Culisele conflictului din interiorul FRF. Belodedici, Prodan şi Kassai au fost înlocuiţi în Comisiile UEFA: "Cine ne-a scos? Un preşedinte nevalidat care nici nu a avut aprobarea Comitetului Executiv". Anomaliile şedinţei de ieri şi ce s-ar putea întâmpla la Federaţie

18 apr 2014 6807 afişări Fotbal Intern
Culisele conflictului din interiorul FRF. Belodedici, Prodan şi Kassai au fost înlocuiţi în Comisiile UEFA: "Cine ne-a scos? Un preşedinte nevalidat care nici nu a avut aprobarea Comitetului Executiv". Anomaliile şedinţei de ieri şi ce s-ar putea întâmpla la Federaţie

"Datele pe care la am la ora actuală nu sunt foarte favorabile unei coabitări. Sunt două tabere în Federaţie: angajaţii de pe vremea mea şi cei de acum", spunea Mircea Sandu în urmă cu o săptămână, la DigiSport. Din discurs, fostul preşedinte dorea să se plaseze undeva deasupra frământărilor de la "Casa Fotbalului", deşi propunerea lui Gino Iorgulescu de joi - Mircea Sandu să fie invitat permanent al şedinţelor CEx - indică altceva. 

În momentul de faţă, Federaţia este disputată, aşa cum spunea şi Sandu, de două tabere. Dovada clară a acestui lucru a fost şedinţa de joi a Comitetului Executiv. După aproape patru ore şi jumătate de discuţii aprinse, cei 14 membri au ieşit din sală fără să fi rezolvat niciun punct de pe ordinea de zi. ProSport a discutat cu mai mulţi oameni din Federaţie şi a alcătuit tabloul complet al întâmplărilor de joi, 16 aprilie, dar şi pe cel al situaţiei de la "Casa Fotbalului"

PROBLEMA ORGANIGRAMEI NU POATE FI REMEDIATĂ PÂNĂ JOIA VIITOARE

Aşa cum ProSport a anunţat încă de miercuri seara, aprobarea noii organigrame a FRF a fost momentul în care spiritele s-au încins în şedinţa Comitetului Executiv. Senzaţia unora dintre cei aflaţi în sală ar fi fost că, indiferent de argumente, noua schemă de organizare nu ar fost votată: "Anumiţi oameni păreau să aibă lecţia deja învăţată". În ciuda unei evidente opoziţii, pe care Burleanu o şi anticipa, organigrama nu ar fi putut fi votată întrucât nu au fost respectate cerinţele minime ale regulamentului: "Ea trebuia trimisă membrilor CEx cu cel puţin trei zile înainte, ca ei să aibă timp să o prezinte şi celor care i-au mandatat să îi reprezinte, ori oamenii au primit-o în dimineaţa şedinţei", spun sursele federale. Acestea sunt lucrurile elementare. Apoi, câţiva dintre membrii Comitetului Executiv, conduşi de Gino Iorgulescu, au cerut lămuriri în privinţa modului în care Burleanu a făcut angajările în perioada scursă de la alegeri. "Gino, pe un ton aparent prietenesc, i-a spus ceva de genul <Răzvan, am înţeles că ai adus şi câţiva oameni în FRF. I-ai plătit?>. Burleanu i-a confirmat şi imediat au început discuţiile legat de faptul că, pentru a angaja, Răzvan Burleanu ar fi avut nevoie de aprobarea Comitetului Executiv", detaliază sursele de la "Casa Fotbalului".

În Statutului FRF, la articolul 35, acolo unde sunt prevăzute atribuţiile Comitetului Executiv sunt specificate următoarele:

  • l) Comitetul Executiv aprobă organigrama FRF, nivelul de salarizare al funcţiilor, normele financiare privind deplasarea persoanelor delegate în ţară şi în străinătate
  • m) aprobă salariul preşedintelui

Explică un membru al Comitetului Executiv sub protecţia anonimatului: "Noi, practic, am fost puşi în faţa faptului împlinit pentru că acei oameni au fost deja angajaţi şi şi-au primit şi salariile. Comitetul Executiv nu poate să voteze retroactiv". Juriştii prezenţi în şedinţa Comitetului Executiv s-au contrazis în teoriile exprimate pe marginea subiectului, susţin sursele federale: "Unii spuneau că organigrama este în regulă, alţii spuneau că nu poate fi votată". În consecinţă, votul a fost amânat pentru joia viitoare, atunci când a fost reprogramată şedinţa CEx, însă mai mulţi federali susţin că problema nu poate fi rezolvată până atunci: "Ce se poate schimba într-o săptămână? Oamenii tot angajaţi rămân şi banii tot au ieşit din Federaţie. Nu ştim ce se va întâmpla"

BELODEDICI, PRODAN ŞI KASSAI, SCHIMBAŢI DIN COMISIILE UEFA. URMEAZĂ PLÂNGERILE PENALE?

Un alt moment sensibil al şedinţei de ieri, în care este invocată o nouă încălcare a Statutului, este cel legat de punctul 8 de pe ordinea de zi: "Aprobarea reprezentanţilor FRF în comisiile UEFA". Conform regulamentului, la articolul 35, litera k), Comitetul Executiv "aprobă propunerile nominale de reprezentare a FRF în organismele FIFA şi UEFA". Noua conducere a operat deja trei modificări în rândul reprezentanţilor în structurile europene, dar oamenii din CEx susţin că, din nou, au fost puşi în faţa faptului împlinit: "În mod normal, trebuiau supuşi la vot cei nominalizaţi, dar lista cu schimbările a fost trimisă deja către UEFa, pentru că termenul limită a fost înainte de această şedinţă. Practic, astăzi am fost doar informaţi de modificările făcute". 

MODIFICĂRILE FĂCUTE DE BURLEANU LA UEFA SUNT:

  • Comisia HatTrick: Daniel Prodan a fost înlocuit cu Marian Vişan, managerul FRF din echipa lui Răzvan Burleanu
  • Comisia de Dezvoltare şi Asistenţă Tehnică: Miodrag Belodedici a fost înlocuit cu Aurel Ţicleanu, recent numit şef al departamentului de scouting al FRF
  • Comisia Asociaţiilor Naţionale: Adalbert Kassai a fost înlocuit cu Răzvan Burleanu

ProSport i-a contactat pe cei scoşi de pe lista UEFA de către actuala conducere a FRF. Dacă eliminările lui Adalabert Kassai şi Daniel Prodan erau uşor de anticipat, dat fiind conflictul deschis dintre aceştia şi Răzvan Burleanu, scoaterea lui Miodrag Belodedici din structurile UEFA a reprezentat o surpriză. În dialogul cu reporterii ProSport, dublul câştigător al Cupei Campionilor şi un tip recunoscut pentru calmul său şi-a ieşit din fire atunci când a fost deschis subiectul comisiilor UEFA: "De unde ştiţi asta? Cine v-a spus? Pe mine nu m-a anunţat nimeni că am fost înlocuit. Nici nu ştiu de cine am fost înlocuit. Nu am mai trecut pe acolo de un an şi jumătate. M-au chemat de vreo trei ori şi nu am avut timp să mă duc. Dar cine v-a spus? Dacă nu vreţi să îmi spuneţi, aici se termină conversaţia".

Daniel Prodan, fostul internaţional aflat în conflict public cu Răzvan Burleanu, a fost mult mai vehement: "Eu nu am un război cu Vişan sau cu Chivorchian, eu am un război cu Burleanu, pentru că el este cel care m-a calomniat şi m-a ameninţat cu acea plângere de viol. După această luptă, unul dintre noi va ieşi din fotbal! E o vorbă în Ardeal: când taurii se luptă, viţeii stau şi se uită. Nu pot să stau deoparte şi să văd că se încalcă grav Statutul. Cine m-a scos pe mine din Comisia UEFA? Un preşedinte nevalidat care nici măcar nu a avut aprobarea Comitetului Executiv pentru a face acest lucru?". Adalbert Kassai nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. 

Oamenii din Federaţie susţin că, în urma întâmplărilor petrecute joi, până la următoarea şedinţă a Comitetului Executiv va fi făcută o plângere pentru abuz în serviciu: "Nu cred că trebuie să ne întrebăm când, ci, mai degrabă, cine va face acea plângere. E foarte probabil să apară în următoarele zile, să nu fim surprinşi atunci când se va întâmpla". 

Şedinţa de ieri, una dominată de incertitudine, s-a încheiat cu o propunere-şoc a lui Gino Iorgulescu, unul dintre prietenii lui Mircea Sandu. Preşedintele LPF a propus ca "Naşul" să fie invitat permanent la întâlnirile Comitetului Executiv. Aflat oricum într-un mediu ostil - Burleanu nu pare să-i aibă de partea sa pe cei mai mulţi dintre membrii din CEx, aceştia fiind asociaţi cu vechea conducere - şeful FRF a refuzat categoric: "Decizia de a-l invita pe domnul Mircea Sandu la aceste şedinţe îmi aparţine în exclusivitate". Până joia viitoare, atunci când a fost programată o nouă şedinţă a CEx, Răzvan Burleanu trebuie să găsească o rezolvare pentru problemele din cauza cărora este acum contestat. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.