Ştucan, despre gestul lui Bourceanu: "Asasinat fotbalistic cu complici din interiorul clubului"

21 apr 2016 36975 afişări Comentează şi tu Cupa Romaniei
Ştucan, despre gestul lui Bourceanu: "Asasinat fotbalistic cu complici din interiorul clubului"

Un cititor remarca un gest discret al lui Gnohere. Spune el că atacantul de la Dinamo şi-a tras mâinile de sub corp înainte de a-şi da ochii peste cap şi, de aici, trage concluzia că fotbalistul lovit de Bourceanu a mimat pierderea cunoştinţei. Cu alte cuvinte, mijlocaşul de la Steaua a.k.a. FCSB trebuia să rămână pe teren.

Ideea ar fi de discutat dacă n-ar fi periculoasă prin însăşi esenţa ei. Riscăm mult contestând efectul unui gest grav, comparabil cu un asasinat.

Discutăm întâi anatomic. În primul rând,  atunci când osul tău ulna pleacă ţintit spre laringele adversarului nu mai vorbim despre sport, ci despre o tentativă brutală de a pune în pericol integritatea corporală a celui vizat.

Bourceanu este un asasin laş. Indiferent dacă Gnohere simula sau nu inconştienţa, stelistul avea datoria morală de a vedea dacă adversarul aflat la pământ are nevoie de ajutor. Pe imagini se vede cum stelistul se apropie de atacant, apoi se întoarce indiferent cu spatele şi pleacă, în timp ce Hanca punea victima pe o parte conform unor noţiuni elementare de prim ajutor pe care le-a văzut şi el pe la alţii.

Mai presus de orice, însă, gestul lui Bourceanu este un asasinat fotbalistic. Nu o tentativă, ci o crimă comisă. Înfăptuită cu sânge rece. Într-o fracţiune de secundă, un jucător de fotbal în vârstă de 31 de ani a lichidat campania echipei sale de a cuceri un trofeu important. Veţi spune că Steaua a dat gol şi fără Bourceanu. Observaţia e corectă, dar dimensiunea gestului capătă contur doar după ce-l aşezi în contextul ultimelor două sezoane din cariera lui Alexandru Bourceanu. Abia atunci realizezi crima pe care mijlocaşul o comite împotriva celor joacă sau suferă pentru Steaua.

Concret: plecat la Trabzonspor prin relaţiile naşei sale, Bourceanu s-a întors cu coada între picioare la Steaua, dar cu 1,3 milioane de euro în cont drept bonus de reziliere. Cu viitorul asigurat, fostul fotbalist politicos de acum 5 ani s-a transformat într-un căpcăun imposibil.

În sezonul trecut, Bourceanu s-a făcut remarcat la clubul său doar prin următoarele 5 fapte:

  • Şi-a înjurat, grosolan şi constant, colegii de echipă la antrenamente şi la meciuri. Papp şi Arlauskis au simţit din plin repertoriul abject al fostului băiat bun
  • Şi-a petrecut numeroase ore pe pontonul naşilor, familia Reghecampf, alături de alţi colegi de-ai săi devotaţi fostului antrenor. Uneori, colegi de grătar i-au fost persoane recunoscute în lumea interlopă a Bucureştiului
  • Potrivit mărturiilor colegilor şi staff-ului, a intrat la cel puţin un antrenament mirosind a alcool
  • A refuzat să facă deplasarea la Piatra Neamţ, sfidându-şi antrenorul
  • A luat un cartonaş roşu pentru două galbene primite în doar două minute, în partida cu Botoşani. Impresia că şi-a dorit eliminarea nu i-a părăsit nici acum pe spectatorii aflaţi pe Naţional Arena în acea seară, acum aproape un an

În acest context, nu doar cotul în gâtul lui Gnohere este de incriminat. Complice poate fi considerat şi cel care a luat decizia de a-l păstra pe Bourceanu în club pentru acest sezon. Evident, complicitatea se împarte. Hotărârea i-a aparţinut naşului, sau poate naşei jucătorului, şi a fost ratificată de finanţatorul care, folosind motto-ul "eu vreau doar bani, bani, bani", parazitează clubul tot pe baza relaţiilor de rudenie.

La final, Reghecampf a încercat să şteargă urmele crimei , aruncând în cârca lui Balaj vina pentru eliminarea lui Bourceanu. Concomitent, complicele său, Becali, folosea acelaşi alibi pe la televiziuni.

Cândva populari, făptaşii mai pot păcăli din ce în ce mai puţini fani ai Stelei. Oricum, puţini au şi rămas. Ceilalţi s-au prins de mult de tentativa de lichidare a Stelei din interior prin metoda cumetriilor.

La 30 de ani după finala de la Sevilla, Steaua nu mai este un club de fotbal. E doar un club de fini. FCSB. 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.