EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1: „Încalc o sentință judecătorească dacă reiau activitatea. Rapid se salvează doar dacă se plătesc creanțele”. HOTĂ‚RÂREA INSTANȚEI

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Asaltat de patroni și de suporterii Rapidului, în ultimele zile, să semneze cererea de înscriere în Liga 1, lichidatorul judiciar al clubului intrat în faliment, Aurel Brihac, a acceptat să explice, prin intermediul ProSport, de ce nu poate face acest demers.

Practicianul în insolvență a evitat, o lungă perioadă de timp, să facă declarații publice, însă confuzia și informațiile contradictorii, răspândite inclusiv de conducătorii LPF, l-au determinat să lămurească lucrurile. Brihac a menționat că mandatul primit de la judecătorul sindic pe 13 iunie, descris până în amănunt în motivarea sentinței, nu îi permite să angajeze noi cheltuieli și datorii și nici să repună în funcțiune societatea. În tot timpul în care patronii au cerut vehement să se reia activitatea, aceștia nu au virat niciun leu în contul unic al clubului, ceea ce ar fi însemnat, explică Brihac, că s-ar fi sporit necontenit datoriile, acestea urmând a-i fi imputate ulterior lui, dacă ar fi dat curs solicitărilor.

Restanțele la ANAF au crescut, confirm informațiilor ProSport, în ritmul a circa 170.000 de lei lunar. Patronii nu au mai plătit la bugetul de stat niciun ban încă din august 2015, a afirmat Brihac. Tabloul zugrăvit de acesta e cumplit, iar banii din drepturile TV, de care s-a agățat toată lumea, ar trebui – conform legii insolvenței – să meargă către creditori, și nicidecum către angajarea unor fotbaliști.

Lichidatorul a oferit, în finalul interviului, și soluția pentru ca Rapid să se salveze de la dispariție: acționarii majoritari Valerii și Violeta Moraru – sau altcineva – să plătească toți cei 4,5 milioane de euro datorați către stat, angajați, companiile furnizoare de servicii, administratorii speciali și ceilalți creditori. Apoi, cu societatea curățată de datorii, se poate cere, cu șanse de succes, reinserția Societății Comerciale FC Rapid SA în circuitul economic și în competițiile fotbalistice.

Citiți mai jos ce l-a mandatat instanța de la Tribunalul București pe lichidatorul judiciar:

Luni, la LPF, se discută cazul Rapidului. Cele trei posibilități

Informațiile ProSport sunt că luni, la sediul LPF, Comisia de Disciplină va lua în discuție situația Rapidului. Există trei posibilități:

1) Rapid să fie acceptat în Liga 1 – caz în care e probabil să fie exclus după două partide, pentru că echipa n-are conducători, antrenori, jucători și nici bani să asigure activitatea (loc unde să se antreneze, contract pentru un stadion unde să joace, bani de cazare și de deplasări etc). Lichidatorul explică și faptul că, din cauza sentinței judecătorești, societății nu îi este permis să contracteze noi împrumuturi pentru a acoperi aceste cheltuieli.

2) Să se constate că Rapid nu întrunește condițiile pentru a juca în Liga 1 – caz în care apar două variante, fie campionatul continuă cu 13 echipe, fie este admisă ACS Timișoara, deși această ultimă variantă este la limita regulamentelor, deoarece competiția a început deja.

3) Să se amâne speța pentru a solicita membrii comisiei noi lămuriri.

„Voi fi chemat în instanță și ANAF îmi va imputa mie noile datorii, dacă reiau activitatea societății”

ProSport: Domnule Brihac, patronii Rapidului și unii suporteri spun că nu vreți să înscrieți echipa în Liga 1. De ce?
Aurel Brihac: Nu se pune problema că nu vreau. Pur și simplu nu am dreptul.

E adevărat că familia Moraru, prin Azuga Waters, se oferă să plătească pentru contracte, pentru activitate?
Ei nu pot să vină, în momentul de față, să completeze diferența pentru că este o hotărâre dată de judecător și judecătorul ar trebui să se pronunțe că se menține activitatea societății. Eu nu am, în sentința civilă de la Tribunal, permisiunea să desfășor activitate. Ca să pot angaja cheltuieli și relua activitatea, trebuie ca patronii să obțină de la instanță, de la judecător, această permisiune. Ei au încercat acest lucru, dar n-au reușit. Falimentul înseamnă lichidare. Îi rog pe suporteri să citească sentința civilă, ca să vadă că eu nu am fost împuternicit de judecător să reiau activitatea societății. Acolo e tot, de la cap la coadă, ce am voie să fac. Dacă patronii vor să repornească activitatea societății, trebuie să se adreseze instanței, nu mie. Să decidă instanța. Să-l convingă pe judecător, nu pe mine. Eu execut acum o sentință dată de tribunal. Și mai pun o întrebare. Dacă se oferă să plătească, de ce nu au plătit până acum? Până să se intre în faliment? Nu s-ar fi ajuns aici.

S-au retras cererile de faliment…
Eu am primit cerere de înscriere a creanței pe tabelul suplimentar de la ANAF. Am primit-o pe mail. Eu trebuie, conform hotărârii instanței, să fac tabelul suplimentar cu creanțele. Dacă ANAF își retrăgea cererea (n.r. – așa cum s-a vehiculat zilele trecute), de ce mi-ar mai fi trimis Fiscul cererea de înscriere pe tabelul suplimentar?

Când v-a trimis-o?
Săptămâna trecută.

La cât a ajuns datoria față de stat?
10.186.000 de lei. Datoria a crescut. Erau vreo 9.400.000. A crescut restanța la stat cu încă 800.000 de lei.

Patronii n-au plătit nimic de la ultima actualizare a datoriei către ANAF?
Nimic.

Deci dumneavoastră spuneți, de fapt, că, dacă dați curs cererii suporterilor și a patronilor, datoriile vor crește și mai mult.
Da, și mai mult. Iar eu voi fi chemat în instanță, ca lichidator, și voi fi tras la răspundere de ce am făcut lucrul ăsta. Și ANAF îmi va imputa mie aceste cheltuieli care se fac în continuare.

„Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare, nu pentru funcționare”

Ați trimis vineri adresă oficială la FRF și LPF în care ați menționat că nu ați aprobat acea cerere de înscriere a echipei în Liga 1…
Le-am trimis adresă și le-am precizat că nu pot aviza așa ceva, fiind lichidator judiciar al societății. Deci lichidatorul nu are dreptul să facă asta. Spunea cineva că pierde statul 1,2 milioane de euro din drepturile TV, dacă Rapid nu joacă în Liga 1. Să știe suporterii că aceste drepturi TV nu sunt pentru plata ANAF! Aceste drepturi sportive sunt pentru a funcționa în Liga 1, pentru a juca acolo, pentru că altfel nu se dau banii. Drepturile TV se iau numai dacă joacă echipa respectivă. Eu, ca lichidator, n-am nicio treabă cu LPF și FRF. Nu pot să trimit nici cerere că se înscrie echipa, nici că se retrage din competiție. Eu funcționez acum pe o lege specială, pe procedura falimentului. Eu nu acționez, la momentul de față, ca lichidator judiciar, ca reprezentant legal al FC Rapid, pentru funcționare. Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare. Ca să pot face altceva, trebuie să se obțină o altă decizie în instanță. Dacă eu înscriu acum echipa, încalc o hotărâre judecătorească!

De ce?
Poate lumea nu înțelege. Să vă explic. Procedura insolvenței se împarte în două etape. Prima categorie: depunerea unui plan de reorganizare, și i se spune perioadă de observație, unde îți bagi toate creanțele pe care le ai într-un plan și apoi îl respecți. În acest timp, trebuie să îți plătești și celelalte datorii la zi. Ceea ce patronii Rapidului nu au făcut. La această categorie am fost încadrați până pe 13 iunie, când s-a dat sentința falimentului. În momentul în care se trece la a doua categorie, adică la faliment, înseamnă că această procedură de la prima etapă, aceea a perioadei de observație din timpul planului de reorganizare, s-a înschis.

Și ce se schimbă?
Se trece la etapa falimentului, care înseamnă lichidarea activelor pe care le are societatea și plata pasivelor (n.r. – a datoriilor) din activele astea. Dacă nu se reușește plata pasivelor, rămâne gaură la toată lumea. În acest punct suntem noi, la etapa falimentului, adică la lichidarea activelor. Asta nu înseamnă că, dacă înscriu eu echipa acum, toată lumea se umple de bani. Din contră. Dacă înscriu echipa, FC Rapid va avea o creanță mult mai mare, pentru care voi fi eu răspunzător. În plus, încalc o sentință a unui judecător.

Conform legii, banii din drepturile TV trebuie folosiți pentru plata datoriilor și nu pentru angajarea altor fotbaliști!

Care este ordinea priorităților la plată, conform legii falimentului, dacă vă intră bani în cont. Se poate ca, din acești 430.000 de euro, cât ar reprezenta prima tranșă din drepturile TV, să angajați fotbaliști, antrenori, medic etc?
Conform legii, din banii care intră în contul societății trebuie să se achite datoriile într-o ordine strictă, care nu poate fi încălcată. Mai întâi sunt cheltuielile de procedură. Ce să vă spun, am plătit din contul meu, de când am venit la Rapid, absolut tot. În al doilea rând, sunt obligat să plătesc onorariile tuturor foștilor administratori judiciari.

Nu au fost plătiți nici ei?
Nu. Și onorariul meu, care, de asemenea, nu a fost plătit din decembrie, de când am fost numit de instanță.

Apoi?
Apoi, în al treilea rând vin salariații. Fiindcă eu, săptămâna viitoare, fac un tabel pe care-l depun la instanță pentru salariați.

Sunt datorii mari?
Nu pot să vă spun exact. Dar e vorba de toți salariații, inclusiv foștii salariați. Se adună o sumă destul de mare. (n.r. – conform motivării sentinței pe care a emis-o Tribunalul București, până în decembrie 2015 se strânseseră 1,7 milioane de lei datorii către angajați)

Apoi?
După aceea, în al patrulea rând, vin creanțele bugetare.

Deci cei peste 10 milioane de lei de la ANAF.
ANAF, primării, consiliul local, pentru că și acolo sunt datorii. Vedem ce solicitări avem din partea lor.

Apoi?
În ultimul rând, creanțele chirografare. Facturi, utilități, toate firmele astea care nu au garanție.

OK, voi publica punctul dumneavoastră de vedere.
Scrieți, vă rog, poate așa se lămuresc lucrurile. Să înțeleagă și Liga Profesionistă, și FRF, și suporterii și toată lumea. Deci, în concluzie: judecătorul sindic a dat acolo că este executorie… Indiferent dacă se face recurs. S-a făcut recurs, dar până atunci trebuie să vii cu bani, închizi creanțele și spui în fața instanței: „Domnule judecător, uitați dovezile, eu am plătit, vreau reinserția societății”. Și rămâne clubul în activitate! În niciun caz nu înseamnă că până la recurs clubul rămâne să funcționeze, face alte cheltuieli, alte datorii… Fiindcă judecătorul nu a menționat lucrul ăsta. Eu nu pot decide, de capul meu, peste hotărârea instanței, să repun în funcțiune clubul Rapid.


Citiți mai jos motivarea, dar și sentința Tribunalului București în privința Rapidului pe 13 iunie 2016:

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup