Ioan Niculae, ultimul pe lista patronilor certați cu legea care au ruinat fotbalul Ligii I

Ioan Niculae, ultimul pe lista patronilor certați cu legea care au ruinat fotbalul Ligii I
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ioan Niculae, patronul echipei Astra Giurgiu, chemat la audieri joi de DIICOT și pus sub acuzare, este doar ultimul dintre românii care conduc cluburi de fotbal și au probleme cu justiția. Mărirea și decăderea acestor oameni de afaceri a coincis, de cele mai multe ori, cu traiectoria grupărilor pe care le-au preluat. În general, e ușor de observat din lista de mai jos că ei au fost condamnați sau sunt acuzați de același gen de fapte la care s-au dedat și în fotbal.

Multe dintre aceste cluburi au intrat în colaps după ce stăpânii lor au fost chemați în fața legii și, uneori, condamnați. Excepție face Steaua, grupare care, datorită numărului enorm de suporteri, își permite să se autofinanțeze și chiar să-i îndese anual patronului aflat acum la pușcărie milioane de euro în buzunare. Campioana României vine după două sezoane în care a atras încasări de aproximativ 50 de milioane de euro, însă banii sunt controlați de Gigi Becali, cel care execută o pedeapsă în urma unei condamnării din „Dosarul Valiza”.

În rest, de fotbalul românesc s-a ales praful pe măsură ce îmbogățiții tranziției au fost luați la bani mărunți. Rapid se zbate să supraviețuiască din momentul în care George Copos, presat de problemele din „Dosarul Transferurilor”, a vândut echipa cuplului Zamfir – Cristescu. Universitatea Craiova a încetat să mai existe după ce, ani la rând, a fost gestionată defectuos, printre alții, și de Dinel Staicu și de Gigi Nețoiu. Poli Timișoara ține numele orașului pe harta fotbalistică a României doar prin produse cu iz artificial, totul după ce Marian Iancu a renunțat la club, iar Dinamo a intrat în insolvență la scurt timp după condamnarea fostului acționar Cristi Borcea. 

  • Condus în ultimii 24 de ani de astfel de patroni, fotbalul românesc a ajuns în 2014 în pragul colapsului

Situația se poate complica și la alte cluburi care și-au arătat dependența de un singur personaj. Astra Giurgiu, clubul lui Ioan Niculae, nu deține alte surse de venit importante în afara celor asigurate de omul de afaceri care are acum probleme cu legea. Gheorghe Ștefan, cel care conduce și acum din umbră Ceahlăul Piatra Neamț, se confruntă cu acuzații serioase. Oțelul Galați, al cărui patron este deja în arest preventiv, merge pe muchie de cuțit.

Patronii din fotbal condamnați sau cercetați de DNA

Cristi Borcea (Dinamo). Execută 6 ani și 4 luni de închisoare în urma condamnărilor din „Dosarul Transferurilor”. A primit 2 ani și 6 luni pentru înșelăciune în formă continuată, 2 ani pentru evaziune fiscală în formă continuată și două pedepse de câte 3 ani pentru spălare de bani în formă continuată. Curtea de Apel i-a aplicat cea mai grea pedepsă, 3 ani de închisoare, la care i-a fost adăugat un spor de 3 ani și 6 luni.



Gigi Becali și-a clădit notorietatea pe spinarea echipei Steaua. Acum, când afacerile imobiliare merg prost, clubul îi asigură și veniturile

Gigi Becali (Steaua). Execută 3 ani și 6 luni de închisoare după ce a primit patru condamnări: una pentru schimbul ilegal de terenuri cu MApN (3 ani și șase luni), două pentru dare de mită în „Dosarul Valiza” (fiecare, de câte 3 ani) și una pentru fals în înscrisuri (1 an). Pedepsele s-au contopit.

George Copos (Rapid). Execută 3 ani și 8 luni de închisoare pentru condamnarea din „Dosarul Transferurilor”. A primit 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în cazul transferului lui Cristian Dulca și 3 ani pentru evaziune fiscală în cazul transferului lui Florin Bratu. A primit pedeapsa cea mai grea, 3 ani, la care a fost adăugat un spor de 8 luni.

Gheorghe Ștefan (Ceahlăul). Acuzat de DNA în iunie 2014 că a administrat o firmă care a primit contracte finanțate din bani publici în comune din județul Neamț și că și-a folosit funcția din partid pentru a influența funcționari.

Ioan Niculae (Astra). Urmărit penal, în iunie 2014, de procurorii DIICOT pentru sustragere de sub sechestru și spălare de bani. În martie 2014 a mai fost chemat la DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care Adriean Videanu este acuzat pentru faptul că l-a ajutat pe Niculae să cumpere gaze ieftine pentru combinatele sale, deși magnatul avea datorii la stat. A fost trimis în judecată de DNA, în 2012, în dosarul „mită la PSD”, dar a fost achitat în noiembrie 2013.



Cornel Penescu a reușit să pună cruce unuia dintre cele mai importante cluburi de fotbal din România

Cornel Penescu (FC Argeș). Condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că l-a plătit pe arbitrul Ionică Serea să ajute FC Argeș într-un meci cu Steaua. Penescu a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru dare de mită în dosarul în care Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a primit o condamnare pentru luare de mită și fals intelectual.



Marian Iancu a lăsat de izbeliște Poli Timișoara înainte să fie condamnat în primă instanță

Marian Iancu (Poli Timișoara). A fost condamnat la 10 ani de închisoare de către Tribunalul București în „Dosarul RAFO” pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Acuzat de DNA că a prejudiciat statul prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde de lei vechi și prin TVA dedus nelegal de 550,3 miliarde de lei vechi, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei vechi. Marian Iancu a făcut apel.

Jean Pădureanu (Gloria Bistrița). Execută 3 ani și 4 luni de închisoare în urma condamnării din „Dosarul Transferurilor”. A primit două pedepse de câte 3 ani pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, 2 ani pentru spălare de bani și 1 an și 6 luni pentru evaziune fiscală. Execută pedeapsa cea mai grea.



Dan Adamescu ar fi volatilizat 7 milioane de euro din conturile Oțelului, apoi a băgat clubul în insolvență

Dan Adamescu (Oțelul). Arestat preventiv în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat 20.000 de euro mită judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența pentru ca aceștia să dispună soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme la care Adamescu era acționar. Printre firmele băgate de Adamescu în insolvență este și Oțelul.



Dinel Staicu, fost subofițer de Miliție, a condus Universitatea Craiova doi ani, interval în care a fost protagonistul unei bătăi antologice cu suporterii

Dinel Staicu (Universitatea Craiova). Condamnat la 11 ani de închisoare pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. În mai 2014 a primit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni pentru dare de mită în cazul în care i-a oferit bani judecătoarei Veronica Cârstoiu pentru a anula condamnarea la 7 ani cu executare primită în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. 

Marin Condescu (Pandurii Tg. Jiu). A fost reținut pentru 24 de ore în noiembrie 2013 în urma suspiciunilor de spălare de bani, fals și uz de fals la clubul Pandurii Tg. Jiu. În mai 2014 a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind acuzat de delapidare și spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Este acuzat că „prin folosirea unor contracte de împrumut fictive acordate în calitate de persoană fizică către Pandurii Tg. Jiu și-a însușit personal în mod necuvenit suma de 1.551.156 lei, la care se adaugă suma transferată sistematic către o firmă din Tg. Jiu de 1.080.000 lei, prejudiciind astfel interesele clubului sportiv”.



Gigi Nețoiu, fost ofițer de Securitate, patron la Craiova și Rocar și acționar la Dinamo, a rămas celebru pentru felul în care a devalizat Universitatea când a plecat din Bănie

Gigi Nețoiu (Universitatea Craiova). Execută o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare în urma sentinței din „Dosarul Transferurilor”. A fost acuzat și condamnat pentru tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Sorin Țerbea (FCM Tg. Mureș). Acuzat că i-a dat mită 19.000 de euro lui Vasile Avram, fost șef CCA, pentru a delega arbitri „prietenoși” cu FCM Tg. Mureș în sezonul 2011/2012. A decedat în iulie 2013, după ce elicopterul cu care călătorea s-a prăbușit.

Anton Doboș („U” Cluj). A fost audiat de DNA Cluj în „Dosarul Valiza” și acuzat de procurori că a acceptat banii lui Gigi Becali.

Cristian Scutariu / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen