De ce i-a interzis Piţurcă lui Sânmărtean visul naţionalei: "La mine joci 35 de minute şi la Vaslui intri şi joci un meci întreg?". "Magicianul" şi Piţi, de la duşmani la prieteni, via Arabia Saudită: "L-am descoperit altfel decât îl creiona o ţară întreagă"

14 dec 2017 10878 afişări Fotbal Intern
De ce i-a interzis Piţurcă lui Sânmărtean visul naţionalei: "La mine joci 35 de minute şi la Vaslui intri şi joci un meci întreg?". "Magicianul" şi Piţi, de la duşmani la prieteni, via Arabia Saudită: "L-am descoperit altfel decât îl creiona o ţară întreagă"

Ajuns la 37 de ani, Lucian Sânmărtean se află într-un moment în care poate reflecta asupra unei cariere în care nu a reuşit, totuşi, să-şi atingă potenţialul maxim. De-a lungul timpului, "magicianul" a avut o relaţie aparte cu Victor Piţurcă, fostul selecţioner cu care a fost mai întâi duşman, apoi "coleg" în Arabia Saudită, pentru ca ultimii ani să vină la pachet cu o relaţie de prietenie.

Unul dintre reproşurile auzite cel mai des de Victor Piţurcă a fost neconvocarea tehnicului mijlocaş ofensiv la echipa naţională. La ani buni de la momentul care a produs ruptura dintre el şi Piţi, Sânmărtean a povestit, pentru Telekom Sport, de ce i s-a închis uşa la prima reprezentativă: "A fost foarte ciudat şi foarte interesant. Domnul Piţurcă m-a convocat, m-a băgat să joc, am avut o evoluţie bună, dar, după 35 de minute, am ieşit pentru că am simţit o mică problemă fizică. După aceea, m-am întors la Vaslui, iar domnul Porumboiu m-a băgat să joc într-un picior. Şi atunci a apărut, aşa, o uşoară problemă între mine şi domnul Piţurcă. S-a gândit "la mine joci 35 de minute şi la Vaslui intri şi joci la sfârşit de săptămână un meci întreg?". Dar eu am intrat aşa cum am intrat, fiindcă mi s-a impus să intru. Atunci, dânsul a avut o neîncredere pe care şi-a manifestat-o, după aceea, în timp", a spus omul care s-a ales cu doar 21 de selecţii la echipa naţională.

"Patru ani nu lucrasem cu dânsul şi dintr-o dată voia să mă ia cu el în Arabia Saudită"

Momentul care a deblocat relaţia celor doi s-a petrecut după meciul cu Finlanda, ultimul al lui Victor Piţurcă pe banca tehnică a naţionalei. Atunci, la masa de după partidă, Sânmărtean, dar şi ceilalţi jucători au avut parte de o surpriză: "La masa de după ultimul meci, cu Finlanda, mi-a spus "vreau să te iau cu mine în Arabia Saudită". Ceilalţi jucători au început să râdă, şi eu la fel, pentru că patru ani nu lucrasem cu dânsul şi dintr-o dată voia să mă ia cu el în Arabia Saudită. I-am spus doar "vă mulţumesc pentru interes, să vedem ce se va întâmpla" necrezând niciodată lucrul ăsta. Pe mine m-a distrat. Zic, "uite ce se întâmplă, cum e viaţa asta, cum te duce şi cum te aduce, cum poţi să ai o relaţie foarte bună cu un om", a rememorat mijlocaşul lui FC Voluntari.

"L-am descoperit altfel"

Atras de salariul mare de care Piţurcă îi făcuse rost, Sânmărtean a lăsat Steaua pentru Al Ittihad, iar experienţa în Arabia Saudită l-a făcut să-şi schimbe radical părerea despre Piţi: "M-a sunat şi m-a întrebat 'eşti pregătit?'. Eram în cantonament cu Steaua. Zic, "da, domnule, dacă ai nevoie...". Banii erau foarte mulţi şi uite aşa am ajuns la Ittihad. Am ajuns să lucrez cu dânsul, am ajuns să ne cunoaştem, e unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-am avut, ca profesionalism, ca mentalitate, ca discuţii. Aveam foarte, foarte multe discuţii şi am ajuns să devenim prieteni. Iar pe dânsul l-am descoperit altfel decât îl creionau media şi o ţară întreagă", a mai dezvăluit Sânmărtean, care a petrecut un an şi jumătate la Al Ittihad.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.