Marin Condescu, cel care a condus clubul Pandurii Târgu Jiu mai bine de 10 ani, dezvăluie, în exclusivitate pentru ProSport, cum a inventat un sistem de premiere unic în fotbalul românesc.
Jucătorii primeau mașini din partea clubului gorjean, autoturisme pe care le plăteau cu victoriile din teren: două succese, o rată achitată.
ProSport: Ce își doreau cel mai mult jucătorii când ajungeau la Târgu Jiu? Nu era cel mai ofertant oraș pentru un fotbalist, dar ați avut nume importante care au semnat cu Pandurii…
Absolut. La un moment dat a apărut la stadion, cu o mașină, Cardoso (n.r. – fundașul brazilian Carlos Cardoso). Luată la mâna a doua, 18.000 de euro. Ne-am uitat toți la ea, bineînțeles că meseriașii și-au dat seama, avea dat kilometrajul înapoi. Luase o țeapă Cardoso al meu! Atunci mi-a venit ideea! Noi fiind o asociație non-profit, toate drepturile de televiziune pe care le încasam de la LPF, le primeam cu TVA și nu aveam cum să recuperăm TVA-ul pe care-l plăteam. Și atunci i-am întrebat pe jucători: bă, vreți mașini? Toți: daaaa! Pintilii mi-a cerut cheia, o iau pe a dumneavoastră, mi-a luat-o direct. Și am negociat cu două reprezentanțe care vindeau mașini, le-am spus că vrem să luăm de la ei 30 de mașini de diferite tipuri, în leasing. Am negociat un preț foarte bun și fiecare jucător s-a dus și și-a ales mașina pe care și-o dorea.
Și cum plăteau?
Simplu, rata din leasing o achitau când câștigau două meciuri. Nu le câștigau, le opream din salarii. Am făcut declarațiile, angajamentele, fiecare și-a luat mașina care trebuie. Ca anecdotă, Nistor nu avea carnet atunci, nu știu nici acum dacă și-a luat, dar a venit logodnica lui, și-a ales mașina, a plecat la volan. Cât a fost la Craiova, Nistor mai avea mașina aia. Lazar, la fel, Pintilii și mulți alții.
Și a refuzat cineva oferta dumneavoastră?
Chiricheș nu a luat mașină, dar să știi că le-am împărțit pe toate cele 30 solicitate.
Și dacă plecau jucătorii de la Pandurii?
Nu i-am obligat să rămână la Pandurii și să își achite integral. Cei care au plecat, au trimis de la echipele unde au ajuns și s-a completat rata. În momentul în care s-a terminat leasingul, am făcut o ofertă de sus până jos, câte meciuri au câștigat, cât le-a fost oprit, apoi achitau diferența. Și au rămas cu mașinile lor și așa noi am scăpat de TVA.
Mi-ați povestit că pe unii fotbaliști i-ați motivat și cu școala. Cum e povestea asta?
La Târgu Jiu a luat ființă Facultatea de Sport. Toți cei care nu vor ajunge antrenori sau mai știu eu ce în fotbal, au specializarea, au rămas cu ceva. De exemplu Chibulcutean, profesor de sport, Paul Anton, ei sunt unii dintre ei, însă vorbim de foarte mulți care au mers la facultate aici, la Târgu Jiu. La fel cei care aveau de completat studiile medii. Le dădeam 10% la salariu să își completeze studiile. La ce avea fiecare nevoie, școala generală, liceu.
Și s-au dus, îmi puteți spune cine?
Da! S-au dus, nu spun cine, dar au fost și și-au completat studiile, treceau anul și își luau bonusul. Știi ceva, unul dacă a mers și tot am făcut un bine! Mai mult decât atât, să știți că am contribuit alături de jucători și antrenori la construcții și reconstrucții de biserici.
Cum așa?
Am convenit cu ei, cu jucătorii, la începutul anului, ca rata de schimb să fie, dau un exemplu, să fie 4,2 lei la un euro. Tot ce depășea, am ajuns la un acord, să dăm către un ajutor umanitar, o sponsorizare la lăcașurile de cult sau centrele culturale din Târgu Jiu. Au acceptat toți jucătorii după ce am discutat cu căpitanii de echipă. Pustai a venit și a semnat primul: „eu vreau 4,1”. Lunar trimiteam la cercul de pictură, cercul de sănătate, un om cu un accident nu știu de care. De exemplu, la un moment dat, am blocat o stradă. Era vorba de un drum județean și s-a făcut coadă foarte mare. Și m-am dus să îmi cer scuze. Atunci a venit cineva la mine și mi-a spus: „Domnule președinte! Stați cât vreți! Nu aș mai fi avut ocazia asta, să vă spun asta, mi-ați dat ajutorul și m-am operat, datorită acelui gest m-am operat pe inimă și trăiesc”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER