EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu bugetul uriaş de la Steaua: fotbalişti cazaţi cu 5.200 de lei pe lună şi plătiţi cu salariul minim pe economie, cantonament de zeci de mii de euro în Turcia, sute de ore plătite chirie pentru terenuri inexistente. Explicaţiile grupării militare

15 aug 2019 11881 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu bugetul uriaş de la Steaua: fotbalişti cazaţi cu 5.200 de lei pe lună şi plătiţi cu salariul minim pe economie, cantonament de zeci de mii de euro în Turcia, sute de ore plătite chirie pentru terenuri inexistente. Explicaţiile grupării militare În numele echipei Steaua din Liga 4 s-au cheltuit în ultimii doi ani bani foarte mulţi, adesea ilogic şi fără folos. FOTO: cont Facebook Armata AS47
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Aparent inexplicabilă, ratarea promovării în Liga 3 de către echipa de fotbal Steaua, doi ani consecutiv, capătă o logică pe măsură ce se strâng amănuntele modului în care conducerea clubului a gestionat bugetul uriaş, cu care alte cluburi ar putea rezista lejer şi în Liga 2.

Surse ale ProSport din interiorul grupării militare relatează evenimente realmente şocante petrecute acolo în ultimii ani, o risipă a banilor cheltuiţi cu frenezie, fără niciun sens, uneori parcă doar pentru a fi daţi.

Cheltuieli cu jucătorii: 5.200 de lei plătiţi pentru cazare, 2.000 de lei pentru salariu

Pentru cazarea a 10 dintre jucătorii stelişti, clubul a plătit sezonul trecut peste 1.200 de euro. Clubul spune că în sumă a fost inclusă şi mâncarea. În acest timp, unii dintre fotbalişti erau plătiţi cu salariul minim pe economie. FOTO: Armata AS47 - cont de Facebook

În 2018, spun sursele noastre, clubul Steaua a cazat la hotel 10 jucători, plătind pentru fiecare 5.200 de lei pe lună.

Contactat de ProSport, pentru a-şi spune punctul de vedere, clubul militar a oferit un răspuns pe care-l redăm exact aşa cum ne-a fost trimis: Suma de 5.200 lei/lună/persoană reprezintă atât cheltuieli pentru servicii de cazare, cât şi pentru servicii de hrănire, beneficiarii acestor servicii fiind doar sportivii cu domiciliul stabil în alte localităţi.

Totodată, dorim să menţionăm că, angajarea fondurilor s-a realizat în conformitate cu HG 1447/2007, care prevede faptul că un sportiv senior poate beneficia în timpul unei activităţi sportive de pregătire, de un cuantum de până la 85 de lei/zi /hrănire. În ceea ce priveşte cazarea acestora, HG 1447/2007 specifică dreptul de cazare în locaţii hotel de până la 3 stele, nivel de clasificare. Aceste servicii au făcut obiectul unui contract cadru pentru servicii de cazare şi masă, atribuit prin procedura de licitaţie publică prin sistemul electronic de achiziţii publice.

Dacă pe cazarea (şi masa) celor 10 jucători se plătea o mică avere lunar, Steaua îi plătea, în schimb, pe mulţi din fotbaliştii respectivi cu salariul minim pe economie: 1.800 – 2.000 de lei.

Pare absurd să plăteşti un fotbalist ca un muncitor necalificat, iar pe cazarea acestuia să dai de 2-3 ori mai mult, dar la Steaua această situaţie a existat. Nu e nevoie să fii doctor în economie ca să sesizezi că toată lumea ar fi ieşit mai câştigată dacă li s-ar fi plătit direct jucătorilor nişte salarii decente, lăsându-i pe aceştia să-şi găsească o chirie pe care, în mod sigur, n-ar fi plătit peste 1.000 de euro pe lună.

Sursele ProSport spun că nu vorbim de un caz excepţional, această practică fiind întâlnită şi în anii trecuţi.

Noua conducere a echipei de fotbal a descoperit această anomalie – dar şi altele – şi, spun sursele noastre, a stopat contractul.

Nu s-au adus jucători de promovare, dar s-au plătit zeci de mii de euro pe cantonament în Turcia

Steaua a efectuat, în februarie, un cantonament în Turcia care a costat, spun, sursele ProSport, 40.000 de euro. Clubul afirmă că a costat doar 26.874. Conducerea n-a considerat necesar să investească primordial în fotbalişti de valoare, care să mărească şansele de promovare. FOTO: CSA Steaua

O altă cheltuială interesantă este cea pentru pregătiri. Lotul de anul trecut n-a fost întărit adecvat, cu jucători care să garanteze promovarea – la fel s-a întâmplat şi acum două sezoane –, în schimb s-au cheltuit sume substanţiale (la nivelul Ligii 2 chiar) pe cantonamente. Sursele ProSport afirmă că, astă-iarnă, stagiul efectuat în Turcia de echipa Steaua a costat 40.000 de euro.

Chestionat de publicaţia noastră, clubul militar susţine că suma a fost mai mică: Cheltuielile de efectuare a stagiului de pregătire şi meciuri amicale din Turcia au fost în valoare de 26.874 euro – cazare şi hrănire, transport, taxe arbitraj meciuri amicale, suma necesară fiind acoperită integral din venituri extrabugetare asigurate din sponsorizare”.

Cum să ai ditamai baza sportivă la dispoziţie şi să plăteşti sute de mii de lei chirie pentru o parcare, ca spaţiu de antrenament pentru echipa de fotbal

Aşa arăta, în martie anul trecut, "terenul de antrenament" pentru care Steaua plătise, toată toamna şi toată iarna, sute de mii de lei chirie

Anul trecut, în aprilie, ProSport a prezentat incredibilul caz al contractului prin care Steaua – club cu numeroase terenuri sintetice şi de iarbă în incinta bazei sportive – a plătit unei firme de apartament, în 2017, sute de mii de lei pentru închirierea unui spaţiu lângă Cora Lujerului, sub motiv că acolo se antrena echipa de fotbal. S-a facturat (şi plătit) frenetic, toată toamna, dincolo de orice limită explicabilă, raţională şi rezonabilă: câte 22,3 ore pe zi în august, 11,7 ore pe zi în septembrie, 11,9 ore pe zi în octombrie, 13,5 ore pe zi în noiembrie.

La ora când ProSport a documentat cazul, în februarie – martie 2018 (adică la 3 luni de la ultimele acte concrete descoperite, care datau din noiembrie), pe locul aşa-zisului teren de antrenament era o parcare păzită. Sursele ProSport susţineau însă că acel contract s-a derulat în acelaşi ritm toată iarna, şi după ultima factură văzută de publicaţia noastră, deci cheltuielile au fost mult mai mari.

O parte din banii plătiţi chirie de Steaua pentru spaţiul de lângă Cora Lujerului. Până la data ultimei facturi obţinute de ProSport, Armata scosese din buzunar 171.836 de lei. Plăţile au continuat încă două luni după aceea

Comandantul de la acea oră al clubului Steaua, colonelul Cristian Petrea, a promis reporterului ProSport că dispune verificarea contractului şi va da un răspuns în două zile, dar concluziile nu au fost prezentate public.

ProSport a revenit acum cu aceeaşi întrebare adresată CSA Steaua privind respectivul contract. Am primit răspunsul de mai jos: Contractul de prestări servicii la care faceţi referire a fost încheiat în anul 2017 între CSA Steaua Bucureşti şi S.C. Ana Interactiv S.R.L. pentru închirierea unui teren de iarbă necesar pregătirii mai multor grupe de copii şi juniori, în perioada august 2017 - iulie 2018, necesitatea şi oportunitatea acestui contract fiind stabilită de către conducerea clubului de la acel moment (n.r. – comandant era colonelul Cristian Petrea). 

În acest sens, activitatea sportivă a fost organizată pe 2 terenuri de mini-fotbal, folosite simultan, conform programului de pregătire solicitat pentru grupele 2001 - 2007. Din cauza unor probleme apărute la suprafaţa de joc, deteriorată de lucrările de construcţie a unui bloc în zona respectivă, sesizate la vremea respectivă, S.C. Ana Interactiv S.R.L., ne-a fost comunicat că se doreşte schimbarea suprafeţei de joc naturală cu una din material sintetic şi că, pe timpul lucrărilor ce presupuneau modificarea fundaţiei terenului, antrenamentele se pot desfăşura în sala de jocuri aparţinând aceleiaşi societăţi. 

Având în vedere condiţiile climaterice de iarnă, a fost acceptată această variantă pe o perioadă limitată, dar, din cauza nerespectării termenelor agreate, contractul a fost reziliat de comun acord în februarie 2018.

Menţionăm faptul că, în prezent, Complexul Sportiv Ghencea asigură toate condiţiile necesare desfăşurării în cele mai bune condiţii a activităţii sportive a Secţiei de fotbal, fără a fi necesară astfel încheierea unor contracte asemănătoare.

La Steaua, toate cheltuielile se fac respectând un circuit clar, specific unui club militar. Comandantul (din noiembrie 2018 e vorba de colonelul Bixi Mocanu) girează totul, în timp ce de operaţiuni se ocupă managerul secţiei de fotbal, Cristian Neagoe, directorul administrativ Daniel Gavra şi responsabilul de la biroul de achiziţii, Liviu Ionică.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.