Lista celor 29 de ţări calificate până acum la Mondialele din Rusia şi ce a mai rămas de jucat. Cum a ajuns la turneu "naţionala cartierului", câţi bani vor încasa participantele şi cine a mai eliminat Italia, în istorie, de la turneul final

14 nov 2017 10664 afişări Comentează şi tu Fotbal Extern
Lista celor 29 de ţări calificate până acum la Mondialele din Rusia şi ce a mai rămas de jucat. Cum a ajuns la turneu "naţionala cartierului", câţi bani vor încasa participantele şi cine a mai eliminat Italia, în istorie, de la turneul final Logo-ul Cupei Mondiale Rusia 2018 afişat pe faţada Teatrului Balşoi din Moscova

UPDATE Italia n-a reuşit, în cele din urmă, să răstoarne scorul din prima manşă a barajului şi a devenit prima şi singura deţinătoare a titlului mondial care va lipsi, la vară, de la turneul final din Rusia, după 0-1 şi 0-0 cu Suedia.

În timp ce suedezii îşi reconfirmă renumele de formaţie foarte greu de depăşit de către italieni (i-au mai eliminat o dată în 2004, în grupele turneului final de la Europene), aceştia din urmă au realizat o contraperformanţă realmente istorică.
Aşa cum am scris mai jos, în text, Italia lipseşte din nou de la Mondiale după 60 de ani. Precedentul eşec s-a petrecut în preliminariile pentru CM 1958, din Suedia. Atunci, grupa preliminară din care se califica doar prima clasată a fost câştigată de Irlanda de Nord (5 puncte), Italia terminând pe 2 (cu 4 puncte). Ultima clasată în acea grupă a fost Portugalia (3 puncte).


12 echipe din Europa, 5 din Africa, câte 4 din Asia şi America de Sud şi 3 echipe din America de Nord şi Centrală – în total, 28 – s-au calificat deja la turneul final al Cupei Mondiale la fotbal ediţia Rusia 2018. Ultimele 4 ţări care vor prinde un loc la marea competiţie se vor lămuri de azi, 13 noiembrie, până joi, 16 noiembrie, atunci când vor avea loc manşele secunde ale meciurilor de baraj rămase nedisputate: două în Europa, unul America Centrală – Asia şi un altul America de Sud – Oceania.

Islanda, „naţionala cartierului“ ajunsă la Mondiale, şi Elveţia, specialista calificărilor fără glorie

În Europa, performera preliminariilor a fost Islanda, echipă calificată pentru prima oară în istorie la Cupa Mondială. Insula a cărei naţională a ajuns la turneul din Rusia are 334.252 de locuitori – mai puţin decât aveau, la ultimul recensământ, oricare din Sectoarele 2, 3, 4 şi 6 din Bucureşti.

Absolut remarcabile sunt punctajele cu care s-au calificat alte cinci naţionale: Germania (30 din 30 posibile), Spania, Belgia (ambele, 28 din 30), Portugalia şi Elveţia (27 din 30).

Cazul Elveţiei este, de altfel, unul cu totul excepţional. Deşi a pierdut numai 3 puncte în grupă, această echipă a terminat pe locul 2, după Portugalia, şi a fost nevoită să joace baraj cu Irlanda de Nord. Calificarea a venit dintr-un penalty dubios acordat de românul Ovidiu Haţegan în deplasare, la Belfast.
Pentru această ţară cu 8 milioane de locuitori, care nu a avut niciodată un mare fotbalist şi nici vreo performanţă importantă la nivel de echipe de club sau de naţională, este a patra calificare consecutivă la turneul final al Mondialelor. Elveţienii sunt, de altfel, nişte specialişti ai preliminariilor, reuşind să participe la 11 din cele 20 de ediţii ale Cupei Mondiale (România a participat la numai 7 din 20 şi la niciuna din ultimele 5 ediţii).

Lucrurile se vor clarifica, în Europa, până marţi seară.

Luni e programat returul barajului Italia – Suedia. În tur, scandinavii au câştigat cu 1-0 şi e posibil să asistăm la cea mai mare surpriză din această ediţie a Mondialelor: eliminarea Italiei. De 4 ori campioană a lumii (1934, 1938, 1982, 2006), Italia a lipsit până acum la numai 2 ediţii ale turneelor finale: în 1930, când a refuzat să participe, şi în 1958, când nu s-a calificat. De atunci au trecut 60 de ani!

Marţi, la Dublin, se va juca şi returul barajului Irlanda – Danemarca (în tur, scor 0-0). Dacă ar fi terminat pe locul 2 în grupa preliminară, foarte probabil că tricolorii s-ar fi pregătit acum nu de un amical cu Olanda, ci de meciul decisiv, cu Irlanda, pentru prezenţa la Mondiale.

Fără Camerun, Ghana şi Coasta de Fildeş. Şi ghinionul fantastic al sirienilor

În Africa, marea revenire îi aparţine Egiptului, a cărei ultimă participare data din 1990, de la Copa del Mondo Italia. În rest, calificări scontate.

Cum acest continent a primit doar 5 locuri, pe dinafară au rămas, totuşi, nume mari: Camerun, Coasta de Fildeş, Africa de Sud, Ghana.

Problema se va rezolva, probabil, începând de la Mondialele din 2026, primele la care FIFA va aduce 48 de naţionale. În noul format, Africa va avea la dispoziţie 9 locuri.

Asia trimite la Mondialele din Rusia aceleaşi echipe cu care ne-am obişnuit: Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită şi Iran.

Marea perdantă a acestui continent, echipa al cărei destin a impresionat toată lumea, a fost Siria. Naţionala acestei ţări sfâşiate de război a reuşit, în mod incredibil, să se califice la barajul cu Australia (desprinsă de FIFA din zona Oceaniei şi încadrată în preliminariile Asiei, unde s-a clasat pe locul 3 în Grupa B).

Meciul-tur, jucat în Malaezia, s-a terminat 1-1. În returul de la Sydney, Omar Al Soma a deschis scorul pentru sirieni în minutul 6, iar veteranul Tim Cahill (37 de ani) a egalat în minutul 13. Meciul a ajuns în prelungiri, iar golul calificării australiene a fost marcat de acelaşi Cahill cu numai 11 minute înainte de a se ajunge la penalty-urile de departajare.

Argentina a prins trenul spre Mondiale din mers, Chile l-a pierdut incredibil

America de Sud a fost cât pe ce să ofere o surpriză de proporţiile celei posibile acum în Europa, cu Italia: Argentina s-a calificat la Mondiale abia în ultima etapă şi numai datorită jocului rezultatelor. Până la urmă, în Rusia ajung cei trei giganţi (Brazilia, Uruguay, Argentina) plus Columbia, sfertifinalistă la ultimele Mondiale.

Foarte posibil, lor li se va alătura şi o surpriză: Peru, care joacă joi, la Lima, returul barajului cu Noua Zeelandă, după ce, în tur, scorul a fost 0-0.

Rămân pe dinafară două naţionale foarte puternice: Chile şi Paraguay. Chilienii erau consideraţi, de multă lume, cea mai frumoasă naţională din America de Sud. Au jucat finala Cupei Confederaţiilor din acest an (0-1 cu Germania) şi, în 2014, au eliminat campioana mondială en-titre, Spania, după 2-0 în grupe.

Non-combatul americanilor şi ghinionul de a juca preliminarii degeaba, dacă eşti din Oceania

America de Nord şi Centrală a generat un singur punct de interes în aceste preliminarii: eliminarea ciudată a SUA. Modul în care s-a petrecut evenimentul a dat prilejul la foarte puternica bănuială că americanii au refuzat, pur şi simplu, să participe la turneul final organizat de Rusia, ca o consecinţă a situaţiei geopolitice existente acum în lume.

SUA avea nevoie, în ultima etapă, de un singur punct pentru a se clasa pe locul 3 în grupa preliminară şi a se califica, astfel, direct la Mondiale. Dar a pierdut şocant la codaşa Trinidad-Tobago, scor 1-2, a terminat competiţia pe locul 5 şi a rămas acasă.

Oceania este singura zonă a lumii unde s-ar putea să se fi jucat degeaba preliminarii timp de un an şi jumătate. Nicio echipă de aici nu a obţinut biletele pentru Rusia. Doar Noua Zeelandă a primit dreptul să joace baraj cu reprezentanta Americii de Sud. Noua Zeelandă are acum şanse reduse să elimine Peru la Lima, după 0-0 acasă.

Ploaie de arginţi peste naţionalele calificate la Mondialele din Rusia

FIFA a pregătit un „pachet financiar“ excepţional de generos pentru naţionalele care vor participa la Mondialele din Rusia. Sumele au crescut cu 22% faţă de turneul precedent, din Brazilia.

Pe lângă plata poliţelor de asigurare pentru fotbaliştii naţionalelor care participă şi plata făcută către cluburile unde sunt legitimaţi jucătorii (în total, peste 200 de milioane de dolari), alţi peste o jumătate de miliard de dolari vor fi îndesaţi în buzunarele federaţiilor.
Iată distribuţia lor, aşa cum a fost stabilită de FIFA:

- 2 milioane de dolari – fiecare din cele 32 de naţionale calificate, în contul cheltuielilor pentru pregătirea turneului final;

- 10 milioane de dolari – fiecare din cele 16 naţionale eliminate după faza grupelor;

- 12 milioane de dolari – fiecare din cele 8 naţionale eliminate după optimile de finală;

- 18 milioane de dolari – fiecare din cele 4 naţionale eliminate în sferturile de finală;

- 25 de milioane de dolari – învinsa din finala mică;

- 30 de milioane de dolari – naţionala care câştigă finala mică şi se clasează pe locul 3;

- 40 de milioane de dolari – învinsa din finala mare;

- 50 de milioane de dolari – campioana mondială.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.