Nou candidat pe piaţa drepturilor TV din Liga 1? Tranzacţia de 18 milioane de euro care poate influenţa următoarea licitaţie

9 mai 2018 16077 afişări Comentează şi tu Diverse
Nou candidat pe piaţa drepturilor TV din Liga 1? Tranzacţia de 18 milioane de euro care poate influenţa următoarea licitaţie

O ştire care poate influenţa şi lumea drepturilor media din fotbalul intern a pătruns în ultimele ore în spaţiul de business. Vodafone va achiziţiona compania Liberty Global, cea care deţine printre altele şi UPC România. Tranzacţia care va fi validată în următorul an de Comisia Europeană este în valoare de 18,4 miliarde de euro şi include nu doar România, ci toate operaţiunile Liberty Global din Cehia, Ungaria şi Germania. 

Prin compania astfel formată, piaţa de media din România va fi serios influenţată. Circa 12 milioane de clienţi vor putea apela la serviciile companiei rezultate de pe urma tranzacţiei, o cotă de piaţă de 25%. Astfel, pe piaţă apare un nou posibil jucător important pentru licitaţia din 2019 care are ca subiect comercializarea drepturilor de televizare asupra fotbalului românesc.

În acest moment, deţinătorul drepturilor TV pentru Liga 1 este compania Intel Sky Broadcast din Malta. LPF a semnat un contract cu aceasta în primăvara lui 2014, valabil pe cinci ani, iar suma încasată de forul fotbalistic este de 27,5 milioane de euro pe sezon. Meciurile din Liga 1 Betano sunt transmise în România de posturile DigiSport, TelekomSport şi Look TV.

„Alăturarea operaţiunilor UPC România cu cele ale Vodafone România va conduce la crearea unui jucător important cu servicii convergente care va spori competiţia pe piaţa telecom, aducând beneficii multiple atât clienţilor rezidenţiali, cât şi business – mai multă valoare, mai multe posibilităţi de alegere şi oferte mai atractive. De asemenea, va contribui la accelerarea ritmului de investiţii la nivelul pieţei telecom. Împreună, UPC România şi Vodafone România vor putea oferi internet broadband la viteze gigabit şi tehnologie 5G în România, contribuind la realizarea obiectivelor strategice de digitalizare pe care ţara noastră şi le-a asumat prin Agenda Digitală”, a declarat Mihnea Rădulescu, CEO UPC România. Până la aprobarea din partea autorităţilor şi finalizarea tranzacţiei, UPC va funcţiona independent pe piaţă, ca o companie de sine stătătoare, parte a grupului Liberty Global.

Entitatea formată în urma achiziţiei va permite clienţilor Vodafone şi UPC România să aibă acces la oferte convergente va oferi servicii mobile, de internet în bandă largă şi TV, precum şi la servicii dedicate persoanelor juridice.

Tranzacţia nu va include operaţiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

În urma achiziţiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de reţea de nouă generaţie („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria reţea şi o acoperire NGN totală de 110 milioane de gospodării şi companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alţi operatori, devenind unul dintre cei mai importanţi furnizori din Europa de servicii de telecomunicaţii fixe şi convergente pentru clienţii persoane fizice şi juridice.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.