11 ani de la „Ziua dreptății”. Cum au jurat că nu fac blat, sub patrafir, Dănciulescu, Lobonț, Torje și Borcea, geamuri sparte cu pumnul, procurori în tribună. INTERVIU | „A fost cea mai frumoasă zi din viața mea”

11 ani de la
  • Publicat:
  • Actualizat:

… 4 mai 2008. Dinamoviștii i-au spus „Ziua dreptății”. În luptă pentru titlu cu CFR Cluj, Steaua venea în fieful rivalei tradiționale pentru un meci cu o încărcătură imensă. Cu un egal, elevii lui Marius Lăcătuș deschideau șampania în casa „câinilor” roșii și le pătau orgoliul dușmanilor. S-a vorbit mult și au avut loc episoade uluitoare înaintea acelui derby, prietenia Borcea – Becali, finul și nașul, alimenta o stare de suspiciune, oficialii celor de la CFR punând sub semnul întrebării corectitudinea dinamoviștilor. Cu două zile înainte de joc, o delegație de 200 de ultrași a mers la stadion, a băgat echipa în ședință pe pista arenei, iar pe firul interceptărilor valizelor, devenite practică motivațională în fotbalul românesc, procurorii au ascultat telefoane și au udat, zile întregi, salcâmii din Parcul Sportiv Dinamo.

„Luni m-a sunat George Maior (n.r. director al SRI între 2006 și 2015) și mi-a zis «Domnul Cornel, am o rugăminte. Sunt fel de fel de zvonuri că la meciul cu Steaua. Aveți grijă că de la Dinamo sunt vizați o parte dintre jucători. Să câștigați.  La pauză le-am spus să aibă grijă că se pregătesc să facă arestări. Era un dispozitiv impresionant, cu 20 de procurori în tribună la Urgență și cu 200 de jandarmi». Antrenor era finul meu, Cornel Țălnar”, a dezvăluit Cornel Dinu pentru GSP, la finalul lunii martie.

Cu o zi înainte de derby, Borcea a chemat chiar și un preot, jucătorii, antrenorii, cot la cot cu președintele executiv s-au pus în genunchi și au jurat că nu fac blat chiar în vestiar.

… La 11 ani de la acel meci, câștigat de gazde cu 2-1, Cornel Țălnar rememorează momentele unui derby despre care spune că a pironit  în memoria sa „cea mai frumoasă zi din viața mea de dinamovist”. Astăzi, la Alba Iulia, omul care se confundă cu istoria „câinilor roșii” și alte glorii ale clubului sunt prezenți la lansarea cărții „O viață de câine”, autori fiind doi înfocaț fani dinamovilti, Sabin Dăniță și Silviu Ciuhulescu. Data lansării a fost aleasă, special, „Ziua dreptății”. Tot Țălnar acceptă că, dacă Dinamo nu se impunea în meciul cu eterna rivală din 2008… „ar fi urmat momente grele pentru foarte multă lume”.


COMUNICARE NON-VERBALĂ‚ Semne: ca la volei, ca la tenis.

Cu respect domnule Țălnar. Știți ce zi este mâine? (n.r. interviul a fost cules pe data de 3 mai)
Cum să uit. Ziua dreptății! 4 mai. Cea mai frumoasă zi din viața mea de dinamovist. Suporterii îmi aduc mereu aminte. În acest an, pe 4 mai, la noi aici la Alba Iulia, doi  înfocați fani lansează o carte despre istoria clubului. Nu puteam refuza invitația, fiul meu s-a implicat , a mai ajutat și ne vom aduce aminte cu plăcere și de >. Vin multe glorii din Ștefan cel Mare.

Cornel Dinu, nașul dumneavoastră , a spus că acel meci a avut o încărcătură uluitoare, cei de la SRI aveau unele informații, s-a vorbit mult că Dinamo, fie nu își va apăra corect șansele, fie va accepta bani de la CFR…
Două nopți nu am dormit înaintea acelui meci. Așa a fost, au fost multe zvonuri, presiuni, discuții. Cu două zile înainte, fanii, vreo 200 de ultrași, au venit la stadion și ne-au transmis că, orice ar fi, Steaua nu trebuie să ia campionatul pe terenul nostru. Era o chestiune de orgoliu, nu știu pe unde am fi plecat după meci dacă nu am fi câștigat. Băieții au fost uluitori, am pregătit derby-ul extraordinar, s-au capacitat și am arătat o determinare de adevărați câini roșii.

Cum ați reușit să-i țineți departe de zvonuri, presupuse valize, alianțe…
Erau tot felul de discuții care intrau pe sub ușa vestiarului nostru, că Gigi, că acționarii. Îmi aduc aminte că Borcea, în tot acel vârtej al zvonurilor, a adus un preot în vestiar.

Și ce s-a întâmplat?
(Râde). A venit popa, a sfințit vestiarul, a sfințit terenul, porțile. Și nu s-a terminat. Toată lumea din vestiar s-a pus în genunchi, jucători, antrenori, maseuri, îngrijitorul terenului, sub patrafir, cu Biblia lângă noi, am jurat că ne apărăm corect șansele. Poate nu îți vine să crezi, însă asta s-a întâmplat în vestiar cu o zi înainte de meci.

Și Borcea a jurat?
Cu tot cu Borcea, au fost și alții, însă nu e cazul să-i pomenim. 


AM CRAVATA MEA, SUNT CAMPION! Borcea asorta roșul de pe cravată și cu fumigenele

După acest jurământ ați mai avut vreo urmă de îndoială în legătură cu jucătorii dumneavoastră?
Hai să îți spun ceva. Și cu preot și fără preot, eu am avut mereu încredere în ei. Borcea a făcut acest număr cu jurământul, eu am avut alte modalități pentru a-i motiva.

Cum ar fi?
Înaintea meciului, la vestiar, am dat cu pumnul într-un geam și l-am spart. >! Cum am ieșit pe teren fanii au fost uluitori. Am jucat și cu Hamburg, cu fostul 23 August plin, însă ca la > nu am văzut așa atmosferă. 15 000, 16 000 de dinamoviști fenomenali, chiar și azi, după 11 ani, vreau să le mulțumesc. În 2010 am bătut din nou Steaua, iar atunci, înainte de partidă, jucătorilor le-am pus un clip video cu >. M-am îmbrăcat cu aceeași geacă pe care am purtat-o în 2008 și am pornit la război. Steaua nu a existat pe teren, i-am mâncat.

Nu v-ați taiat la mână? Pe bancă, din ce îmi aduc aminte, nu păreați să fi avut vreo rană.
Am ales eu bine geamul, stai liniștit, fiecare antrenor are strategia lui, uneori și geamul lui (râde cu poftă). Altfel am suferit după acel meci.

Nu mă așteptam, au fost și astfel de momente?
După meci am dat un interviu și am spus că mă bucur că am trimis titlul în Ardeal. Mai târziu am fost numit antrenor la Universitatea Cluj, echipa evolua atunci în liga secundă. Eram pe primul loc și suporterii mă înjurau non-stop. Mi-am dat demisia, m-am dus la patronul Walter și i-am spus că nu pot sta în condițiile astea. Am mai antrenat Dinamo apoi și, într-o deplasare la Cluj, la un meci Dinamo cu CFR – dinamoviștii sunt înfrățiți cu fanii lui U-, i-am întrebat pe ultrașii Universității ce au avut cu mine.

Să revenim la partida cu Steaua din 2008. Ce s-a întâmplat după meci?
Am mers să sărbătorim cu toții. Jucători, staff, unii au spus că ar fi trebuit să-l chemăm și pe popă, însă Borcea avea numărul, el ținea legătura spirituală (râde)

Acționarii nu au fost cu voi?
Nu. Acționarii au mers separat, în altă parte.

Nu au venit să vă felicite?
Nu. Pe la trei dimineața a sunat Borcea și a spus că este alături de ceilalți șefi și ne felicită.

Atât?
Ce vrei mai mult? Dacă nu câștigam acel meci, ar fi urmat momente grele pentru foarte multă lume.

Nu pot să nu vă întreb și despre Dinamo de astăzi, cum vedeți echipa, credeți că poate reveni unde-i este locul, în elita Ligii 1?
Eu am stat o viață la Dinamo și mă bucur că fanii nu m-au uitat. Ca jucător am rezolvat cazul cu Hamburg , la fel cu Dukla Praga , am pasat decisiv cu Dinamo Minsk, ca antrenor am răspuns mereu, nu am fugit niciodată de Dinamo, indiferent de situație, așa m-am și ales cu porecla de manta de vreme rea. Însă ce se întâmplă acum la Dinamo e dureros. Am ajuns să nu cunosc doi jucători. Sezonul viitor este momentul critic, dacă nici acum…

Despre constucția stadionului pe amplasamentul de la Velodrom ce părere aveți?
Cu toții am fi vrut să fie pe arena tradițională, însă, dacă nu se poate, să se facă măcar acolo. Ar fi un restart pentru fanii dinamoviști, din păcate, în ultimul deceniu, am avut prea puține satisfacții.

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE – 5 IMAGINI DE COLECȚIE CU ȚĂ‚LNAR – Foto: arhiva ProSport


DIN BRONX Ousmane nu ieșea din vorba lui Țălnar, deși se bătea cu pumnu-n piept că a crescut în cele mai periculoase locuri din State


DE SUFLET Florentin Petre, unul dintre preferații lui Țălnar

DE COLECȚIE Până la urmă nu i-a ciuruit nimeni pălăria Țânțarului. Front page din arhiva ProSport, dintr-un weekend în care Țălnar și-a dus elevii la poligon


RADIOȘI Expresia feței lui Niculescu arată că celor doi le-au ieșit cărțile


JO DE IARNĂ‚ De demult, din vremurile în care fotbaliștii lui Dinamo încărcau la munte, pentru a avea ce descărca în ciocnirile cu Steaua

 

 

 
 

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…