INTERVIU | Florin Tene și povestea unui pariu câștigat: „Eu spuneam că Niță va ajunge departe, lumea spunea că sunt nebun”. Sfaturi importante pentru Cojocaru, Brănescu, Andrei Vlad și Joachim Low: „Neuer e prea mare ca să rateze Cupa Mondială”

INTERVIU | Florin Tene și povestea unui pariu câștigat:
  • Publicat:
  • Actualizat:

După ce Cosmin Olăroiu i-a impresionat pe șeicii și a devenit unul dintre cei mai râvniți antrenori din Orient, Laurențiu Reghecampf și staff-ul său consolidează renumele fotbalului românesc în zona arabă. După ce staff-ul românesc a preluat timona echipei din Al-Wahda, formația din Emirate a cucerit două trofee, Supercupa și Cupa Ligi. Florin Tene se ocupă de portarii din Golf, munca sa fiind extrem de apreciată peste hotare. După ce l-a ajutat pe Florin Niță să ajungă unul dintre cei mai buni portari din Liga 1, fostul internațional se poate lăuda cu o altă ispravă asemănătoare, reușind să transforme un portar căruia nu i se dădea nicio șansă, în jucător de echipa națională. Detaliile le aflăm chiar de omul care în trecut s-a aflat între buturile granzilor din Capitală.

ProSport: Felicitări pentru câștigarea Cupei Ligii. Care este atmosfera la echipă?
Florin Tene: Mulțumesc! Atmosfera este foarte bună, am reușit să câștigăm două trofee în acest sezon, lucru cu care nici șeicii nu erau obișnuiți. De obicei se câștiga un trofeu pe sezon, în cel mai bun caz. Oamenii ne opresc pe stradă și ne mulțumesc pentru ceea ce am reușit aici. Probabil că din sezonul viitor vor fi pretenții mai mari, conducerea va dori să ne luptăm pentru câștigarea campionatului. În acest sezon nu ne-am propus să batem la titlu, având în vedere că echipa a încheiat sezonul trecut pe locul 5.

Vă e dor să antrenați portari români?
Nu neapărăt. Eu pot să lucrez cu orice portar. Mi-au trecut prin mâna toți portarii importanți din fotbalul românesc: Tătărușanu, Niță… Hamutovski! Nu toți antrenorii au încredere în antrenorii de portari, norocul meu a fost că am ajuns să lucrez cu Laur (n.r Laurențiu Reghecampf). În fotbalul românesc ar trebui să se acorde mai multă importanță antrenorului de portari, care are un rol esențial în cadrul echipei. Portarul titular de la Al-Wahda era rezervă când am ajuns eu, iar acum a devenit al doilea portar al echipei naționale, la doar 21 de ani.

  • Mohamed Al Samsi (21 de ani) a ajuns în angrenajul echipei naționale a Emiratelor Arabe Unite, după numai patru luni în care a lucrat cu Florin Tene. Ajuns să fie cotat la 250.000 de euro, Al Samsi a evoluat în 17 din cele 19 etape din actualul campionat, reușind să păstreze poarta intactă în șase rânduri.

În urmă cu doi ani, într-un interviu acordat pentru ProSport, spuneați că Florin Niță va ajunge la o echipă mare din Europa…
Drept dovadă că a ajuns la Sparta Praga, o echipă destul de bună. Cred că ar putea face pasul spre un campionat și mai important dacă va avea evoluții constante. Cred că cel mai bine i se potrivește campionatul Spaniei. E un portar de statură medie, precum Iker Casillas, are un echilibru foarte bun. Când am venit la Steaua, era al patrulea portar. Eu spuneam că va ajunge departe, iar lumea îmi spunea că sunt „nebun”. Între timp a ajuns numărul unu la Steaua și unul dintre portarii echipei naționale.

Valentin Cojocaru a revenit în iarna trecută în Liga 1. Nu e destul de „copt” pentru a se impune la o echipă din străinătate?
După părerea mea, Valentin a greșit când a plecat de la Steaua. El nu apăra acolo, după care s-a transferat într-un campionat puternic (n.r Serie A). Tătărușanu a fost titular câțiva ani la Steaua și după a semnat cu Fiorentina. Dacă nu aperi meci de meci în Liga 1, nu poți să joci în străinătate. Cojocaru trebuie să se impună acum la o echipă din România. Consider că este un portar foarte valoros, care poate ajuta echipa națională, dar trebuie să muncească mult mai mult pentru a-și atinge potențialul.

Ar fi mai bine pentru Andrei Vlad dacă ar pleca sub formă de împrumut în sezonul următor?
Andrei Vlad este un portar extrem de talentat. Am apucat să-l cunosc, să stau de vorbă cu el, îmi place caracterul lui. Este tânăr, mai are lucruri de învățat, dar este unul dintre cei mai talentați portari din România. Ar fi mai bine pentru el dacă ar rămâne la Steaua.

Avem și exemplul Toma Niga, un portar tânar care se descurcă bine în Liga 2
Meciul este cel mai bun exercițiu! Trebuie să joci, să ai meciuri în picioare, altfel este foarte greu să ajungi la un anumit nivel.

  • Toma Niga, portar transferat în vara trecută de FCSB, a fost împrumutat inițial la Academica Clinceni, iar acum evoluează pentru AFC Hermannstadt. Sibienii se clasează pe locul secund în Liga 2, cu 62 de puncte, la trei lungimi de liderul Dunărea Călărași. Formația din eșalonul secund e de asemenea calificată în semifinalele Cupei României, unde va juca în dublă manșă cu Gaz Metan Mediaș.

Laurențiu Brănescu ar fi putut fi o soluție pentru echipa națională, dacă nu ar fi avut parte de atâtea accidentări?
Mi-a trecut prin mâna când eram la naționala de tineret, înaintea Campionatului European U19 pe care l-am găzduit. Se anunța o soluție pentru echipa națională. Cu siguranță ar fi ajuns acolo dacă nu ar fi fost încercat de atât de multe accidentări. Acum are nevoie să apere constant un an, un an și jumătate, pentru a putea intra în vederile naționalei. Cum am spus, ai nevoie de meciuri în picioare.

Lotul României de la Campionatul European U19, găzduit de țara noastră:

  • 1  Laurențiu Brănescu
  • 2  Andrei Peteleu
  • 3  Lucian Murgoci
  • 4  Sebastian Remeș
  • 5  Adrian Avrămia
  • 6  Romario Benzar
  • 7  Ionuț Năstăsie
  • 8  Alin Cârstocea
  • 9  Mihai Roman
  • 10 Nicolae Stanciu
  • 11 Tiberiu Serediuc
  • 12 Radu Florian Chiriță
  • 13 Patrick Walleth
  • 14 Costinel Gugu
  • 15 Enghin Amet
  • 16 Florin Ilie
  • 17 Sebastian Chitoșcă
  • 18 Cristian Gavra

La turneul final câștigat de Spania, tricolorii au fost repartizați în Grupa A, alături de Cehia, Irlanda și Grecia. România a terminat grupa pe ultimul loc, cu un singur punct, obținut după o remiză albă cu Irlanda. Am cedat în dauna Cehiei, scor 3-1, respectiv în fața Greciei, cu 1-0. Nicolae Stanciu a fost singurul român care a punctat la EURO. Cehia a reușit să ajungă până în ultimul act, unde a pierdut după prelungiri în fața ibericilor. Alvaro Morata, în fost la Juventus și Real Madrid, în prezent la Chelsea, a fost golgheterul turneului, cu șase reușite.


Kostas Fortounis l-a învins pe Brănescu în meciul de la EURO 2011, câștigat de Grecia cu 1-0. Foto Mediafax


Așa arăta Alvaro Morata, în 2011. Foto: Mediafax

Manuel Neuer a revenit la antrenamentele primei echipe după aproape șapte luni și a declarat că vrea să apere în finalul sezonului pentru a fi convocat la Cupa Mondială din Rusia. Ar fi moral ca Neuer să redevină titular la Bayern în dauna portarului de rezervă, Ulreich, care a fost titular în tot acest timp?
E prea mare! Neuer e prea mare ca să nu fie băgat în teren. Cu astfel de jucător nu ai ce face, trebuie să-i folosești. La un Campionat Mondial, Baresi s-a accidentat la menisc în primul meci și a revenit pe teren tocmai în finală. Sunt jucători prea mari pentru a fi lăsați pe margine. Trebuie să profiți de talentul lui.

  • Neuer s-a accidentat în luna septembrie a anului trecut, înaintea unui meci cu Schalke, iar diagnosticul medicilor a fost fractură de metatarsian la piciorul stâng. Sven Ulreich a devenit portarul de bază al echipei, reușind să mențină poarta intactă în 14 din cele 34 de meciuri în actuala stagiune. Neuer a evoluat în numai patru partide în actualul sezon, ultimul fiind un 4-0 contra lui Mainz, pe Allianz Arena. Alexandru Maxim a rămas pe bancă la meciul respectiv. Neamțul a fost prezent în 298 de meciuri oficiale între buturile lui Bayern.

E destul de probabil ca Gianluigi Buffon și Iker Casillas să se retragă la finalul acestui sezon. Ce reprezintă pentru un antrenor de portari, doi jucători de o asemenea anvergură?
Eu unul îmi doresc ca ei să joace în continuare. Sunt foarte importanți pentru lumea fotbalului, sunt adevărate exemple, sunt două modele de urmat.

Pe cine mizați la Cupa Mondială?
E greu de spus. Am văzut că Brazilia defilează în ultima perioadă, Germania poate reuși oricând să câștige, Spania vine de asemenea puternic din urmă… Vom vedea ce se va întâmpla.

O ultimă întrebare. Spuneți-ne ceva din interiorul echipei, cum au reușit niște români să transforme o echipă din Emirate?
Reghecampf a format o familie frumoasă aici, alături de Toni Petrea, Cristian Țermure și Gabi Manu, băieții sunt capacitați la maximum pentru că Laur știe să scoată tot ceea ce e mai bun din orice fotbalist. S-a văzut acest aspect pe la toate formațiile pregătite. El a știut să transforme niște jucători care treceau prin perioade nefaste și nu-și valorificau potențialul.

CV FLORIN TENE

Alexandru Florin TENE
Născut: 10.11.1968 (București)
Post: portar

În Divizia A și Cupă
Debut Div.A: 18.06.1987, Sp.Stud. – Dinamo 5-4
Debut cupă: 21.02.1990, Strungul Arad – Flacăra Moreni 2-1
1986-87: Dinamo    1/0    0/0
1988-89: Flacăra Moreni    14/0    0/0
1989-90: Flacăra Moreni    31/0    1/0
1990-91: Gloria Bistrița    33/0    1/0
1991-92: Gloria Bistrița    11/0    0/0
         Dinamo    21/0    2/0
1992-93: Dinamo    9/0    0/0
         Gloria Bistrița    16/0    5/0
1993-94: Gloria Bistrița    33/1    5/0
1994-95: Dinamo    16/0    0/0
1995-96: Dinamo    5/0    0/0
         Rapid    19/0    1/0
1996-97: Rapid    25/0    1/0
1998-99: Steaua    13/0    2/0
1999-00: Rocar    10/0    0/0
         FC Argeș-Dacia    13/0    0/0
2000-01: Dinamo    5/0    0/0
Total:    275/1    18/0

A cucerit: 1 titlu (cu Dinamo) și 2 cupe (cu Gloria Bistrița și Steaua)

  • În străinătate

1997-98: Kardemir D.Ç. Karabükspor (Turcia 1)    10    0

  • În națională

Debut: 26.08.1992, România – Mexic 2-0
Total:    6    0

  • În cupele europene

Debut: 13.09.1989, FC Porto – Flacăra Moreni 2-0
Total:    15    0

Statistică: Răzvan TOMA

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup