Balaci: „Craiova Maxima s-a născut și a murit cu mine!”

Autor: Florin Marian Publicat: 24 Nov. 2008, 08:18 Actualizat: 24 Nov. 2008, 08:20 Liga 1

E o plăcere să-l auzi vorbind pe Ilie Balaci. Calm, sigur pe el și fără ocolișuri, încât nu pare a exista argument pentru a-l contrazice în ceva. Poveștile celui numit „Minunea Blondă” ar putea umple zeci de pagini.

Domnule Balaci, vă place actuala echipă a Universității?

Cu excepția lui Mititelu, nimeni nu a crezut în această formație, formată numai din tineri. E frumoasă, dar ar fi și mai bine dacă ar avea și curaj.

Simpatizați vreun jucător?

Da, ca orice om, am și eu simpatiile mele, dar e mai corect să nu le fac publice.

Se va naște o nouă Craiova Maxima vreodată?
Noi trebuie să sperăm. Problema e alta, ca să ai o echipă nouă ai nevoie de timp și de șansă.

Bani, nu?
Oricât de mulți bani ai avea, nu faci nimic dacă nu le ai pe celelalte două. Uitați-vă la Steaua de astăzi câți bani a cheltuit! Craiova Maxima, în schimb, o mai ducea patru ani, dar i-a dispărut catalizatorul.

Adică, Ilie Balaci…

Când m-am paradit eu, toți aveau 26-27 de ani. Cred că ăsta a fost ghinionul acelei echipe. Craiova Maxima s-a născut și a murit odată cu mine!

Cum erau derby-urile când erați jucător?

Cum le știm cu toții. Erau două formații tari, bune, puternice: Steaua și Dinamo. Băteam și noi când puteam, când aveam voie. Atunci se acordau două puncte la victorie, nu trei ca azi. Ar fi fost altceva, pentru că o dată am pierdut un campionat în fața unei echipe căreia nu vreau să-i pronunț numele, deși noi aveam 24 de meciuri câștigate, iar ei doar 17 victorii și 17 egaluri. Nu ne putem lăuda că am vândut și meciuri atunci, dar trebuie să fim mândri că și în astfel de condiții, când mai vindeam noi meciuri, tot am luat un titlu.

De ce ați venit spre finalul carierei la Dinamo?
Din mândrie. Avusesem un conflict la FC Scornicești cu Gheorghe Bărbulescu, cumnatul lui Ceaușescu. La Scornicești plecasem pe trei aprobări de Aro și 150.000 de lei. La Dinamo mi-au dat bani, mașini, televizoare și cel mai important o casă în București de 250 de mp pe care o am și acum. Cum să nu mă duc?

Era o compensație pentru că nu ați fost lăsat la AC Milan?
Nu avea legătură. Cu italienii semnasem un contract în alb. În ‘82 știa toată lumea că semnasem cu marele Milan, dar nu am fost lăsat să plec, iar în ‘83 m-am paradit. Nu am mai fost lăsat nici să părăsesc țara.

De ce nu ați mers la Euro ‘84?
În 1984 am fost în pregătire cu echipa națională în țară. Veneam după operația la picior. Le-am zis că nu pot merge la Euro, nu voiam să mă fac de râs și nu cred că m-ar fi luat oricum. Au fost de acord să merg cu naționala în Italia într-un stagiu de pregătire, poate mă și operam din nou. Am fost „uitat“ în hotel.

Cum așa?
Simțeam că nu voi fi luat. Ne‑am trezit dimineața, când soția auzea deja cum Rică Răducanu bătea în uși să ne trezim să plecăm. I-am zis că la camera noastră nu va ciocăni. Și așa a fost. Au plecat fără mine. Am plâns și eu, și soția mea, atunci. Cu șase luni în urmă, Ilie Balaci se afla printre primii trei din Europa, alături de Rumeningge și Platini, o spun ziarele, nu eu.

E campionatul așa de slab?
Păi întreabă-mă de fotbaliști de la echipele noastre, să vezi câți știu. De la Dinamo am auzit de un Dănciulescu. Mare fotbalist. Hai să-l pun și pe Adrian Cristea. De la Rapid am auzit de Costin Lazăr și de Coman, când era acolo. De la Steaua? Nu sunt în stare să pronunț un nume. Pot să îți spun echipa Stelei din ‘86. Sunt fotbaliști care rămân în istorie.

Apropo, Dorinel Munteanu vrea ca din iarnă să joace, ce părere aveți?
Are loc, e mai bun și decât Lovin, și decât Ovidiu Petre și de cât brazilianul ăla, sau portughez ce e…

Cine? Tiago?

Așa, Tiago. Vezi, nici nu i-am reținut numele. Dacă prindeau ei echipele de-atunci… Doar pe Jiul Petroșani dacă întâlneau și era vai-vai-vai.

Cum așa?
Aveam 16 ani și ceva și jucam cu Universitatea la Petroșani. I-am pus talpă celui mai rău jucător de la ei. M-a alerg apoi tot terenul să mă bată.

Cum v-ați impus la Craiova?
Cu un curaj nebun. Țin minte și acum, era o lovitură liberă pentru noi. Eram atunci în echipă cu jucători de legendă, precum Deselnicu, Oblemenco, care era idolul tribunelor. Oblemenco trebuia să bată, nimeni nu îndrăznea să-i ia fața. Eu stăteam lângă el, cu mâinile în șold, cuminte. Când am auzit fluierul arbitrului, am făcut un pas înainte și am șutat eu. A fost gol. Apoi, am avut un conflict și cu Deselnicu. L-am înjurat când am văzut că nu mi-a dat o pasă.

Nu v-a fost teamă de urmări?
La pauză nu îndrăzneam să intru în vestiar. M-am învârtit cinci minute prin fața ușii. Până la urmă mi-am luat inima în dinți. Am deschis ușa, m-am aruncat în genunchi în fața lui Deselnicu și i-am zis: „Bate-mă, omoară-mă, fă-mi ce vrei, dar ăsta sunt”. S-a uitat la mine și m-a dojenit. „Lasă, mă, că vei ajunge mare!”.

Din iarnă va antrena

A făcut bine Dorinel că a preluat Steaua în criză?
Steaua nu se refuză niciodată! Dorinel e ambițios și vrea să facă treabă acolo. Omul care se înhamă la un lucru într-un moment de criză merită tot respectul. Dacă venea când totul mergea bine, cârcotașii care azi îl critică ar fi zis: «ia uite, a venit și ăsta acum, când are deja echipa făcută de altcineva!».

Cum explicați evoluțiile bune ale lui Trică (n.r. – ginerele lui Balaci) de când s-a întors în țară?
Nu știu, fotbalistul Trică nu mă interesează. De omul Trică însă pot să vorbesc la superlativ. Mă respectă pe mine, pe familia mea, pe fetele mele. Ce să vreau de la el mai mult?

Vă uitați la meciurile CFR-ului?

Cum să nu. Mă uit la toate partidele de fotbal când am timp. Dacă mă pui să mă uit la tv la fotbal timp de 24 de ore, nu mă ridic decât la pauză să merg la toaletă. Îmi place sportul. Îmi place voleiul, handbalul, boxul, chiar și baschetul ăsta românesc.

Nu vă e dor să mai antrenați?
Oho, foarte mult. Păi cred că de la iarnă mă voi apuca din nou de antrenorat.

Tot la arabi?
Păi unde? Sunt un antrenor scump. În plus, vreau să stau iar cu soția la soare.

Dacă nu ați fi fost fotbalist…
Nu știu, cred că tot fotbal. Cred că dacă acum aveam 15-16 ani și aș fi fost talentat și ar fi fost cineva să mă convingă că o să câștig mulți bani făcând fotbal, atunci aș fi ajuns iar fotbalist.

Vă plac banii?
Îmi plac banii, faima și să fiu respectat. Nu știu dacă cineva mă va contrazice că aceste lucruri nu le dorește oricine. Să îmi dai un singur exemplu cu cineva care a refuzat cele zise de mine.

Vă simțiți, așadar, un om împlinit…
Să fii cu aceeași femeie de 37 de ani, să ai două fete, doi gineri care te respectă, doi nepoți sănătoși, ce să îmi doresc mai mult? Poate doar zile. Știi, e un cântec care zice că dacă s-ar putea cumpăra ani, m-aș împrumuta toată viața…

"Gigi Becali a cheltuit 18 milioane degeaba, pentru că acum trebuie să schimbe trei sferturi din echipă" – Ilie Balaci, fost internațional

"Craiova a avut mulți fotbaliști talentați, dar nu li s-a acordat timp și spațiu să zboare un pic" – Ilie Balaci, fost internațional


"Nu putem fi mândri că am și vândut meciuri, dar era de înțeles, deoarece eram prost plătiți"
– Ilie Balaci, fost internațional

"Un prieten mi-a zis odată: «Regi au fost și vor mai fi pe lumea aceasta. Briliantele, giuvaierele le găsești la magazine pe orice stradă. Mă, Ilie, dar o minune, unde o mai vezi? Nu sunt decât șapte pe lumea asta.» Lăsând modestia la o parte, dacă jucam azi în Liga I, îi driblam pe toți de la o poartă la alta"

"Se spune că necaz e atunci când pici de la un etaj de bloc. Eu am picat însă de la etajul 11. Dacă jucam încă patru ani, Craiova mai câștiga două campionate și două Cupe ale României. Se mai punea atunci problema cine e cel mai mare fotbalist din România?"

Autor: Florin Marian Publicat: 24 Nov. 2008, 08:18 Actualizat: 24 Nov. 2008, 08:20 Liga 1
Pe aceeași temă
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ei să se culce cu un bogătaș
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ...
Concurentă „iUmor“, abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe sâni“ VIDEO
Concurentă „iUmor“, abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe ...
Un cutremur puternic de 7,1 s-a produs în apropriere de Noua Zeelandă. Autorităţile au emis o alertă de tsunami
Un cutremur puternic de 7,1 s-a produs în apropriere de Noua Zeelandă. Autorităţile au emis o alertă de tsunami
Declaratiile lui Raducioiu au ajuns in toata Europa! Ce a scris presa din Spania dupa acuzatiile de blat la Romania – Spania de la EURO 96
Declaratiile lui Raducioiu au ajuns in toata Europa! Ce a scris presa din Spania dupa acuzatiile de blat la Romania – Spania ...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a slăbi
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a slăbi
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici în cele mai negre vise ale lui nu si-ar fi închipuit așa ceva:
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici ...
Demisie în televiziune! O cunoscută prezentatoare a decis să plece de la Antena 1
Demisie în televiziune! O cunoscută prezentatoare a decis să plece de la Antena 1
LOTO 6/49 - joi 4 martie 2021. Avem numerele la tragerile loto
LOTO 6/49 - joi 4 martie 2021. Avem numerele la tragerile loto
'Erau acolo, ne vegheau!'  Ce s-a văzut pe cer cu trei ore înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Fenomen paranormal?
'Erau acolo, ne vegheau!' Ce s-a văzut pe cer cu trei ore înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Fenomen ...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
Dana Budeanu, moment ULUITOR în direct! Ce s-a întâmplat cu fetițele vedetei, toată lumea a rămas șocată
Dana Budeanu, moment ULUITOR în direct! Ce s-a întâmplat cu fetițele vedetei, toată lumea a rămas șocată
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
8 TRUCURI ca să reduci CONSUMUL de combustibil. Numărul 5 este cel mai greu de pus în practică
8 TRUCURI ca să reduci CONSUMUL de combustibil. Numărul 5 este cel mai greu de pus în practică
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
Un tânăr din  Australia şi-a pierdut  viaţa după ce a fost înţepat de cel mai veninos animal marin. Este primul deces cauzat de această specie din 2006
Un tânăr din Australia şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de cel mai veninos animal marin. Este primul deces ...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Cum se apără dentistul acuzat de viol. După mărturia concurentei de la iUmor, alte patru femei i-au adus acuzaţii
Cum se apără dentistul acuzat de viol. După mărturia concurentei de la iUmor, alte patru femei i-au adus acuzaţii
Bucureştiul se schimbă la faţă: Cel mai mare proiect imobiliar, de 3 mld. euro, a primit undă verde
Bucureştiul se schimbă la faţă: Cel mai mare proiect imobiliar, de 3 mld. euro, a primit undă verde
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
×