PSG – Bayern Munchen, azi ora 22.00, finala UEFA Champions League. Este meciul anului 2020 în fotbalul european. Neymar sau Lewandovski? | TACTICĂ

PSG – Bayern Munchen, azi ora 22.00, finala UEFA Champions League. Este meciul anului 2020 în fotbalul european. Neymar sau Lewandovski? | TACTICĂ
  • Publicat:
  • Actualizat:

De la ora 22:00. azi 23 august 2020 pe stadionul „Da Luz” din Lisabona, are loc marea confruntare dintre cele mai puternice echipe ediție de UEFA Champions League, o ediție lovită de pandemie și una inedită, ca format de desfășurare, în același timp.

Olympique Lyon – Bayern Munchen 0-3! Video Online din semifinalele Ligii Campionilor! Nemții calcă totul în picioare și vor juca finala cu PSG! Gnabry a fost uluitor | VIDEO

Prima finală pentru PSG, o echipă în care s-au investit miliarde

Paris Saint – Germain, cu Mbappe și Neymar în atac, întânlește echipa care a reușit să marcheze 42 de goluri în doar 10 meciuri în acest sezon de Liga Campionilor. Este prima finală din istoria clubului care a investit 1.2 miliarde de euro în ultimii ani pentru a-și îndeplini visul de a câștiga trofeul suprem intercontinental la nivel de cluburi.

Bayern Munchen este la un pas de a scrie istorie, poate deveni prima echipă din istoria competiției care câștigă toate meciurile disputate într-un sezon. După un parcurs perfect germanii vor să cucerească al 6-lea trofeu din istorie, egalând astfel performanța din 2013 atunci când au reușit celebra triplă cucerind pe rând Bundesliga, DFB Pokal și UEFA Champions League.

Incerți: Jerome Boateng ( Bayern Munchen ), Keylor Navas ( PSG )

Este interesant de văzut ce sistem va alege Tuchel, 4-2-2-2 cu Icardi în atac sau un 4-3-3 cu Ander Herrera la mijlocul terenului pentru mai multă protecție defensivă. Deasemenea Marco Verratti pare pregătit să înceapă ca titular finala ceea ce ar însemna revenirea lui Leandro Paredes pe banca de rezerve.

Hansi Flick beneficiază de revenirea lui Benjamin Pavard după accidentare dar este greu de crezut că va schimba primul 11 după un parcurs atât de bun. Ar fi o mutare riscantă pentru Bayern, viteza lui Pavard ar compensa lentoarea lui Boateng în fața incursiunilor vijelioase ale lui Mbappe dar, pe de altă parte ar scădea din forța echipei în compartimentul median unde Leon Goretzka, plusul de forță al echipei, ar urma să fie sacrificat.

Forța lui Bayern constă în fluiditatea poziționării pe teren și sincronizarea jucătorilor

Hansi Flick este omul care a reinventat-o pe Bayern după plecarea lui Niko Kovac, acesta a introdus presingul agresiv și un sistem super fluid care favorizează progresia balonului spre poarta adversă prin flexibilitatea sistemului de joc.

Construcția lui Bayern este bine gândită. Echipa începe într-un 4-2-3-1 clasic care odată cu progresia balonului spre poarta adversă devine un 3-1-3-3 asimetric prin schimbarea rapidă de poziționare în teren a jucătorilor

Odată instalați într-un 3-1-3-3 bavarezii formează un dreptunghi în zona ofensivă care ține cont de mișcările fundașilor laterali, în momentul în care Kimmich coboară, Davies urcă în flancul opus iar jucătorii din atac rotesc poziția pentru a deruta adversarii și astfel eliberându-se din marcaj

În cazul în care Goretzka intră în rotația din atac un jucător iese și îi preia poziția pentru a nu lăsa apărarea descoperită. Un alt moment gândit de Hansi Flick este când Gnabry preia poziția lui Kimmich, Goretzka urcă în compartimentul ofensiv iar Kimmich vine în ajutorul lui Thiago rămas mai mereu în adâncime pentru a asigura acuratețea paselor în momentele de construcție.

Aceasta este mașinăria de fotbal din 2020 a lui Bayern Munchen, formată din piesele potrivite la locul potrivit, cu jucători pregătiți 100% sa îndeplinească orice misiune fie ea ofensivă sau defensivă impusă de pe banca tehnică de catre Hansi Flick. O echipă comparabilă cu Olanda anilor 70’ sau Barcelona lui Xavi și Iniesta.

Practică un fotbal total, devastator pentru adversar și o face cu ușurință, pentru că acționează împreună la fiecare fază. Mai mult decât atât antrenorul german de 55 de ani este un tip realist care nu complică lucrurile în mintea jucătorilor, doar le explică concret ce vrea de la echipă, cheia succesului pentru orice manager din fotbal.

La Bayern nu există vedete, grupul, echipa este mai presus de oricine, iar deciziile tehnicianului nu se discută. Lewandowski marchează pe bandă rulantă, Coutinho este de-al casei, Thiago chiar dacă pleacă este centrul echipei până la ultimul fluier al arbitului. “Mia san mia” un motto respectat cu adevărat de club.

Thomas Tuchel va căuta să blocheze mecanismul de joc a lui Bayern Munchen

Jucătorii din atacul lui PSG, Neymar, Mbappe și Di Maria au capacitatea de a scoate cu ușurință adversarul din joc prin dribling sau viteză dar Tuchel se va baza și pe altceva în marea finală. Cum bavarezii produc fotbal asemenea unui angrenaj, tehnicianul parizienilor va căuta să îl blocheze cât mai rapid pentru a oferi spații de pătrundere pentru Mbappe sau situații de 1 contra 1 lui Neymar sau Di Maria.
Aici intră în joc plasamentul lui Marquinhos și capacitatea sa de a prelua omul lăsat liber din marcaj în momentele de presing.

Bayern Munchen are obișnuința de a pasa mingea în spate cu răbdare în intenția de a invita adversarul să facă presing pentru a disloca blocul median advers și a pasa în spatele lui pentru mijlocașii ofensivi care pornesc imediat atacul.

Acesta este momentul în care PSG trebuie să dea dovadă de o sincronizare perfectă pentru a recupera balonul. Plasamentul lui Marquinhos în raport de coechipierii din față va face diferența în momentele de presing, spre exemplu Neymar va pleca să atace adversarul care tocmai primește balonul, unul dintre mijlocași îi va lua locul pentru a suplini locul lăsat liber iar Marquinhos îl va înlocui la marcaj. Orice mică eroare de sincronizare va fi taxată scump de Bayern care va avea astfel o superioritate numerică pe faza de atac.

Indiferent de cine joacă pe postul de fundaș central la Bayern, Jerome Boateng sau Niklas Sule acesta va porni cu un mare handicap la capitolul viteză în față lui Kylian Mbappe.

Misiunea de a bloca lansările în adâncime destinate atacantului francez va fi una împărțită între viteză de repliere a lui Alphonso Davies, poziția asemanătoarea cu cea de libero a lui David Alaba și calitățile de respingere cu piciorul ale lui Manuel Neuer care nu se teme să iasă din poartă pentru a ajunge înaintea adversarului la minge.

Alcantara și Kimmich parteneriatul esențial pe faza de construcție la Bayern

Cei doi arhitecți ai lui Bayern se află, probabil, la ultimul meci împreună, spaniolul urmând să ajungă la Liverpool din sezonul viitor. O combinație de inteligență tactică desăvârșită, posesie, viziune și pericol pentru poarta adversă fără de care echipa nu ar funcționa la fel.

Cifrele vorbesc de la sine Kimmich cu o medie de 89% pase reușite pe meci iar Thiago 90%

Neymar contra lui Gnabry duelul jucătorilor cu tehnică deosebită în regim de viteză dar și capabili de execuții spectaculoase

Sub comanda lui Tuchel, Neymar a evoluat ca jucător, și-a îmbunătățit poziționarea în teren, se implică în jocul echipei și este mai inteligent din punct de vedere tactic. Se poate spune că a ajuns la o maturitate deplină la cei 28 de ani ai săi.

În tabăra adversă Serge Gnabry a ajuns în elita fotbalului european după ce a fost îndepărtat de la Arsenal în 2016. Cu prestații sclipitoare în acest sezon, jucătorul german în vârstă de 25 de ani este providențial pentru echipă prin golurile și assisturile sale dar și prin talentul său de a-și scoate din joc adversarii cu ușurință.

Comparația statistică dintre Neymar și Gnabry pentru sezonul 2019/2020

Verratti versus Thiago, posibil să vedem în acțiune doi dintre cei mai buni pasatori din fotbalul actual

Prezența lui Verratti în finala de la Lisabona este sub semnul întrebării datorită formei fizice în care se află după accidentare. În cazul în care italianul este apt de joc la ora finalei vom putea urmări în acțiune doi jucători cu o tehnică de pasare a balonului excepțională. Cei doi dirijează magistral întreaga construcție ofensivă a echipelor la care evoluează.

Comparația statistică pentru sezonul 2019/2020 indică un avantaj pentru Marco Verratti la capitolul pase

Se anunța o finală disputată, ambele echipe fiind extrem de motivate și vor da totul pe teren pentru victorie. Cert este că după o așteptare record de 449 de zile și un turneu Final 8 inedit, UEFA Champions League va avea o nouă câștigătoare.

Ovidiu Hațegan (40 de ani) va fi al patrulea oficial la finala Ligii Campionilor dintre PSG și Bayern, programată duminică, 23 august, de la ora 22:00. UEFA renunțase la Ovidiu Hațegan, în urmă cu câteva zile, după ce inițial l-a selectat pentru participarea la turneul Final 8 Europa League. Forul continental a anunțat însă, că românul va fi arbitru de rezervă la finala UEFA Champions League.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani