10 schimbări importante în Liga 1. Turul se termină în octombrie, campionatul în februarie. Pauza de iarnă e de 55 de zile. Decisivă va fi forma din toamnă. Barem de puncte în play-out. Cu cât eşti mai jos, cu atât joci mai mult

24 iun 2015 20041 afişări Liga 1
10 schimbări importante în Liga 1. Turul se termină în octombrie, campionatul în februarie. Pauza de iarnă e de 55 de zile. Decisivă va fi forma din toamnă. Barem de puncte în play-out. Cu cât eşti mai jos, cu atât joci mai mult

Noul sezon al Ligii 1 la fotbal, care debutează pe 11 iulie, nu va mai semăna deloc cu campionatele disputate până acum în România. O serie de modificări majore în regulament şi desfăşurarea competiţiei vor duce la schimbarea radicală a strategiei celor 14 echipe din prima ligă.

VEZI AICI PROGRAMUL LIGII 1, SEZONUL 2015-2016

ProSport vă prezintă 10 schimbări mari care vor duce la regândirea competiţiei de către antrenorii şi conducătorii de cluburi.

> Din punct de vedere sportiv, noua formulă a competiţiei din Liga 1 rupe, practic, campionatul în două părţi distincte. Pentru cele mai multe dintre echipe, important va fi efortul din toamnă, când se va stabili, în bună măsură, cine intră în play-off şi cine în play-out, dar şi principalele favorite la titlu şi la retrogradare.

Practic, cei care vor reuşi să facă un sezon de toamnă foarte bun îşi vor putea asigura prezenţa în play-off (şi, implicit, eliminarea grijilor privind retrogradarea) până în decembrie.

> Turul campionatului se va încheia pe 3 octombrie, cu etapa a 13-a.

> Returul începe aproape imediat, după o pauză de două săptămâni, pe 17 octombrie.

> În acest an se vor juca 23 din cele 26 de etape ale campionatului, sezonul urmând să se încheie pe 19 decembrie.

> După 55 de zile de pauză, Liga 1 se va relua pe 13 februarie cu „rămăşiţa“ de 3 etape din campionat, care se va încheia de facto pe 27 februarie, cu etapa a 26-a.

> La finalul sezonului normal, primele 6 echipe vor intra în play-off, iar următoarele 8 vor disputa play-out. Se vor disputa, astfel, două noi mini-campionate care vor stabili campioana şi retrogradatele.

> După sezonul normal, numărul de puncte al echipelor din Liga 1 se va înjumătăţi.

> Formatul noului sezon competiţional va provoca un decalaj la numărul de meciuri disputate de echipele din Liga 1. Primele 6 clasate după campionat vor avea, în total, 36 de jocuri (26 în sezonul normal şi încă 10 în play-off). 7 din următoarele 8 clasate vor juca, în total, 40 de jocuri (26 în sezonul normal şi 14 în play-out). În sfârşit, formaţia clasată la finalul play-out-ului pe locul 6 (12 la general) va disputa 42 de jocuri (26 în sezonul normal, 14 în play-out şi 2 de baraj cu adversara venită din Liga 2).

> Echipele din play-out sunt obligate ca, în cele 14 meciuri pe care le vor disputa în această fază a competiţiei, să strângă măcar 15 puncte. Cine nu atinge acest barem minim va porni cu penalizare în viitoarea ediţie de campionat, indiferent în ce ligă va juca.

> Din Liga 1 vor retrograda direct echipele de pe locurile 13 şi 14. Formaţia de pe locul 12 va juca un meci de baraj cu învingătoarea unui alt baraj care se va da între ocupantele locului doi din cele două serii de Liga 2.

VEZI AICI PROGRAMUL LIGII 1, SEZONUL 2015-2016

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.