Campionii de la Sevilla cer clubului Steaua să ia atitudine în cazul jignirilor din The Guardian. „Trebuie să solicite scuze”. Explicațiile date pe Twitter de jurnaliștii care au propus „un penis pe tricoul Stelei”

Redactor:
Florin Marian
  • Publicat:
  • Actualizat:
Campionii de la Sevilla cer clubului Steaua să ia atitudine în cazul jignirilor din The Guardian.

Generația Steaua ”86 răspunde jignirilor aduse de jurnaliștii de la The Guardian, în timpul emisiunii Football Weekly, prezentată de renumitul moderator James Richardson, și cere clubului Steaua să solicite public scuze din partea britanicilor

Pe 11 decembrie, jurnalistul Gregg Bakowski de la The Guardian comenta situația pierderii siglei, a culorilor și a palmaresului clubului Steaua: „Pot pune o poză uriașă cu un penis pe tricou”. Colegii de emisiune James Richardson, Barry Glendinning și Iain McIntosh au râs copios pe seama propunerii.

DIALOGUL COMPLET PE TEMA SIGLEI CLUBULUI STEAUA

James Richardson: E interesant, nu? Ce părere aveți?
Iain McIntosh : Nu-mi prea pasă.

James Richardson: E Steaua București! Dacă nu își iau numele și sigla, cum o să-și spună?
Iain McIntosh: Dacă cineva reușește să-i producă necazuri lui Becali, pentru mine e o persoană bună. (N.red. – Becali) E un personaj dezgustător.

James Richardson: Dar cum rămâne cu fanii? Nu te gândești la ei nicio secundă.
Iain McIntosh (se preface afectat): Ai dreptate, ai dreptate. Îmi pare rău. Nu era o prioritate pentru mine. Sper ca fiecare să capete ce dorește din povestea asta.

James Richardson: E o posibilitate incitantă de a alege un nou nume și culori.
Gregg Bakowski: Și un simbol
Iain McIntosh: Un simbol, da.

Bakowski: Fanii nu trebuie să-i spună Steaua. Să înceteze să-i mai spună așa…  Pot pune o poză uriașă cu un penis pe tricou (Hohote de râs în studio)
Richardson: La asta nu m-am așteptat! Cum ar fi?

McIntosh: Becali este înspăimântător atunci când vine vorba de penisuri.
Richardson: De ce este așa?

McIntosh: Nu-i place ca două persoane cu penis să fie împreună. Este foarte împotrivă. E o exclusivitate cu penisuri.
Richardson: Serios? Mă întreb de ce se simte amenințat…

McIntosh: Cine știe!? Cine ar putea să speculeze?! (hohote de râs teribile în studio)
Richardson: Hmmmm.

ASCULTĂ‚ AICI MOMENTUL PROPUNERII JIGNITOARE

Bumbescu: „Niște nesimțiți!”

ProSport a discutat cu fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor în 1986. Cei mai mulți cer clubului Steaua să ia o poziție oficială și să solicite publicației The Guardian și jurnaliștilor care au realizat emisiunea Football Weekly să-și ceară public scuze.

Adrian Bumbescu a rămas surprins când a auzit de batjocura jurnaliștilor britanici. „Foarte urât ce au făcut!E un gest mai mult decât deplasat. Ei uită că în afară de câteva echipe de top din Anglia, cu echipa lor națională sunt la pământ și nu mai au de ani buni rezultate. Dacă România ar juca acum cu Anglia, sunt convins că i-am bate! Niște nesimțiți! Dacă noi făceam asta, imediat cred că eram dați în judecată. Dar ei și-au zis probabil că nu se întâmplă nimic dacă mai râd puțin de români”, a declarat Adrian Bumbescu. Fostul câștigător al Cupei Campionilor cu Steaua e de părere că șefii actualului club de fotbal din Ghencea ar trebui „să-i dea în judecată pe cei doi care s-au exprimat atât de jignitor sau măcar să-i determine să-și ceară scuze. Nu se poate așa ceva! Ei se cred superiori românilor”.  

Colegul său din apărare, Ștefan Iovan, a declarat: „Nu ai voie să faci asemenea glume pe seama unui club cu o istorie atât de mare. Nimeni nu are voie să denigreze Steaua. Clubul trebuie să le ceară ziaristului și ziarului să-și ceară scuze”.

Aflat în Qatar, cu două ore înainte de meciul Lakhwiya – Al Khor , Ladislau Boloni nu a vrut să comenteze foarte mult pe seama jignirii adusă de jurnaliștii britanici: „Cred că m-aș coborî la nivelul lor dacă aș comenta prostiile spuse. Sunt însă convins că Steaua trebuie să solicite explicații indiferent de conflictul cu Armata”. Marius Lăcătuș a fost mai rezervat: „Vă miră faptul că ne jignesc? Ba francezii, ba englezii, pe rând râd de noi, de români în general. Ca stelist, mă simt jignit de ceea ce au spus, dar nu i-aș băga în seamă, nu mă interesează prea mult persoanele lor. Cred că îi băgați prea mult în seamă dacă dați amploare acestor jigniri pe care ei le-au adus. Nu știu cum vor reacționa cei de la club, probabil că vor avea o reacție”.

„Nu e nimic nou. S-a întâmplat și la emisiunile din Franța. De 20 de ani, ne calcă toți pe cap în străinătate și noi tăcem. Nu se va schimba nimic, ei ne vor jigni în continuare și noi ne vom ține gura”
Helmut Duckadam

Gabi Balint consideră că jignirile la adresa Stelei au o cauză clară: lipsa de viziune a conducerii clubului. „Dacă stau să-i bag în seamă pe jurnaliștii britanici ar trebui să fiu și eu golan și nu vreau. Suntem în perioada Crăciunului, nu e momentul. E deranjat, însă încerc să las lucrurile care mă deranjează să treacă pe lângă mine. Ce poți să faci? Acum toată lumea face bancuri pe seama siglei Stelei, s-a ajuns într-o situație neplăcută pentru gustul meu. Toate pleacă de la omul care nu conduce cum trebuie. Din cauza asta se fac și bancurile”.

Întrebat dacă Steaua trebuie să ia atitudine, Balint a răspuns cu o glumă amară: „Care Steaua? Ministerul sau clubul lui Becali?”.

Pe lângă legendele Stelei, jurnaliștii britanici sunt condamnați și de suporteri pe rețelele de socializare. Lui Gregg Bakowski, Barry Glendenning și Iain MacIntosh, invitații emisiunii Football Weekly din 11 decembrie, le-a fost semnalat faptul că glumele despre schimbarea stemei Stelei cu un penis au fost prezentate pe larg de ProSport de către un utilizator din România. Iar aceștia au continuat să discute pe un ton relaxat pe Twitter, atât între ei, cât și cu alți utilizatori români. Glendenning, aflat în centrul atenției și în luna mai, atunci când a scris despre Napoli că este o echipă dintr-un oraș care e centru al Mafiei italiene, a comentat sec: „Din experiența mea, atunci când am supărat fără să vreau orașul Napoli, acest scandal a durat doar două zile„, considerând că și comentariile cu privire la Steaua sunt la fel de neimportante.

Imediat, Bakowski și MacIntosh – bombardați de fanii Stelei pe Twitter cu zeci de mesaje dintre care multe ofensatoare – au intrat în discuție, argumentându-și poziția printr-o glumă la adresa lui George Becali, patronul Stelei, un „homofob notoriu„, nu o insultă la „adresa clubului”. „E o neînțelegere fundamentală a ceea ce s-a spus„, a comentat MacIntosh, iar Bakowski a replicat că „nu a crezut nimeni că am propus în mod serios înlocuirea stemei cu un penis, era doar o glumă la adresa lui Becali”

Mai mult, MacIntosh chiar s-a delimitat de vorbele spuse în emisiunea Football Weekly, scriind pe Twitter că „altcineva a spus asta. Eu chiar am spus că nu poți pune un penis pe stemă, întrucât lui Becali nu o să îi placă”. În aceeași conversație, MacIntosh a continuat: „Chiar dacă veți găsi persoana responsabilă, de ce să îl abuzați cu mesaje? A glumit doar, lumea continuă în același ritm”.

ProSport a solicitat oficial un punct de vedere publicației The Guardian și așteaptă răspunsul. Declarațiile fotbaliștilor campioni au Europei în 1986 vor fi traduse și trimise prin email jurnaliștilor prezenți în emisiunea moderată de James Richardson.

Cine e James Richardson
James Richardson a devenit cunoscut după ce a prezentat cunoscuta emisiune Football Italia de pe canalul Channel 4, între 1992 și 2002. Jurnalistul intervia jucători și antrenori din Serie A în mod regulat, profitând de faptul că vorbește limba italiană la perfecție. Scrie pentru FourFourTwo și The Guardian, iar vocea lui poate fi auzită pe comentariul jocului ProEvolution Soccer. Prezintă emisiunea Sunday Night Football de la BT Sports, iar în 2011 a fost votat de cititorii FHM „cea mai importantă autoritate în fotbal din Marea Britanie”.

Cine e Gregg Bakowski

Editor la The Guardian, este prezentat pe site în două fraze: „A avut cândva rolul de a-l ține pe Damien Duff într-un meci împotriva naționalei sub 15 a Irlandei. L-a făcut pe Duff să fie atât de bun încât a fost transferat imediat de Blackburn Rovers”. Bakowski și-a schimbat acum câțiva ani numele. Născut Roughley, el s-a căsătorit cu Anna Bakowski, de origine poloneză, și i-a preluat numele. Nunta lor a fost ținută la Centrul cultural polonez din Hammersmith, o suburbie a Londrei, iar luna de miere și-au petrecut-o în Japonia. Schimbarea sa de nume este un subiect de ironii pe site-uri din Marea Britanie, astfel că Bakowski, fost Roughley, scrie pe pagina sa de Twitter, în finalul prezentării: „Și, da, mi-am schimbat numele”.

Adrian Costeiu / Redactor
Pe aceeași temă
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al lui Salman Khan
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al lui Salman Khan
Ce pot face românii pentru reducerea facturilor la gaz şi electricitate. Soluţiile unui profesor universitar
Ce pot face românii pentru reducerea facturilor la gaz şi electricitate. Soluţiile unui profesor universitar
Sorana Cîrstea se califică pentru a doua oară în carieră în optimile de finală la Australian Open
Sorana Cîrstea se califică pentru a doua oară în carieră în optimile de finală la Australian Open
Parma Romena! Oficial: căpitanul echipei naționale vine lângă Man și Mihăilă
Parma Romena! Oficial: căpitanul echipei naționale vine lângă Man și Mihăilă
FOTOGRAFIE-BOMBĂ! Iulia Vântur, scandal amoros în India! Imaginea incendiară care o compromite total: Salman Khan, şocat!
FOTOGRAFIE-BOMBĂ! Iulia Vântur, scandal amoros în India! Imaginea incendiară care o compromite total: Salman Khan, şocat!
Ce a apărut pe Facebook-ul soțului Adelei, imediat după înmormântarea polițistei sinucigașe
Ce a apărut pe Facebook-ul soțului Adelei, imediat după înmormântarea polițistei sinucigașe
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai privilegiați și feriți de boli
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai privilegiați și feriți de boli
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Dispozitiv smart neobișnuit pentru atelier, disponibil la Lidl
Dispozitiv smart neobișnuit pentru atelier, disponibil la Lidl
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Schimbări importante la pensii. Aproape 8 milioane de români sunt vizați! Se cere CNP-ul și o adresă de e-mail
Schimbări importante la pensii. Aproape 8 milioane de români sunt vizați! Se cere CNP-ul și o adresă de e-mail
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Rusia vrea să obţină retragerea totală a forţelor NATO din România şi Bulgaria. Întâlnire crucială Lavrov-Blinken
Rusia vrea să obţină retragerea totală a forţelor NATO din România şi Bulgaria. Întâlnire crucială Lavrov-Blinken
Declarația incredibilă făcută de soțul Serenei Williams. E uluitor ce se va întâmpla peste 5 ani
Declarația incredibilă făcută de soțul Serenei Williams. E uluitor ce se va întâmpla peste 5 ani
Un fotbalist a refuzat să poarte mască în timpul unui zbor şi şi-a dat pantalonii jos, în semn de protest. Acum riscă 20 de ani de închisoare
Un fotbalist a refuzat să poarte mască în timpul unui zbor şi şi-a dat pantalonii jos, în semn de protest.…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Stenograma şedinţei în care Ceauşescu a decis: „Clujul va deveni Cluj-Napoca. Buda şi Pesta nu este la fel?”
Stenograma şedinţei în care Ceauşescu a decis: „Clujul va deveni Cluj-Napoca. Buda şi Pesta nu este la fel?”
Tancurile ruseşti au bagat spaima în investitori: 1,2 mld. euro s-au evaporat vineri de la Bursa de la Bucureşti
Tancurile ruseşti au bagat spaima în investitori: 1,2 mld. euro s-au evaporat vineri de la Bursa de la Bucureşti
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Simona Gherghe. Prezentatoarea TV a ajuns la spital: ''N-am pățit niciodată...”
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Simona Gherghe. Prezentatoarea TV a ajuns la spital: ''N-am pățit niciodată...”
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Pățania unui client care și-a cumpărat Dacia electrică
Pățania unui client care și-a cumpărat Dacia electrică
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte