CFR Cluj moare. Miriuță și jucătorii pleacă, datoriile trec de 5 milioane €, cumpărătorul s-a răzgândit. „Gata, s-a terminat!” Citește despre fulgerătoarea ascensiune și decădere a unui club care a influențat istoria fotbalului românesc

CFR Cluj moare. Miriuță și jucătorii pleacă, datoriile trec de 5 milioane €, cumpărătorul s-a răzgândit.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • CFR Cluj, una dintre cele mai vechi echipe din România, a intrat în moarte clinică
  • Joi dimineață, potențialii cumpărători au anunțat că nu mai preiau clubul după ce au văzut rezultatele auditului pe care l-au comandat.
  • În urma auditului comandat de Ștefan Gadola și asociații săi de la Energobit s-au stabilit datorii care i-au speriat pe potențialii cumpărători.

CFR Cluj, club fondat în 1907 și care în ultimii 6 ani a câștigat de 3 ori titlul și e cea mai galonată echipă din România din 2008 încoace, e la un pas de desființare. Datoriile trec de 5 milioane de euro, patronul Arpad Paszkany n-a mai plătit fotbaliștii, în unele cazuri, de peste un an, iar potențialii investitori s-au răzgândit și au anunțat că nu mai vor să cumpere echipa. Conform site-ului stiridesport.ro, directorul executiv Răzvan Zamfir i-a anunțat joi dimineață pe jucători că „Gata, s-a terminat! Sunteți liberi să vă depuneți memorii și să vă căutați alte cluburi”, iar situația a devenit imposibil de rezolvat.

Tranzacția dintre Arpad Paszkany și Ștefan Gadola, în privința pachetului majoritar de acțiuni al CFR-ului, trebuia să se finalizeze astăzi. O firmă de audit, contactată de acționarii Energobit, a disecat datoriile clubului, iar rezultatul i-a făcut pe aceștia să se răzgândească. Inițial s-a discutat între părțile implicate în vânzarea acțiunilor de datorii de până la 3 milioane de euro. În urma controlului a ieșit la iveală o sumă mult mai mare pe care CFR-ul o datorează. Este vorba de 5 milioane de euro, bani care reprezintă restanțe către actuali și foști jucători și antrenori, datorii la stat și către alte entități. Acesta a fost motivul pentru care Ștefan Gadola și asociații săi au blocat negocierile cu Arpad Paszkany și au spus „pas” ideii de a prelua pachetul majoritar de acțiuni al clublui.

Miriuță și jucătorii pleacă

În actuala situație este greu de crezut că problemele financiare ale CFR-ului se vor rezolva curând, singurele surse eventuale de venit fiind vânzarea unor jucători în pauza de iarnă. Fotbaliștii și-au anunțat deja antrenorul că își vor depune memorii pentru a deveni liberi de contract, iar de la echipă va pleca și Vasile Miriuță. „Dacă nu se rezolvă problemele, voi încerca să fac ce e mai bine pentru mine și familia mea. Îmi doresc să rămân la Cluj, dar îmi va fi foarte greu dacă nu se vor rezolva lucrurile”, a recunoscut Miriuță la DigiSport.

Contactat de ProSport, Ștefan Gadola a răspuns la telefon dar nu a dorit să facă niciun comentariu: „Nu vreau să vorbesc. Sunt în Consiliul de Administrație și am multă treabă”. Arpad Paszkany nu a răspuns la telefon.

Mureșan a plecat din țară

Dezamăgit de eșecul negocierilor dintre Gadola și Paszkany, Iuliu Mureșan a plecat astăzi din țară. Acesta era sigur la începutul săptămânii că astăzi oamenii de afaceri vor bate palma și clubul va fi salvat. „Cred că e o problemă de zile până când situația se va rezolva. Am avut multe întâlniri cu cei de la Energobit, care doresc să preia clubul”, a spus Iuliu Mureșan la începutul săptămânii pentru Look TV. Cum negocierile au eșuat, acesta a plecat în concediu.

Tot în vacanță este și Vasile Miriuță, cel care va reveni la Cluj abia la începutul săptămânii viitoare.

Una dintre puținele soluții de salvare a clubului în acest moment este insolvența. Iuliu Mureșan a intenționat să apeleze la această măsură și în primăvară, când a pregătit dosarul pentru insolvență, dar ulterior s-a renunțat la idee.

Fulgerătoarea ascensiune și decădere a unui club

CFR Cluj s-a înființat în 1907, pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, sub numele de Kolozsvari Vasutas Sport Club. Până în anul 2000, când a fost preluat de afaceristul Arpad Paszkany, a fost grupare modestă, care a pierdut duelul cu „U” pentru inimile clujenilor. CFR a navigat între primele trei divizii din campionatul României. Înainte de 2000, cea mai bună perioadă a fost 1969-1976, când a evoluat în Divizia A și a reușit chiar un loc 5.

Paszkany a preluat echipa când aceasta era aproape desființată și își trăia ultimele zile în Divizia C. Noul patron l-a numit președinte pe prietenul său, Iuliu Mureșan, împreună cei doi gândind un plan de redresare. CFR a promovat în scurt timp în Divizia B, iar în 2004 a intrat în Divizia A (Liga 1). După numai doi ani, CFR a început să se bată pentru titlu. Începând din 2008, gruparea ardeleană a depășit Steaua la capitolul performanțelor atât în plan intern, cât și pe plan extern. În ultimii 6 ani, CFR a câștigat 3 titluri de campioană (2008, 2010, 2012), de trei ori Cupa României (2008, 2009, 2010) și de două ori Supercupa României (2010 și 2012), în timp ce, în același interval, Steaua a obținut doar două titluri (2013, 2014), o Cupă a României (2011) și o Supercupă a României (2013). La nivel internațional, CFR a reușit rezultate excelente în grupele Ligii Campionilor, inclusiv cea mai importantă victorie obținută vreodată de o echipă din România pe terenul unuia dintre giganții Europei: 1-0 pe Old Trafford, cu Manchester United, în 2012. În acel an, CFR a strâns 10 puncte în Grupa H a Ligii, dar a ratat incredibil o calificare istorică pentru România în „optimile” competiției, fiind devansată la rezultate directe de Galatasaray, ocupanta locului 2, la final, în grupă.

Arpad Paszkany spune că a investit sume masive în club – peste 100 de milioane de euro. Inovațiile cuplului Paszkany-Mureșan au schimbat radical fotbalul intern: cei doi au adus moda importului masiv de fotbaliști străini, fiind ani în care CFR nu avea decât un român în prima echipă. Gruparea clujeană a pornit un comerț foarte profitabil cu fotbaliști aduși gratis sau pe bani puțini și revânduți pe milioane apoi în străinătate. Cazurile Alvaro Pereira, Durbarbier, Culio și Traore sunt doar câteva exemple. Performanțele din cupele europene (inclusiv o victorie epocală în deplasare, cu AS Roma, în 2008, în grupele Ligii Campionilor) au fost răsplătite și ele împărătește de UEFA: peste 45 de milioane de euro. CFR Cluj este singurul club din România care a reușit, după 1945, să-și construiască, din bani privați, un stadion modern, pe care să se poată disputa meciuri de Liga Campionilor.

Paszkany și Mureșan au mai reușit ceva greu de crezut prin intermediul CFR: crearea unui pol de putere în fotbalul românesc care să conteste supremația Bucureștiului. Au fost acuzați că au reușit să „ia fața” Stelei în materie de influențare a arbitrilor, a comisiilor și a deciziilor Ligii. În 2008, în ultima etapă, la Cluj, DNA a organizat un flagrant în care oamenii de la Steaua, au fost prinși încercând să ofere bani celor de la U Cluj, dosarul finalizându-se cu condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare.

Acum, deși se află pe locul 2 în campionat, CFR se prăbușește la fel de brusc precum s-a ridicat. Jucătorii sunt neplătiți, unii dintre ei, de un an, reclamă sindicatul fotbaliștilor. Există datorii de milioane de euro, conducerea clubului pare să fi capitulat.

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen