EXCLUSIV | AFC Rapid cere în instanţă drepturile sportive ale FC Rapid! Dacă acţiunea e admisă, AFC devine continuatoarea de drept din competiţii a clubului născut în 1923 | ACTUL gândit de Copos stabileşte că drepturile sportive revin la AFC când FC Rapid încetează activitatea

10 mar 2019 4884 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | AFC Rapid cere în instanţă drepturile sportive ale FC Rapid! Dacă acţiunea e admisă, AFC devine continuatoarea de drept din competiţii a clubului născut în 1923 | ACTUL gândit de Copos stabileşte că drepturile sportive revin la AFC când FC Rapid încetează activitatea 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/17906179/2/adresa-afc-catre-sierra-quadrant-pag-1.jpg

Războiul din tribunal dintre facţiunile giuleştene continuă în forţă, la începutul acestui an, cu mai multe acţiuni surprinzătoare, care ar putea limpezi decisiv situaţia juridică tulbure născută după falimentul FC Rapid, din iunie 2016.

AFC Rapid, acţionar minoritar la FC Rapid, grupare înfiinţată de Copos în 2006 şi reactivată de Horia Manoliu în 2016, a scos din sertar un document-cheie. Semnat în 2009, actul atestă negru pe alb că, în cazul în care FC Rapid (adică acela falimentat în 2016) îşi încetează activitatea, drepturile sportive revin, în totalitate, la AFC Rapid. Acest acord semnat în 2009 de Ioan Taban (în numele AFC Rapid) şi Grigore Sichitiu (în numele SC FC Rapid SA, acum în faliment) a fost depus la Tribunalul Bucureşti, la dosarul aflat pe masa judecătorului sindic care se ocupă de dosarul falimentului FC Rapid.

Documentul se alătură Actului constitutiv al SC FC Rapid SA, oficializat pe 28 martie 2006, şi care prevede, la Articolul 26, următoarele: „26.4. În caz de lichidare a Societăţii, dreptul de joc în competiţiile interne şi internaţionale va fi cesionat, cu titlu gratuit, Asociaţiei FOTBAL CLUB RAPID BUCUREŞTI. De asemenea, în caz de dizolvare voluntară a Societăţii, acţionarii garantează Asociaţiei Fotbal Club Rapid Bucureşti un drept de preferinţă pentru dobândirea drepturilor de utilizare exclusivă şi nelimitată în timp şi în spaţiu a însemnelor, emblemei/siglei şi a mărcilor deţinute cu orice titlu de Societate“.

 

"Suveica" lui George Copos şi o idee cu bătaie lungă

Dacă acţiunea va fi admisă de tribunal, se va stabili oficial şi fără dubiu că AFC Rapid este continuatoarea de drept a Rapidului născut în 1923 şi intrat în faliment în 2016.

Pentru a înţelege mai clar situaţia de azi, la care s-a ajuns exclusiv „datorită“ lui George Copos, vă vom prezenta câteva repere temporale ale evenimentelor:

- 1992: secţia de fotbal a Rapidului se rupe de Clubul Sportiv al Ministerului Transporturilor şi devine UFC Rapid.

- 1994: în peisaj apare George Copos, care preia controlul asupra clubului de la Mihai Zaharia, preşedintele de până atunci.

- 2001: Copos mută din nou activitatea clubului de pe UFC Rapid pe AFC Rapid. Până în 2006, clubul poartă oficial acest nume: AFC Rapid.

- 2006: Copos schimbă iar forma juridică a grupării din Giuleşti, înfiinţând o nouă societate, SC FC Rapid SA.

- 26 martie 2009: printr-un Contract de Cesiune, „vechea“ asociaţie, adică AFC Rapid (căreia îi aparţinuse echipa între 2001 şi 2006) cesionează către SC FC Rapid SA drepturile sportive pe o perioadă nelimitată.

Actul e semnat, în 2009, de doi dintre oamenii de încredere ai lui Copos, Ioan Taban (în numele AFC Rapid) şi Grigore Sichitiu (în numele SC FC Rapid SA).

Magnatul giuleştean şi-a luat în 2009 o măsură de prevedere, introducând la Articolul 3 („Alte obligaţii ale Părţilor“) punctul 3.2: „Cesionarul (n.r. – SC FC Rapid SA) se obligă ca, în caz de încetare a activităţii sportive, să cesioneze Cedentului (n.r. – AFC Rapid), tot cu titlu gratuit, dreptul de joc în competiţiile interne şi internaţionale“.

Acest paragraf e cu tâlc, pentru că George Copos păstrase, în 2006, controlul asupra AFC Rapid (devenită acţionar la noua societate care preluase activitatea şi echipa, SC FC Rapid SA). El se asigura astfel că, indiferent cine ar fi venit la conducerea SC FC Rapid, acel „cineva“ nu putea să închidă clubul sau (conform Articolului 4.2 din acelaşi Contract) să cesioneze, la rându-i, drepturile sportive.

Aşadar, din 2006, toată activitatea echipei de fotbal Rapid s-a mutat de pe o asociaţie (AFC Rapid) pe o societate pe acţiuni (SC FC Rapid SA) care în 2009 a primit prin cesiune şi drepturile sportive. Lipsită de obiectul muncii, fără active şi doar cu datorii, AFC Rapid (controlată în continuare de Copos) a intrat în inactivitate.

- aprilie 2016: cu foarte puţin timp înainte ca SC FC Rapid să dea oficial faliment, George Copos cedează AFC Rapid către un fost angajat de-al său, Horia Manoliu. Această legătură între cei doi (Copos – Manoliu) a născut suspiciuni şi nu a fost clarificată nici în ziua de azi pe deplin, în ciuda asigurărilor date de magnat că ar fi de partea Academiei Rapid (devenită ulterior SC FC R SA şi SC FC Rapid 1923 SA).

- 13 iunie 2016: la doar câteva luni după tranzacţia prin care Copos a cedat gratuit AFC Rapid către Manoliu, FC Rapid (patronată atunci de Valerii Moraru) intră oficial în faliment. 

- august 2016: Horia Manoliu, noul preşedinte al AFC Rapid, înscrie echipa în Liga 4 Bucureşti. Se reactivează astfel, după 7 ani de inactivitate, asociaţia intrată „în adormire“ în 2009.

- august 2018: AFC Rapid solicită de la lichidatorul SC FC Rapid SA, firma Sierra Quadrant, prin notificare oficială, să i se restituie drepturile sportive conform Contractului de Cesiune din 2009. Lichidatorul FC Rapid nu răspunde.

- vineri, 8 martie 2019: AFC Rapid începe în instanţă o acţiune care vizează recunoaşterea oficială, pe cale juridică, a calităţii de continuator al FC Rapid, club înfiinţat în 1923 şi falimentat în 2016.Paginile 1 şi 3 din Contractul de Cesiune inventat de Copos şi semnat, în 2009, de Taban şi Sichitiu, prin care AFC Rapid primeşte înapoi drepturile sportive ale FC Rapid dacă aceasta din urmă îşi încetează activitatea. Documentul a fost depus vineri la dosarul falimentului, iar AFC Rapid cere acum drepturile sportive înapoi, conform actului

AFC Rapid cere în tribunal şi anularea mărcii cumpărate anul trecut de Victor Angelescu de la SC FC Rapid SA

Principala ţintă este însă demolarea pretenţiilor clubului înfiinţat în 2017 de generalul de Securitate Vasile Mălureanu şi sprijinit de Dan Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, club care afirmă că este continuatorul adevăratului Rapid. Susţinută pe linie politică, cu o situaţie financiară mult mai bună decât AFC Rapid (care are în continuare spectrul falimentului deasupra capului), gruparea numită pe rând Academia Rapid - SC FC R SA - SC FC Rapid 1923 SA a promovat anul trecut din Liga 4 în Liga 3, iar acum e lider în Seria a II-a. Accederea în Liga 2, la vară, e mai degrabă o formalitate.

Începută sub numele de Asociaţia Academia Rapid şi continuată ca SC FC R SA, apoi SC FC Rapid 1923 SA, gruparea tutelată de primarul Tudorache l-a atras ca acţionar principal pe omul de afaceri Victor Angelescu. Acesta deţine, prin intermediul unui off-shore din Cipru, 40% din acţiunile la club.

Angelescu a cheltuit anul trecut o sumă consistentă, 406.000 de euro plus TVA, pentru a cumpăra marca Rapid scoasă la licitaţie de lichidatorul juridiar al SC FC Rapid SA.

Prin acţiunea deschisă cu o lună înaintea tranzacţiei, pe 17 mai 2018, AFC Rapid a cerut, la Tribunalul Bucureşti, anularea mărcii achiziţionate de SC FC R SA (actuala SC FC Rapid 1923 SA). Procesul e în plină desfăşurare şi va avea un nou termen pe 18 aprilie 2019.

Dacă tribunalul constată că drepturile sportive ale FC Rapid revin de drept AFC Rapid, lucrurile se complică şi mai tare.


Procesul deschis de AFC Rapid contra FC Rapid şi FC Rapid 1923, prin care cere anularea mărcii cumpărate de Victor Angelescu anul trecut, are un nou termen în aprilie

Dacă ar fi cerut drepturile sportive în toamna lui 2016, AFC Rapid avea dreptul să se înscrie în Liga 2 în campionatul 2017-2018

Conform regulamentelor în vigoare la FRF, atribuirea drepturilor sportive ale FC Rapid către AFC Rapid nu va avea un efect practic. Legile FRF spun că, în astfel de situaţii, „moştenitoarea“ drepturilor clubului care îşi încetează activitatea are dreptul să se înscrie, în sezonul următor, în liga imediat inferioară.

Aşadar, dacă AFC Rapid făcea această acţiune imediat, în toamna lui 2016 sau primăvara lui 2017, ar fi avut dreptul să se înscrie, în sezonul 2017-2018, în Liga 2 (echipa promovase pe teren în Liga 1 în 2016).

Dacă acţiunea s-ar fi făcut în toamna lui 2017 sau primăvara lui 2018, atunci AFC Rapid ar fi avut dreptul să ceară înscrierea în Liga 3 la startul sezonului 2018-2019.
Din motive greu de explicat, acest lucru nu s-a petrecut nici anul trecut, aşa că, acum, chiar dacă are câştig de cauză, asociaţia va avea dreptul să se înscrie în Liga 4, unde oricum activează în acest moment.

Acţiunea privind drepturile sportive în toate competiţiile ale FC Rapid nu vizează, aşadar, un efect concret, ci unul de ordin juridic şi moral. Confirmându-se oficial, prin tribunal, că AFC Rapid moşteneşte drepturile sportive („Liga 1, Liga a 3-a, Cupa României, campionate de copii şi juniori, Liga Campionilor, Cupa UEFA“ – conform Contractului de Cesiune), „noul Rapid“ sprijinit de primarul Sectorului 1 şi de omul de afaceri Victor Angelescu nu mai poate susţine că este continuatorul de drept al Rapidului.

Aceasta este, de fapt, miza noii bătălii.


Primul care a făcut referire explicită la Articolul 3.2 din Contractul de Cesiune încheiat în 2009 a fost juristul LPF, Paul Mincu, într-o adresă către FC Rapid din 2018. Mincu le atrăgea atenţia celor de la SC FC Rapid SA (aflată în faliment) că AFC Rapid n-a făcut uz de Articolul 3.2 şi, deci, nu poate pretinde drepturile sportive. Acest pas (solicitarea drepturilor sportive) a fost făcut acum de AFC Rapid

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.