ACTE | Contractul Academiei Rapid cu Primaria Sectorului 1, invocat la închirierea mărcii FC Rapid, nu există. Edilul a semnat, totuși, dar cu Redivivusul generalului Mălureanu, în calitate de „lider de asociație”

Redactor:
Matei Udrea
ACTE | Contractul Academiei Rapid cu Primaria Sectorului 1, invocat la închirierea mărcii FC Rapid, nu există. Edilul a semnat, totuși, dar cu Redivivusul generalului Mălureanu, în calitate de
  • Publicat:
  • Actualizat:

Între Academia Rapid și Primăria Sectorului 1 nu există un contract de parteneriat, deși acest document a fost invocat de ambele entități, în înscrisuri oficiale, atunci când au convins lichidatorul judiciar al SC FC Rapid SA să închirieze brandul către clubul înscris în Liga 4.

 

Informația, confirmată chiar de Primăria Sectorului 1, ridică un semn de întrebare în privința bazei legale a înțelegerii cu FC Rapid, deoarece creditorii acestui club își dăduseră acordul, în mod explicit, pentru ca marca să fie închiriată către Primărie. Ulterior, deoarece primarul Tudorache n-a determinat consilierii locali să finanțeze proiectul noii echipe, pe masa lichidatorului judiciar Mihai Florea au poposit două cereri:

1) una semnată de primar, care îl ruga să închirieze către Academia Rapid pentru că această grupare are un contract de parteneriat cu Primăria


Cererea primarului Daniel Tudorache, din 8 august, adresată lichidatorului Mihai Florea, menționează clar că „între Sectorul 1 și Asociația Sportivă Academia Rapid a fost încheiat un contract de parteneriat”

și

2) una semnată atât de primar, cât și de reprezentanții Academiei, care invocau contractul de parteneriat semnat între ei.


Pe 18 august, Academia Rapid formulează o cerere similară către lichidator, invocând același contract de parteneriat semnat cu Primăria

Chiar contractul de închiriere a mărcii FC Rapid către Academie, valabil pe 12 luni și în valoare de 5.000 de euro plus TVA lunar, menționează clar că documentul s-a făcut având la bază parteneriatul Academiei cu Primăria.

Dacă acest parteneriat Primărie – Academie nu există, în schimb există un altul, între Primărie și Asociația Rapid Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei, prin semnătura generalului de Securitate Vasile Mălureanu.

Reprezentanții AFC Rapid, club rival cu Academia Rapid, au primit de la Primăria Sectorului 1 răspunsul la o adresă în care cereau să li se prezinte dovada parteneriatului Primărie – Academie: pe hârtia purtând antetul Primăriei și semnătura primarului Daniel Tudorache scrie clar că nu există un asemenea act.


Adresa semnată de primarul Daniel Tudorache și remisă AFC Rapid în care se menționează că „nu există înregistrat, la nivelul Primăriei Sectorului 1, niciun document intitulat contract de parteneriat între entitățile menționate de dumneavoastră în cererea formulată”, cu referire la Asociația Sportivă Academia Rapid

Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, a pus la dispoziția ProSport adresa Primăriei, comentând: „Am fost foarte surprins să văd ce mi-au răspuns. Nu mă așteptam… Am avut bănuieli de mai multă vreme, dar credeam că există, totuși, o limită chiar și aici, fiind vorba de acte oficiale. În acest moment studiem situația, să vedem ce este de făcut”.

AFC Rapid, grupare de la care SC FC Rapid SA a preluat toate activele în 2006, s-a reactivat anul trecut, după ce societatea deținută de familia Moraru a dat faliment. 

Odiseea AFC este una ciudată. ProSport a dezvăluit încă de anul trecut că asociația este inactivă fiscal, că are datorii de 2,2 milioane de lei la ANAF și că nu poate face plăți prin bancă. George Copos a fost președintele asociației până cu câteva luni înaintea falimentului SC FC Rapid. Cu puțin timp înaintea acestui eveniment, fostul patron al giuleștenilor a cedat clubul, gratuit, către un fost angajat, Horia Manoliu.
Într-un interviu acordat astă-vară ProSport, primarul Dan Tudorache a explicat că nu poate intra în parteneriat cu AFC Rapid din cauza acestor probleme financiare, deoarece nu se pot plăti datoriile asociației cu bani publici.

AFC Rapid a promovat astă-primăvară, prin merit sportiv, din Liga 5 în Liga 4, intrând într-o rivalitate acerbă cu nou-înființata Academia Rapid, înscrisă direct în Liga 4 și susținută de Primărie. Între timp, Copos și-a declarat susținerea totală față de gruparea unde joacă acum Pancu și Daniel Niculae.

Academia Rapid a închiriat de la SC FC Rapid marca originală în luna august, invocând contractul de parteneriat cu Primăria. Înțelegere scrisă care acum se dovedește că nu există.

 
Lichidatorul Florea: „Pe mine mă interesează mai puțin ce acte sunt între ei. Contează să plătească la timp”
 

Lichidatorul Mihai Florea, care administrează SC FC Rapid, a prezentat o viziune pragmatică asupra situației: „Cei de la Primărie au făcut o eroare când au trimis hârtiile. Nu era vorba de Academia Rapid, care la acea dată nici nu exista, ci de Asociația Redivivus. Pentru mine, nu are mare importanță această problemă dintre ei. Ceea ce mă interesează este ca beneficiarii contractului de închiriere să plătească suma pentru care au semnat, 5.000 de euro plus TVA”.

Pe data de 19 iulie, atunci când Adunarea Creditorilor și-a dat acordul pentru închiriere, în procesul verbal al ședinței s-a scris, negru pe alb, că această încuviințare e dată strict pentru Primăria Sectorului 1.

Interesant este că, pe 16 noiembrie, între Primărie, Academie și lichidatorul judiciar s-a semnat un act adițional care modifica textul inițial al contractului de licențiere a mărcii. În loc de „Academia Rapid” s-a trecut „Asociația Redivivus”. 

Toate celelalte documente, unde se invocă inexistentul contract de parteneriat între Primărie și Academie, rămân însă neschimbate.


Procesul verbal al Adunării Creditorilor al SC FC Rapid din data de 19 iulie consemnează clar că acceptul pentru închiriere vizează doar Primăria Sectorului 1

Olariu, administrator Academia Rapid: „Acest contract a fost semnat”

Adrian Olariu, administratorul Academiei Rapid și semnatar al contractului de închiriere din partea acestui club, a spus inițial că înțelegerea dintre Academie și Primărie există: „Eu spun că da, acest contract a fost semnat. Nu-mi mai amintesc dacă l-am semnat eu, pentru că am semnat multe acte la vremea respectivă, dar dacă nu e semnat de mine, probabil că a fost semnat, la nivel instituțional, de președintele nostru, domnul doctor Pârvu, și de primarul Sectorului 1. Mă îndoiesc că domnul primar Tudorache i-a trimis domnului Manoliu, de la AFC Rapid, o asemenea adresă în care să spună că nu există contract de parteneriat între noi și ei”.

Ulterior, Olariu a revenit, telefonic, cu precizări importante: „Acest contract a fost semnat, dar între Redivivus și Primărie. Parteneriatul s-a făcut între Redivivus, ca membru fondator al Academiei, și Primărie”.

Ovidiu Burcă, director general la Academia Rapid: „Redivivus a semnat în locul Academiei, ca lider de asociație. Este același lucru”

Și mai clar a fost Ovidiu Burcă, directorul general al Academiei Rapid. Acesta a explicat situația: „Academia neavând personalitate juridică, Redivivus, care este lider de asociație, încheie toate acordurile și parteneriatele în numele clubului nostru. Pentru Academie. În contractul cu Primăria figurează Redivivus, ca lider de asociație al Academiei. Practic, e același lucru”.

Burcă a completat: „Lumea nu face diferența asta, are tendința să separe lucrurile, dar ele nu trebuie separate. Redivivus este lider de asociație al Academiei Rapid. Chestiunea semnalată de dumneavoastră este neimportantă. Consider că nu este de interes pentru public”.

Oficialul Academiei Rapid nu a putut să îi explice însă reporterului de ce, dacă s-a considerat că Academia trebuie reprezentată în relația cu Primăria de Redivivus, deoarece nu are personalitate juridică, în schimb în contractul semnat cu lichidatorul judiciar acest impediment (absența personalității juridice) n-a mai contat, iar în acte este trecută Academia Rapid.

Pentru că, în luna august, actele au fost semnate, până la urmă, de două entități:

– Redivivus, ca lider de asociere, a încheiat parteneriatul cu Primăria,

– Academia Rapid, alături de Primărie, a încheiat contractul de închiriere cu lichidatorul judiciar al SC FC Rapid.

Citiți mai jos textul Contractului de parteneriat între Sectorul 1 și Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București:

Mai trebuie menționate câteva lucruri:

– problema a suscitat atenția autorităților. În urmă cu doar câteva zile, pe 16 noiembrie, între Primărie, Academie și lichidatorul judiciar al SC FC Rapid s-a semnat un act adițional care rectifica erorile din documentul semnat pe 22 august: mențiunea „Academia Rapid” era înlocuită cu „Redivivus 2017″. 
Paragraful „faptul că între Municipiul București – Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 1 și Asociația Sportivă Academia Rapid București a fost încheiat contract de parteneriat” a fost înlocuit cu formularea „faptul că Municipiul București – Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 1 și Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București a fost încheiat un contract de parteneriat”.

– înțelegerea dintre Primăria Sectorului 1 și Redivivus 2017 nu este datată;

– așa cum se poate observa pe prima pagină, sediul Redivivus este în Sectorul 6 al Capitalei, deci în afara jurisdicției Sectorului 1. 

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen