Cu Petrolul la DNA. După finanţator, şi primarul Ploieştiului a fost reţinut de procurori, fiind acuzat că primit 300.000 de euro mită de la Petrolul

3 mar 2015 1558 afişări Comentează şi tu Liga 1
Cu Petrolul la DNA. După finanţator, şi primarul Ploieştiului a fost reţinut de procurori, fiind acuzat că primit 300.000 de euro mită de la Petrolul

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost chemat la sediul DNA şi a fost pus sub urmărire penală, în cazul donaţiilor către Asociaţia Lupii Galbeni, care premia performanţele Petrolului, din bani publici. Primarul Bădescu este suspectat de faptul că a dat ordin ca banii să fie viraţi, în ciuda faptului că nu au fost respectate prevederile Legii 273/2006, fapt care i-a făcut pe o parte din angajaţii Primăriei să denunţe contractul la Curtea de Conturi

  • După ce finanţatorul Dan Capră a fost arestat pentru evaziune fiscală, fiind acuzat de prejudiciarea statului cu 15 milioane de euro, un alt om important care are legătură cu Petrolul, primarul Iulian Bădescu e suspectat că a ordonat finanţarea clubului prin metode ilegale
  • Din cei 3 milioane de euro pe care Primăria trebuia să îi verse în conturile Asociaţiei Lupilor Galbeni, Primăria nu a virat decât 1,8 milioane

UPDATE 17:00 Primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost scos cu cătuşe de la DNA Ploieşti, după aproximativ şapte ore de audieri, şi dus în arestul Poliţiei Prahova, la ieşirea din DNA el negând orice implicare şi toate acuzaţiile legate de o mită pe care ar fi luat-o din banii alocaţi echipei Petrolul.

La ieşirea de la DNA, primarul Iulian Bădescu a spus că este nevinovat şi a respins toate acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

"Zice că am negociat cu el (cu Daniel Capră - n.r) atunci când nici nu era în Consiliul de Administraţie. Acum nu înţeleg de ce DNA nu priveşte lucrurile în ansamblu. Nu e nicio dovadă, ci numai un denunţ al domniei sale, corelat cu o pretinsă acuzaţie de abuz în serviciu. În luna august, nu ştiu când, a zis (Daniel Capră - n.r.) că mi-a dat ceva, după ce a negociat în ianuarie şi februarie cu mine, lucru total fals. Sper ca instanţa să-şi spună cuvântul", a declarat Iulian Bădescu.

Acesta a mai spus, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti: ”Asta e ţara în care trăim”.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti sunt audiate în continuare secretara Primăriei municipiului Ploieşti, Oana Iacob, alături de una dintre juristele instituţiei, Iulia Alexandru.


Modelul de business al Petrolului părea unul excelent în vara trecută, clubul ploieştean fiind unul dintre puţinele care au reuşit să facă profit consistent în ultimele sezoane. Potrivit bilanţului oficial depus în 2013 de societatea care administra clubul ploieştean, profitul realizat în anul respectiv era de 1,21 milioane de euro, grosul venind din vânzarea unor jucători importanţi la echipe din Europa. Cu evoluţii spectaculoase în preliminariile Europa League - victorii cu Vitesse Arnhem sau Viktoria Plzen - Petrolul părea să se încadreze într-un trend ascendent al fotbalului românesc, clubul de pe Ilie Oană reuşind să-şi satisfacă suporterii pretenţioşiDoar că totul s-a prăbuşit repede, asemenea unui joc de domino, în mai puţin de un an! În acest moment, situaţia pare fără ieşire: clubul a intrat în insolvenţă, finanţatorul Dan Capră şi fostul director economic, Marius Bucuroiu, sunt arestaţi pentru evaziune fiscală. Iar marţi dimineaţă, procurorii DNA au descins la Primăria Ploieşti, de unde au ridicat acte care detaliază modul în care au fost plătite bonusurile de performanţă promise de edilul Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru sezonul 2012-2013, atunci când Petrolul a câştigat Cupa României.

Banii de la Primărie au generat o structură atipică a contractelor

Pentru a înţelege momentul care a declanşat acest scandal, trebuie să ne întoarcem în timp, până la preluarea clubului de către Dan Capră. Atunci, Capră a negociat cu Primăria Ploieşti un contract de sponsorizare al Petrolului, sub forma unor bonusuri de performanţă achitate de autorităţile locale pentru rezultatele echipei ploieştene. Concret, Primăria se angaja să achite 1 milion de euro dacă echipa reuşea să câştige Cupa României, încă 1 milion de euro dacă Petrolul termina în primele trei echipe în campionat şi un alt milion de euro în cazul în care ploieştenii terminau în ”top 5”.


Cu două victorii similare, scor 1-0, în primele două etape ale returului Ligii 1, Petrolul a urcat pe 2 în clasament, la 5 puncte de liderul Steaua

Sezonul 2012-2013 a fost cel mai bun pentru ploieşteni din ultimele două decenii, iar clasarea pe locul trei, plus câştigarea Cupei României trebuiau să aducă 3 milioane de euro în conturile Petrolului din partea Primăriei! Cu aceste promisiuni, şefii Petrolului au reuşit să atragă nume importante în lot, precum Albin, Tamuz, Geraldo, Pecanha sau Teixeira! Însă toţi aveau în contracte o clauză specială: din cauza faptului că o bună parte din buget venea la finalul sezonului, salariile erau plătite într-un mod neobişnuit: jucătorii au semnat că acceptă ca salariul lunar să fie virat în proporţie de 60%-70% la data prevăzută în contract, urmând ca restul să vină la finalul sezonului, la achitarea bonusurilor de către Primărie.

Finanţarea publică e legală, dar procedurile nu s-au respectat

Planul părea unul perfect, până când s-a pus în discuţie legalitatea acestei modalităţi de finanţare. Pentru că pe 27 iunie 2013, Consiliul Local Ploieşti a adoptat o hotărâre prin care se punea în aplicare contractul de sponsorizare semnat de Primărie cu Asociaţia Lupii Galbeni, un ONG înfiinţat în 2012, tocmai pentru ca finanţarea publică - interzisă de UEFA - să devină legală. Circa 1,8 milioane de euro au plecat din conturile Primăriei şi au intrat în conturile asociaţiei Lupii Galbeni, acoperind, astfel, doar o parte din performanţele Petrolului din sezonul 2012-2013.

Pentru că cealaltă parte a sumei totale, în valoare de circa 1,2 milioane de euro, nu a fost aprobată de angajaţii Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Ploieşti, sesizând Curtea de Conturi şi Direcţia de Finanţe Prahova, având în vedere că virarea acestor sume a fost ilegală. "Nu poţi finanţa un ONG decât după ce ai organizat un concurs de proiecte şi ai parcurs toate etapele prevăzute de lege, aşa cum se întâmplă cu premierea echipei de baschet Asesoft, de către CSM Ploieşti, în fiecare an. Acolo se organizează un concurs, fiind premiată performanţa din sezonul trecut. În cazul Petrolului, din bugetul local s-au plătit 1,2 milioane de euro unei asociaţii private. Practic, nu a fost finanţată echipa Primăriei Ploieşti, ci un club privat, prin intermediul unui ONG", au declarat surse din Primăria Ploieşti, pentru observatorulph.ro. Practic, paşii Legii 273/2006, care permite premierea performanţelor din fonduri publice nerambursabile, nu au fost respectaţi, iar verificările au arătat acest lucru.


Capră (centru) a sărbătorit Cupa României pe teren alături de Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, în stânga finanţatorului Petrolului

Denunţ al lui Capră?

Primarul Iulian Bădescu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, iar după descinderi, Bădescu a fost chemat la sediul DNA Ploieşti. Înainte să fie audiat, primarul oraşului Ploieşti a avut o intervenţie televizată la televiziunea Digi24: ”Poziţia mea e aceeaşi. Totul a fost legal din punct de vedere al finanţării. Ba mai mult, noi am reparat o situaţie considerată de Curtea de Conturi ilegală dinainte de acest contract. Sunt curios să văd acum ce se întâmplă sau ce se discută cu privire la acest contract. Noi, practic, nu am finanţat echipa Petrolul Ploieşti, am finanţat perfomanţa echipei. Până să ajung eu primar, a existat un contract între Primărie şi Societatea de fotbal FC Petrolul Ploieşti. În momentul în care am ajuns primar, a fost sistat fostul contract”.

La intrarea în sediul DNA, Bădescu a făcut noi declaraţii, iar tirada s-a îndreptat către finanţatorul Petrolului, Dan Capră: ”Există informaţii că Dan Capră negociază eliberarea sa cu denunţuri, mi s-ar părea o aberaţie să fiu reţinut”. Potrivit phon.ro, Bădescu ar fi luat mită între 200.000 şi 300.000 de euro de la Capră, în timpul unui cantonament în Turcia, iar finanţatorul Petrolului ar fi înregistrat tranzacţia, punând probele video la dispoziţia procurilor.

Ce urmează pentru Petrolul? Noul scandal în care e implicat clubul prahovean nu va aduce prea multe pagube financiare echipei, având în vedere că Primăria nu a mai onorat contractul pentru sezonul trecut, în care trebuia să plătească 2 milioane de euro pentru locul 3 ocupat de echipă în Liga 1. Totuşi, restanţele financiare s-au adunat în contul ploieştenilor, din cauza structurii contractelor menţionată mai sus, chiar dacă şefii clubului s-au zbătut să plătească lunar salariile, reuşind să achite toţi banii, inclusiv pe luna ianuarie.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.