Decizia Comisiei de Disciplină în privința contestației formulate de Talpan contra jucătorilor de la Academia Rapid

Redactor:
Bogdan Savin
Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Academia Rapid rămâne campioana Ligii a IV-a pe București, după ce Comisia de Disciplină a AMFB a respins contestația formulată de juristul CSA, Florin Talpan. Acesta a contestat, înainea meciului direct, dreptul de joc al lui Ionuț Voicu, Vasile Maftei, Daniel Niculae, Marian Vlada și Petre Goge.
  • Decizia nu este una definitivă, Talpan poate face recurs.
  • Rapid a câștigat playoff-ul Ligii a IV-a, astfel că urmează să dispute un baraj cu campioana județului Giurgiu, pentru promovarea în Liga a III-a.

UPDATE 18:25 Comisia de disciplină a AMFB a respins contestația depusă de juristul CSA, Florin Talpan, astfel că pentru moment să păstrează rezultatul înregistrat pe teren, 2-0 în favoarea Rapidului. Decizia nu esta una definitivă, astfel că Talpan poate face recurs. Dacă la recurs i se va da câștig de cauză Stelei, rezultatul meciului direct în playoff va fi 3-0 în favoarea echipei antrenate de Ion Ion.

Miza este una uriașă, deoarece Rapid poate pierde locul 1, în cazul în care comisia îi dă câștig de cauză lui Florin Talpan. Juristul a contestat dreptul de joc al următorilor: Ionuț Voicu, Vasile Maftei, Daniel Niculae, Marian Vlada și Petre Goge.


UPDATE 18:05 Ședința s-a terminat, Comisia de Disciplină a rămas în pronunțare. Martori oculari spun că Talpan s-a contrat dur cu Mincu. Acesta din urmă ar fi refuzat, inițial, să pună la dispoziție contractele jucătorilor, apoi ar fi încercat să prezinte doar prima pagină din actele respective. La un moment dat, juristul LPF a susținut că Academia Rapid are personalitate juridică, moment în care Talpan a cerut să vadă documentele care atestă acest lucru. Mincu i-ar fi strigat lui Talpan „nu e treaba ta!”


UPDATE 17:02 Sursele ProSport spun că Academia Rapid a adus în fața Comisiei de Disciplină contracte de activitate sportivă încheiate cu jucătorii contestați. Contractele respective se supun Ordinului nr. 631/890/2017 al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Muncii și Justiției Sociale privind aprobarea modelului-cadr al contractului de activitate sportivă.

La partea I a acestui contract-tip de activitate socială se vorbește despre „Structura sportivă (numele conform hotărârii judecătorești de dobândire a personalității juridice/actul administrativ de înființare)”. 
Asociațiile sportive fără personalitate juridică nu au dreptul de a încheia contracte. Rămâne de văzut dacă Academia Rapid și reprezentanții săi au reușit să găsească o portiță legală.


Comisia de Disciplină a AMFB discută azi, de la ora 16.00, probabil cea mai delicată speță din istoria sa: contestația depusă de Steaua împotriva a 5 jucători folosiți de Academia Rapid în derby-ul câștigat duminică de „vișinii” cu 2-0. Miza o reprezintă locul 1 în play-off-ul Ligii 4 București și dreptul de a disputa barajul de promovare în Liga 3. Dacă Steaua va primi satisfacție, va câștiga meciul la masa verde cu 3-0 și va detrona Academia de pe locul 1 (câștigat de aceasta pe teren).

ProSport a reușit să afle ce a scris Steaua în memoriul justificativ al contestației făcute duminică, înaintea partidei cu Academia, de pe Arena Națională. Prezent luni seară, la Ploiești, la meciul amical România – Finlanda, Talpan a dezvăluit pentru publicația noastră pe ce și-a construit pledoaria. Colonelul a contestat în acte 5 jucători de la Academie: Ionuț Voicu, Vasile Maftei, Daniel Niculae, Marian Vlada și Petre Goge.

Talpan a semnalat că jucătorii de mai sus nu puteau încheia contracte de jucători profesioniști cu Academia Rapid deoarece acest club nu are personalitate juridică și, deci, nu poate semna astfel de contracte cu fotbaliștii.

În același timp, statutele și regulamentele FIFA, UEFA și FRF interzic ca jucătorii să poată disputa meciuri oficiale dacă nu sunt legitimați la clubul participant în competiție. Talpan a aflat cumva de faptul că, de-a lungul ultimului an, toate actele Academiei Rapid, inclusiv asocierea cu Primăria Sectorului 1, vânzarea biletelor, contractul de închiriere a brandului de la SC FC Rapid și închirierea stadionului Rapid, s-au făcut prin AS Redivivus 2017, ca lider de asociere. De aceea a inclus în memoriu, special, mențiunea că regulamentele interzic explicit posibilitatea ca angajamentele jucătorilor să fie trecute pe altă firmă/asociație care nu participă la competiție.


Inclusiv contractul de parteneriat al Primăriei Sectorului 1 a fost încheiat de generalul Mălureanu, ca reprezentant al Redivivus 2017, în numele Academiei Rapid, deoarece Academia nu are personalitate juridică. Acest lucru nu este ilegal, în schimb contractele jucătorilor pe Redivivus și legitimarea lor la Academie nu e permisă de legislația fotbalistică

Talpan spune că a solicitat Comisiei de Disciplină să clarifice în ce mod au fost legitimați cei cinci fotbaliști contestați și să declare partida Academia – Steaua ca fiind câștigată de „militari” cu 3-0.
Juristul de la Steaua a mai făcut trei mutări absolut surprinzătoare în acest război:
1. a cerut Comisiei de Disciplină să se sesizeze în privința tuturor partidelor jucate în acest sezon de Academia Rapid și în care a evoluat măcar unul din cei cinci jucători contestați,

2. a anunțat că Steaua a cerut de la Inspectoratul Teritorial de Muncă București (ITM) informații despre contractele semnate de cei cinci jucători de la Academia, pentru a lămuri cu ce entitate au aceștia angajament,

3. avertizează că, prin tolerarea acestor nereguli, AMFB a adus prejudicii grave clubului Armatei Steaua și că urmează plângeri nu numai pe linie sportivă, dar și către autoritățile statului român!


„Urmează să notificăm FRF pentru ca aceasta să nu programeze meciul de baraj până la soluționarea definitivă a contestației depuse de noi în privința partidei Academia Rapid – Steaua. Vom solicita acest lucru având în vedere abuzurile săvârșite de AMFB, pentru că e al doilea an când apar astfel de probleme după cazul Progresul București, de anul trecut. FRF organizează jocurile de baraj, iar răspunderea pentru eventuala participare a Academiei Rapid în acest baraj mă va determina să sesizez organele competente ale statului român, pentru ca persoanele răspunzătoare să plătească”

Colonelul Florin Talpan, juristul CSA SteauaColonelul Florin Talpan s-a pozat, la Ploiești, în fața panoului cu sponsorii FRF

Talpan a invocat, în memoriul justificativ, Articolul 7 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal, unde scrie, la Alineatul 1, litera d), că „jucătorii amatori sau profesioniști au dreptul să participe la meciuri oficiale sau amicale” dacă „au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimați”.

Chichița folosită de Academie pentru a folosi acești jucători profesioniști a fost încheierea unor contracte pe Redivivus 2017 și legitimarea lor ca amatori la Academia Rapid. Ei sunt, astfel, plătiți (sursele ProSport spun că unii dintre ei au contracte de 3.000 de euro pe lună), dar pretind că joacă pe gratis pentru Academie.
Din nou, Talpan a aflat de la cineva despre acest subterfugiu și l-a semnalat în memoriu, la care afirmă că a atașat inclusiv anunțuri oficiale de pe site-ul Academiei Rapid, făcute de-a lungul sezonului, în care se anunța că jucătorii vizați de reclamație au semnat contracte cu scopul de a juca pentru respectivul club.

Concluzionând: Academia Rapid pare să fi intrat, din cauza erorii inițiale, comise anul trecut (când s-a ales varianta de organizare pe o asociație sportivă fără personalitate juridică), într-o fundătură juridico-sportivă.
Avem, pe de o parte, legile statului român, care nu interzic unei persoane să aibă contract cu o entitate (Redivivus) și să presteze munci, voluntar, pentru o alta (Academia). Dar, pe de altă parte, legile fotbalistice interzic ca un jucător să aibă contract de profesionist cu o asociație (Redivivus) și să fie legitimat și să joace pentru altă asociație (Academia).

În același timp, jucătorii contestați de Talpan nu puteau fi legitimați la Academia Rapid, potrivit legii, decât dacă sunt membri ai asociației. Particularitatea acestor asociații sportive fără personalitate juridică (așa cum e Academia) este aceea că numai membrii lor pot intra pe teren. Fiind făcute cu scopul precis de a le oferi un cadru legal amatorilor dornici să se asocieze pentru a intra în competiții locale, acest tip de asociații nu permite nici încheierea unor contracte cu profesioniști, nici cooptarea în echipe a unor alți oameni decât membrii asociației.

Niciuna din problemele de acum n-ar fi existat dacă, în luna august a anului trecut, s-ar fi optat din prima clipă pentru o societate comercială sau o asociație sportivă cu personalitate juridică. Legitimarea jucătorilor, semnarea de contracte cu ei, Certificatul de Identitate Sportivă, dreptul de a intra în barajul pentru Liga 3, posibilitatea de a derula activități comerciale și multe alte lucruri ar fi fost posibile fără nicio problemă legală, dacă nu ar fi existat această eroare – alegerea asociației sportive fără personalitate juridică.

Mobilizare de forțe: Paul Mincu, juristul LPF, chemat să apere Academia

Interesant este că Academia Rapid va fi apărată azi, la Comisia de Disciplină a AMFB, de juristul LPF! Paul Mincu nu e la prima acțiune în care reprezintă interesele Academiei. A mai făcut acest lucru și în cazul Muscalu (fotbalist folosit în două meciuri, deși nu avea drept de joc).

Mincu face parte din echipa lui Iorgulescu, președintele LPF reales astă-toamnă în funcție după o intervenție clară a lui Liviu Dragnea, care l-a atacat dur, chiar înaintea alegerilor, pe contracandidatul lui Gino, președintele de atunci de la ACS Timișoara, Sorin Drăgoi. Acesta din urmă a declarat, pentru ProSport, că înaintea alegerilor s-au făcut presiuni asupra sa, că opțiunile a 6-7 cluburi au fost influențate inclusiv politic și că a fost căutat pentru a i se propune diverse variante, ca să renunțe la candidatură.

 

 

Pe aceeași temă
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a intervenit
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a intervenit
Ungurii au „murit“ în picioare: Ce a spus comentatorul ESPN după prestaţia lor eroică la Euro 2020
Ungurii au „murit“ în picioare: Ce a spus comentatorul ESPN după prestaţia lor eroică la Euro 2020
Incident în Grecia: un preot a atacat cu acid mai mulţi oameni, într-o mănăstire din Atena
Incident în Grecia: un preot a atacat cu acid mai mulţi oameni, într-o mănăstire din Atena
Anuntul de ultima ora despre soarta lui Lionel Messi la FC Barcelona. Ce s-a aflat cu cateva zile inainte de expirarea contracului
Anuntul de ultima ora despre soarta lui Lionel Messi la FC Barcelona. Ce s-a aflat cu cateva zile inainte de expirarea contracului
Cum arată soția fotbalistului spaniol Cesc Fàbregas în costum de baie
Cum arată soția fotbalistului spaniol Cesc Fàbregas în costum de baie
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Bombă în Guvern, Cîţu a semnat demiterea. Decizia a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial
Bombă în Guvern, Cîţu a semnat demiterea. Decizia a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial
Barem matematică Evaluare Naţională 2021. Cum se rezolvă subiectele la matematică, conform baremului publicat de edu.ro
Barem matematică Evaluare Naţională 2021. Cum se rezolvă subiectele la matematică, conform baremului publicat de edu.ro
Evaluare Națională 2021. Subiecte și barem la proba de Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii
Evaluare Națională 2021. Subiecte și barem la proba de Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii
Aventura de la SERVICIU. Cei care lucrează în aceste domenii își ÎNȘALĂ frecvent partenerii
Aventura de la SERVICIU. Cei care lucrează în aceste domenii își ÎNȘALĂ frecvent partenerii
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Nu o mai recunoşti! Nicoleta Luciu, BOMBĂ şi la 40 de ani! Intervenţia pe care şi-a făcut-o bruneta de curând
Nu o mai recunoşti! Nicoleta Luciu, BOMBĂ şi la 40 de ani! Intervenţia pe care şi-a făcut-o bruneta de curând
Bomba zilei: O super vedetă este în stare gravă! Suferă de o boală cumplită
Bomba zilei: O super vedetă este în stare gravă! Suferă de o boală cumplită
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
Cum arată căsuța de 50.000 de dolari în care s-a mutat miliardarul Elon Musk
Cum arată căsuța de 50.000 de dolari în care s-a mutat miliardarul Elon Musk
Există „patru Românii
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Gafe şocante în ultima zi a grupelor: „Prunea“ al ungurilor şi tragicomedia slovacă VIDEO
Gafe şocante în ultima zi a grupelor: „Prunea“ al ungurilor şi tragicomedia slovacă VIDEO
Germania caută cu disperare muncitori şi nu găseşte. Meseriile care vă asigură un job în Germania
Germania caută cu disperare muncitori şi nu găseşte. Meseriile care vă asigură un job în Germania
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ilie Năstase, dezvăluiri după împăcarea cu Ioana Simion: „Nu a fost simplu să o conving că voi face ce am convenit împreună”
Ilie Năstase, dezvăluiri după împăcarea cu Ioana Simion: „Nu a fost simplu să o conving că voi face ce am convenit împreună”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Cele mai frecvente probleme care pot apărea la Dacia Duster diesel. Trebuie să fii atent la asta dacă cumperi second-hand
Cele mai frecvente probleme care pot apărea la Dacia Duster diesel. Trebuie să fii atent la asta dacă cumperi second-hand
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie