BREAKING NEWS | Dragomir, pus sub urmărire penală alături de şefi de la RCS-RDS pentru drepturile de televizare din 2008-2011. Corleone e anchetat într-un dosar pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani

5 mai 2017 12287 afişări Liga 1
BREAKING NEWS | Dragomir, pus sub urmărire penală alături de şefi de la RCS-RDS pentru drepturile de televizare din 2008-2011. Corleone e anchetat într-un dosar pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani

Dumitru Dragomir înoată în ape tulburi. Mandatul său din fruntea LPF e plin de pete negre după ce Direcţia Naţionala Anti-Corupţie a demarat o anchetă centrată pe un dosar pentru luare de mită.  Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 05 mai 2017, faţă de fostul preşedinte de la FC Olt Scorniceşti şi Victoria. Potrivit unui comunicat al DNA, Dragomir e pus sub urmărire penală pentru  luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Dragomir a avut informaţii din urmă cu o săptămână că i se va întâmpla ceva. Cunoscuţii mărturiseau că fostul şef al LPF era destul de abătut în cercurile de prieteni.

Procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al unei companii se televiziune prin cablu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită,
- spălare de bani.

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a aceleiaşi companii se televiziune prin cablu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la dare de mită,
- complicitate la spălare de bani.

BĂDIŢĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al aceleiaşi societăţi comerciale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită,
- complicitate la spălare de bani,

COMUNICATUL DNA

"În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan.


Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

Concret:
În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.
În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.
Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii respective, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).
În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.
Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui „parteneriat”, au redactat şi au semnat diverse documente.

Inculpatului şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.