Autoritățile locale arădene au sărit-o de la finanțare pe UTA, iar Balint avertizează: „Ceea ce facem astăzi ne influențează viitorul.” Echipa feminină de baschet are și ea probleme, în timp ce AMEFA Arad se retrage din campionat

Redactor:
Călin Mnerie
Autoritățile locale arădene au sărit-o de la finanțare pe UTA, iar Balint avertizează: „Ceea ce facem astăzi ne influențează viitorul.” Echipa feminină de baschet are și ea probleme, în timp ce AMEFA Arad se retrage din campionat
  • Publicat:

Chiar în ziua în care s-a împlinit o jumătate de secol de la fabuloasa eliminare a lui Feyenoord Rotterdam, clubul UTA a primit o palmă din partea autorităților locale arădene. La pachet cu cea mai titrată formație a orașului la nivel de cluburi e și cea feminină de baschet. În loc să aloce bani necesari ca aerul în acest moment al anului pentru cele două cluburi, majoritatea din Consiliul Local Municipal Arad, controlată de vechiul și noul primar Călin Bibarț a spus pas, motivând că nu are cadru legal, când el există pentru cel puțin 200 de mii de euro. Iar asta a spus negru pe alb chiar Consiliul Concurenței, instituția consultată de Primaria din Arad.

Ce s-a întâmplat exact miercuri? Consilierii au retras pur și simplu de pe ordinea de zi a ședinței de CLM proiectele 30 și 31, prin care UTA trebuia să primească 2 milioane de lei, iar FCC Baschet Arad – 600 de mii de lei. Probabil, conturile celor două grupări vor fi alimentate pe legea veche (350/2005) undeva prin luna noiembrie, prea târziu pentru a satisface nevoile stringente ale celor de la UTA și FCC Baschet Arad.

Meszar și Urban sunt îngrijorați privind viitorul cluburilor pe care le manageriază: „Suntem într-o situație imposibilă!”

Managerii celor două cluburi au reacționat imediat, printre rânduri citindu-li-se dezamăgirea, resemnarea și îngrijorarea legată de viitorul lor.

Alexandru Meszar (părintele proiectului UTA): „Nu ne-am așteptat la așa ceva având în vedere că, la începerea activității la Liga 1, am făcut o strategie, un plan, care prevedea și o finanțare de la Primărie. Nu de Liga 1, dar minim de Liga a 2-a, cum a fost în anii precedenți, iar această sumă a fost promisă public de domnul primar vechi și nou ales, Călin Bibarț, în mai multe tranșe: 2 milioane în septembrie și câte un 1 milion în octombrie, noiembrie și decembrie 2020. Dânsul a venit cu o știre că metoda de finanțare este de anul acesta mult mai simplă. În sensul că a apărut o nouă lege și mergem pe aceasta, nu mai mergem pe Legea 350 ca să fie mai rapid. A trecut o lună și jumătate, aflăm că nu se mai poate și trecem înapoi la 350 probabil, dar timpul s-a cam dus și nu cred că mai este posibil acest lucru. Clubul se bazează acum pe promisiunile domnului primar, pe gentlemen-agreement-ul făcut public în fața presei și a suporterilor clubului arădean. Legea 350 permite finanțarea indiferent de sumă, dar, având în vedere că se schimbă și Consiliul Municipal, sunt proceduri și termene, eu nu văd să semnăm mai repede de 15 noiembrie. Și asta dacă totul merge foarte bine, iar sumele trebuie cheltuite până la 15 decembrie, când se termină anul financiar. Așa că eu cred că suntem într-o situație imposibilă. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi dacă rămânem și fără acestă finanțare. Acum echipa merge bine, planurile noastre au fost clare și nu vreau să mă gândesc acum că domnul Bibarț, Primăria, nu găsesc soluții la acel minim promis.”

Marcel Urban (manager FCC Baschet Arad): „Sunt total surprins că aceste două proiecte au fost retrase, chiar nu înţeleg şi nu ştiu ce să mai zic. Depindeam foarte mult de aceşti bani. Sper, totuşi, ca într-un fel sau altul să putem fi finanţaţi de autorităţile locale, astfel nu vom mai putea continua.”

Balint umblă la conștiința arădenilor: „Mai mult respect și responsabilitate pentru UTA”

Ultima reacție pentru gestul de neînțeles, total iresponsabil al autorităților arădene a venit sâmbătă din partea lui Laszlo Balint. Antrenorul UTA-ei și-a pus sentimentele pe tavă și i-a îndemnat pe arădeni să fie mai respectuoși și responsabili față de brandul numărul unu al orașului.

Rugat să-și spună părerea despre cele întâmplate la mijlocul săptămânii, Laszlo Balint a avut un discurs puțin mai amplu. „E un subiect care depășește puțin atribuțiile poziției mele…Ceea ce pot eu să adaug din această perspectivă e că fiecare arădean ar trebui să se trezească dimineața, să se uite în oglindă și să se întrebe ce îl face să fie arădean sau ceea ce-l face să fie mândru de orașul său. Eu sunt din Brașov, am fost crescut și lansat la FC Brașov și pot spune că e echipa mea de suflet, dar UTA mă face să mă simt arădean. Toată lumea ar trebui să se gândească ce e important pentru Arada și pentru arădeni, iar eu cred că UTA e una din principalele embleme ale orașului. Mesajul meu nu e neapărat îndreptat spre autorități, ci spre toți arădenii. Ei sunt cei care aleg să o respecte sau nu pe UTA. Atenție, pe UTA nu pe Balint, Meszar sau jucători. UTA e spirit, e istorie, sunt pagini scrise cu litere foarte groase în istoria orașului și toată lumea ar trebui să se gândească cu mai mult respect la acest club. Acum, dar și viitor, pentru că ceea ce facem astăzi ne influnețează viitorul. Când e vorba despre o emblemă, un simbol important al orașului, ar trebui să fim mai atenți, respectuoși și responsabili”, a punctat antrenorul principal al „roș-albilor”.

Brașoveanul Laszlo Balint le cere mai mult respect și responsabilitate arădenilor, în numele UTA-ei. Foto: Ciprian Petcuț

De altfel, Gyuszi Balint e atât de apreciat și de iubit de suporteri tocmai pentru că a încercat și în majoritatea cazurilor a reușit să cultive acest spirit al „Bătrânei Doamne” în vestiar, iar revenirea în Liga 1, după 12 ani, a echipei fanion a orașului e legată și de acest aspect.

În anul 2020, UTA a primit doar 2,9 milioane de lei de la autoritățile locale în acest an, iar promisiunea primarului Călin Bibarț era pentru 7 milioane. E greu de crezut că pe bază de proiect se va mai aloca restul de bani în luna noiembrie și, chiar dacă va fi așa, suma nu va putea fi cheltuită în întregime până la 15 decembrie, când se încheie anul financiar la Primărie.

Echipa de polo a Aradului a aruncat deja prosopul

Noua ediţie a Superligii Naționale de polo pe apă se pune în mişcare de săptămâna viitoare, mai exact de pe 7 octombrie, cu un prim turneu la Focșani. Dintre combatante, doar că AMEFA Arad nu se află la start, federaţia anunțând că șapte echipe sunt înscrise în competiție: CSM Oradea, Crișul Oradea, Steaua București, Politehnica Cluj-Napoca, Rapid București, Dinamo București și Sportul Studențesc.

Cu o prezenţă constantă în elită în ultimii 25 de ani, dar şi cu medalii şi prezenţe până şi în cupele europene, AMEFA Arad se vede pusă în imposibilitatea de a mai putea participa, din cauza problemelor financiare.

Practic, autorităţile locale au blocat finanţarea proiectelor nerambursabile declarate eligibile la prima sesiune din acest an, Primăria Arad alocând, atunci, 150.000 de lei, bani care nu au mai ajuns niciodată la echipa de polo, pe motiv că Aradul s-ar lupta din greu cu coronavirusul. Așadar, fără finanțare, formația arădeană de polo spune „pas” prezentei ediții a Superligii spre rușinea unui întreg oraș și mai ales a acelora care-l conduc.

Confirmarea a venit de la Cristian Cosma. „Da, este adevărat că nu putem participa, de fapt nici nu ne-am putut înscrie, deşi Federaţia ne-a aşteptat o vreme. Nu există aşa ceva, să mergem la al doilea turneu şi la primul nu! Este oficial, nu putem participa în această ediţie de campionat. Nici nu ştiu ce să mai zic, pe scurt nu se doreşte sport în Arad, doar aici nu sunt legi şi bani pentru câteva echipe, care fac cinste oraşului. Probabil cu juniorii vom continua pe banii părinţilor, vedem ce posibilităţi avem…”, a declarat antrenorul AMEFA-ei.

AMEFA Arad nu mai intră în bazin pentru sezonul 2020-2021 al Superligii

De altfel, Primăria Aradului a ignorat toate cluburile din oraș când a fost vorba despre finanțare în acest an, iar echipele de rugby, handbal sau volei sunt și ele într-o situație grea. Din același motiv, Raliul Aradului nu se va mai desfășura în acest an, după 11 ediții la rând.

Călin Mnerie / Redactor
Jurnalist sportiv din anul 1998, și-a început cariera la Ziarul Adevărul din Arad, al șaptelea cotidian din țară ca tiraj la acea vreme. Absolvent al Liceului ”Moise Nicoară” un an mai devreme, a terminat și Facultatea de Istorie și Jurnalism din cadrul Universității de Vest ”Vasile ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…