Cazul dezafilierii Craiovei | Mititelu, "discurs" de patru ore în faţa judecătorilor! "Omul cu intrare la ANRP" al lui Piţurcă, afacerea de 43 milioane €, acuze dintre cele mai grave în stânga şi în dreapta şi un strigăt al disperării: "A fost o crimă! Am fost năucit"

5 apr 2017 9939 afişări Fotbal Intern
Cazul dezafilierii Craiovei | Mititelu, "discurs" de patru ore în faţa judecătorilor! "Omul cu intrare la ANRP" al lui Piţurcă, afacerea de 43 milioane €, acuze dintre cele mai grave în stânga şi în dreapta şi un strigăt al disperării: "A fost o crimă! Am fost năucit"
  • Termenul de miercuri din dosarul care vizează dezafilierea Universităţii Craiova l-a avut în centrul atenţiei pe Adrian Mititelu, omul de afaceri stând aproape patru ore în faţa celor doi judecători, interval în care a aruncat cu acuze în stânga şi în dreapta, cele mai multe vizându-i pe Victor Piţurcă, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. 
  • În pledoaria susţinută, Mititelu a trecut prin întreg procesul dezafilierii Universităţii Craiova şi a părut că-şi concentrează atenţia asupra lui Victor Piţurcă, dezvăluind cum fostul selecţioner a încercat să-l ajute într-o afacere de 43 de milioane de euro, transmiţându-i că "are intrare la ANRP".
  • Următorul termen va avea loc pe 26 aprilie, când va veni rândul inculpaţilor Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir să fie audiaţi de judecător.

Miercuri dimineaţa, sala de la Curtea de Apel a părut mai încăpătoare ca niciodată la un termen din dosarul dezafilierii Craiovei. Pe lângă cele două tabere şi ziarişti, la proces şi-a făcut apariţia şi Nicolo Napoli, antrenorul pe care Mititelu are de gând să-l "reactiveze" în Bănie odată cu eventuala reapariţie a echipei, iar tehnicianul italian a avut ce vedea şi auzi. La două săptămâni după ce judecătorii au vizionat înregistrările şedinţelor din Comitetul Executiv în care s-a decis eliminarea Craiovei din fotbalul românesc, a venit rândul lui Adrian Mititelu să vorbească. Iar omul de afaceri a avut multe de spus - şi mai multe de acuzat - în cele aproape patru ore petrecute în faţa judecătorilor.

"Victor Piţurcă mi-a prezentat "un om cu intrare" la ANRP. Mi-am dat seama că era mită clară"

Monologul lui Mititelu, întrerupt din când în când de întrebările judecătorilor, a început furibund, cu dezvăluiri despre o afacere pe care a fost la un pas s-o pună la punct alături de Victor Piţurcă. Pe scurt, Mititelu avea de recuperat de la ANRP nu mai puţin de 43 de milioane de euro, iar fostul selecţioner s-a oferit să-l ajute cu "un om cu intrare". Totul în schimbul a 40% din "câştig": "Şapte-opt ani am investit foarte mulţi bani, am dat bani pe jucători şi am crescut alţii, din 2005 de când am preluat Universitatea. Am preluat echipa în "B", retrogradase după 41 de ani, am adus peste 21 milioane de euro, iar totul a început în 2010, de la un conflict pe care l-am avut cu Dumitru Dragomir. Totul a plecat de la drepturile TV, eu am fost singurul conducător care a avut curajul să spună ceva, pentru că intuiam că cei care aveau să cumpere drepturile de televizare se ştiau deja.

Din 2007, am de recuperat de la ANRP 43 de milioane de euro pe care nu le-am văzut nici în ziua de azi. Când Victor Piţurcă a negociat pentru venirea la Craiova, mi-a prezentat "un om cu intrare" la ANRP şi mi-a spus că rezolvă el dacă primeşte 40%. Dar mi-am dat seama că era mită clară şi nu am mai făcut nimic!"


Din informaţiile oferite miercuri de Gazeta Sporturilor, oamenii la care se referea Piţurcă ar fi Gigi Becali şi Viorel Păunescu.


 "Piţurcă era şi antrenor, şi manager. Venea la antrenament de două ori pe săptămână"

Pus de unul dintre judecători să urmeze firul cronologic al evenimentelor din acea perioadă, Mititelu s-a simţit ca peşteleîn apă în momentul în care a trebuit să vorbească despre Victor Piţurcă. A spus răspicat cum fostul selecţioner a pus mâna pe Bărboianu şi Găman, a lovit din toate poziţiile şi a dezvăluit culisele clauzelor care aveau să-i creeze, ulterior, mari probleme: "Nu voiam să vând din jucători, iar Victor Piţurcă a venit şi s-a oferit să-mi dea un împrumut de 1,5 milioane de euro la o dobândă de 3%. A venit cu un sac de bani în birou. Eu trebuia să-i dau înapoi 1,8 milioane de euro până la 31 martie 2011. Ce am făcut? În contractul lui de muncă s-a inserat o clauză prin care el primea primă de instalare de 1,8 milioane de euro, iar suma ascundea împrumutul pe care eu trebuia să-l restitui.

Apoi i-am dat dezlegări în alb, cu ştampilă şi semnătura clubului, pentru trei fotbalişti. El a completat dezlegările pentru doi jucători, Bărboianu şi Găman, erau acorduri de încetare a contractului de muncă. Practic, erau garanţiile lui în cazul în care nu-şi recupera banii împrumutaţi


Cândva prieteni şi colaboratori, Mititelu şi Piţurcă au devenit duşmani de moarte. Primul îl acuză pe fostul selecţioner că a pus umărul la distrugerea Universităţii Craiova.

Din 1,5 milioane de euro, Piţurcă a folosit doar 800.000, iar restul au rămas la el. Piţurcă era şi antrenor, şi manager, iar apoi şi-a angajat un antrenor principal, pe Eugen Neagoe, şi nu mai venea decât de două ori pe săptămână la antrenamente. În contract aveam o clauză: dacă cineva reziliază înţelegerea, plăteşte cinci milioane de euro. Practic, din momentul ăla, eu nu mai conduceam clubul şi mi-a transmis că dacă nu-i dau banii îmi va lua echipa.

Dar aveam o relaţie foarte bună cu jucătorii, pe cei mai buni zece i-am chemat la mine în birou şi i-am pus să semneze că-şi vor primi baniiîn mai 2011. Când a aflat, Victor Piţurcă a venit în cantonament şi a ţinut o şedinţă cu jucătorii, pentru că el urmărea ca ei să devină liberi de contract. În decembrie 2010 şi ianuarie 2011 am încercat să închei amiabil contractul cu Piţurcă, dar nu a vrut să audă şi atunci am luat măsuri şi am început procedurile disciplinare", a tunat Mititelu.

"Piţurcă mi-a spus că-mi ia banii, clubul, că mă distruge, că mă bagă la închisoare"

Capabil oricând să joace perfect rolul victimei, Mititelu nu l-a slăbit nicio secundă pe fostul său angajat. A reprodus din memorie cuvintele grele aruncate de Piţurcă, a povestit cum l-a înlăturat pe acesta de la Craiova şi a dat detalii tehnice despre "joaca" de-a judecata cu comisiile FRF: "Atunci, în presa locală a început o campanie împotriva mea. Piţurcă mi-a spus că-mi ia banii, clubul, că mă distruge, că mă bagă la închisoare şi că mă lasă fără banii de la ANRP. Pe 9 februarie 2011 i-am desfăcut contractul din motive imputate angajatului (n. red - lui Victor Piţurcă). Atunci, Piţurcă nu a contestat decizia, dar s-a dus la Comisiile FRF şi a cerut clubului prima de instalare (1,8 milioane de euro) şi clauza de reziliere (cinci milioane de euro). Atât în fond cât şi în calea de atac, clubul a fost obligat să îi plătească şapte milioane de euro. Preşedintele comisiei jurisdicţionale a FRF, Gabriel Manu, era avocatul lui Piţurcă de 10 ani. Nu ştiam unde să depun acţiunea la instanţa civilă, de aia am făcut şi la Curtea de Apel Craiova, şi la Bucureşti.


Victor Piţurcă (foto), mai mult decât antrenor la Universitatea Craiova?

Cererile de chemare în judecată au fost formulate numai împotriva lui Victor Piţurcă. După introducerea acţiunilor, am primit două adrese de la FRF. Prima am primit-o prin fax, pe 8 iulie, şi-mi cerea să îmi retrag acţiunile împotriva federaţiei. M-am panicat, am chemat avocaţii, iar aceştia mi-au comunicat că nu este nicio problemă, că ne încadrăm pe statutul federaţiei. Statutul permite în cazul litigiilor de muncă acţiuni la instanţele civile."

De la Piţurcă la Becali, via informaţii obţinute de la Cristi Borcea

Ajuns cu "povestirea" la "punctul culminant", dezafilierea echipei, Mititelu a părut că aşteaptă de ceva vreme ocazia de a spus ce are pe suflet. Mai întâi a vorbit despre momentul în care Gigi Becali l-ar fi anunţat că va fi exclus, graţie unor informaţii venite de la Cristi Borcea, membru în Comitetul Executiv la acea vreme, iar apoi a explicat de ce nu a atacat decizia CEx din 20 iulie 2011: "Pe 12 iulie, am vorbit cu Gigi Becali şi mi-a spus că voi fi exclus. Atunci mi-am dat seama că e ceva serios. Nu mi-a spus de unde are informaţia, dar mi-a lăsat de înţeles că ştie de la Cristi Borcea. Am chemat din nou avocaţii şi am ajuns la concluzia că nu încalc statutul FRF. De excludere am aflat de la TV. Două zile am fost năucit, nu credeam niciodată că se poate pronunţa asemenea soluţie. După-amiază, Mircea Sandu a intrat în direct la GSP TV şi atunci am aflat că am fost exclus. Pe 21 iulie 2011 am primit o înştiinţare oficială de la FRF, semnată de Adalbert Kassai, prin care mi se aducea la cunoştinţă că am fost exclus conform articolului 18 din statut. Nu erau precizate motivele şi eventualele căi de atac."

Înapoi la inamicii clasici: "Ce mi s-a întâmplat a fost o crimă! Mircea Sandu controla tot"

Aproape de finalul "discursului", Mititelu a abordat perioada post-dezafiliere şi şi-a adus aminte că mai are poliţe de plătit. Victimele? Acelaşi Victor Piţurcă, dar şi Mircea Sandu, omul acuzat de "tot şi toate": "Apoi au început să plece jucătorii racolaţi de fraţii Becali (n. red - Ioan şi Victor Becali, impresari apropiaţi de Victor Piţurcă în 2011) şi am făcut plângeri penale după ce am fost în audienţă la domnul Morar (n. red - Daniel Morar, fost procuror general al DNA). La TAS mă puteam adresa pentru alte litigii, dar nu şi pentru acesta. Hotărârea Comitetului Executiv era executorie, nu puteam merge la TAS pentru că nu mai eram membru afiliat.

Hotărârea de excludere a fost determinată de rugăminţile lui Victor Piţurcă, pentru că era prieten bun cu Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Mircea Sandu controla tot, de la comisii, la regulamente şi la delegări. Ceea ce mi s-a întâmplat mie a fost o crimă! După excludere au plecat toţi jucătorii, iar FRF a pus bazele unei alte echipe care să ducă mai departe spiritul Universităţii (n. red - CS U Craiova)."

După patru ore, Mititelu poate fi mulţumit că toate frustrările şi nemulţumirile sale au ajuns la urechile completului de judecată, chiar dacă multe dintre el nu făceau obiectul cauzei. Pe 26 aprilie va veni rândul lui Dumitru Dragomir, iar fostul şef de la Ligă promite o reprezentaţie aparte, chiar dacă spatele nu-i permite să stea în picioare mai mult de un minut.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.