EXCLUSIV A învins iar Becali statul român în culise? Ministrul apărării s-ar fi răzgândit: ezită să plătească taxa de timbru pentru procesul cu FCSB. Ministerul Justiţiei n-a dat aviz licitaţiei pentru marca Steaua

28 oct 2016 27720 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
EXCLUSIV A învins iar Becali statul român în culise? Ministrul apărării s-ar fi răzgândit: ezită să plătească taxa de timbru pentru procesul cu FCSB. Ministerul Justiţiei n-a dat aviz licitaţiei pentru marca Steaua 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/15829320/1/tenebrele-afacerii-baneasa-prosport-2001.jpg

Ministerul Apărării s-a răzgândit brusc în privinţa procesului intentat FCSB, prin care cere daune de 36,8 milioane de euro pentru folosirea ilegală a brandului Steaua în intervalul 2004-2014, şi n-ar mai vrea să plătească taxa de timbru. Informaţiile au ajuns la ProSport încă de luna trecută, dar confirmarea lor pe cale instituţională a decurs foarte greu, motiv pentru care publicaţia noastră nu vi le-a adus la cunoştinţă până acum. Ulterior, pe măsură ce alte surse validau ştirea iniţială, cursul evenimentelor a arătat că, în interiorul MApN, ceva s-a schimbat, iar Becali a câştigat teren. Fără suma de 1.660.788,95 lei (circa 370.000 de euro), procesul nu se mai poate derula în continuare. Acesta ar fi şi motivul real al recentelor acţiuni ale CSA Steaua, care a depus la tribunal o cerere (respinsă deja, între timp) de reexaminare a taxei de timbru, dar şi explicaţia curajului căpătat de Becali, după o lungă perioadă în care a fost speriat şi nervos. Latifundiarul a dispus să fie inscripţionate ostentativ echipamentele, din nou, cu FC Steaua Bucureşti, după ce, timp de doi ani, acest lucru fusese evitat în urma sentinţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care anulase marca Steaua înregistrată de Becali la OSIM.

Sursele ProSport susţin că ministrul Mihnea Motoc a blocat procesul în care Armata cere daune pentru folosirea ilegală a mărcii de către Steaua, după ce tot el dăduse undă verde pentru iniţierea acţiunii la Tribunalul Bucureşti. Vestea că Armata dă înapoi înseamnă un imens balon de oxigen pentru Becali. Încolţit în justiţie, cu o sentinţă definitivă dată împotriva sa, în care judecătorii scriseseră negru pe alb că foloseşte ilegal şi cu rea-credinţă numele Steaua, Becali e pe cale astfel să câştige iar, prin abandon, disputa cu statul. Bătălia nu e încă încheiată, în interiorul MApN există şi persoane care vor în continuare să lupte în continuare pentru marca Steaua, dar noutatea e că o parte a Armatei şi-a pierdut cheful de a-l înfrunta pe Becali.

Dacă va pierde actuala acţiune în justiţie din cauza neachitării taxei de timbru, Armata ar putea, teoretic, în viitor, să introducă o nouă acţiune similară. Dar ar fi caraghios, atât timp cât statul a refuzat o dată să-şi apere interesele în instanţă. De facto, patronul din umbră al FC Steaua Bucureşti ar obţine, prin neprezentare, o victorie distrugătoare pentru reputaţia statului român şi a Ministerului Apărării.

ProSport a încercat, în urmă cu o săptămână, să afle punctul de vedere al ministrului Mihnea Motoc, căruia i-a adresat mai multe întrebări pe tema luptei pe care Armata o dă în instanţă cu Becali pentru marca Steaua. Nu am primit niciun răspuns.

Armata scoate la licitaţie brandul Steaua înainte ca justiţia să lămurească definitiv situaţia. Lucrurile „pică“ bine pentru Gigi


ProSport a solicitat punctul de vedere al ministrului apărării, Mihnea Motoc, pe tema brandului Steaua. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns. FOTO: Mediafax

Semnele că s-a schimbat ceva la Ministerul Apărării au apărut de la începutul lunii trecute. Subit, guvernul a lansat în dezbatere publică, în septembrie, un proiect de hotărâre prin care marca Steaua ar urma să fie scoasă la licitaţie. Imediat, Becali a jubilat, intervenind telefonic în mai multe emisiuni pentru a clama că abia aşteaptă să se facă licitaţia, pentru a se vedea că numele Steaua nu face doi bani şi că nu va veni nimeni să dea 3,7 milioane de euro pe an doar ca să pună marca pe sticle de vin şi pe căni. Explicaţia din spatele acestei succesiuni de evenimente şi declaraţii este următoarea: guvernul a lansat procedura pentru licitaţia mărcii înainte ca să se clarifice definitiv, în justiţie, cine şi în ce condiţii are dreptul să joace în Liga 1 şi în cupele europene în calitate de continuatoare a vechii Steaua. În lipsa unei decizii a instanţei care să despartă apele, licitaţia pentru marcă este, în mod evident, o glumă. Cine a luat la minister această decizie l-a favorizat pe Becali. Iar bogătaşul ştie acest lucru.

Atunci când valoarea brandului scos de MApN la licitaţie a fost stabilită la 3,7 milioane de euro pe an, evaluatorul a luat în calcul inclusiv faptul că posesorul mărcii, în calitate de continuator al Stelei înfiinţate în 1947, cu o Cupă a Campionilor şi o Supercupă a Europei la activ, are dreptul legal să joace în Liga 1 şi în competiţiile europene. În lipsa acestor beneficii, datele problemei se schimbă radical. E improbabil ca vreo persoană sau vreo firmă să fie dispusă să plătească 3,7 milioane de euro plus TVA pe an pentru un brand în litigiu, fără să ştie cu exactitate ce cumpără, de fapt. Se pune întrebarea, în acest context, de ce s-a făcut acest pas de către MApN.

Şi mutările din ultima vreme ale lui Becali arată recăpătarea încrederii, după ce, o lungă perioadă de timp, a fost anxios, cu ieşiri necontrolate şi vehemente în conferinţele de presă, în care acuza că generalii şi masonii vor să-i fure echipa. „Gazeta sporturilor“ a publicat poze cu echipamentul echipei pe care a reapărut inscripţia „Steaua Bucureşti“.

În urmă cu câteva săptămâni, Becali a avut o izbucnire ciudată, spunând că „bag toţi masonii într-un sac“. Interesant e că Mihnea Motoc, actualul ministru al Apărării, a fost premiat, în 2013, alături de multe alte personalităţi, de Marea Lojă Naţională din România, într-o gală organizată împreună cu Academia Română, desfăşurată la Ateneul Român, transmisă în direct pe TVR 2 şi la care au asistat, printre alţii, premierul de atunci, Victor Ponta, şi marele maestru al MLNR, doctorul Radu Bălănescu.

Joi seară, după victoria echipei sale în „16“-imile de finală ale Cupei României, Gigi Becali a avut o nouă intervenţie triumfătoare la postul TV DigiSport. „Au dat hotărâre de Guvern că vor scoate marca Steaua la licitaţie. De ce nu o scot, trebuia să se întâmple asta după 30 de zile! Ei nu au cum să obţină banii aceia niciodată. Marca e numele produsului, se pune pe produs, cine să plătească banii ăia? Dar să fie corecţi şi să nu mintă, să scoată marca la licitaţie, aşa cum au promis!“, a afirmat proprietarul din umbră al FCSB.

Explicaţia acestei ieşiri este simplă: oameni din interiorul MApN l-au informat pe Becali că Ministerul Justiţiei n-a dat aviz favorabil proiectului de Hotărâre de Guvern prin care s-ar scoate la licitaţie marca Steaua. Specialiştii de la Ministerul Justiţiei au sesizat lucruri neclare în proiect. În returul cu recomandare trimis de la Justiţie se pune în vedere Armatei că, pentru a merge mai departe proiectul, trebuie îndeplinite mai multe condiţii. S-au mai cerut un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor şi noi completări de la Ministerul Justiţiei.

Ar fi a doua oară, în două decenii, când Armata română depune armele în faţa lui Becali

Toate acestea indică schimbări apărute în interiorul MApN, unde o tabără ar vrea ca Armata să lupte în continuare în Justiţie pentru repunerea CSA Steaua în drepturi, conform sentinţei ICCJ din decembrie 2014, iar o altă tabără ar prefera să se depună armele în faţa lui Becali. Ar fi al doilea episod de acest fel din istoria relaţiei Becali – Armată – Steaua, după cel din perioada 1998-2003, care a dus, în 2013, la condamnarea latifundiarului şi a unui fost ministru al apărării, pentru corupţie. La acel moment, Armata a făcut un schimb de terenuri ilegal cu Gigi Becali avizat de Victor Babiuc, ministrul MApN. Presa a semnalat atunci neregulile din tranzacţie şi faptul că statul român ieşea în pagubă din această afacere.

Un an mai târziu, în 1999, Becali apărea în preajma echipei de fotbal sub titulatura de „investitor“. La cererea FRF şi a LPF, MApN mutase secţia de fotbal într-o nouă structură, AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu, unde fuseseră detaşaţi fotbaliştii, dar care se afla tot sub pulpana CSA Steaua. AFC Steaua juca în acel moment în Liga 1 pe locul şi cu permisiunea clubului Armatei, folosind dotările MApN. Colaborarea cordială n-a fost de durată. Păunescu a făcut eforturi în culise să obţină aprobarea să preia patrimoniul şi marca, a avut iniţial câştig de cauză, dar în final guvernul Năstase a repus CSA în drepturi prin HG 128/2003. În 2001, în contul unei datorii, Gigi Becali punea mâna pe lotul de fotbalişti şi pe AFC Steaua, înfiinţând ulterior actuala societate, SC FC Steaua Bucureşti SA. Latifundiarul a preluat jucătorii şi locul în Liga 1 fără acordul CSA Steaua, înregistrând – tot fără permisiune, după ce solicitase la MApN acest lucru şi fusese refuzat – marca Steaua la OSIM.

În decembrie 2014, după ani de procese şi tergiversări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit definitiv că marca lui Becali nu e valabilă, că a fost înregistrată ilegal şi folosită cu rea-credinţă timp de 10 ani.


"Tenebrele afacerii Băneasa", titra ProSport în 2001, în articolul care descria mecanismul maşinaţiunii puse la cale de Becali. Schimbul de terenuri păgubos cu Armata s-a făcut atunci cu complicitatea conducătorilor acestei instituţii

„Afacerile“ cu Armata l-au îmbogăţit şi l-au făcut celebru pe Becali, dar s-au dovedit ilegale şi reuşite prin corupţie

Încă din 2001, comandanţii CSA Steaua au protestat pentru folosirea numelui istoric, fără permisiune, de către echipa lui Păunescu şi, ulterior, Becali. Acesta din urmă a reacţionat în stilul caracteristic, spunând că Armata n-are decât să-şi ia Cupa Campionilor şi titlurile câştigate până atunci, pentru că oricum nu valorează nimic. Miza era însă şi una financiară, pentru că tot lotul de fotbalişti care făcuseră parte din CSA Steaua fusese preluat gratis de noua AFC. La acea vreme, valoarea fotbaliştilor ajungea la câteva zeci de milioane de dolari.

Disputa a continuat la nivel verbal cu mai mulţi foşti componenţi ai generaţiei anilor ’80. Bölöni a fost numit „ungur trădător“ şi „jigodie“ care „nici măcar nu e român, să se ducă în Ungaria lui“, lui Hagi i s-a spus „să-şi vadă de coroniţa lui de Rege, că e bun doar de la brâu în jos“, despre Balint s-a afirmat că „nu e în stare să-şi managerieze nici familia“ şi „e un idiot“.

Nu a scăpat nici Ion Alecsandrescu, legendarul preşedinte al Stelei sub care s-au obţinut cele mai mari performanţe din istorie: „Să-l ierte Dumnezeu pe nea Ion Alecsandrescu, dar eu am băgat 40 de milioane de euro la Steaua, în timp ce el a vîndut jucători şi-a luat şpăgi!“.

Începând cu a doua jumătate a deceniului trecut, treptat, statul român a reacţionat. Procesele cu Becali au durat ani, dar în final justiţia a decis că latifundiarul a păgubit Armata şi Steaua. În 2013, latifundiarul a fost condamnat pentru că l-a mituit pe Victor Babiuc, ministrul apărării din 1998, pentru a aproba schimbul de terenuri. Un an mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că acelaşi Becali a folosit ilegal şi cu rea-credinţă marca Steaua începând din 2004. Judecătorii au menţionat că Becali a cerut întâi permisiunea MApN să înregistreze marca Steaua, a fost refuzat, apoi a înscris-o pe ascuns şi ilegal.


ProSport scria, în 2001, despre modul în care Becali a înşelat statul român. În 2013, latifundiarul ajungea după gratii pentru "afacerile" sale cu Armata, împreună cu ministrul care l-a favorizat

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.