Cât "mănâncă" fotbalul românesc cu 250.000 de euro, valoarea catering-ului la România - Ungaria: salariile pe 3 luni în Liga I sau instruirea a 53 de antrenori

31 mai 2014 4768 afişări Fotbal Intern
Cât "mănâncă" fotbalul românesc cu 250.000 de euro, valoarea catering-ului la România - Ungaria: salariile pe 3 luni în Liga I sau instruirea a 53 de antrenori

La începutul săptămânii, într-o conferinţă ţinută la “Casa Fotbalului”, Răzvan Burleanu a făcut o comparaţie legată de modul în care au fost folosite resursele financiare ale FRF în trecut şi cum sunt acestea utilizate acum. Exerciţiul se voia a fi, evident, o bilă albă pentru actualul preşedinte al Federaţiei. Conform şefului de la “Casa Fotbalului”, la meciul România – Ungaria, jucat în septembrie 2013, la Bucureşti, cheltuielile pentru catering la zona VIP s-au ridicat la 250.000 de euro, în timp ce la finala de Cupă Steaua – Astra, primul eveniment major organizat de actuala conducere, FRF a plătit doar 70.000 de euro.


Federaţia Română de Fotbal a fost căpuşată la cel mai înalt nivel, iar acest lucru ridică mari semne de întrebare legate de modul în care a fost condus întreg fotbalul din ţară
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF


Un calcul simplu arată că fiecare dintre cei 4.000 de spectatori cu bilete la zona VIP a beneficiat la România – Ungaria de mâncare şi băutură în valoare de 62,5 euro, echivalentul a 278 de lei la cursul valutar euro/leu din acea perioadă. Biletele pentru acea zonă a stadionului au avut preţuri de 400, 600, respectiv 800 de lei. Comparativ, la Steaua – Astra, un spectator de la VIP a avut parte de servicii în valoare de 17,5 euro, adică aproximativ 77 de lei, conform cursului la zi al BNR.

Toate cheltuielile unui club de Liga I pe 3 luni

Cu diferenţe uriaşe între cele două evenimente, ProSport a încercat să afle ce înseamnă 250.000 de euro în fotbalul românesc şi cât ar “mânca” un club din ţară de aceşti bani. Pentru Liga I, o competiţie care problemele financiare sunt tot mai des întâlnite, suma plătită pentru a asigura catering-ul la România – Ungaria depăşeşte cu 28% salariul anual al lui Cristi Tănase la Steaua sau “cheltuielile cu salariile jucătorilor, antrenorilor de la prima echipa, de la Centrul de Juniori şi ale celorlalţi oameni din club pe trei luni”, aşa cum mărturiseşte Aurelian Babuţan, managerul de la Săgeata Năvodari. Oficialul constănţenilor oferă şi o paralelă interesantă: “Alimentaţia pentru 30 de sportivi ne-a costat lunar în jur de 6.000-7.000 de euro”. 

Tot raportat la cheltuielile unui club din Liga I, cei 250.000 de euro plătiţi pentru serviciul de catering la România - Ungaria ajung pentru a închiria Naţional Arena pentru şapte partide. Steaua, formaţia care a evoluat cel mai des pe acest stadion, plăteşte 35.000 de euro pentru fiecare partidă jucată în vecinătatea Federaţiei. De altfel, o partidă între Dinamo şi Steaua jucată cu casa închisă pe arena de 55.000 de locuri din Bucureşti aduce formaţiei organizatoare un profit de aproximativ 300.000 de euro, cu 50.000 de euro mai mult decât a plătit FRF pe catering în septembrie anul trecut. 

Cu acei 250.000 de euro investiţi în mâncare şi băutură pentru VIP-uri, o formaţie din Liga I şi-ar fi plătit două cantonamente de o lună în Antalya, cu circa 40 de persoane în delegaţie, şi ar mai fi rămas cu 50.000 de euro. 

1 an şi 5 luni de salarizare în Liga a II-a

La nivelul ligilor inferioare, 250.000 de euro ar putea reprezenta totalul salariilor pe un an şi cinci luni la Olimpia Satu Mare, echipa care, conform oficialilor ei, "are cel mai mic buget din Liga a II-a şi o medie lunară a salariilor de 2.100 de ron" sau, dacă în discuţie intră şi înstărita CSU Craiova, 16,6% din bugetul anual pe care oltenii l-au anunţat oficial la începutul sezonului competiţional. 

Ce altceva poţi face în fotbal cu 250.000 de euro

  • 53 de antrenori îşi pot obţine licenţele A, B şi PRO în cadrul Şcolii Federale de Antrenori
  • 227 de baremuri ale "centralilor" din Liga I pot fi plătite cu 250.000 de euro
  • 166 de asigurări anuale pot fi achitate pentru fotbaliştii profesionişti din România 
  • 1.785 de mingi marca Adidas, modelul Brazuca - balonul oficial de la CM 2014, pot fi cumpărate cu 250.000 de euro
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.