EXCLUSIV | Rednic împrumută Dinamo cu sute de mii de euro. "Roş-albii" au venituri de 2,2 milioane de euro în ultimele 7 luni, dar fondul de salarii ajunsese la 3 milioane de euro pe an. Negoiţă a oprit finanţarea. UPDATE | Conducerea "câinilor" a confirmat împrumutul

7 ian 2019 15463 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Rednic împrumută Dinamo cu sute de mii de euro. "Roş-albii" au venituri de 2,2 milioane de euro în ultimele 7 luni, dar fondul de salarii ajunsese la 3 milioane de euro pe an. Negoiţă a oprit finanţarea. UPDATE | Conducerea "câinilor" a confirmat împrumutul

UPDATE 21:18: Alexandru David, preşedintele lui Dinamo, a confirmat cele scrie de ProSport. Mircea Rednic, antrenorul "câinilor", a împrumutat clubul cu bani. Oficialul din Ştefan cel Mare a anunţat când îşi va primi "Puriul" suma de bani înapoi.

"Este adevărat că Mircea Rednic a împrumutat clubul cu 200.000 de euro, dar nu este adevărat faptul că nu am fi putut pleca în cantonament fără aceşti bani. Vreau să-i mulţumesc pe această cale că ne-a ajutat", a precizat Alexandru David, la Digi Sport.

Oficialul clubului din Ştefan cel Mare a precizat şi când îşi va recupera Mircea Rednic banii pe care i-a împrumutat grupării bucureştene.

"Este un gest frumos pe care l-a făcut. Practic ne-a împrumutat pentru câteva zile. Depinde cât durează până intră banii din drepturile TV. În mod normal, plăţile sunt planificate pentru data de 15 ianuarie. Deci practic, noi într-o săptămână putem să-i dăm banii înapoi, cu mulţumirile de rigoare. Nu cu dobândă. Nu există aşa ceva, lucrurile sunt clare. Există un contract înregistrat la Ligă şi în momentul în care vor intra banii din drepturile TV, Mircea Rednic îşi va primii banii înapoi", a mai spus Alexandru David.


ştirea iniţială

Antrenorul Mircea Rednic a împrumutat Dinamo cu aproximativ 300.000 de euro, dezvăluie pentru ProSport surse din managementul grupării „roş-albe“. Situaţia formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare este foarte grea nu numai în plan sportiv, ci şi financiar, după un an în care politica de transferuri şi cea de salarii au fost catastrofale. Clubul a ajuns să se împrumute la antrenorul său deşi, din 1 iulie anul trecut şi până în această lună, încasările numai din drepturi TV şi transferuri se ridică la 2.200.000 de euro.

Banii cu care Rednic a împrumutat clubul, împreună cu tranşa a doua din drepturile TV (care ar trebui să intre peste câteva zile, pe 15 ianuarie), în valoare de 600.000 de euro, ar trebui să acopere datoriile şi să asigure supravieţuirea şi continuarea activităţii. Din cauza performanţei sportive foarte slabe în acest sezon, suma care se va încasa din ultima tranşă (la mijlocul lunii martie) pentru drepturile TV va fi aproape neglijabilă. A treia tranşă se plăteşte în funcţie de poziţia ocupată la sfârşitul campionatului regulat. Cum Dinamo e puţin probabil să termine mai sus de locul 10, această a treia parte a banilor din drepturile TV se va situa la aproximativ 120-150.000 de euro.

Astă-vară, pe 1 iulie, Dinamo a primit prima tranşă în valoare de 1.100.000 de euro – suma cuvenită pentru locul 7 ocupat la sfârşitul sezonului trecut.

Urmare a campaniilor succesive de transferuri făcute de şefii clubului mână-n mână cu impresarii şi antrenorii perindaţi în ultimii ani, Dinamo a a ajuns astă-toamnă în situaţia de a plăti salarii echivalente locului 4 (circa 142.000 de euro plus taxe pe lună, conform surselor ProSport) pentru a se clasa, în Liga 1, pe locul 11.

Lipsa de valoare a jucătorilor aduşi a avut ca rezultat nu doar lipsa de performanţă, dar şi faptul că Dinamo nu a mai reuşit, în ultimul an, să completeze veniturile cu sume provenite din transferuri. Singurul jucător vândut a fost sud-africanul May Mahlangu, dat pe 21 august anul trecut la Ludogoreţ Razgrad contra sumei de 500.000 de euro.

Împreună cu primele două tranşe din drepturile TV - aproximativ 1,1 milioane de euro veniţi la 1 iulie şi alţi 600.000 care sunt aşteptaţi pe 15 ianuarie -, cei 0,5 milioane primiţi pe Mahlangu urcă la circa 2.200.000 de euro încasările din ultimele 7 luni (la care se adaugă veniturile din sponsorizări).

Sursele ProSport spun că Ionuţ Negoiţă nu a mai împrumutat clubul, stabilind că Dinamo trebuie să se susţină singură.

Acest lucru n-a fost posibil pentru că a apărut o necorelare între salariile de 7.000, 10.000 şi chiar 15.000 de euro date unor jucători aduşi în ultima perioadă şi rezultatele foarte slabe. Fondul de salarii a devenit nesustenabil pentru club. Astă-toamnă se ajunsese la 140.000 de euro pe lună plus taxe. Asta înseamnă că, la 1.700.000 de euro net plătiţi pe an către echipă, clubul Dinamo plătea, cu tot cu taxe către stat, 2.980.000 de euro. S-ar ajunge la un deficit uriaş, de peste 1.300.000 de euro, socotind că locurile 10-11 nu asigură din drepturi TV decât 1.850.000 de euro (cu tot cu TVA).

Aceste calcule financiare, împreună cu lipsa de valoare şi de rezultate a fotbaliştilor, au fost principalele motive pentru care Rednic a trecut la rezilierea masivă a contractelor după venirea la Dinamo, în octombrie anul trecut. După concedieri succesive, s-au disponibilizat circa 90.000 de euro din fondul lunar de salarii. O parte din aceşti bani au fost deja folosiţi pentru contractele unor noi jucători (cum ar fi Montini, Ait-Atmane, Ioan Filip şi Zenke), aduşi de Rednic. Sursele ProSport spun că, zilele acestea, antrenorul va mai anunţa alte cinci achiziţii. Intenţia ar fi, însă, ca fondul total de salarii să nu mai treacă de 100.000 de euro plus taxe (pentru comparaţie, Astra avea fond lunar de salarii, astă-toamnă, de 92.000 de euro plus taxe).

Interesant este că „roş-albii“ au ajuns în situaţia de a împrumuta sute de mii de euro de la antrenorul lor, pentru a mai supravieţui câteva luni la începutul lui 2019, deşi anul 2017 a fost încheiat cu un profit substanţial, de 7.502.478 de lei (peste 1.600.000 de euro). Excedentul a provenit atunci, în principal, din vânzarea lui Dorin Rotariu la FC Bruges (s-au luat 2,2 milioane de euro pe 31 ianuarie 2017, din care 1,1 milioane de euro au mers la Timişoara).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.