EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1: "Încalc o sentinţă judecătorească dacă reiau activitatea. Rapid se salvează doar dacă se plătesc creanţele". HOTĂRÂREA INSTANŢEI

24 iul 2016 11176 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1: "Încalc o sentinţă judecătorească dacă reiau activitatea. Rapid se salvează doar dacă se plătesc creanţele". HOTĂRÂREA INSTANŢEI 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/15538123/2/sentinta-6.jpg

Asaltat de patroni şi de suporterii Rapidului, în ultimele zile, să semneze cererea de înscriere în Liga 1, lichidatorul judiciar al clubului intrat în faliment, Aurel Brihac, a acceptat să explice, prin intermediul ProSport, de ce nu poate face acest demers.

Practicianul în insolvenţă a evitat, o lungă perioadă de timp, să facă declaraţii publice, însă confuzia şi informaţiile contradictorii, răspândite inclusiv de conducătorii LPF, l-au determinat să lămurească lucrurile. Brihac a menţionat că mandatul primit de la judecătorul sindic pe 13 iunie, descris până în amănunt în motivarea sentinţei, nu îi permite să angajeze noi cheltuieli şi datorii şi nici să repună în funcţiune societatea. În tot timpul în care patronii au cerut vehement să se reia activitatea, aceştia nu au virat niciun leu în contul unic al clubului, ceea ce ar fi însemnat, explică Brihac, că s-ar fi sporit necontenit datoriile, acestea urmând a-i fi imputate ulterior lui, dacă ar fi dat curs solicitărilor.

Restanţele la ANAF au crescut, confirm informaţiilor ProSport, în ritmul a circa 170.000 de lei lunar. Patronii nu au mai plătit la bugetul de stat niciun ban încă din august 2015, a afirmat Brihac. Tabloul zugrăvit de acesta e cumplit, iar banii din drepturile TV, de care s-a agăţat toată lumea, ar trebui - conform legii insolvenţei - să meargă către creditori, şi nicidecum către angajarea unor fotbalişti.

Lichidatorul a oferit, în finalul interviului, şi soluţia pentru ca Rapid să se salveze de la dispariţie: acţionarii majoritari Valerii şi Violeta Moraru – sau altcineva – să plătească toţi cei 4,5 milioane de euro datoraţi către stat, angajaţi, companiile furnizoare de servicii, administratorii speciali şi ceilalţi creditori. Apoi, cu societatea curăţată de datorii, se poate cere, cu şanse de succes, reinserţia Societăţii Comerciale FC Rapid SA în circuitul economic şi în competiţiile fotbalistice.

Citiţi mai jos ce l-a mandatat instanţa de la Tribunalul Bucureşti pe lichidatorul judiciar:

Luni, la LPF, se discută cazul Rapidului. Cele trei posibilităţi

Informaţiile ProSport sunt că luni, la sediul LPF, Comisia de Disciplină va lua în discuţie situaţia Rapidului. Există trei posibilităţi:

1) Rapid să fie acceptat în Liga 1 – caz în care e probabil să fie exclus după două partide, pentru că echipa n-are conducători, antrenori, jucători şi nici bani să asigure activitatea (loc unde să se antreneze, contract pentru un stadion unde să joace, bani de cazare şi de deplasări etc). Lichidatorul explică şi faptul că, din cauza sentinţei judecătoreşti, societăţii nu îi este permis să contracteze noi împrumuturi pentru a acoperi aceste cheltuieli.

2) Să se constate că Rapid nu întruneşte condiţiile pentru a juca în Liga 1 – caz în care apar două variante, fie campionatul continuă cu 13 echipe, fie este admisă ACS Timişoara, deşi această ultimă variantă este la limita regulamentelor, deoarece competiţia a început deja.

3) Să se amâne speţa pentru a solicita membrii comisiei noi lămuriri.

„Voi fi chemat în instanţă şi ANAF îmi va imputa mie noile datorii, dacă reiau activitatea societăţii“

ProSport: Domnule Brihac, patronii Rapidului şi unii suporteri spun că nu vreţi să înscrieţi echipa în Liga 1. De ce?
Aurel Brihac: Nu se pune problema că nu vreau. Pur şi simplu nu am dreptul.

E adevărat că familia Moraru, prin Azuga Waters, se oferă să plătească pentru contracte, pentru activitate?
Ei nu pot să vină, în momentul de faţă, să completeze diferenţa pentru că este o hotărâre dată de judecător şi judecătorul ar trebui să se pronunţe că se menţine activitatea societăţii. Eu nu am, în sentinţa civilă de la Tribunal, permisiunea să desfăşor activitate. Ca să pot angaja cheltuieli şi relua activitatea, trebuie ca patronii să obţină de la instanţă, de la judecător, această permisiune. Ei au încercat acest lucru, dar n-au reuşit. Falimentul înseamnă lichidare. Îi rog pe suporteri să citească sentinţa civilă, ca să vadă că eu nu am fost împuternicit de judecător să reiau activitatea societăţii. Acolo e tot, de la cap la coadă, ce am voie să fac. Dacă patronii vor să repornească activitatea societăţii, trebuie să se adreseze instanţei, nu mie. Să decidă instanţa. Să-l convingă pe judecător, nu pe mine. Eu execut acum o sentinţă dată de tribunal. Şi mai pun o întrebare. Dacă se oferă să plătească, de ce nu au plătit până acum? Până să se intre în faliment? Nu s-ar fi ajuns aici.

S-au retras cererile de faliment…
Eu am primit cerere de înscriere a creanţei pe tabelul suplimentar de la ANAF. Am primit-o pe mail. Eu trebuie, conform hotărârii instanţei, să fac tabelul suplimentar cu creanţele. Dacă ANAF îşi retrăgea cererea (n.r. – aşa cum s-a vehiculat zilele trecute), de ce mi-ar mai fi trimis Fiscul cererea de înscriere pe tabelul suplimentar?

Când v-a trimis-o?
Săptămâna trecută.

La cât a ajuns datoria faţă de stat?
10.186.000 de lei. Datoria a crescut. Erau vreo 9.400.000. A crescut restanţa la stat cu încă 800.000 de lei.

Patronii n-au plătit nimic de la ultima actualizare a datoriei către ANAF?
Nimic.

Deci dumneavoastră spuneţi, de fapt, că, dacă daţi curs cererii suporterilor şi a patronilor, datoriile vor creşte şi mai mult.
Da, şi mai mult. Iar eu voi fi chemat în instanţă, ca lichidator, şi voi fi tras la răspundere de ce am făcut lucrul ăsta. Şi ANAF îmi va imputa mie aceste cheltuieli care se fac în continuare.

„Instanţa m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare, nu pentru funcţionare“

Aţi trimis vineri adresă oficială la FRF şi LPF în care aţi menţionat că nu aţi aprobat acea cerere de înscriere a echipei în Liga 1...
Le-am trimis adresă şi le-am precizat că nu pot aviza aşa ceva, fiind lichidator judiciar al societăţii. Deci lichidatorul nu are dreptul să facă asta. Spunea cineva că pierde statul 1,2 milioane de euro din drepturile TV, dacă Rapid nu joacă în Liga 1. Să ştie suporterii că aceste drepturi TV nu sunt pentru plata ANAF! Aceste drepturi sportive sunt pentru a funcţiona în Liga 1, pentru a juca acolo, pentru că altfel nu se dau banii. Drepturile TV se iau numai dacă joacă echipa respectivă. Eu, ca lichidator, n-am nicio treabă cu LPF şi FRF. Nu pot să trimit nici cerere că se înscrie echipa, nici că se retrage din competiţie. Eu funcţionez acum pe o lege specială, pe procedura falimentului. Eu nu acţionez, la momentul de faţă, ca lichidator judiciar, ca reprezentant legal al FC Rapid, pentru funcţionare. Instanţa m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare. Ca să pot face altceva, trebuie să se obţină o altă decizie în instanţă. Dacă eu înscriu acum echipa, încalc o hotărâre judecătorească!

De ce?
Poate lumea nu înţelege. Să vă explic. Procedura insolvenţei se împarte în două etape. Prima categorie: depunerea unui plan de reorganizare, şi i se spune perioadă de observaţie, unde îţi bagi toate creanţele pe care le ai într-un plan şi apoi îl respecţi. În acest timp, trebuie să îţi plăteşti şi celelalte datorii la zi. Ceea ce patronii Rapidului nu au făcut. La această categorie am fost încadraţi până pe 13 iunie, când s-a dat sentinţa falimentului. În momentul în care se trece la a doua categorie, adică la faliment, înseamnă că această procedură de la prima etapă, aceea a perioadei de observaţie din timpul planului de reorganizare, s-a înschis.

Şi ce se schimbă?
Se trece la etapa falimentului, care înseamnă lichidarea activelor pe care le are societatea şi plata pasivelor (n.r. – a datoriilor) din activele astea. Dacă nu se reuşeşte plata pasivelor, rămâne gaură la toată lumea. În acest punct suntem noi, la etapa falimentului, adică la lichidarea activelor. Asta nu înseamnă că, dacă înscriu eu echipa acum, toată lumea se umple de bani. Din contră. Dacă înscriu echipa, FC Rapid va avea o creanţă mult mai mare, pentru care voi fi eu răspunzător. În plus, încalc o sentinţă a unui judecător.

Conform legii, banii din drepturile TV trebuie folosiţi pentru plata datoriilor şi nu pentru angajarea altor fotbalişti!

Care este ordinea priorităţilor la plată, conform legii falimentului, dacă vă intră bani în cont. Se poate ca, din aceşti 430.000 de euro, cât ar reprezenta prima tranşă din drepturile TV, să angajaţi fotbalişti, antrenori, medic etc?
Conform legii, din banii care intră în contul societăţii trebuie să se achite datoriile într-o ordine strictă, care nu poate fi încălcată. Mai întâi sunt cheltuielile de procedură. Ce să vă spun, am plătit din contul meu, de când am venit la Rapid, absolut tot. În al doilea rând, sunt obligat să plătesc onorariile tuturor foştilor administratori judiciari.

Nu au fost plătiţi nici ei?
Nu. Şi onorariul meu, care, de asemenea, nu a fost plătit din decembrie, de când am fost numit de instanţă.

Apoi?
Apoi, în al treilea rând vin salariaţii. Fiindcă eu, săptămâna viitoare, fac un tabel pe care-l depun la instanţă pentru salariaţi.

Sunt datorii mari?
Nu pot să vă spun exact. Dar e vorba de toţi salariaţii, inclusiv foştii salariaţi. Se adună o sumă destul de mare. (n.r. - conform motivării sentinţei pe care a emis-o Tribunalul Bucureşti, până în decembrie 2015 se strânseseră 1,7 milioane de lei datorii către angajaţi)

Apoi?
După aceea, în al patrulea rând, vin creanţele bugetare.

Deci cei peste 10 milioane de lei de la ANAF.
ANAF, primării, consiliul local, pentru că şi acolo sunt datorii. Vedem ce solicitări avem din partea lor.

Apoi?
În ultimul rând, creanţele chirografare. Facturi, utilităţi, toate firmele astea care nu au garanţie.

OK, voi publica punctul dumneavoastră de vedere.
Scrieţi, vă rog, poate aşa se lămuresc lucrurile. Să înţeleagă şi Liga Profesionistă, şi FRF, şi suporterii şi toată lumea. Deci, în concluzie: judecătorul sindic a dat acolo că este executorie... Indiferent dacă se face recurs. S-a făcut recurs, dar până atunci trebuie să vii cu bani, închizi creanţele şi spui în faţa instanţei: „Domnule judecător, uitaţi dovezile, eu am plătit, vreau reinserţia societăţii“. Şi rămâne clubul în activitate! În niciun caz nu înseamnă că până la recurs clubul rămâne să funcţioneze, face alte cheltuieli, alte datorii... Fiindcă judecătorul nu a menţionat lucrul ăsta. Eu nu pot decide, de capul meu, peste hotărârea instanţei, să repun în funcţiune clubul Rapid.


Citiţi mai jos motivarea, dar şi sentinţa Tribunalului Bucureşti în privinţa Rapidului pe 13 iunie 2016:

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.