De ce a acceptat Gică Hagi să ia naţionala României, cum i-a umilit Mircea Sandu pe jucători şi telefonul care l-a convins pe „Rege” că va fi „executat”! ADEVĂRURI despre “Dezastrul Slovenia”. EXCLUSIV

Autor: Andrei Trifan Publicat: 16 Dec. 2019, 02:41 Actualizat: 17 Dec. 2019, 11:14 Fotbal Intern
De ce a acceptat Gică Hagi să ia naţionala României, cum i-a umilit Mircea Sandu pe jucători şi telefonul care l-a convins pe „Rege” că va fi „executat”! ADEVĂRURI despre “Dezastrul Slovenia”. EXCLUSIV

“Dezastrul Slovenia” rămâne unul dintre episoadele cele mai dureroase ale fotbalului românesc. Gică Hagi era selecţionerul naţionalei României la acea vreme, iar Mircea Sandu ocupa funcţia de preşedinte al FRF. La 18 ani distanţă, dezvăluiri cutremurătoare au fost făcute de oameni importanţi din fotbalul românesc.

Dumitru Dragomir a încins focul şi a povestit un conflict uriaş iscat între Hagi şi Sandu. După meciul Viitorul – FCSB 0-2, Hagi a dus lucrurile şi mai departe şi a vorbit despre motivul halucinant al scandalului din 2001: băutura din hotelul tricolorilor! ProSport continuă seria dezvăluirilor bombă în acest caz şi vă prezintă, în exclusivitate, cele trei momente-cheie din dosarul “Dezastrul Slovenia”.

Naşu’ Mircea Sandu s-a dus “în genunchi” după Gică Hagi să preia naţionala României: “Te rugăm, ajută-ne!”

E 2001. Primul moment decisiv în “Dosarul Slovenia” se petrece la Mamaia. Gică Hagi, retras de puţin timp din activitatea  de fotbalist, îşi dedică timpul ridicării hotelului Iaki, un stabiliment impunător care şi astăzi străjuieşte litoralul românesc.

Într-o zi, Hagi primeşte o vizită total neaşteptată. Vin oamenii mari de la Bucureşti. Printre muncitori şi schele, “Regele” primeşte de la Mircea Sandu şi aghiotanţii săi o propunere imposibilă: postul de selecţioner al României. Hagi nu antrenase nicăieri, dar FRF era în degringoladă, după ce Boloni plecase după banii şi gloria de la Sporting Lisabona.

Sursele ProSport susţin că momentul a fost unul antologic. Gică Hagi a acceptat, cu lacrimi în ochi, oferta, deşi i se părea ireal. A avut o singură dorinţă, rostită în faţa tuturor celor prezenţi: “Dacă mă luaţi de aici, mergeţi cu mine până la capăt!”. România era într-o grupă teribilă, cu Italia şi cu rivala istorică Ungaria. Urma un meci infernal la Budapesta, dar iubirea Regelui pentru naţională era prea mare.

Umilinţa de la Ljubliana pentru Gică Popescu, Chivu sau Mutu: paşapoartele la uşă şi cina cea de taină plătită de Hagi

10 noiembrie 2001. România merge la Ljubliana pentru manşa tur a barajului de calificare la Campionatul Mondial. Între timp, băieţii lui Hagi reuşisesră un triumf istoric la Budapesta, 2-0 cu Ungaria, şi un egal cu Georgia, 1-1, acasă. Am terminat pe locul 2 în grupă, după Italia, şi porneam mari favoriţi cu Slovenia.

Lotul national de fotbal al Romaniei a pleacat spre Slovenia. Imagine din avionul care i-a transportat pe tricolori de la Bucuresti la Ljubljana. In imagine, Iulian Filipescu si Gheorghe Hagi.

Înaintea partidei, în hotelul tricolorilor, a curs băutura. Şefii federaţiei şi invitaţii lor din delegaţie au “spart” barul din holul stabilimentului, iar Gică Hagi a turbat când a văzut secvenţele desprinse dintr-un scenariu horror. Atunci, Hagi ar fi avut un conflict verbal extrem de încins cu Mircea Sandu. Este incidentul amintit de Dumitru Dragomir.

A venit, apoi, ziua meciului. Românii au început în forţă partida şi au marcat prin Marius Niculae, în minutul 26, dar slovenii au întors miraculos scorul şi au câştigat prin reuşitele lui Acimovic şi Osterc. Ce a urmat după înfrângere l-a durut cel mai tare pe Gică Hagi.

Sursele ProSport povestesc că selecţionerul şi fotbaliştii săi s-au trezit efectiv singuri! Paşapoartele au rămas blocate, iar nimeni nu mai înţelegea nimic. Oficialii din FRF, în frunte cu Mircea Sandu, obişnuiau să scoată echipa la masă după astfel de jocuri. Acum, nimeni nu mai era de găsit! Hagi a înţeles mesajul şi, în disperare de cauză, a plătit din propriul buzunar o cină pentru întreg lotul!

Slovenia – România 2-1

Echipa României: Stelea – Iencsi, Gh .Popescu, Miu (90 Pancu), Chivu – Contra (83 Ghioane), Sabău, D. Munteanu, Ad. Ilie (83 Roşu) – Mutu, M. Niculae

BONUS. Dilema Kim Milton Nielsen: o “şpagă” neachitată, o calificare ratată?

De meciul de la Ljubljana se leagă şi o altă dilemă a fotbalului românesc. Când s-a aflat, în 2002, cine va arbitra partida tur cu Slovenia, mulţi dintre oamenii cu influenţă din fotbalul românesc au strâmbat din nas. Motivul avea să fie dezvăluit, absolut fabulos, de către Cornel Dinu.

Reprezentativa de fotbal a Romaniei a pierdut, simbata, la Ljubljana, cu scorul de 1-2 (1-1), partida cu selectionata Sloveniei, contind pentru prima mansa a barajului de calificare la Cupa Mondiala din anul 2002. In imagine, Kim Milton Nielsen si Adrian Mutu.

Acesta susţine că FRF ar fi încercat mituirea fotbaliştilor cehoslovaci în celebra partidă de la Kosice, dar şi a arbitrului acelui meci, danezul Kim Milton Nielsen. Conform teoriei lansate de “Mister”, penalty-ul clar neacordat de Nielsen României la barajul cu Slovenia a fost de fapt o răzbunare pentru că FRF nu şi-ar fi „onorat” promisiunile.

La Kosice au spus că au plecat domnul Albu (n.red. – Marian Albu, trezorierul FRF, ulterior oficial al clubului Dinamo) și domnul Bivolaru (n.red. – Cristian Bivolaru, secretar general adjunct al FRF, actualmente director general la Viitorul) să discute cu Adamec, care era secundul selecționerului de acolo, să faciliteze… că ei (cehoslovacii) nu prea mai aveau șanse atunci. Noi mai aveam.

 

Cu o oră și jumătate înainte de meci a fost această discuție că ar fi facilitat prestația noastră și cu Nielsen, arbitrul, dar și cu câțiva jucători. Cu o oră și un sfert, l-am rugat pe domnul Albu: “Dă-mi și mie lista jucătorilor pe care i-ați sensibilizat cu Adamec”. Nu era niciunul. Dar se pare că s-a decontat și atunci o sumă. Foamea era la început. Cinci zerouri, cam acolo. 

 

Trecut de 150.000. Era o conjunctură prin Franța, mă rog. Nu vreau să mai intru în niște amănunte. Dar du-l pe Nielsen în 2002 (n.red. – 2001), când jucăm la Ljubljana cu Slovenia (n.red. – barajul Slovenia – România 2-1). În minutul 43 e penalty clar pentru noi și nu-l dă. Dacă era sensibilizat de acolo (de la Kosice) cu adevărat, ne dădea și acum”, a declarat Cornel Dinu la GSP Live.

“Am cerut un singur lucru şi atunci am realizat că mă vor da afară. Aşa că mai bine am plecat eu”

A urmat returul cu Slovenia de la Bucureşti, de pe 14 noiembrie 2001. Stadionul Ghencea, plin ochi. 30.000 de oameni au creat o atmosferă incendiară. Terenul era însă execrabil. România s-a chinuit să marcheze, iar oaspeţii au profitat de prima oportunitate şi au punctat prin Rudonja. Ironia sorţii: avea să fie singurul gol al slovenului pentru ţara sa!

Echipa nationala a Romaniei a terminat la egalitate, scor 1-1, partida disputata, miercuri, la Bucuresti, cu reprezentativa Sloveniei, ratind calificarea la Cupa Mondiala din anul 2002. In imagine, Gheorghe Hagi.

De pe margine, Gică Hagi îşi impulsiona fotbaliştii. Cosmin Contra ne-a dat speranţe, în minutul 65. Era 1-1 şi calificarea nu mai părea imposibilă. A fost partida în care Hagi a jucat, la un moment dat, cu 5 atacanţi pe teren:  Marius Niculae, Adi Ilie, Ionel Ganea, Daniel Pancu şi Adi Mihalcea. Din păcate, nu a fost suficient, şi România a ratat calificarea.

România – Slovenia 1-1

Echipa României: Lobonț – Contra, Popescu, Miu (’78 Mihalcea), Chivu – Ghioane (’59 Ganea), Sabău, Mutu (’59 Pancu), Munteanu – Ilie, Niculae

Sursele ProSport susţin că Gică Hagi a realizat, după dispută, că toată susţinerea pe care Mircea Sandu i-a promis-o era doar de faţadă şi că urma să fie scos ţap ispăşitor. Regele ar fi povestit unor apropiaţi clipa în care şi-a dat seama că va fi înlăturat:

Am vorbit cu un domn foarte important, care învârtea cam tot în fotbalul românesc la ora aceea. Mi-a zis scurt să le cer un singur lucru. ‘Dacă ţi-l acceptă, sunt cu tine până la capăt! Dacă nu, te vor curăţa’. L-am sunat pe preşedinte, pe Mircea Sandu. Nici nu am apucat să termin propoziţia şi m-a refuzat. Nici nu a vrut să audă. 

Era clar că m-ar fi ţinut pentru câteva meciuri amicale şi apoi puneau pe altcineva. Aşa că mai bine am plecat eu!”, ar fi mărturisit Hagi. Acum, la 18 ani distanţă, continuă să iasă la lumină adevăruri care dor din istoria fotbalului românesc. Mai bine mai târziu, decât niciodată!

Meciurile lui Gică Hagi ca selecţioner al României

5 septembrie: Ungaria – România 0-2 (preliminarii CM 2002)

6 octombrie: România – Georgia 1-1 (preliminarii CM 2002)

10 noiembrie: Slovenia – România 2-1 (baraj CM 2002)

14 noiembrie: România – Slovenia 1-1 (baraj CM 2002)

„Acum selecţionerii sunt susţinuţi la echipa naţională. Spuneţi de alţii că nu au fost susţinuţi. Când am scris acea scrisoare, Lăsaţi-mă să trăiesc în România… Am scris-o eu, am fabricat-o. S-au întâmplat lucuri.

 

Aş fi vrut să am şi eu susţinere, ca să pot să demonstrez ceva, un an şi jumătate, doi. După două luni, m-au lăsat cu paşapoartele la uşă. Imediat am fost lăsat singur. S-au ascuns toţi. Să vină momentul să recunoască.

 

M-au luat de acasă. Eu nu am vrut. Am declarat că vreau să stau în vacanţă un an. M-au chemat, iar când s-a pierdut, m-au lăsat singur. Ca în România. Când se pierde, nu mai stă unul în faţă. În schimb, eu ies, nu am probleme. Vorbesc.

 

Pentru mine era o provocare. Nu mai aveam de demonstrat multe. Am fost lăsat. M-au aruncat în mare, la Constanţa, cu colacul, şi salvează-te. Nu cu vaporul, cu barca, cu yacht-ul. Şi salvează-te, Hagi” – Gică Hagi, în octombrie 2019

 

“Hagi a venit în holul hotelului și a făcut gălăgie pentru că nu erau camerele pregătite. Conducerea a plecat de la aeroport cu o oră înaintea echipei.

 

Noi am ajuns la hotel și ne-am dus la bar. Eram mulți oameni.

Unii trebuiau să se ocupe de cazare pentru ca atunci când ajungeau jucătorii să fie totul în regulă. Ei doar să primească doar cheile, să nu stea prin holuri, înaintea meciului. Hagi avea dreptate, dar a greșit când a folosit acel ton.

 

Când Hagi și jucătorii au venit au mai stat o oră în hol. În loc să primească direct cheia, ei au stat și au mai completat foi. Iar Hagi și-a ieșit din fire. A țipat, a făcut urât. Chiar dacă se califica, Sandu îl dădea afară” – Dumitru Dragomir, în decembrie 2019

 

“E opinia dânsului, nu… Ce să zic eu din toate astea? Ei ştiu mai bine ce au făcut. Dacă mă gândesc, nu cred în acest lucru. Au fost nişte lucruri care nu au avut legătură cu sportul. Da, a existat în hotel, când eu am ajuns erau nişte lucruri, daţi poza, că eu cred că le aveţi, cu ce era în hotel acolo când am ajuns eu. Ceva care nu are legătură cu sportul.

 

Îl respect pe Mircea Sandu. Dar a trebuit să-i spun că nu se poate întâmpla la nivel de echipă naţională să fie plin de băutură în holul hotelului. Eu am venit de la un nivel mare şi nu poţi intra în hotel şi să vezi un morman de… După, dacă voiau să mă dea la o parte, mă puteau da.

 

Eu am simţit după meciul cu Slovenia cum au rămas paşapoartele acolo. Eu am rămas singur şi asta e viaţa. Nu am ce să le reproşez. Dacă domnul Dragomir ştia că mă dădea afară, atunci el ştie mai bine.

Eu am văzut ceva care nu are legătură cu fotbalul. În cantonamentul naţionalei să fie un morman de…

 

Am reclamat acest lucru, sunt cine sunt. Voiam să fie nivelul corespunzător. Era o chestiune care nu era frumoasă. Nu conta meciul, te poţi duce şi la amical. Nu poţi în mijlocul hotelului să ai o grămadă de…” – Gică Hagi, în decembrie 2019

Autor: Andrei Trifan Publicat: 16 Dec. 2019, 02:41 Actualizat: 17 Dec. 2019, 11:14 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea:
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea: "S-a tăiat singur ca să.."
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
DEZASTRU pentru Klaus Iohannis! Ion Cristoiu a facut dezvaluirea care arunca PNL in AER
DEZASTRU pentru Klaus Iohannis! Ion Cristoiu a facut dezvaluirea care arunca PNL in AER
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate prinde
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate ...
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 de oameni din România
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 ...
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult prea bună''. Nebunia s-a tranformat într-o adevărată ORGIE
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi din punct de vedere sportiv”
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi ...
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat la Primăria Capitalei? (SURSE)
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat ...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case fabricate în România
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case ...
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. Una dintre ele sufera de cancer la san
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. ...
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate