Ce găseşte Corpul de Control la CSA Steaua: Ordin de Ministru din 2015 de a înfiinţa echipa de fotbal neexecutat, memorii către FIFA şi UEFA blocate, somaţii către FRF, LPF şi FCSB nesemnate

18 ian 2017 96678 afişări Fotbal Intern
Ce găseşte Corpul de Control la CSA Steaua: Ordin de Ministru din 2015 de a înfiinţa echipa de fotbal neexecutat, memorii către FIFA şi UEFA blocate, somaţii către FRF, LPF şi FCSB nesemnate Mircea Duşa (stânga), ministrul Apărării, a ordonat în 2015 înfiinţarea unei echipe de fotbal la CSA Steaua, dar comandantul de atunci, George Boroi, nu a pus în aplicare comanda, acuză juristul clubului. FOTO: Mediafax
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Corpul de Control al ministrului Apărării, trimis la CSA Steaua pentru a verifica modul în care a fost gestionată marca „Steaua“ după ce a fost recuperată în Justiţie, va descoperi ordine de ministru neexecutate, acte blocate şi acţiuni frânate care îl favorizează pe Gigi Becali.

Scandalul izbucnit la CSA Steaua în ultimele săptămâni, urmat, marţi seară, de anunţul ministrului Gabriel Beniamin Leş privind iniţierea unei anchete, ar trebui să scoată la iveală o serie de lucruri interesante. Toate – de natură să prejudicieze interesul statului român.

Ministrul Duşa a dat ordin, în 2015, ca la CSA Steaua să se înfiinţeze echipa de fotbal. Comanda n-a fost executată nici în ziua de astăzi

Încă din august 2015, ministrul Apărării – pe atunci în funcţie se afla Mircea Duşa – a dat ordin ca la CSA Steaua să se înfiinţeze echipa de fotbal. În acel moment, comandantul clubului era George Boroi, iar adjunct – actualul comandant interimar, Cristian Petrea. Iniţial, CSA s-a pus în mişcare şi chiar a înscris în campionat, la AMFB. Apoi, brusc, după nici o săptămână, a făcut anunţul că nu mai intră în competiţie. La vremea respectivă, pasul înapoi făcut de CSA a generat o ofensivă a lui Gigi Becali, care a ironizat demersul şi a subliniat că Armata nu e în stare să-şi facă echipă nici măcar în Liga 4.

Colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, afirmă azi că de sabotarea acestui ordin s-ar fi ocupat personal chiar actualul comandant, colonelul Cristian Petrea.

Notificările către FIFA şi UEFA aşteaptă aprobarea comandantului CSA Steaua de peste trei luni


În lipsa unei notificări oficiale de la CSA Steaua şi a refuzului FRF de a înştiinţa UEFA cu privire la sentinţele judecătoreşti, pe site-ul forului continental echipa lui Gigi Becali este prezentată, în continuare, ca fiind înfiinţată în 1947 şi deţinătoare a Cupei Campionilor

Acelaşi Florin Talpan a redactat şi legalizat astă-toamnă, la notariat, o notificare către FIFA şi UEFA. Cele două instituţii urmau să fie informate asupra sentinţei emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2014, prin care FCSB pierdea marca Steaua. În lipsa unui aviz de la conducerea CSA, documentele n-au fost trimise.

În document se nota că palmaresul şi sigla aparţin de drept CSA Steaua, cerându-se ca FIFA şi UEFA să opereze modificările în acte şi în bazele lor de date. Totul, în contextul în care FRF, din motive neelucidate nici azi, a omis să anunţe FIFA şi UEFA de schimbările apărute în cazul FCSB.

Aceste notificări ar fi trebuit semnate de comandantul CSA Steaua. În absenţa demersurilor oficiale, pe site-ul UEFA clubul lui Gigi Becali este prezentat şi astăzi, la mai bine de doi ani după decizia ICCJ, ca fiind moştenitorul Steaua Bucureşti, înfiinţat în 1947 şi deţinător al Cupei Campionilor din 1986 şi al Supercupei Europei din 1987.

Juristul Florin Talpan afirmă că George Boroi a blocat demersul şi nici înlocuitorul său nu l-a aprobat.

Somaţiile către FRF, LPF şi FCSB nu sunt semnate de comandantul clubului


De lipsa unei înştiinţări oficiale a CSA Steaua cu privire la sentinţa Curţii de Apel se agaţă şi LPF, care prezintă în continuare clubul lui Gigi Becali drept FC Steaua Bucureşti, formaţie fondată în 1947 şi cu 26 de titluri în palmares. Curtea de Apel a stabilit că FCSB nu mai are voie să se numească Steaua Bucureşti

După ce, la finalul anului trecut, pe 21 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că FCSB nu mai are dreptul să folosească numele „Steaua Bucureşti“, Florin Talpan a redactat adrese oficiale către FRF, LPF şi FCSB, prin care acestea erau somate să aplice sentinţa judecătorească. Nici aceste notificări nu au fost semnate de noul comandant, Cristian Petrea.

Şi de această dată, oficialii FRF, LPF şi FCSB au subliniat că nu există o comunicare instituţională. Justin Ştefan, secretar general al Ligii, a anunţat că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio adresă de la CSA Steaua şi, în consecinţă, nu are pe ce să discute.

Surse bine informate au descris, pentru ProSport, planul pus la punct de FRF, LPF şi Gigi Becali: ar urma ca, folosindu-se toate procedeele legale posibile, să se tragă de timp până la 1 iunie, când se va putea face legal schimbarea de nume decisă de instanţă. Publicaţia noastră a dezvăluit planul marţi, publicând articolul la ora 12.35. 

O oră mai târziu, Gigi Becali a confirmat totul într-o conferinţă de presă: speră că motivarea Curţii de Apel va veni, cel mai devreme, prin februarie. Apoi va aştepta 30 de zile (termen legal) şi va face, în paralel, o cerere de suspendare temporară a sentinţei şi un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Se speră că toate aceste acţiuni să se întindă până la vară.

Pentru a contracara tergiversările, juristul CSA Steaua a făcut o întâmpinare la Curtea de Apel, unde a cerut o urgentare în redactarea motivării la sentinţă. Ofiţerul spune că a pregătit şi somaţii către FRF, LPF şi FCSB, deoarece – în viziunea sa – sentinţa Curţii de Apel ar fi executorie.

Nefiind aprobate de comandantul clubului, aceste somaţii nu au putut fi trimise. 

Pe 30 decembrie 2016, juristul îl acuza pe comandantul CSA Steaua, într-un comunicat oficial, că îi pune piedici şi că refuză să semneze actele

Pe 30 decembrie 2016, colonelul Florin Talpan a remis ProSport şi Mediafax un comunicat în care deschidea această Cutie a Pandorei, afirmând că, de-a lungul proceselor câştigate în ultimii ani cu Gigi Becali, conducerea clubului nu l-a sprijinit şi că, din contră, a întâmpinat nenumărate piedici. Mai mult, Talpan reclamă că, prin declaraţiile şi comunicatele date în ultima perioadă, conducătorul CSA Steaua a sprijinit cauza lui Gigi Becali! Juristul arată cu degetul spre o declaraţie a colonelului Cristian Petrea, care după sentinţa Curţii de Apel din 21 decembrie a afirmat că aceasta nu e definitivă şi irevocabilă. „Din păcate, domnul Comandant interimar nu are pregătire juridică, dumnealui făcând afirmaţii eronate, care induc în eroare presa, opinia publică şi suporterii care îmi cer lămuriri. Conform Noului Cod de Procedură Civilă, nu mai există sentinţe <<definitive şi irevocabile>> ci doar sentinţe definitive. Hotărârea cu nr. 989, pronunţată la data de 21.12.2016 de către Curtea de Apel Bucureşti, este o hotărâre definitivă şi executorie care trebuie şi poate fi pusă în aplicare. (...) Persoanele care dau informaţii false inducând în eroare opinia publică, dar mai ales suporterii, creând confuzie printre aceştia, neavând nicio legătură cu activitatea juridică din dosarele în cauză, din contră, punându-mi în permanenţă piedici doar ca să apară în atenţia presei, ar trebui să se abţină în a mai da declaraţii.

Ţin să precizez că notificările către UEFA privind măsurile legale ce trebuiau a fi dispuse împotriva  S.C. FCSB S.A., notificări formulate de către mine de mai bine de două luni, nu sunt semnate nici la ora actuală de către cei abilitaţi, aceştia refuzând acest lucru sistematic şi inexplicabil. (…) Faptul că unele persoane neavizate şi necunoscătoare ale Noului Cod de Procedură Civilă fac afirmaţii eronate pentru a induce în eroare opinia publică, cum că S.C. FCSB S.A. ar avea şanse la formularea şi judecarea recursului, mi se pare cel puţin hilar, deoarece motivele de casare prevăzute la art. 488 din Noul Cod de Procedură Civilă nu sunt întrunite pentru atacarea hotărârii cu nr. 989/21.12.2016 cu recurs“, afirma Florin Talpan în comunicatul publicat de ProSport pe 30 decembrie.

ProSport a încercat să afle punctul de vedere al colonelului Cristian Petrea. Acesta s-a rezumat să afirme sec: "Nu comentez declaraţiile subordonaţilor!".

3-0 pentru Talpan în meciul proceselor cu Becali. În alte două, la pauză conduce tot Talpan. Încă două „derby“-uri au început de curând


Sentinţa Curţii de Apel care îi interzice lui Gigi Becali să mai folosească numele "Steaua Bucureşti" îi provoacă latifundiarului coşmaruri

Până acum, juristul Florin Talpan a câştigat definitiv trei acţiuni în justiţie contra lui Gigi Becali. În alte două are câştig de cauză după prima instanţă, dar urmează recursul. În sfârşit, încă două procese au apărut de curând pe rol şi urmează să fie stabilite primele termene de judecată.

> În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat prin sentinţă definitivă marca Steaua înregistrată de latifundiar, notând în motivare că acesta a înregistrat-o ilegal şi de rea-credinţă în 2004.

> În 2015, Tribunalul Bucureşti a respins cererea FCSB de a anula marca Steaua înregistrată de CSA Steaua Bucureşti. Decizia nu este definitivă şi FCSB a făcut recurs pe 25 iulie 2016.

> În 2016, Curtea de Apel a stabilit că FCSB nu mai are dreptul să poarte nici numele Steaua Bucureşti, nici orice altă denumire care ar putea provoca o confuzie cu deţinătoarea de drept a mărcii, echipa Armatei. Recursul poate fi acceptat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numai în anumite condiţii speciale.

> Tot în 2016, Florin Talpan a intentat un proces contra lui Gigi Becali, pe care îl acuza că i-a adus insulte. Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză şi a dispus ca Becali să-i plătească daune morale de 3.000 de euro. Talpan, nemulţumit de cuantumul despăgubirilor, a anunţat că face recurs la Curtea de Apel.

> La începutul acestui an, Tribunalul a respins cererea FCSB ca CSA Steaua să plătească o taxă de timbru mărită în procesul despăgubirilor iniţiat astă-toamnă. Juristul CSA a introdus o acţiune în instanţă, cerând de la FCSB daune de aproape 37 de milioane de euro pentru folosirea frauduloasă, în intervalul 2004-2014, a brandului Steaua. Tribunalul a fixat, iniţial, o taxă de timbru (fără de care procesul nu poate merge înainte) de 3,7 milioane de lei. Talpan a cerut mai întâi anularea acesteia (acţiune respinsă de Tribunal) şi, apoi, reducerea cuantumului. Instanţa a acceptat această nouă cerere, reducând taxa de timbru la numai 427.100 lei (sumă plătită deja de MApN). Avocaţii lui Becali au contestat această reducere a taxei de timbru, sperând că Armata nu va merge mai departe cu acţiunea dacă va fi nevoită să plătească milioane de lei. Instanţa a respins demersul FCSB pe 16 ianuarie. Sentinţa este definitivă.

Pe rol se află în desfăşurare alte două „derby“-uri:

> procesul descris mai sus, în care CSA Steaua cere 37 de milioane de euro despăgubiri pentru folosirea ilegală a numelui şi a brandului între 2004-2014. „Meciul“ este însă de lungă durată, pentru că părţile au posibilitatea de a face apel;

> o altă acţiune înregistrată pe 10 ianuarie, pe care ProSport v-a relatat-o la acel moment tot în exclusivitate, prin care CSA Steaua cere ca tribunalul să-i interzică lui Gigi Becali să mai folosească acronimul FCSB. Florin Talpan argumentează cu sentinţa Curţii de Apel, care menţionează că gruparea lui Becali nu mai are dreptul să folosească niciun nume care poate produce confuzia cu Steaua. De asemenea, şi această acţiune este la început, iar deznodământul este departe.

Becali, după ce s-a anunţat controlul la CSA: „E îmbucurător. Veţi vedea că Talpan va fi dat afară!“


Becali a jubilat în direct, la sport.ro, când a primit vestea că ministrul Apărării a trimis Corpul de Control la CSA Steaua. Cu câteva ore înainte, latifundiarul făcuse apel la PSD să îl salveze. FOTO: Mediafax

Gigi Becali a organizat marţi o conferinţă de presă în care a făcut apel public la PSD şi la Liviu Dragnea să-l dea afară pe Talpan din Armată, să renunţe la procese şi să îi dea dreptul de a folosi numele Steaua pentru echipa sa. Câteva ore mai târziu, după comunicatul MApN care anunţa controlul la CSA Steaua, Gigi Becali şi-a proclamat victoria la postul TV Sport.ro: „E ceva îmbucurător că ministrul Apărării s-a mişcat repede. E bine că a acţionat repede. Ministrul poate să le spună celor de la CSA să-mi dea mie brandul Steaua. Dacă face asta, atunci se vor încheia toate litigiile. Veţi vedea că Talpan va fi dat afară!“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.