La mulți ani, Gheorghe Hagi! 5 motive pentru care va rămâne în eternitate „Regele” fotbalului românesc | SPECIAL

La mulți ani, Gheorghe Hagi! 5 motive pentru care va rămâne în eternitate „Regele” fotbalului românesc | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

La mulți ani, Gheorghe Hagi! „Regele” fotbalului românesc împlinește astăzi, 5 februarie 2023, vârsta de 58 de ani! Considerat de către mulți poate cel mai important fotbalist din istoria României, calitățile sale tehnice i-au adus porecla de „Maradona din Carpați” în perioada de jucător activ.

La mulți ani, Gheorghe Hagi!

Cariera lui Hagi a avut o traiectorie cu totul specială încă de la bun început. A început fotbalul la Farul Constanța, iar, la vârsta de numai 15 ani, era deja un membru obișnuit al reprezentativelor de tineret.

La vârsta de 17 ani, Gică Hagi debuta în prima ligă a României, pe data de 11 septembrie 1982, într-o partidă dintre SC Bacău și Farul Constanța (3-0).

La echipa națională de seniori a debutat la doar 18 ani, la data de 10 august 1983, Mircea Lucescu oferindu-i șansa primului joc sub „tricolor” într-o partidă amicală disputată la Oslo, împotriva Norvegiei, scor 0-0.

Hagi a reușit să-și croiască o carieră la care mulți pot doar să viseze, iar drumul său prin fotbal l-a dus la Steaua, Real Madrid, FC Barcelona sau Galatasaray. „Regele” este, în continuare, cel mai bun marcator din istoria primei reprezentative a României, la egalitate cu Adi Mutu, fiecare cu câte 35 de reușite.

Astăzi, 5 februarie 2023, în ziua în care „Maradona din Carpați” împlinește vârsta de 58 de ani, ProSport vă prezintă 5 motive, în ordine cronologică, pentru care Gheorghe Hagi va rămâne pe eternitate „Regele” fotbalului românesc.

1. A cucerit prima, singura, și, probabil, ultima Supercupă a Europei din istoria României

La finalul anului 1986, după 3 ani și jumătate petrecuți la Sportul Studențesc, Gică Hagi avea să semneze cu Steaua, inițial sub formă de împrumut pentru un singur joc, Supercupa Europei, împotriva lui Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986.

„Militarii” aveau să dispute partida cu trofeul pe masă pe data de 24 februarie 1987, iar antrenorul Anghel Iordănescu s-a bazat pe serviciile ”Regelui” încă din primul minut.

La primul său joc în tricoul roș-albastru, Hagi avea să fie decisiv. În minutul 44 al jocului de pe arena Stade Louis II din Monaco, Steaua a primit o lovitură liberă, pe care „Maradona din Carpați” a reușit să o trimită în plasa porții, cu un ajutor și din partea zidului, care a deviat mingea îndeajuns încât să-l păcălească pe portarul Viktor Chanov.

Meciul s-a încheiat 1-0 pentru Steaua, iar Gică Hagi și-a trecut în cont Supercupa Europei la prima sa apariție pentru „militari”.

2. A fost cel mai bun dintre cei mai buni: „Regele” Generației de Aur a României

O altă demonstrație a calităților indiscutabile ale „Regelui” a fost nivelul la care a reușit să se ridice, într-o generație considerată și supranumită „de Aur”.

Practic, între cei mai buni fotbaliști din istoria României, Gică Hagi a reușit să fie considerat, aproape în unanimitate, cel mai bun. A fost liderul echipei naționale, iar golurile sale și prestațiile de la prima reprezentativă, în special la CM 1994, în partidele cu Columbia și Argentina, rămân pe vecie întipărite în memoria suporterilor fotbalului românesc. În acel an, 1994, „Regele” era votat pe locul al 4-lea în clasamentul pentru Balonul de Aur, un record absolut pentru România.

Sub „tricolor”, Hagi a bifat nu mai puțin de 124 de prezențe, în care a punctat de 35 de ori, fiind în continuare cel mai bun marcator din istoria României, egalat între timp și de Adi Mutu. Mai jos puteți urmări golurile marcate de „Rege” pentru prima reprezentativă a țării noastre.

3. Singurul fotbalist din istoria României care a jucat și la Real Madrid, și la FC Barcelona

În 1990, după căderea regimului comunist în România, eveniment care a produs un exod în masă și la nivelul fotbalului românesc, Gică Hagi a părăsit-o pe Steaua pentru a semna cu Real Madrid.

În cele două sezoane bifate de „Rege” pentru „Los Blancos”, acesta a adunat nu mai puțin de 84 de prezențe, timp în care a și marcat de 20 de ori, cucerind și Supercupa Spaniei.

După alte două sezoane petrecute la Brescia, în Italia, Hagi avea să revină pe tărâm iberic, de această dată tocmai la marea rivală a madrilenilor, FC Barcelona, unde avea să-l aibă coechipier și pe Gică Popescu.

Aventura în tricoul „catalanilor” nu a fost la fel de fructuoasă din punct de vedere al meciurilor și al golurilor înscrise – 51 de jocuri, 11 goluri – însă a reușit să cucerească o Supercupă a Spaniei și cu formația „blaugrana”.

4. Ultimul jucător român care a devenit legendar la un club mare al Europei

În ultimii ani, poate chiar ultimele două decenii, s-a pătruns într-o eră în care fotbaliștii români nu mai reușesc să se impună pe meleaguri străine așa cum o făceau predecesorii.

Ultimii care au reușit să se impună și să obțină rezultate importante la echipe cu nume au fost Adi Mutu la Fiorentina și Cristi Chivu la Inter Milano, însă Gică Hagi a devenit o legendă vie la Galatasaray Istanbul, la finalul anilor ’90.

5 ani a petrecut „Regele” la formația turcă, între 1996 și 2001, iar realizările sale pentru gruparea „Cim Bom” au făcut ca el să fie recunoscut ca un adevărat „zeu” pentru suporterii lui Galata chiar și în ziua de astăzi.


În toate competițiile, Hagi a adunat 192 de meciuri și a marcat de 73 de ori pentru Galatasaray, cucerind nu mai puțin de 10 trofee: patru titluri de campion al Turciei, două Cupe naționale, două Supercupe naționale, o Cupă UEFA și o Supercupă UEFA.

5. A fondat un club de la 0 și a ajuns campion al României în mai puțin de un deceniu!

Una dintre cele mai mari realizări ale carierei lui Gică Hagi este proiectul realizat la Constanța, Academia Hagi și echipa de fotbal Viitorul.

În 2009, „Regele” fonda Academia și clubul de fotbal, care pornea la drum din Liga a 4-a. După câteva promovări succesive, în 2012, după numai 3 ani de existență, Viitorul ajungea în prima divizie, reușind să se salveze „in extremis” de la retrogradare în primul sezon.

După ce a ales, în toamna anului 2014, să se ocupe de unul singur de pregătirea primei echipe, formația de la malul mării s-a transformat, ușor-ușor, într-o pretendentă la câștigarea titlului, cu toate că acesta nu a fost vreodată principalul obiectiv al lui Hagi.

În sezonul 2015-2016, primul cu sistem play-off/play-out, Viitorul se clasa pe poziția a 4-a la finalul sezonului regulat, obținând în final și calificarea în premieră în preliminariile UEFA Europa League.

În stagiunea următoare, 2016-2017, „Puștii lui Hagi” aveau să producă o surpriză de proporții. Cu o echipă formată în mare parte din tineri fotbaliști crescuți la Academie, precum Romario Benzar, Florinel Coman, Dragoș Nedelcu sau Ionuț Vînă, dar și jucători cu mai multă experiență precum Kevin Boli sau George Țucudean, Viitorul cucerea titlul de campioană în ultima etapă, la egalitate de puncte cu FCSB, însă cu avantaj în meciurile directe.

Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul sportiv. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, Christian Luță ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×