REPORTAJ | Sentimente intense care îți dau peste cap pulsul: sărituri de la peste 20 m, întâlnirea cu cei mai „crazy” sportivi ai lumii și o lecție practică de istorie. Experiența inedită Red Bull Cliff Diving, pe care orice iubitor de sport trebuie să o trăiască

  • Publicat:
  • Actualizat:

Red Bull Cliff Diving, etapa a 3-a, a ajuns în Italia, într-un oraș nu foarte cunoscut publicului, cu un centru istoric specific, clădiri micuțe și străzi pe care te înghesui. E cel care menține vie amintirea unui nonconformist al Italiei, un ilustru Adriano Celentano. Omul care a cucerit mapamondul cu „Nel blu dipinto di blue”, care dăinuie în toate „colțurile” meridianelor, de peste 50 de ani.

Acum însă, s-a apelat la prezent, cu o competiție sportivă care le are pe toate, spectacol, voie bună, muzică… e genul ălă de eveniment care te prinde și te ține acolo. O mică plăcere a vieții, dacă vrei. Red Bull Cliff Diving s-a ținut în Polignano a Mare, o așezare din partea de jos a Italiei, la vreo 50 de km. de Bari. Orașul e unul special, cu mult chill. Nu tu bormașină, nu tu miros de grătar și nu tu manea în blană luni la 20:00, ce să mai… e prea bine. Dacă nu e suficent de concis, e locul ăla de lume în care vrei să evadezi după ce ai desprins z-ul de la tastatură cu capul, după un an întreg la corporația vieții.

Mâncare mediteraneană, caracatițe, melci și arici de mare în viață. Și pizza servită de un strănepot al „Nașului”, cu o voce gravă, care băga fiori în tine. Nici nu știai dacă te întreabă de nota de plată sau ce calibru să aibă pistolul pe care ți-l aduce din spate. Pânâ la urmă am scăpat cu viață și cu burta plină de pizza. Și încă una bună. Cum numai sudul îți oferă.

Ziua concursului s-a nimerit să fie pe 2 iunie, fix de  Ziua Italiei, și la ei totul e închis, nene. La ei, nu mișcă nimic. Nu tu Shop and Go, nu tu farmacia inimii, nu tu case de pariuri. Am rămas și fără țigări, noroc că s-a deschis pe seară o tăbăcărie d-aia cum au ei.

Vineri, sportivii nu prea s-au îngrămădit la antrenamente. Dar cei care au făcut-o, au sărit în reprize, din cauza vântului, care mai-mai că te lua pe sus, așa cum l-a luat și pe Constantin Popovici (nickname: Costa). Săritură bună, o aterizare aproape de perfecțiune, dar la ieșirea din apă, BOOM! Și-a cam sucit stângul și s-a dus experiența Poligliano a Mare, în câteva ore. L-am avut în schimb Cătălin Preda (nickname: Cat – pentru că are stăpânirea de sine să salveze săritura pe ultimele secvențe, când desprinderea nu e cea mai perfectă. E genul de sportiv care electrizează publicul, îl ține acolo. E un showman). Aaa, și e singurul din lume care a luat podium la prima competiție la care a luat startul, cu wild card.


(Cătălin Preda, înaintea intrării în concurs)

Zbor de pe balcon

Concursul de la Polignano al Mare e unic în lume! Sportivii își lasă halatul pe spătarul unui fotoliu din living, își iau avânt de pe balcon și abia apoi se lansează de pe trambulină. Chiar așa stă treaba. Proprietarul, un domn în etate, și-a dat acordul ca locuința sa să fie pasajul sportivilor care dau cu ochii de aerul tare al înălțimilor din Italia. Din păcate nu l-am găsit acasă, ar fi fost cel puțin interesantă o discuție cu el. L-aș fi interogat preț de câteva minute să știu de ce a accepat. Oricum, locuința era amenajată frumos și părea pasionat de sport. Avea și câteva tablouri cu o echipă de fotbal și ceva cărți din domeniu.

O sâmbătă cu mult soare, români la orice colț de stradă și prietenia de-o viață cu italienii

  1. Prognoza de pe telefon lăsa de înțeles că sâmbăta nu va fi prea caldă cu săritorii. Dar nu a fost chiar așa. Până la urmă, totul s-a transformat într-un concurs reușit, cu principalii favoriți la locurile fruntașe. Nu au făcut rabat de la efort și au împins puternic de pe marginea trambulinei. Liderul Gary Hunt, piticul atomic Jonathan Paredes, „Superman” Michal Nvratil și carismaticul Alessandro De Rose, la băieți, s-au ridicat la nivelul așteptărilor. La fete, australianca Rhiannan Iffland a fost de neoprit și a terminat primele sărituri de sâmbătă pe primul loc, cu un ecart considerabil.
  2.  Românii sunt peste tot în lume. Și când spun peste tot, chiar peste tot. Și la Polignano a Mare sunt mulți pe hartă. I-am auzit de atâtea ori, că am cam dat-o de în bară la un moment dat, când am vrut să-mi iau ceva. Am scăpat un: „one beer, te rog!”. M-am redresat repede și m-am scos.
  3. Italienii chiar sunt oameni de treabă. Nu prea i-am văzut să strâmbe din nas când le ziceam că sunt român. Erau destul de ok. Dacă te întâlneai cu ei pe stradă a doua oară se comportau de parcă te știau de o viață. Îți zâmbeau larg și îți aruncau un ciao.

Gary i-a vânat din nou

La masculin, Gary Hunt domină ierarhia generală, cu un avans aproape dublu față de Andy Jones, următorul clasat. În Italia s-a impus cu lejeritate, poate și pentru că al nostru Costa s-a accidentat și a ratat șansa să se apropie de britanic. Dar nu numai calitatea sa sportivă impresionează. Gary este un tip modest, căruia nu îi place să iasă prea mult în față, nici în relația cu publicul, nici în relația cu media. Mi-a acordat un interviu de câteva minute și nu a părut vreun moment că are „aere” de lider mondial, deși poate că în contextul actual ai putea accepta asta. În Italia, a obținut al doilea succes din 3 etape în acest sezon. Una și-a trecut-o în cont Popovici, pe un frig năpraznic în Irlanda.

Podiumul băieților: 1- Gary Hunt (Marea Britanie); 2- Andy Jones (SUA); 3- Michal Navratil (Polonia).

Iffland spulberă tot

Rhiannan Iffland își continuă marșul triumfal în competiția fetelor. Sportiva din Australia nu a avut emoții nici de această dată. Și-a depășit adversarele cu lejeritate. Culmea, locul 2 a fost ocupat de o sportivă cu wild card din Columbia, Maria Quintero, care a depășit orice așteptări la a doua ei prezență din sezon, după cea din Irlanda, unde terminase ultima.

Podiumul fetelor: 1- Rhiannan Iffland (Australia); 2- Maria Quintero (Columbia); 3- Yana Nestsiarava (Belarus).  


(Gary Hunt și  Rhiannan Iffland)

Suporterii au făcut o super-atmosferă. Au celebrat totul la cote maxime, Ziua Italiei și un eveniment cu care se întâlnensc o singură dată pe an. Echipați ca de o zi obișnuită de plajă în micul lor orășel, s-au pus lângă turiștii veniți din toate colțurile lumii să asiste la un spectacol. Au făcut valuri, au aplaudat, cu precădere pe sportivii italieni, dar nu i-au evitat nici pe ceilalți. Cu o doză mare de plăcere, le transmiteau cele mai sincere mulțumiri săritorilor care au venit să dea o altă nuanță rutinei zilnice.

Oricum, sărbătoarea nu s-a oprit, a continuat până noaptea târziu, pe străzile micii așezări, prea puțin obișnuită cu zumbetul zecilor de dialecte.

Colț de Rai, la intesecția dintre două străduțe

Totul s-a încheiat cu un after party cu fanii și sportivii. Amenajată chiar pe plajă, o terasă a găzduit întâlnirea dintre cele două părți. Dar nu a durat prea mult. La câteva piese distanță de un remix Fly Project, muzica s-a oprit. Era 01:00. Oamenii aruncau priviri către dj, care dădea din umeri și lăsa de înțeles că așa e ordinul. Petrecerea nu s-a oprit însă aici. Toți s-au mutat la „La Casa Del Mojito”.

„La Casa Del Mojito” este cel mai animat loc pentru că, inevitabil, aflat în centrul vechi, orice turist trece prin zonă și se lasă sedus de ce vede acolo. Orașul se aglomerează în fața barului în care sigur nu ar încăpea o echipă de rugbiști din grămadă. Dar cu sigurață ar intra mulți săritori în apă. La after after party, nu au participat foarte mulți, dar tot a fost spectaculos. Să stai la masă cu cei mai „nebuni” oameni din lume e destul de plăcut. Îți povestesc experiențe inedite, experiențe mai puțin reușite, concursuri cu sărituri de peste 8, dar și evoluții care i-au trântit la propriu.

  • Next stop, Portugalia. Red Bull Cliff Diving ajunge în Azores, Sao Miguel. Unde sportivii chiar sar de pe stânci, nu mai perturbă intimitatea localnicilor, ca în Italia
  • Dacă vrei mai multe informații despre ediția din acest an de Red Bull Cliff Diving, imagini spectaculoase, informații despre sportivi și locurile uimitoare în care se organizează concusul dă click aici.

Top 3-ul clasamentului general la băieți:

1. Gary Hunt (Marea Britanie) – 400 p

2. Andy Jone (SUA) – 220 p

3. Kris Kolanus (Polonia) – 200 p

Top 3-ul clasamentului general la fete:

1. Rhiannan Iffland (Australia) – 400 p

2. Yana Nestsiarava (Belarus) – 290 p

3. Lysanne Richard (Canada) – 240 p

 

 

 

 

 

Pe aceeași temă
Anda Adam, gest rușinos pe plajă! A tras de bikini și s-a văzut tot
Anda Adam, gest rușinos pe plajă! A tras de bikini și s-a văzut tot
Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon
Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
Gigi Becali, dat de gol! Turcii au publicat cât a plătit Galatasaray pentru Moruțan
Gigi Becali, dat de gol! Turcii au publicat cât a plătit Galatasaray pentru Moruțan
Ce este și cum funcționează asistentul de bandă ce va deveni obligatoriu pe mașini din 2022
Ce este și cum funcționează asistentul de bandă ce va deveni obligatoriu pe mașini din 2022
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Avem DOCUMENTUL, s-a decis aproape de miezul nopţii. Lovitură pentru milioane de români
Avem DOCUMENTUL, s-a decis aproape de miezul nopţii. Lovitură pentru milioane de români
Legiștii au descoperit cauza morții Sofiei, fetița de 2 anișori din Iași
Legiștii au descoperit cauza morții Sofiei, fetița de 2 anișori din Iași
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Țeapa de 2 milioane de dolari pe care și-au luat-o cei de la „Așii Amanetului”
Țeapa de 2 milioane de dolari pe care și-au luat-o cei de la „Așii Amanetului”
Gestul făcut de Ilie Năstase la cununia Simonei Halep. A scos banii din buzunar și...
Gestul făcut de Ilie Năstase la cununia Simonei Halep. A scos banii din buzunar și...
De ce a acuzat-o Toni Iuruc pe cea de-a doua soţie?! Soţul Simonei Halep, în depresie. A treia oara-i cu noroc
De ce a acuzat-o Toni Iuruc pe cea de-a doua soţie?! Soţul Simonei Halep, în depresie. A treia oara-i cu noroc
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Este lovitură cruntă pentru milioane de FEMEI
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Este lovitură cruntă pentru milioane de FEMEI
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală.
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală. "Iubirea lui mama ai plecat atât de repede la îngeri"
„Elon Musk” din Est: Un tânăr și-a construit propria mașină electrică, de la zero
„Elon Musk” din Est: Un tânăr și-a construit propria mașină electrică, de la zero
FT: Ascensiunea Europei de Est este o poveste de succes ignorată. Următoarea mare economie a lumii va veni de aici
FT: Ascensiunea Europei de Est este o poveste de succes ignorată. Următoarea mare economie a lumii va veni de aici
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Turcii „fierb“ la câţi bani au plătit pe Moruţan: Fatih Terim, deja enervat de fotbalist. Ce i-a transmis
Turcii „fierb“ la câţi bani au plătit pe Moruţan: Fatih Terim, deja enervat de fotbalist. Ce i-a transmis
Cum să faci 1,7 milioane de dolari într-o săptămână? Totul se bazează pe cel mai puternic sentiment
Cum să faci 1,7 milioane de dolari într-o săptămână? Totul se bazează pe cel mai puternic sentiment
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Colegii de breaslă ai lui Petrică Cercel, șocați de moartea manelistului: ”S-a terminat pământul”
Colegii de breaslă ai lui Petrică Cercel, șocați de moartea manelistului: ”S-a terminat pământul”
Cristina Șișcanu, dezvăluiri XXX din relația ei! ”Eram goi când Mădălin...”
Cristina Șișcanu, dezvăluiri XXX din relația ei! ”Eram goi când Mădălin...”
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro din Germania
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro din Germania
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
FOTO. Fosta nevastă a lui Mădălin Ionescu, apariție controversată într-un costum de baie incendiar!
FOTO. Fosta nevastă a lui Mădălin Ionescu, apariție controversată într-un costum de baie incendiar!
×