea”.
  • Dinamo putea să facă cea mai bună afacere din ultimii ani, dacă îi ofereau cu 500 de euro în plus la contract atacantului vândut în Anglia cu 1 milion de euro de TSKA Sofia.

A jucat șase ani în România, dar fotbalul autohton l-a cunoscut abia după ce s-a transferat în străinătate. Sergiu Buș i-a fermecat pe englezi încă de la primul meci, cu Cardiff, scor 1-1, când a scos un penalty din care noua sa echipă, Sheffield Wednesday, a luat un punct în ultima etapă. Atacantul de 22 de ani e lăudat în presa engleză, iar bulgarii de la TSKA își freacă mâinile de bucurie după ce l-au vândut cu 1 milion de euro, conform informațiilor din presa vecină.

Fost jucător la Rapid și Oțelul, Laurențiu Buș, fratele lui Sergiu, își amintește cum era „vârful” lui Sheffield în copilărie și spune că „antrenamentul” pe care l-a făcut cu el în casă se vede acum. Buș junior n-a fost mereu jucătorul pe care îl vedem astăzi. „Când era mic era grăsuț pentru că era foarte leneș. Eu jucam deja la Universitatea Cluj și își dorea și el să facă fotbal pentru că mă vedea pe mine. Îl puneam să facă abdomene în casă și îi spuneam că doar așa poate să meargă la fotbal. Când jucam în fața blocului, rar îl luam cu mine, pentru că era cel mai mic din gașcă, iar când îl luam îl puneam să stea în poartă”, și-a amintit Laurențiu Buș pentru ProSport.


Dacă fratele său, Laurențiu, și-a început cariera la Universitatea Cluj, Sergiu Buș a preferat CFR-ul. Foto: Dan Tăuțan

De la omuleți de tinichea, la titlul de golgheter în Bulgaria

Impulsionat de fratele său, Sergiu Buș a ales să înceapă fotbalul la CFR Cluj. Chiar și așa, ar fi dat mingea de fotbal pe jucăriile sale, își amintește Laurențiu. „Părinții noștri nu voiau să-l lase la fotbal, dar i-am convins eu. A început târziu, pe la 10-11 ani. M-a surprins cu ambiția pe care o avea. Dorea să-mi demonstreze mie și tuturor celorlalți că poate să fie bun la fotbal. La el a fost mai mult muncă decât talent. S-a înălțat foarte repede și asta l-a ajutat”, povestește Laurențiu, care se amuză acum de ocupațiile fratelui său din timpul liber: „Era foarte cuminte. Era ca o fetiță. Eu eram mai rău. De fiecare dată când veneam acasă îl găseam jucându-se cu niște omuleți de tinichea pe care îi tot aranja și se lupta cu ei. Până prin clasa a șasea cred că s-a jucat cu acei omuleți”.


Buș junior este unul dintre tinerii jucători români care atrag atenția prin evoluțiile lor de la echipele din Europa. Foto: Dan Tăuțan

„CFR l-a aruncat ca pe o măsea stricată”

Fotbalul românesc i-a adus mai mult dezamăgiri lui Sergiu Buș. Primii care nu și-au dat seama de potențialul jucătorului au fost chiar oficialii clubului unde a crescut. În sezonul 2009 – 2010 portughezul Toni Conceicao l-a promovat pe Buș în prima echipă a CFR-ului. La doar 16 ani și 10 luni, Buș a debutat în Europa League, într-un meci cu FK Sarajevo. A urmat și debutul în Liga 1, cu Poli Timișoara, dar apoi Sergiu a fost mai mereu împrumutat la Alba Iulia, Târgu Mureș, Gaz Metan și în final Corona Brașov.

Pe când evolua pentru brașoveni, Sergiu Buș a fost dat afară de CFR, la doar 21 de ani. „Am fost suprins să aflu că nu mai sunt dorit la CFR. E o dezamăgire pentru că am crescut la CFR și îmi doream să joc acolo. N-am avut de ales”, a spus atunci Sergiu Buș.

Fratele său este mult mai categoric și nu înțelege nici acum decizia oficialilor din Gruia. Atacantul putea fi cheia rezolvării problemelor financiare pentru clujeni, dacă ardelenii nu renunțau gratis la el. „L-au dat afară ca pe o măsea stricată. A suferit atunci, dar cred că l-a și înrăit această decizie și l-a ajutat și Dumnezeu”, este de părere Laurențiu.


Sergiu are în palmares un titlu de campion și o Cupă a României, ambele câștigate în sezonul 2009-2010, cu CFR Cluj. Foto: Dan Tăuțan


1 milion de euro este suma de transfer vehiculată de presa bulgară pentru trecerea lui Sergiu Buș de la TSKA Sofia la Sheffield Wednesday

0 euro a luat CFR Cluj în schimbul lui Sergiu Buș

500 de euro a fost diferența dintre oferta salarială a lui Dinamo și suma cerută de Buș pentru a ajunge în „Ștefan cel Mare”


Dinamo l-a ratat pentru 500 de euro

Dezamăgirile din fotbalul românesc au continuat pentru Sergiu Buș și după episodul CFR. Experiența de la Corona Brașov l-a ajutat doar sportiv, nu și financiar. Buș junior a marcat 9 goluri în Liga 1, la ultima clasată de atunci, de unde nu și-a mai primit niciodată banii. „I-au dat ceva bani pe final, dar puțini, nu câți trebuia să ia”, spune Laurențiu despre jucătorul care în vara trecută putea ajunge la Dinamo, nu la TSKA Sofia. Diferența a fost făcută de 500 de euro!

Dinamo i-a propus un salariu de 3.000 de euro lunar, Buș a cerut 4.000, iar ultima ofertă a „câinilor” a fost de 3.500 de euro. În cele din urmă mutarea a căzut, iar Buș s-a transferat liber de contract la TSKA Sofia. „El a cerut cu 1.000 de euro mai mult decât i se oferea și n-au vrut să mărească suma cu mai mult de 500 de euro. Cred că Dinamo a dat cu piciorul celei mai bune afaceri din ultimii ani”, a povestit Laurențiu Buș.

Trică: „În 6 luni ajunge în Premier League”

Antrenorul de astăzi al CFR-ului l-a avut pe Sergiu Buș atât coechipier, cât și elev. Eugen Trică și Alin Minteuan au fost doi dintre puținii antrenori ai clujenilor care i-au dat șansa lui Buș să joace în Gruia. În returul sezonului 2012 – 2013, Trică l-a rechemat pe Sergiu Buș de la Gaz Metan Mediaș și l-a folosit în șase meciuri, timp în care atacantul a marcat două goluri.

Acum, Trică pariază că Sergiu Buș va ajunge în vară în Premier League. „Are calități care îl recomandă pentru fotbalul englez. Eu sunt sigur că nu va sta mult nici în liga a doua. În șase luni ajunge în Premier League. Când a mers la TSKA am vorbit cu antrenorul lor și i-am spus să-l ia pentru că îl vor vinde pe bani frumoși și așa s-a întâmplat. Eu sunt sigur că va ajunge și la națională”, a spus Trică pentru ProSport.


Evoluțiile de la TSKA Sofia și cele 10 goluri marcate pentru bulgari în turul sezonului actual au dus la transferul lui Buș în Anglia

Un thailandez a preluat fostul club al lui Dan Petrescu

Sheffield Wednesday, echipa la care s-a transferat Sergiu Buș, evoluează în liga a doua engleză din 2012 și în prezent este pe locul 10, la 11 puncte de play-off-ul pentru Premier League. Sheffield a fost ultima dată în Premier League în 2000, dar a retrogradat și a ajuns până în liga a III-a.

„Bufnițele” sunt însă un club de tradiție în Anglia, înființat în 1889, și care a cucerit patru titluri de campion din 1902 până în 1930 și trei cupe ale Angliei, ultima în 1935. Ultimul trofeu cucerit este din 1991, când Sheffield a luat Cupa Ligii, într-o finală cu Manchester United, pe Wembley.

La Sheffield a jucat și Dan Petrescu, imediat după Mondialul din SUA, în sezonul 1994 – 1995. „Bursucul” a bifat 39 de partide și 3 goluri la acest club, în Premier League, înainte să fie cumpărat de Chelsea.


Buș a debutat pe 7 februarie pentru Sheffield Wednesday în meciul cu Cardiff, scor 1-1. Atacantul român a obținut penalty-ul din care noua sa echipă obținea un punct. Foto: facebook.com/sheffieldwednesday

Sheffield Wednesday are de luna trecută un nou proprietar, care a promis că va readuce clubul în Premier League. Acesta este omul de afaceri thailandez Dejphon Chansiri, a cărui familie controlează cel mai mare producător mondial de ton și unul dintrei cei mai importanți producători de fructe de mare din lume. Tranzacția s-a concretizat pentru 40 de milioane de euro.


10 goluri a marcat Sergiu Buș în turul campionatul pentru TSKA Sofia

72 de meciuri și 18 goluri are Sergiu Buș în Liga 1 pentru CFR Cluj, FCM Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș și Corona Brașov

16 ani și 10 luni este vârsta la care Buș debuta pentru CFR Cluj în Europa League, 2-1 cu FK Sarajevo

Sergiu Buș a fost doar rezervă în meciul Ipswich – Sheffield Wed. 2-1, de marți 

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…