Grupa României declanșează alarma de grad zero la UEFA: „Cu Ungaria, Kosovo și Ucraina? Cutremur european, nu fotbal!”. Ce rol au Viktor Orban, teritoriile istorice, Uniunea Europeană și războiul cu Rusia în scenariul exploziv. EXCLUSIV

Grupa României declanșează alarma de grad zero la UEFA: „Cu Ungaria, Kosovo și Ucraina? Cutremur european, nu fotbal!”. Ce rol au Viktor Orban, teritoriile istorice, Uniunea Europeană și războiul cu Rusia în scenariul exploziv. EXCLUSIV
  • Publicat:

Dacă unele naționale europene, precum România, au luat start în aceste zile în preliminariile CM 2026, altele au fost implicate în barajele Ligii Națiunilor, prin meciuri care au consfințit noua configurație a urnelor pe baza cărora se vor alcătui grupele ediției de anul viitor. Iar rezultatele înregistrate în aceste baraje deschid drumul spre un scenariu exploziv, în care grupa României declanșează alarma de grad zero la UEFA! Există posibilitatea ca România, Ungaria, Kosovo și Ucraina să fie în aceeași grupă a Ligii Națiunilor 2026/2027!

ProSport îți prezintă cum se poate ajunge aici, precum și argumentele politice, istorice și de rivalitate aprigă care determină forul continental să intre în alertă! Totodată, oficialii UEFA reacționează în exclusivitate la un asemenea scenariu, alimentat, după cum vom vedea, de rolul premierului maghiar Viktor Orban, de controversele teritoriilor istorice, Uniunea Europeană și războiul Ucrainei cu Rusia!

Cum se ajunge la grupa României cu Ungaria, Kosovo și Ucraina

După ce a câștigat grupa cu Kosovo, Cipru și Lituania din Divizia C a Ligii Națiunilor în toamnă, România a promovat în Divizia B a competiției continentale. Divizie B în care a mai promovat, alături de noi, Kosovo în urma barajului câștigat în aceste zile, după dublă manșă, cu Islanda. Ungaria a picat în Divizia B după ce a pierdut barajul de menținere în Divizia A în fața Turciei. În vreme ce Ucraina a rămas în această Divizie B după ce a pierdut barajul de promovare cu Belgia.

Așadar, la startul Ligii Națiunilor de anul viitor, România, Ungaria, Kosovo și Ucraina sunt în aceeași Divizie. Mai mult decât atât, se află fiecare în urnă diferită! Asta se traduce în faptul că pot pica toate în aceeași grupă! Iată cum se vor prezenta urnele Diviziei B la tragerea la sorți:

  • Urna 1: Scoția, Ungaria, Polonia, Israel
  • Urna 2: Elveția, Bosnia-Herțegovina, Austria, Ucraina
  • Urna 3: Slovenia, Georgia, Irlanda, România
  • Urna 4: Suedia, Macedonia de Nord, Irlanda de Nord, Kosovo

„Fără îndoială, nimeni nu își dorește o asemenea grupă!”

În acest scenariu, cu România, Ungaria, Kosovo și Ucraina în aceeași grupă, UEFA intră într-o zonă extrem de sensibilă. Deja se discută în cadrul forului continental, în linii mari, setul de măsuri speciale care ar trebui luate pentru o desfășurare a partidelor care să evite situații extreme. Explică sursele ProSport conectate la activitatea UEFA din zona departamentelor de competiții și organizare de meciuri:

Fără îndoială, nimeni nu își dorește o asemenea grupă! Fotbalul ar fi înlocuit de un cutremur european, toate implicațiile meciurilor ar trece fotbalul în plan secund iar asta e varianta cea mai proastă mereu. Din păcate, e o situație probabilă, cu o presiune uriașă și pe noi, dar și pe fiecare federație în parte din cele patru. O situație probabilă, așa că e obligatoriu să o analizăm din timp. Cu toate efectele ei posibile, ca să fim pregătiți. Până la urmă, luând poate singura parte bună din această perspectivă, o pregătire pentru așa ceva îți devine model util pentru orice alte situații viitoare similare”

Dar care sunt argumentele concrete din spatele acestor îngrijorări majore? Un România – Kosovo atât la București, cât și la Priștina, știm foarte bine ce ar însemna, în urma evenimentelor din toamnă, nu e nevoie de prea multe comentarii. Iar un România – Ungaria nu mai are nevoie de descriere la nivel de implicații, oriunde s-ar juca pe Planeta asta 🙂

  • 27.554 de români trăiesc în Ungaria, în vreme ce aproximativ 1.000.000 de etnici maghiari trăiesc în România

Însă de ce „ard” și celelalte confruntări din grupa explozivă? Ce conexiuni politice și istorice, mai vechi dar și recente, dau naștere alarmei de grad zero la UEFA? Să o luăm pe rând, „fiecare cu fiecare”!

Avem decizia UEFA în cazul România - Kosovo: cine a câștigat meciul la masa verde! Amendă imensă pentru FRF și un meci cu stadionul închis. EXCLUSIV

Ungaria – Ucraina: butoi cu pulbere istorică și fitil aprins de Viktor Orban

Apropiat bine-cunoscut al președintelui rus Vladimir Putin și cu multiple poziții tranșante împotriva susținerii Ucrainei în războiul cu Rusia, premierul maghiar Viktor Orban s-a manifestat clar împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Luna trecută, potrivit The Kyiv Independent, acesta a declarat referitor la acceptarea ucrainenilor în UE:

Ar distruge Ungaria! Întâi de toate, ar distruge fermierii maghiari și agricultura maghiară. Apoi, ar distruge întreaga economie națională. Și nu-mi dau seama cum am putea controla infracționalitatea care astfel ar inunda Ungaria”

Ulterior, pe 7 martie, Viktor Orban a susținut într-o intervenție la postul radio de stat din Ungaria că „UE nu-și mai poate permite finanțarea eforturilor militare ale Ucrainei câtă vreme sprijinul financiar SUA nu mai este garantat”.

  • 156.600 de etnici maghiari trăiesc în Ucraina, și doar 24.609 etnici ucraineni în Ungaria

Un meci Ungaria – Ucraina la Budapesta s-a juca într-o atmosferă teribil de tensionată, așadar, în vreme ce returul ar trebui regândit total! Asta pentru că Ucraina nu dispută meciurile în țară ci, spre exemplu, în ultima ediție a Ligii Națiunilor a jucat fie în Polonia, fie în Cehia, partidele considerate pe teren propriu. Explică aceleași surse UEFA pentru ProSport:

Greu de crezut că un meci cu Ungaria s-ar mai juca în Cehia sau Polonia, țări apropiate de Ungaria, permițând astfel o deplasare masivă a fanilor maghiari care ar domina stadionul. Vor trebui gândite alte soluții, foarte probabil”

Dar tensiunile pe axa Ungaria – Ucraina sunt mult mai vechi și mai profunde. Aproape toate se concentrează în jurul regiunii Transcarpatia, teritoriu al Ucrainei de azi aflat la granița cu Ungaria, unde trăiesc aproximativ 150.000 de maghiari. Iată câteva repere edificatoare:

  • În 2017, președintele Ucrainei a semnat legea prin care s-a anulat dreptul minorităților ce reprezintă peste 10% din populație de a studia în propria limbă, iar în replică, Ungaria a blocat procesul aderării Ucrainei la NATO
  • În 2017, Ucraina a expulzat consulul Ungariei din Berehove după apariția unor filmări cu diplomați maghiari oferind pașapoarte maghiare cetățenilor din Transcarpatia și sfătuindu-i să le ascundă, câtă vreme e ilegal în Ucraina să ai dublă cetățenie
  • În 2021, Ungaria a semnat un contract pe 15 ani cu rușii de la Gazprom prin care gazul natural ajunge la maghiari prin Serbia și Austria, evitând complet teritoriul Ucrainei, care pierde astfel milioane de dolari din taxele de tranzit

orban zelenski putin

Ungaria – Kosovo: prietenii de forță ai celor mai mari dușmani!

În februarie 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, iar luna imediat următoare Ungaria a recunoscut Kosovo, devenind una din primele țări care a făcut asta și deschizând ambasadă la Priștina. Însă, ce părea o prietenie strânsă a devenit o relație tulbure, acoperită de interesele superioare ale maghiarilor pentru relația cu… Serbia! Dușmanul numărul unu al kosovarilor. De aceea, în 2023, Ungaria a votat împotriva accesului kosovarilor la organizațiile europene dar și, la fel ca România!, împotriva acceptării lor în Consiliului Europei!

Să nu uităm că, potrivit unei analize realizate de politologul Alejandro Esteso Perez pentru Balkan Insight, schimburile comerciale pe axa Belgrad – Budapesta sunt de 3,6 miliarde euro, în vreme ce Kosovo e doar un partener marginal pentru Ungaria.

  • 3 religii diferite sunt majoritare în grupa explozivă din Liga Națiunilor: ortodoxă (România și Ucraina), catolică (Ungaria) și musulmană (Kosovo)

Între Serbia și Ungaria există puternice legături politice, economice și sociale, întărite în aceste zile de relația excelentă dintre președintele Aleksandar Vucic și același Viktor Orban (foto jos din social media). Un numitor comun esențial îl reprezintă Vladimir Putin, președintele Rusiei. La braț, Serbia și Ungaria au refuzat boicotul energetic al Rusiei.

Pe acest fundal complicat și cu evoluție tensionată, o „dublă” Ungaria – Kosovo în Liga Națiunilor ar căpăta alte dimensiuni. Competiția va începe în septembrie anul viitor și, având în vedere tendințele politice actuale, e posibil să găsim cele două naționale într-o situație escaladată. De ce?

Cum relațiile Serbia – Ungaria se spune că sunt azi mai strânse decât au fost vreodată în istorie, chiar și retragerea recunoașterii statului Kosovo din partea maghiarilor devine un subiect plauzibil. Milan Igrutinovic, cercetător la Institutul pentru Studii Europene, admite în Kosovo Online că varianta „nu e complet imposibilă”.

România – Ucraina: sprijin și amenințare, Bucovina și răzbunare fotbalistică! 

Pe de o parte, România a sprijinit incontestabil Ucraina, pe multiple planuri și constant, încă de la începutul războiului cu Rusia. Iar datele ONU privind refugiații plasează țara noastră pe locul 7 european când vine vorba de ucraineni primiți: nu mai puțin de 180.000. Pe de altă parte, dincolo de deciziile politicienilor noștri, Consiliul European pentru Relații Externe evidenția la doi ani de la începutul războiului o realitate provocatoare:

  • de trei ori mai mulți români considerau refugiații ucraineni o amenințare decât cei care care îi vedeau ca pe o oportunitate
  • doar 21% dintre români credeau că Europa trebuie să susțină Ucraina în recăpătarea teritoriilor ocupate de Rusia

În același timp, poziția ultrașilor naționalei noastre e una nuanțată în raport cu Ucraina. Banner-ul Uniți sub Tricolor, afișat la meciul cu vecinii de la EURO U21, la București în 2023, este edificator: „Refugiați primiți cu generozitate / Drepturi sporite și solidaritate / Cât mai răsună cucu-n Bucovina / Tratați la fel românii-n Ucraina!”. Mai mult, revenirea Bucovinei, teritoriu istoric românesc, în granițele României de azi e un deziderat clar pentru ei.

  • 151.000 de români trăiesc în Ucraina, în vreme ce 45.835 de etnici ucraineni trăiesc în România

Iar când se termină toate contextele de dincolo de stadion, vine dinspre ucraineni setea aprigă a revanșei fotbalistice. La EURO 2024, în meciul inaugural pentru tricolori, le-am administrat un 3-0 de poveste!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești bune pentru femeile care își doresc copii! Guvernul României a făcut anunțul
Vești bune pentru femeile care își doresc copii! Guvernul României a făcut anunțul
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce…
Reghecampf, furios după concedierea din Tunisia: „De neînțeles!”. A lămurit ce oferte are acum
Reghecampf, furios după concedierea din Tunisia: „De neînțeles!”. A lămurit ce oferte are acum
Marius Şumudică şi-a dat demisia | VIDEO EXCLUSIV
Marius Şumudică şi-a dat demisia | VIDEO EXCLUSIV
EXCLUSIV | Gigi Becali e convins după ce Marius Şumudică şi-a anunţat demisia de la Rapid:
EXCLUSIV | Gigi Becali e convins după ce Marius Şumudică şi-a anunţat demisia de la Rapid: "Şucu are mare strategie…
O mai ții minte pe Victoria Ruffo? Cum arată acum regina telenovelelor latino, la 62 de ani. Fanii au rămas uimiți
O mai ții minte pe Victoria Ruffo? Cum arată acum regina telenovelelor latino, la 62 de ani. Fanii au rămas…
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Bubulino, de azi înainte vom face dragoste ca la Jocurile Olimpice!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Bubulino, de azi înainte vom face dragoste ca la Jocurile Olimpice!
Medicul Papei Francisc, despre ultimele clipe din viaţa Suveranului Pontif:
Medicul Papei Francisc, despre ultimele clipe din viaţa Suveranului Pontif: "L-am găsit cu ochii deschiși"
Ce se ascunde în tunelurile secrete ale Vaticanului
Ce se ascunde în tunelurile secrete ale Vaticanului
Imagini rare cu soţia lui Marius Şumudică! Liliana e căsătorită cu omul momentului de peste 30 de ani
Imagini rare cu soţia lui Marius Şumudică! Liliana e căsătorită cu omul momentului de peste 30 de ani
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară:
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului…
Doliu în Las Fierbinți! Actorul a murit de Paște
Doliu în Las Fierbinți! Actorul a murit de Paște
Console portabile: cum să-ți îmbunătățești experiența de joc
Console portabile: cum să-ți îmbunătățești experiența de joc
Ești obligat să oprești dacă un pieton e pe sensul opus? Regula pe linia de tramvai
Ești obligat să oprești dacă un pieton e pe sensul opus? Regula pe linia de tramvai
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
×