Dragomir, audiat la DNA, într-un dosar de şantaj! "Au greşit faţă de mine!" Cum ar fi încasat 1,7 milioane de euro de la RCS-RDS

30 mai 2013 7402 afişări Liga 1
Dragomir, audiat la DNA, într-un dosar de şantaj! "Au greşit faţă de mine!" Cum ar fi încasat 1,7 milioane de euro de la RCS-RDS

UPDATE 20:35 Dumitru Dragomir a ieşit de la audieri. Şeful LPF a dat declaraţii într-un dosar de şantaj în care este implicat directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu. 

Potrivit DNA, directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru şantaj, după ce, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, ar fi constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de învinuit, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză. Conform Antena 3 acuzaţia la adresa lui Alexandrescu pare să fie bazată pe o plângere făcută de RCS-RDS.

"Eu m-am simţit şantajat. Au greşit faţă de mine. A fost o asociere între două firme. A mea a venit cu peste 11 milioane de euro, iar RDS a adus 20%. Pentru asta, RDS urma să primească 15% din încasări pentru o perioadă de 10 ani, iar în ultimii ani lua tot câştigul societăţii. Unde e problema? Ce e ilegal aici.

Dacă e o incompatibilitate cu faptul că eu sunt şeful LPF înseamnă că eu nu mai am voie nici să mă uit pe cablu la RCS-RDS?

Fraţilor, vă amintesc că Antena 1 a fost în consorţiu cu RDS, au venit la licitaţie împreună. Unde erau atunci neregulile?

Sunt la cuţite cu toţi, şi cu RDS, şi cu Antena, cu toată lumea, dar contractul dintre firma mea şi RCS & RDS e 100% legal", a declarat Dumitru Dragomir la ieşirea de la audieri.

"Lupta este între doi elefanţi, iar eu calc în urma lor şi pot să-mi rup glezna nevinovat. Eu nu am greşit din punct de vedere legal cu nimic. Eu sau vreo firmă a mea nu am încasat niciun leu", a mai spus şeful LPF.

Directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj de către procurorii anticorupţie, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore.

Alexandrescu a fost reţinut după ce a fost audiat la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunţului făcut de administratorul firmei, a mai precizat DNA.

DNA mai precizează că lui Alexandrescu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că directorul general al Antena TV Group ar urma să fie dus, vineri, la instanţă, cu propunere de arestare preventivă.


UPDATE Mediafax.ro anunţă că Dumitru Dragomir a ajuns la sediul DNA în jurul orei 18.30, la intrare acesta refuzând să spună de ce a fost chemat de procurorii anticorupţie.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a arătat, joi, într-un comunicat de presă, că începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. În perioada 2009 - 2011, SC RCS & RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 - 2014.

"Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului şi a Pieţei Unirii din Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir", a precizat GIP în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, în 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro "în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii", a precizat GIP.

"Prin acest contract, RCS & RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-şi face publicitate la nunţile şi botezurile ce urmau să se desfăşoare într-un imobil deţinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât RCS & RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi", se mai arată în comunicatul citat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, este urmărit penal pentru şantaj, fiind acuzat că a ameninţat administratorul unei firme că va da în vileag fapte presupus compromiţătoare dacă nu va semna un contract în condiţiile impuse de el.

Antena 3 a relatat, pe pagina online, că din informaţiile pe care le-a obţinut neoficial, acuzaţia pare să fie bazată pe o plângere făcută de RCS-RDS.

Sursa: www.mediafax.ro


Un nou scandal cu iz penal este pe cale să izbucnească în fotbalul românesc. În urma unei anchete efectuate de Grupul de Investigaţii Român, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, este acuzat că ar fi luat mită în valoare de 1,7 milioane de euro de la grupul RCS-RDS, cel care deţine drepturile de televizare ale Ligii I. Investigatorii anunţă că suma ar fi fost plătită de consorţiul TV pentru ridicarea Crystal Palace Ballrooms, o sală de festivităţi ultraluxoasă situată pe Calea Rahovei şi trecută în proprietatea fiului şefului LPF, Bogdan Dragomir, la fel ca multe alte afaceri ale familiei.

IATĂ MAI JOS CE AU DESCOPERIT INVESTIGATORII DE LA GRUPUL DE INVESTIGAŢII ROMÂN:


"RDS l-a plătit pe Dumitru Dragomir cu 1,7 milioane euro

În perioada 2009 - 2011, SC RCS & RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. Tot RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 – 2014.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) publică documente care arată că RCS & RDS a plătit nu doar echipele din Liga I, ci şi pe Dumitru Dragomir. Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului şi a Pieţei Unirii din Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir.

În 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii.

Prin acest contract, RCS & RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-şi face publicitate la nunţile şi botezurile ce urmau să se desfăşoare într-un imobil deţinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât  RCS & RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi.

Conform contractului semnat de cele două părţi, RCS & RDS se obligă:
- Să finanţeze cu suma de 1,7 milioane euro afacerea lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.1 din Contract);
- Să nu intervină în nici un fel în activitatea firmei lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.2 din Contract);
- Să nu emită nici o pretenţie de restituire a sumei plătite (art. 4.1.3 din Contract).

Obligaţiile firmei lui Dumitru Dragomir sunt:
- Să folosească banii primiţi de la RCS & RDS pentru modificarea şi reamenajarea unui imobil aflat în proprietatea  BODU SRL, în sensul transformării acestuia într-o unitate de alimentaţie publică (Crystal Palace Ballrooms) „având ca destinaţie principală organizarea de evenimente (nunţi, botezuri, zile de naştere/onomastice, festivităţi particulare sau corporate etc.” (art. 1.2.2 şi art. 4.2.1 din Contract). Conform contractului însă, RCS & RDS acceptă să plătească cei 1,7 milioane euro fără a avea vreun drept asupra imobilului şi amenajărilor realizate, firma lui Dumitru Dragomir având „drept exclusiv şi absolut de proprietate” (art. 2.7);
- Să permită promovarea RCS & RDS atât în perioada „realizării modificărilor imobilului” (adică în perioada de şantier), cât şi „în cadrul evenimentelor organizate” (adică nunţi, botezuri, zile de naştere etc.) (art. 4.2.6);
- Să plătească timp de trei ani RCS & RDS 5% din profitul net obţinut din exploatarea imobilului amenajat. Conform contractului însă, RCS & RDS se obligă să plătească cei 1,7 milioane euro fără a pune nici o condiţie legată de realizarea de către  BODU SRL a vreunei cifre de afaceri (art. 2.7). În cazul în care afacerea cu nunţi şi botezuri înregistrează pierderi, RCS & RDS nu are nici o pretenţie în schimbul banilor oferiţi lui Dumitru Dragomir. De altfel, în 2010 şi 2011, primii doi ani de funcţionare a complexului Crystal Palace Ballrooms,  BODU SRL a înregistrat pierderi. Bilanţul pentru anul 2012 nu a fost depus la Registrul Comerţului.
- Să pună o dată pe an imobilul la dispoziţia RCS & RDS şi să le permită organizarea de evenimente în „cele mai avantajoase condiţii comerciale” (art. 4.2.5).

Singurul partener pentru care contractul prevede termene clare este RCS & RDS care trebuie să pună la dispoziţia firmei lui Dumitru Dragomir cei 1,7 milioane de euro în patru tranşe: 800.000 de euro până la 1 septembrie 2009, 400.000 de euro până la 1 noiembrie 2009, 200.000 euro până la 15 februarie 2010 şi restul de 300.000 de euro până la 15 mai 2010. Firma lui Dumitru Dragomir nu are termene clare de respectat în acest contract.

În contract există o prevedere expresă referitoare la posibilitatea încheierii de acte adiţionale prin care cuantumul contribuţiei RCS & RDS să poată fi modificat.

Fotbalul este o afacere privată, dar ar fi interesant de aflat:
1. Dacă cluburile de fotbal din Liga I, care se plâng că nu au suficienţi bani şi că nu sunt susţinute de stat, au fost informate despre afacerea personală a lui Dumitru Dragomir cu RCS & RDS.
2. Dacă suma de 1,7 milioane de euro a fost majorată prin intermediul unor acte adiţionale la contract.
3. Dacă declaraţia lui Dumitru Dragomir din 2010, de la lansarea Crystal Palace Ballrooms, conform căreia „ce-am făcut eu aici e unicat în Europa” se referă la faptul că este singurul şef de asociaţie a cluburilor de fotbal din Europa care a primit bani de la firma căreia i-a acordat drepturile de televizare".


Explicaţia lui Dragomir
Dumitru Dragomir a explicat la România TV de ce nu se simte vinovat de niciuna dintre acuzaţiile Grupului de Investigaţii Român, condus de Mugur Ciuvică: "Am dat explicaţii Gărzii Financiare şi am făcut dovada plăţilor. Am respectat legea, banii sunt investiţi. Nu am luat nici măcar un leu amendă. Acum, hodoronc-tronc, mă trezesc cu această chestiune pe cap. Liga nu are nicio implicare, eu am făcut separat acest contract cu RCS-RDS. Unde este neconcordanţa? Drepturile TV au fost vândute la licitaţie, nu are nicio legătură una cu alta. Categoric, Antena 1 i-a dat acest dosar domnului Ciuvică şi i l-a oferit trunchiat".

Mugur Ciuvică, omul care a declanşat investigaţia, a mai dezvăluit un amănunt ce se poate dovedi relevant în posibila anchetă:

"Ce mi se pare cel mai interesant este că procurorii DNA l-au săltat astăzi pe unul dintre oamenii de la Antene care a vorbit despre subiectul ăsta. Şi mai interesant este că doamna procuror Kovesi nu s-a aratat interesata de acest subiect".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.