Ce găsește Corpul de Control la CSA Steaua: Ordin de Ministru din 2015 de a înființa echipa de fotbal neexecutat, memorii către FIFA și UEFA blocate, somații către FRF, LPF și FCSB nesemnate

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Corpul de Control al ministrului Apărării, trimis la CSA Steaua pentru a verifica modul în care a fost gestionată marca „Steaua” după ce a fost recuperată în Justiție, va descoperi ordine de ministru neexecutate, acte blocate și acțiuni frânate care îl favorizează pe Gigi Becali.

Scandalul izbucnit la CSA Steaua în ultimele săptămâni, urmat, marți seară, de anunțul ministrului Gabriel Beniamin Leș privind inițierea unei anchete, ar trebui să scoată la iveală o serie de lucruri interesante. Toate – de natură să prejudicieze interesul statului român.

Ministrul Dușa a dat ordin, în 2015, ca la CSA Steaua să se înființeze echipa de fotbal. Comanda n-a fost executată nici în ziua de astăzi

Încă din august 2015, ministrul Apărării – pe atunci în funcție se afla Mircea Dușa – a dat ordin ca la CSA Steaua să se înființeze echipa de fotbal. În acel moment, comandantul clubului era George Boroi, iar adjunct – actualul comandant interimar, Cristian Petrea. Inițial, CSA s-a pus în mișcare și chiar a înscris în campionat, la AMFB. Apoi, brusc, după nici o săptămână, a făcut anunțul că nu mai intră în competiție. La vremea respectivă, pasul înapoi făcut de CSA a generat o ofensivă a lui Gigi Becali, care a ironizat demersul și a subliniat că Armata nu e în stare să-și facă echipă nici măcar în Liga 4.

Colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, afirmă azi că de sabotarea acestui ordin s-ar fi ocupat personal chiar actualul comandant, colonelul Cristian Petrea.

Notificările către FIFA și UEFA așteaptă aprobarea comandantului CSA Steaua de peste trei luni


În lipsa unei notificări oficiale de la CSA Steaua și a refuzului FRF de a înștiința UEFA cu privire la sentințele judecătorești, pe site-ul forului continental echipa lui Gigi Becali este prezentată, în continuare, ca fiind înființată în 1947 și deținătoare a Cupei Campionilor

Același Florin Talpan a redactat și legalizat astă-toamnă, la notariat, o notificare către FIFA și UEFA. Cele două instituții urmau să fie informate asupra sentinței emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2014, prin care FCSB pierdea marca Steaua. În lipsa unui aviz de la conducerea CSA, documentele n-au fost trimise.

În document se nota că palmaresul și sigla aparțin de drept CSA Steaua, cerându-se ca FIFA și UEFA să opereze modificările în acte și în bazele lor de date. Totul, în contextul în care FRF, din motive neelucidate nici azi, a omis să anunțe FIFA și UEFA de schimbările apărute în cazul FCSB.

Aceste notificări ar fi trebuit semnate de comandantul CSA Steaua. În absența demersurilor oficiale, pe site-ul UEFA clubul lui Gigi Becali este prezentat și astăzi, la mai bine de doi ani după decizia ICCJ, ca fiind moștenitorul Steaua București, înființat în 1947 și deținător al Cupei Campionilor din 1986 și al Supercupei Europei din 1987.

Juristul Florin Talpan afirmă că George Boroi a blocat demersul și nici înlocuitorul său nu l-a aprobat.

Somațiile către FRF, LPF și FCSB nu sunt semnate de comandantul clubului


De lipsa unei înștiințări oficiale a CSA Steaua cu privire la sentința Curții de Apel se agață și LPF, care prezintă în continuare clubul lui Gigi Becali drept FC Steaua București, formație fondată în 1947 și cu 26 de titluri în palmares. Curtea de Apel a stabilit că FCSB nu mai are voie să se numească Steaua București

După ce, la finalul anului trecut, pe 21 decembrie, Curtea de Apel București a stabilit că FCSB nu mai are dreptul să folosească numele „Steaua București”, Florin Talpan a redactat adrese oficiale către FRF, LPF și FCSB, prin care acestea erau somate să aplice sentința judecătorească. Nici aceste notificări nu au fost semnate de noul comandant, Cristian Petrea.

Și de această dată, oficialii FRF, LPF și FCSB au subliniat că nu există o comunicare instituțională. Justin Ștefan, secretar general al Ligii, a anunțat că instituția pe care o conduce nu a primit nicio adresă de la CSA Steaua și, în consecință, nu are pe ce să discute.

Surse bine informate au descris, pentru ProSport, planul pus la punct de FRF, LPF și Gigi Becali: ar urma ca, folosindu-se toate procedeele legale posibile, să se tragă de timp până la 1 iunie, când se va putea face legal schimbarea de nume decisă de instanță. Publicația noastră a dezvăluit planul marți, publicând articolul la ora 12.35. 

O oră mai târziu, Gigi Becali a confirmat totul într-o conferință de presă: speră că motivarea Curții de Apel va veni, cel mai devreme, prin februarie. Apoi va aștepta 30 de zile (termen legal) și va face, în paralel, o cerere de suspendare temporară a sentinței și un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Se speră că toate aceste acțiuni să se întindă până la vară.

Pentru a contracara tergiversările, juristul CSA Steaua a făcut o întâmpinare la Curtea de Apel, unde a cerut o urgentare în redactarea motivării la sentință. Ofițerul spune că a pregătit și somații către FRF, LPF și FCSB, deoarece – în viziunea sa – sentința Curții de Apel ar fi executorie.

Nefiind aprobate de comandantul clubului, aceste somații nu au putut fi trimise. 

Pe 30 decembrie 2016, juristul îl acuza pe comandantul CSA Steaua, într-un comunicat oficial, că îi pune piedici și că refuză să semneze actele

Pe 30 decembrie 2016, colonelul Florin Talpan a remis ProSport și Mediafax un comunicat în care deschidea această Cutie a Pandorei, afirmând că, de-a lungul proceselor câștigate în ultimii ani cu Gigi Becali, conducerea clubului nu l-a sprijinit și că, din contră, a întâmpinat nenumărate piedici. Mai mult, Talpan reclamă că, prin declarațiile și comunicatele date în ultima perioadă, conducătorul CSA Steaua a sprijinit cauza lui Gigi Becali! Juristul arată cu degetul spre o declarație a colonelului Cristian Petrea, care după sentința Curții de Apel din 21 decembrie a afirmat că aceasta nu e definitivă și irevocabilă. „Din păcate, domnul Comandant interimar nu are pregătire juridică, dumnealui făcând afirmații eronate, care induc în eroare presa, opinia publică și suporterii care îmi cer lămuriri. Conform Noului Cod de Procedură Civilă, nu mai există sentințe și irevocabile>> ci doar sentințe definitive. Hotărârea cu nr. 989, pronunțată la data de 21.12.2016 de către Curtea de Apel București, este o hotărâre definitivă și executorie care trebuie și poate fi pusă în aplicare. (…) Persoanele care dau informații false inducând în eroare opinia publică, dar mai ales suporterii, creând confuzie printre aceștia, neavând nicio legătură cu activitatea juridică din dosarele în cauză, din contră, punându-mi în permanență piedici doar ca să apară în atenția presei, ar trebui să se abțină în a mai da declarații.

Țin să precizez că notificările către UEFA privind măsurile legale ce trebuiau a fi dispuse împotriva  S.C. FCSB S.A., notificări formulate de către mine de mai bine de două luni, nu sunt semnate nici la ora actuală de către cei abilitați, aceștia refuzând acest lucru sistematic și inexplicabil. (…) Faptul că unele persoane neavizate și necunoscătoare ale Noului Cod de Procedură Civilă fac afirmații eronate pentru a induce în eroare opinia publică, cum că S.C. FCSB S.A. ar avea șanse la formularea și judecarea recursului, mi se pare cel puțin hilar, deoarece motivele de casare prevăzute la art. 488 din Noul Cod de Procedură Civilă nu sunt întrunite pentru atacarea hotărârii cu nr. 989/21.12.2016 cu recurs”, afirma Florin Talpan în comunicatul publicat de ProSport pe 30 decembrie.

ProSport a încercat să afle punctul de vedere al colonelului Cristian Petrea. Acesta s-a rezumat să afirme sec: „Nu comentez declarațiile subordonaților!”.

3-0 pentru Talpan în meciul proceselor cu Becali. În alte două, la pauză conduce tot Talpan. Încă două „derby”-uri au început de curând


Sentința Curții de Apel care îi interzice lui Gigi Becali să mai folosească numele „Steaua București” îi provoacă latifundiarului coșmaruri

Până acum, juristul Florin Talpan a câștigat definitiv trei acțiuni în justiție contra lui Gigi Becali. În alte două are câștig de cauză după prima instanță, dar urmează recursul. În sfârșit, încă două procese au apărut de curând pe rol și urmează să fie stabilite primele termene de judecată.

> În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat prin sentință definitivă marca Steaua înregistrată de latifundiar, notând în motivare că acesta a înregistrat-o ilegal și de rea-credință în 2004.

> În 2015, Tribunalul București a respins cererea FCSB de a anula marca Steaua înregistrată de CSA Steaua București. Decizia nu este definitivă și FCSB a făcut recurs pe 25 iulie 2016.

> În 2016, Curtea de Apel a stabilit că FCSB nu mai are dreptul să poarte nici numele Steaua București, nici orice altă denumire care ar putea provoca o confuzie cu deținătoarea de drept a mărcii, echipa Armatei. Recursul poate fi acceptat la Înalta Curte de Casație și Justiție numai în anumite condiții speciale.

> Tot în 2016, Florin Talpan a intentat un proces contra lui Gigi Becali, pe care îl acuza că i-a adus insulte. Tribunalul București i-a dat câștig de cauză și a dispus ca Becali să-i plătească daune morale de 3.000 de euro. Talpan, nemulțumit de cuantumul despăgubirilor, a anunțat că face recurs la Curtea de Apel.

> La începutul acestui an, Tribunalul a respins cererea FCSB ca CSA Steaua să plătească o taxă de timbru mărită în procesul despăgubirilor inițiat astă-toamnă. Juristul CSA a introdus o acțiune în instanță, cerând de la FCSB daune de aproape 37 de milioane de euro pentru folosirea frauduloasă, în intervalul 2004-2014, a brandului Steaua. Tribunalul a fixat, inițial, o taxă de timbru (fără de care procesul nu poate merge înainte) de 3,7 milioane de lei. Talpan a cerut mai întâi anularea acesteia (acțiune respinsă de Tribunal) și, apoi, reducerea cuantumului. Instanța a acceptat această nouă cerere, reducând taxa de timbru la numai 427.100 lei (sumă plătită deja de MApN). Avocații lui Becali au contestat această reducere a taxei de timbru, sperând că Armata nu va merge mai departe cu acțiunea dacă va fi nevoită să plătească milioane de lei. Instanța a respins demersul FCSB pe 16 ianuarie. Sentința este definitivă.

Pe rol se află în desfășurare alte două „derby”-uri:

> procesul descris mai sus, în care CSA Steaua cere 37 de milioane de euro despăgubiri pentru folosirea ilegală a numelui și a brandului între 2004-2014. „Meciul” este însă de lungă durată, pentru că părțile au posibilitatea de a face apel;

> o altă acțiune înregistrată pe 10 ianuarie, pe care ProSport v-a relatat-o la acel moment tot în exclusivitate, prin care CSA Steaua cere ca tribunalul să-i interzică lui Gigi Becali să mai folosească acronimul FCSB. Florin Talpan argumentează cu sentința Curții de Apel, care menționează că gruparea lui Becali nu mai are dreptul să folosească niciun nume care poate produce confuzia cu Steaua. De asemenea, și această acțiune este la început, iar deznodământul este departe.

Becali, după ce s-a anunțat controlul la CSA: „E îmbucurător. Veți vedea că Talpan va fi dat afară!”


Becali a jubilat în direct, la sport.ro, când a primit vestea că ministrul Apărării a trimis Corpul de Control la CSA Steaua. Cu câteva ore înainte, latifundiarul făcuse apel la PSD să îl salveze. FOTO: Mediafax

Gigi Becali a organizat marți o conferință de presă în care a făcut apel public la PSD și la Liviu Dragnea să-l dea afară pe Talpan din Armată, să renunțe la procese și să îi dea dreptul de a folosi numele Steaua pentru echipa sa. Câteva ore mai târziu, după comunicatul MApN care anunța controlul la CSA Steaua, Gigi Becali și-a proclamat victoria la postul TV Sport.ro: „E ceva îmbucurător că ministrul Apărării s-a mișcat repede. E bine că a acționat repede. Ministrul poate să le spună celor de la CSA să-mi dea mie brandul Steaua. Dacă face asta, atunci se vor încheia toate litigiile. Veți vedea că Talpan va fi dat afară!”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul adevărat pentru care Larisa Iordache s-a retras din gimnastică. Ce a pățit concurenta eliminată de la America Express 2023 de la Antena 1
Motivul adevărat pentru care Larisa Iordache s-a retras din gimnastică. Ce a pățit concurenta eliminată de la America Express 2023…
„Sacrificiul Porcului”: cum își momea victimele o rețea de „criptoromantism“
„Sacrificiul Porcului”: cum își momea victimele o rețea de „criptoromantism“
Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice furnizarea directă a cipurilor către Rusia, dar nu pot monitoriza comerţul dintre intermediari
Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice…
Motivul misterios pentru care Messi&co au jucat în tricouri cu numele imprimate în mandarină
Motivul misterios pentru care Messi&co au jucat în tricouri cu numele imprimate în mandarină
Imaginea care o va ÎNFURIA pe Prodanca. Reghe tace și le face! Antrenorul și Corina Caciuc sunt în culmea fericirii!
Imaginea care o va ÎNFURIA pe Prodanca. Reghe tace și le face! Antrenorul și Corina Caciuc sunt în culmea fericirii!
MORMÂNTUL lui Attila Hunul, găsit pe lotul 1 al autostrăzii A7
MORMÂNTUL lui Attila Hunul, găsit pe lotul 1 al autostrăzii A7
Prețul polițelor RCA a explodat. Nu se mai ține cont de accidentele din trecut
Prețul polițelor RCA a explodat. Nu se mai ține cont de accidentele din trecut
ION ȚIRIAC va fi înmormântat la cimitirul Bellu! Vestea noptii despre marele miliardar
ION ȚIRIAC va fi înmormântat la cimitirul Bellu! Vestea noptii despre marele miliardar
Un chiriaș din Cluj a avut un șoc când i-a venit factura la întreținere: 'M-a lăsat mască!'
Un chiriaș din Cluj a avut un șoc când i-a venit factura la întreținere: 'M-a lăsat mască!'
5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului
5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului
Când a văzut ce purta o concurentă la Miss Universe, publicul a încremenit. „Așa ceva...”
Când a văzut ce purta o concurentă la Miss Universe, publicul a încremenit. „Așa ceva...”
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
BANCUL ZILEI. Bulă iese din biserică și dă 50 de euro unei escorte: Nu, e prea puțin, trebuie minim 100!
BANCUL ZILEI. Bulă iese din biserică și dă 50 de euro unei escorte: Nu, e prea puțin, trebuie minim 100!
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Hyundai a lansat cel mai frumos SUV de oraș. Concurenții germani să se ferească
Hyundai a lansat cel mai frumos SUV de oraș. Concurenții germani să se ferească
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!