INTERVIU VIDEO cu Grozav. „Între tancurile și soldații din Cecenia? M-am simțit…”. Viața din țara omului care a promis „să pună lumea în patru labe”: „Kadîrov era președinte la Terek, dar nu prea-l vedeam”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Se așează pe scaun după ce a dat autografe la foc automat. Le-a strâns mâna micilor suporteri, obișnuiți să-i vadă pe tricolori la TV, nu în carne și oase. I-a făcut pe copii să zâmbească. Și el a fost un copil în urmă cu vreo două decenii, când învăța să îmblânzească mingea. ProSport a stat de vorbă cu „patronul” Gicu Grozav, înaintea meciurilor amicale din această toamnă.

ProSport: Cum anticipezi că va fi meciul cu Turcia?
Gicu Grozav: Un meci greu, cu o națională de valoare. Au jucători foarte buni, talentați, cu calități foarte bune. Noi trebuie să ne facem jocul, să dăm dovadă de o atitudine bună. Până la urmă nu avem nicio presiune, este un meci de pregătire. Trebuie să-l tratăm cu seriozitate. Sper la un rezultat pozitiv.

Ne putem aștepta la un nou gol precum cel din meciul cu Swansea, având în vedere că lucrezi din nou cu Cosmin Contra?
E greu… Acel gol a fost unul special pentru mine și în același timp foarte greu. Îmi doresc, încerc să fiu puțin modest, să dau gol, nu contează cum. Mai important este rezultatul echipei. Nu contează cine va marca. Important e să scoatem un rezultat pozitiv.

Cum te simți la Karabük?
Mă simt bine, având în vedere că suntem cinci români acolo. Mi-a fost ușor să mă acomodez. Pe plan profesional nu e chiar așa de bine, deocamdată suntem într-o situație dificilă, dar sper să ieșim cât mai curând din ea.

Cum ai putea descrie aventura ta în Cecenia?
(Stă puțin pe gânduri și privește în gol) Din fiecare aventură ai ceva de învățat. A fost o etapă din viața mea. Nu știu ce să zic, m-a întărit. A fost o perioadă grea pentru mine. Când mă aflam acolo am și pierdut contactul cu echipa națională pentru că nu reușeam să mă impun. Am trecut peste, cum spuneam, m-a întărit perioada respectivă.


Președintele Ramzan Kadîrov, în timpul liber… Sursă foto: New Yorker.com

Andrei Mărgăritescu povestea în trecut că pe vremea când era la Terek, președintele Kadîrov le dădea prime chiar și atunci când pierdeau, dacă lui îi plăcea cum juca echipa. Ai trecut și tu prin așa ceva?
Atunci Kadyrov era președintele clubului, dar între timp a ajuns președintele republicii și nu prea mai avea timp să se ocupe de club. A fost pus un alt președinte. Kadyrov nu prea mai venea la echipă, deci situația nu mai era aceeași.

  • Șase jucători români au evoluat de-a lungul timpului la Terek, care în prezent se numește Akhmat Groznîi: Florentin Petre, Andrei Mărgăritescu, Adrian Ilie, Daniel Pancu, Gicu Grozav și Gabi Torje.
  • Numele de Akhmat a fost decis de președintele Ramzan Kadîrov, în memoria tatălui său. Akhmat (scris și Ahmad) Kadîrov a fost asasinat în 2004, printr-un atentat cu bombă, la Groznîi. În 2005, Vladimir Putin l-a numit Ramzan Kadîrov șef interimar al guvernului, iar în 2007 l-a sprijinit pentru a deveni președintele republicii.
  • Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a promis în luna iulie„să pună lumea în patru labe” dacă cineva îndrăznește să lanseze un atac cu arme nucleare împotriva Rusiei, într-un interviu acordat postului american HBO.
  • Cecenia e o republică separatistă membră a Federației Ruse, iar Ramzan Kadîrov este un lider politic loial președintelui rus, Vladimir Putin

Ai vreo amintire specială de acolo?
Mereu vedeam oameni înarmați pe stradă, tancuri care umblau pe acolo. Cu toate acestea nu am fost pus niciodată într-o situație dificilă, așa cum se crede că se întâmplă în Cecenia. Chiar a fost o perioadă calmă, din orice punct de vedere, nu am întâlnit dificultăți.

Te simțeai în siguranță cu toate tancurile care umblau pe acolo?
Da, asta am vrut să zic. Chiar dacă vedeam ce vedeam… nu mi se părea normal. Pentru ei era ceva normal. Tot timpul era o stare de alertă, cum a fost războiul și așa mai departe. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi fie frică. Chiar m-am simțit în siguranță.

  • Două războaie au avut loc în Cecenia. Primul între 11 decembrie 1994 – 31 august 1996, iar al doilea între 26 august 1999 – mai 2000.
  • Cecenia și-a obținut statutul de Republică, dar Federația Rusă are o influență foarte mare în regiunea respectivă.

Dacă ai putea să te întorci în România, la ce echipă ai vrea să evoluezi?
Depinde. Din păcate, echipele la care am jucat sunt în ligile inferioare. Doar Dinamo București (fără aluzie la coregrafia din meciul cu Manchester City) mai e în prima ligă. E trist, pentru că sunt echipe de tradiție care o iau de la Liga a IV-a, Liga a V-a, datorită suporterilor. Asta dă dovadă de iubirea pe care o poartă față de club. Mă refer la „U” Cluj și la Petrolul. Mi-e greu să zic. Aș veni la oricare dintre aceste echipe.

Dinamo, fosta ta echipă, se află pe loc de playout în acest moment. Cum ai putea caracteriza această situație?
Nu știu, nu aș vrea să o caracterizez. În schimb îmi pare rău. La Dinamo se vrea mereu clasarea pe locurile unu sau doi. Deci există o presiune mare. Din păcate, se pare că nu prea pot face față. Sunt convins că vor prinde playoff-ul, pentru că până la urmă au jucători valoroși.

Când mai vedem Alba Iulia în prima ligă?
Eu sper cât mai curând. Până la urmă suntem în Liga a III-a, deocamdată. Anul acesta o să fie greu să promovăm, probabil anul viitor. Deci mai trec câțiva ani până o să vedem Alba Iulia în prima ligă.


Grozav, pe vremea când evolua acasă. Foto: Ziarul Unirea

Cum e viața de conducător, comparativ cu cea de jucător?
E la fel, pentru că nu am timp. Eu am lucrurile mele de făcut, mă refer la echipa pentru care evoluez. Nu prea ajung pe acasă. Sunt oameni care se ocupă de club. Am mare încredere că o să fie bine. 


Golul cu Swansea, dintr-un alt unghi. Foto Mediafax


Pe vremea când „U” Cluj se duela cu CFR Cluj, în Liga 1, nu cu CFR Cluj II, în Liga a III-a. Foto Mediafax


Grozav la sesiunea de autografe a FRF. Foto Octavian Vasilescu

Lotul României: 

Portari: Ciprian Tătărușanu (Nantes, 48/0), Costel Pantilimon (Deportivo La Coruna, 25/0), Bogdan Lobonț (AS Roma, 85/0), Florin Niță (FCSB, 0/0)

Fundași: Mihai Bălașa (FCSB, 1/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 11/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 51/0), Dragoș Grigore (Al-Sailiya, 30/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 22/0), Alin Toșca  (Real Betis, 9/0), Nicușor Bancu (CSU Craiova, 1/0), Cristian Ganea (FC Viitorul, 4/0)

Mijlocași: Sergiu Hanca (Dinamo, 3/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 9/1), Eric Bicfalvi (FC Ural, 4/0), Mihai Pintilii (FCSB, 38/1), Ovidiu Hoban (CFR Cluj, 29/1), Nicolae Stanciu (Anderlecht, 17/6), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 31/4), Gheorghe Grozav (Karabukspor, 16/3), Gabriel Torje (Karabukspor, 54/11), Ciprian Deac (CFR Cluj, 12/1), Alexandru Băluță (CSU Craiova, 4/1), Florin Tănase (FCSB, 2/0), Constantin Budescu (FCSB, 6/4)

Atacanți: Florin Andone (Deportivo La Coruna, 19/1), Claudiu Keșeru (Ludogorets, 20/6), Bogdan Stancu (Bursaspor, 52/14), Denis Alibec (FCSB, 7/1), George Țucudean (FC Viitorul, 1/0)

Naționala României va juca, în luna noiembrie, două partide de pregătire în compania Turciei (9 noiembrie, la Cluj) și Olandei (14 noiembrie, Arena Națională). Amicalul cu Turcia de pe „Dr. Constantin Rădulescu” este programat la ora 20:15, iar cel cu Olanda de la 21:00.

Lotul Turciei:

Portari: Harun Tekin (Bursaspor, 1/0), Okan Kocuk (Ă°stanbulspor, 0/0), Volkan Babacan (Medipol Bașakșehir FK, 32/0)

Fundași: Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf, 8/0), Ozan Tufan (Fenerbahçe, 37/4), Caglar Söyüncü (SC Freiburg, 9/0), Erol Erdal Alkan (FC Dordrecht, 0/0), Ömer Toprak (Borussia Dortmund, 27/2), Serdar Aziz (Galatasaray, 12/1), UĂŸur Demirok (Trabzonspor, 2/0), Atila Turan (Kayserispor, 0/0), Ă°smail Köybașñ (Fenerbahçe, 27/0)

Mijlocași: Cengiz Ãœnder (AS Roma, 5/2), Deniz Türüç (Kayserispor, 1/0), Emre Mor (RC Celta de Vigo, 15/1), OĂŸuzhan Özyakup (Beșiktaș, 30/1), Yusuf Yazñcñ (Trabzonspor, 2/0), Selçuk Ă°nan (Galatasaray, 60/8), Okay Yokușlu (Trabzonspor, 7/0), Emre Akbaba (Aytemiz Alanyaspor, 0/0), Yunus Mallñ (VfL Wolfsburg, 13/0), Hakan ÇalhanoĂŸlu (AC Milan, 29/8), Kenan Karaman (Hannover 96, 0/0), Tolga CiĂŸerci (Galatasaray, 3/0)

Atacanți: Cenk Tosun (Beșiktaș, 23/8), Enes Ãœnal (Levante, 6/0)

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup