De la Di Natale, la Florin Dan! Totul despre omul care vrea să salveze Mureşul de la 'matineu'

22 nov 2011 3102 afişări Liga 1
De la Di Natale, la Florin Dan! Totul despre omul care vrea să salveze Mureşul de la 'matineu' De la Di Natale, la Florin Dan! Totul despre omul care vrea să salveze Mureşul de la retrogradare 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/8997121/2/trombetta.jpg

Trombetta trăieşte ardeleneşte pentru a doua oară-n viaţă. Italianul, căruia I s-a pus pecetea de vrăjitorul de pe Olimpico, se încăpăţânează să salveze o echipă bântuită de scandalul "mită în elicopter".

"Bună, sunt Maurizio Trombetta. Care e CV-ul meu de antrenor? Ok. Am fost secundul lui Galeone la Udinese, începând cu '94, după care am plecat cu el la Perugia. Am revenit la Udine, de data asta cu Francesco Guidolin. A urmat apoi aventura la Bologna. Galeone m-a luat apoi cu el la Ancona şi, apoi, iar Udinese. În total, am strâns 10 ani de Serie A şi Serie B, şase cu Galeone, patru cu Guidolin!", aşa îşi începea Maurizio Trombetta în 2008 dialogul cu Arpad Paszkany, prima cărămidă pusă la succesul teribil al CFR-ului, patru luni mai târziu, de pe Olimpico! Sclipirea ce avea să rămână pe veci în mintea fanilor CFR-ului, puntea ce avea să-l lege pe Maurizio definitiv de România. Momentul ce avea să-l imprime apoi în mintea conducătorilor din Liga I la fiecare schimbare de antrenor, de la Steaua, Dinamo, Rapid sau Timişoara.

Revenirea în România avea să fie marcată însă, la trei ani, de un contract cu o grupare modestă din Tîrgu Mureş. "Nu am pierdut contactul cu Liga I, am urmărit-o mereu pe internet. M-am bucurat la succesele fotbalului românesc şi din Italia, nu mi-e jenă să recunosc asta", îşi deschide inima Trombetta. Îi e vie amintirea clipelor petrecute la CFR, iar pe blogul personal i-au rămas şi acum fotografiile din Cluj, chiar şi recomandările date străinilor cu restaurantele vizitate de el însuşi. "Nu pot spune că am încercat mult din mâncarea tradiţională, deci nu vreau să trag concluzii pripite, dar mămăliga e bună şi-n Italia", se amuză Maurizio.

De la Di Natale, la Florin Dan
Ultimul golgheter din Serie A, Di Natale, i-a fost elev. Acum, îi are pe mână pe Subotic şi Florin Dan. "Lucrez cu aceeaşi plăcere, doar asta iubesc să fac. Fotbalul e viaţa mea", explică Maurizio, care înainte de a reveni în România a făcut pe jurnalistul. A publicat editoriale în Messaggero Veneto. "Analize, opinii tactice. A fost interesant, dar mai palpitant e pe bancă. Aici cred că e locul meu", explică Trombetta. N-a uitat româna, ba, mai mult, ştie că numele i se traduce prin cel al unui instrument muzical. Se amuză. "Da, mă urmăreşte gluma asta de când eram jucător. Nu mă supăr, aş vrea să nu fiu <trompetă> de antrenor. Şi aşa, îmi place muzica. Mai ales jazzul", explică "Mister", care însă se ţine şi acum departe de bucătăria tradiţională românească. "Am auzit de mici, sarmale, dar nu le-am încercat. Ah, da ... mămăligă! Să ştii că şi în Italia se face şi e foarte bună", atenţionează Maurizio.

Cum e ca antrenor? Strigă tot timpul!
Spectator la antrenament la Trombetta. 70 de minute strigă tot timpul. Ok, jumătate sunt indicaţii, restul doar glume. Are haz. Da, ciudat, omuleţul ăla mic, uşor şchiop şi cu nas lung e de-a dreptul haios! Până şi jucătorii o recunosc. Mina-i trădează. Pune jucătorii în teren cu mâna! Da, cu mâna, asemeni pieselor de şah. Tipic. Doar el şi Galeone au fost primii care au introdus 4-3-3-ul în Italia, la Perugia, în '95! "La CFR am folosit 4-2-3-1 sau 4-3-3. La Tg. Mureş? La început să evaluăm corect lotul şi apoi decidem", explică Trombetta. Vorbeşte la plural. Secundul Zaninelli, umbra lui şi la CFR, îi stă alături şi la masă. La fel ca şi Michele Bon, preparatorul fizic al "fenomenului din Bărăgan", Unirea Urziceni. Sau tripleta ce visează să scape FCM-ul de Liga a II-a, în plin scandal cu stenograme şi DNA ce pândeşte ameninţător viitorul mureşenilor.

Trombetta despre …
… scandalurile din fotbalul românesc: "L-am regăsit la fel cum l-am lăsat. Nu simt vreo diferenţă faţă de 2008"

... involuţia fotbalului din România: "Nici Italia nu e diferită. Să fim corecţi, nivelul a scăzut în Serie A, la fel ca şi aici!"

... pasul de la secund la principal: "Nu înţelegeam multe din deciziile principalilor cu care am lucrat, dar apoi, când am făcut eu pasul spre A1, mi-am dat seama că am greşit"

... alegerea de a prelua pe Tîrgu Mureş şi TSKA Sofia: "Pentru că ei mi-au propus un contract ferm, am văzut ceva scris, nu doar poveşti. Simplu!"

Nu l-a sunat nimeni de la CFR la revenire

S-a întors în România la 3 ani de la experienţa CFR Cluj, cu care a scris istorie la Roma. "Va rămâne în inima mea acea perioadă, la fel ca şi oraşul Cluj. Pe undeva, văd lumea din Tîrgu Mureş similară cu cea de la Cluj, cât am stat la CFR", spune Trombetta, care nu a mai păstrat legătura cu oficialii din Gruia. "Nu m-au mai sunat nici după ce am plecat, nici acum când am revenit!", a spus italianul.

A pus ochii pe Ionuţ Badea

Încă din mandatul la CFR, Trombetta a rămas impresionat de un antrenor român, Ionuţ Badea, actualmente la "U". "Am jucat contra lui, când era la FC Argeş, l-am bătut, dar m-a chinuit mult echipa lui. Se vedea că jocul acelei echipe avea o filosofie imprimată de un antrenor! Doi jucători mi-au rămas de atunci în minte: Doman şi Tănase, cele două <benzi>", rememorează Maurizio un CFR - FC Argeş (2-0) din noiembrie 2008.

Demis pentru că l-a preferat pe Nuno Claro!

Decizia înlăturării lui Trombetta de la CFR Cluj s-a luat la Londra. Înainte de ultimul meci din Grupa A a acelei ediţii a Ligii Campionilor, cu Chelsea, şefii i-au impus tehnicianului italian, spun apropiaţii oficialilor CFR-ului, să-l titularizeze pe canadianul Lars Hirschfeld. Maurizio a mers însă pe mâna lui Nuno Claro şi, deşi portughezul a făcut un meci mare pe Stamford Bridge, şefii au decis să-l "cureţe" pe antrenor!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.