REPORTAJ | Sentimente intense care îți dau peste cap pulsul: sărituri de la peste 20 m, întâlnirea cu cei mai „crazy” sportivi ai lumii și o lecție practică de istorie. Experiența inedită Red Bull Cliff Diving, pe care orice iubitor de sport trebuie să o trăiască

Autor: Răzvan Stîngă Publicat: 10 Jun. 2019, 07:08 Actualizat: 10 Jun. 2019, 07:09 Diverse

Red Bull Cliff Diving, etapa a 3-a, a ajuns în Italia, într-un oraș nu foarte cunoscut publicului, cu un centru istoric specific, clădiri micuțe și străzi pe care te înghesui. E cel care menține vie amintirea unui nonconformist al Italiei, un ilustru Adriano Celentano. Omul care a cucerit mapamondul cu „Nel blu dipinto di blue”, care dăinuie în toate „colțurile” meridianelor, de peste 50 de ani.

Acum însă, s-a apelat la prezent, cu o competiție sportivă care le are pe toate, spectacol, voie bună, muzică… e genul ălă de eveniment care te prinde și te ține acolo. O mică plăcere a vieții, dacă vrei. Red Bull Cliff Diving s-a ținut în Polignano a Mare, o așezare din partea de jos a Italiei, la vreo 50 de km. de Bari. Orașul e unul special, cu mult chill. Nu tu bormașină, nu tu miros de grătar și nu tu manea în blană luni la 20:00, ce să mai… e prea bine. Dacă nu e suficent de concis, e locul ăla de lume în care vrei să evadezi după ce ai desprins z-ul de la tastatură cu capul, după un an întreg la corporația vieții.

Mâncare mediteraneană, caracatițe, melci și arici de mare în viață. Și pizza servită de un strănepot al „Nașului”, cu o voce gravă, care băga fiori în tine. Nici nu știai dacă te întreabă de nota de plată sau ce calibru să aibă pistolul pe care ți-l aduce din spate. Pânâ la urmă am scăpat cu viață și cu burta plină de pizza. Și încă una bună. Cum numai sudul îți oferă.

Ziua concursului s-a nimerit să fie pe 2 iunie, fix de  Ziua Italiei, și la ei totul e închis, nene. La ei, nu mișcă nimic. Nu tu Shop and Go, nu tu farmacia inimii, nu tu case de pariuri. Am rămas și fără țigări, noroc că s-a deschis pe seară o tăbăcărie d-aia cum au ei.

Vineri, sportivii nu prea s-au îngrămădit la antrenamente. Dar cei care au făcut-o, au sărit în reprize, din cauza vântului, care mai-mai că te lua pe sus, așa cum l-a luat și pe Constantin Popovici (nickname: Costa). Săritură bună, o aterizare aproape de perfecțiune, dar la ieșirea din apă, BOOM! Și-a cam sucit stângul și s-a dus experiența Poligliano a Mare, în câteva ore. L-am avut în schimb Cătălin Preda (nickname: Cat – pentru că are stăpânirea de sine să salveze săritura pe ultimele secvențe, când desprinderea nu e cea mai perfectă. E genul de sportiv care electrizează publicul, îl ține acolo. E un showman). Aaa, și e singurul din lume care a luat podium la prima competiție la care a luat startul, cu wild card.


(Cătălin Preda, înaintea intrării în concurs)

Zbor de pe balcon

Concursul de la Polignano al Mare e unic în lume! Sportivii își lasă halatul pe spătarul unui fotoliu din living, își iau avânt de pe balcon și abia apoi se lansează de pe trambulină. Chiar așa stă treaba. Proprietarul, un domn în etate, și-a dat acordul ca locuința sa să fie pasajul sportivilor care dau cu ochii de aerul tare al înălțimilor din Italia. Din păcate nu l-am găsit acasă, ar fi fost cel puțin interesantă o discuție cu el. L-aș fi interogat preț de câteva minute să știu de ce a accepat. Oricum, locuința era amenajată frumos și părea pasionat de sport. Avea și câteva tablouri cu o echipă de fotbal și ceva cărți din domeniu.

O sâmbătă cu mult soare, români la orice colț de stradă și prietenia de-o viață cu italienii

  1. Prognoza de pe telefon lăsa de înțeles că sâmbăta nu va fi prea caldă cu săritorii. Dar nu a fost chiar așa. Până la urmă, totul s-a transformat într-un concurs reușit, cu principalii favoriți la locurile fruntașe. Nu au făcut rabat de la efort și au împins puternic de pe marginea trambulinei. Liderul Gary Hunt, piticul atomic Jonathan Paredes, „Superman” Michal Nvratil și carismaticul Alessandro De Rose, la băieți, s-au ridicat la nivelul așteptărilor. La fete, australianca Rhiannan Iffland a fost de neoprit și a terminat primele sărituri de sâmbătă pe primul loc, cu un ecart considerabil.
  2.  Românii sunt peste tot în lume. Și când spun peste tot, chiar peste tot. Și la Polignano a Mare sunt mulți pe hartă. I-am auzit de atâtea ori, că am cam dat-o de în bară la un moment dat, când am vrut să-mi iau ceva. Am scăpat un: „one beer, te rog!”. M-am redresat repede și m-am scos.
  3. Italienii chiar sunt oameni de treabă. Nu prea i-am văzut să strâmbe din nas când le ziceam că sunt român. Erau destul de ok. Dacă te întâlneai cu ei pe stradă a doua oară se comportau de parcă te știau de o viață. Îți zâmbeau larg și îți aruncau un ciao.

Gary i-a vânat din nou

La masculin, Gary Hunt domină ierarhia generală, cu un avans aproape dublu față de Andy Jones, următorul clasat. În Italia s-a impus cu lejeritate, poate și pentru că al nostru Costa s-a accidentat și a ratat șansa să se apropie de britanic. Dar nu numai calitatea sa sportivă impresionează. Gary este un tip modest, căruia nu îi place să iasă prea mult în față, nici în relația cu publicul, nici în relația cu media. Mi-a acordat un interviu de câteva minute și nu a părut vreun moment că are „aere” de lider mondial, deși poate că în contextul actual ai putea accepta asta. În Italia, a obținut al doilea succes din 3 etape în acest sezon. Una și-a trecut-o în cont Popovici, pe un frig năpraznic în Irlanda.

Podiumul băieților: 1- Gary Hunt (Marea Britanie); 2- Andy Jones (SUA); 3- Michal Navratil (Polonia).

Iffland spulberă tot

Rhiannan Iffland își continuă marșul triumfal în competiția fetelor. Sportiva din Australia nu a avut emoții nici de această dată. Și-a depășit adversarele cu lejeritate. Culmea, locul 2 a fost ocupat de o sportivă cu wild card din Columbia, Maria Quintero, care a depășit orice așteptări la a doua ei prezență din sezon, după cea din Irlanda, unde terminase ultima.

Podiumul fetelor: 1- Rhiannan Iffland (Australia); 2- Maria Quintero (Columbia); 3- Yana Nestsiarava (Belarus).  


(Gary Hunt și  Rhiannan Iffland)

Suporterii au făcut o super-atmosferă. Au celebrat totul la cote maxime, Ziua Italiei și un eveniment cu care se întâlnensc o singură dată pe an. Echipați ca de o zi obișnuită de plajă în micul lor orășel, s-au pus lângă turiștii veniți din toate colțurile lumii să asiste la un spectacol. Au făcut valuri, au aplaudat, cu precădere pe sportivii italieni, dar nu i-au evitat nici pe ceilalți. Cu o doză mare de plăcere, le transmiteau cele mai sincere mulțumiri săritorilor care au venit să dea o altă nuanță rutinei zilnice.

Oricum, sărbătoarea nu s-a oprit, a continuat până noaptea târziu, pe străzile micii așezări, prea puțin obișnuită cu zumbetul zecilor de dialecte.

Colț de Rai, la intesecția dintre două străduțe

Totul s-a încheiat cu un after party cu fanii și sportivii. Amenajată chiar pe plajă, o terasă a găzduit întâlnirea dintre cele două părți. Dar nu a durat prea mult. La câteva piese distanță de un remix Fly Project, muzica s-a oprit. Era 01:00. Oamenii aruncau priviri către dj, care dădea din umeri și lăsa de înțeles că așa e ordinul. Petrecerea nu s-a oprit însă aici. Toți s-au mutat la „La Casa Del Mojito”.

„La Casa Del Mojito” este cel mai animat loc pentru că, inevitabil, aflat în centrul vechi, orice turist trece prin zonă și se lasă sedus de ce vede acolo. Orașul se aglomerează în fața barului în care sigur nu ar încăpea o echipă de rugbiști din grămadă. Dar cu sigurață ar intra mulți săritori în apă. La after after party, nu au participat foarte mulți, dar tot a fost spectaculos. Să stai la masă cu cei mai „nebuni” oameni din lume e destul de plăcut. Îți povestesc experiențe inedite, experiențe mai puțin reușite, concursuri cu sărituri de peste 8, dar și evoluții care i-au trântit la propriu.

  • Next stop, Portugalia. Red Bull Cliff Diving ajunge în Azores, Sao Miguel. Unde sportivii chiar sar de pe stânci, nu mai perturbă intimitatea localnicilor, ca în Italia
  • Dacă vrei mai multe informații despre ediția din acest an de Red Bull Cliff Diving, imagini spectaculoase, informații despre sportivi și locurile uimitoare în care se organizează concusul dă click aici.

Top 3-ul clasamentului general la băieți:

1. Gary Hunt (Marea Britanie) – 400 p

2. Andy Jone (SUA) – 220 p

3. Kris Kolanus (Polonia) – 200 p

Top 3-ul clasamentului general la fete:

1. Rhiannan Iffland (Australia) – 400 p

2. Yana Nestsiarava (Belarus) – 290 p

3. Lysanne Richard (Canada) – 240 p

 

 

 

 

 

Autor: Răzvan Stîngă Publicat: 10 Jun. 2019, 07:08 Actualizat: 10 Jun. 2019, 07:09 Diverse
Pe aceeași temă
O vedetă Pro TV a fost înmormântată astăzi! Doar câțiva apropiați au luat parte la funeralii
O vedetă Pro TV a fost înmormântată astăzi! Doar câțiva apropiați au luat parte la funeralii
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru moartea nevestei
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru ...
Cine sunt oamenii care au prioritate la testare. Explicaţiile lui Nelu Tătaru
Cine sunt oamenii care au prioritate la testare. Explicaţiile lui Nelu Tătaru
Jucatorul DAT AFARA din Romania pentru ca e ‘un munte de carbune’ a devenit ZID in fata milionarilor intr-un campionat important! Filozofia TEPELOR in Liga 1!
Jucatorul DAT AFARA din Romania pentru ca e ‘un munte de carbune’ a devenit ZID in fata milionarilor intr-un campionat ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
BREAKING! Primul DECES de coronavirus in randul cadrelor medicale! Ne MOR eroii...Dumnezeu sa o IERTE!
BREAKING! Primul DECES de coronavirus in randul cadrelor medicale! Ne MOR eroii...Dumnezeu sa o IERTE!
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria românilor. Mii de oameni au fost UCIŞI în mai puţin de cinci minute: ''A fost un adevărat MASACRU, un genocid''. Nimeni nu a plătit nimic până astăzi
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria românilor. Mii de oameni au fost UCIŞI în mai puţin de cinci minute: ''A ...
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
BOMBĂ la CFR! Fotbalistul care a scris istorie PLEACĂ. Jucătorii, uimiţi când au aflat: “Era omul lui Petrescu, nu se mai poate face nimic”
BOMBĂ la CFR! Fotbalistul care a scris istorie PLEACĂ. Jucătorii, uimiţi când au aflat: “Era omul lui Petrescu, nu ...
Surpriză totală pentru cei cu mașini pe motorină și pe benzină! Vești fabuloase pentru milioane de oameni
Surpriză totală pentru cei cu mașini pe motorină și pe benzină! Vești fabuloase pentru milioane de oameni
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști. Ideea GENIALĂ pe care a avut-o pentru a scăpa de control - VIDEO
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști. Ideea GENIALĂ pe care a avut-o pentru a scăpa de control - VIDEO
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul e incredibil. „Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns. Altele s-ar bucura!”
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul ...
Virusologul şef din China avertizează:
Virusologul şef din China avertizează: "O nouă pandemie de coronavirus e posibilă primăvara viitoare"
Singurul județ din România care până azi nu avea niciun caz de coronavirus. Cum au reușit sa se protejeze
Singurul județ din România care până azi nu avea niciun caz de coronavirus. Cum au reușit sa se protejeze
Se pregătește o nouă Ordonanță Militară.  Ce restricții se impun
Se pregătește o nouă Ordonanță Militară. Ce restricții se impun
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu afaceristul fără rușine
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu ...
Lovitură după lovitură pentru Casa Regală! Regina a fost foarte afectată de ultimele evenimente. Ce a trebuit să facă Suverana este trist
Lovitură după lovitură pentru Casa Regală! Regina a fost foarte afectată de ultimele evenimente. Ce a trebuit să facă ...
13 intrebari fierbinti despre sex si sexualitate
13 intrebari fierbinti despre sex si sexualitate
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni