Deja campioni, steliștii „vâslesc” spre grupele Ligii Campionilor!** ACEȘTIA sunt cei mai periculoși adversari pe care îi pot întâlni în preliminariile Champions League

*Steaua va fi 100% cap de serie în toate cele trei tururi preliminare în tentativa de a se califica în grupele Ligii

*Chiar dacă nu mai are loc direct în grupele Ligii, campioana din România are un traseu abordabil

Coeficientul Stelei o plasează în Top 5 din preliminarii, evitând astfel cei mai grei adversari

Rezultatele modeste din ultimele sezoane în competițiile europene au făcut ca România să ajungă până pe locul 22 în clasamentul coeficienților UEFA. Acesta este alcătuit pe baza punctelor acumulate de toate echipele românești în ultimele cinci sezoane europene, fără a lua în considerare sezonul curent. Conform clasamentului, România mai are doar patru echipe în cupele europene, respectiv doar una în Liga Campionilor, cea care câștigă titlul, dar nici aceasta direct în grupe, ci în urma a trei tururi preliminare.

Vestea bună este că, datorită reformei impusă de președintele UEFA, Michel Platini, nu vom întâlni nici o echipă din primele 12 campionate ale Europei în preliminarii. În plus, sezonul acesta, echipa care va câștiga Liga Campionilor va avea asigurat loc în grupe și pe baza poziției pe care o ocupă în campionatul propriu (Bayern e deja campioană, Borussia e pe 2) . Ca atare, campionatul situat pe locul 13 în Europa, Danemarca, va avea o echipă direct în grupe sezonul viitor, FC Copenhaga, iar campioana României mai scapă de un adversar puternic în preliminarii.

Pentru campionatele de la locul 14 în jos, unde se află și cel al României, sunt asigurate 5 locuri în grupele Ligii Campionilor. Ceea ce înseamnă că cinci echipe vor fi sigur cap de serie în toate tururile preliminare, cele cu coeficientul de echipă cel mai bun. Pentru Steaua, virtual campioană a României, e o veste bună. Doar trei echipe potențial campioane în țările lor au coeficient mai bun: FC Basel (încă nu e sigur campioana Elveției), BATE Borisov (deja calificată pentru Belarus) și Celtic (campioană a Scoției). Nicio altă echipă din cele 40 de țări care vor intra în preliminarii pe traseul campioanelor nu are coeficient mai mare decât al Stelei, care este 35,604.

În aceste condiții, Steaua evită evident cei mai tari adversari – în primul rând ceilalți potențiali capi de serie amintiți, la care se adaugă APOEL Nicosia, echipa cu cel mai bun coeficient de Cipru. În mod normal, cei mai dificili adversari vor fi cei din ultimul tur preliminar, așa-numitul play-off. În cel mai rău caz pentru Steaua, aici va da peste Dinamo Zagreb, Partizan Belgrad, Austria Viena, campioana Cehiei (momentan Viktoria Plzen și Sparta Praga sunt la o diferență de 5 puncte) sau campioana Poloniei (în momenul de față, între Legia Varșovia și Lech Poznan e diferență de un punct).

Analiza aceasta ia în calcul scenariul cel mai dificil pentru Steaua, în care toate echipele cu coeficient bun se vor califica mai departe în tururile inițiale. Altfel, adversarii pot fi chiar mai ușori, cum sunt în tururile celelalte pentru Steaua, adică echipe precum Zeljeznicar Sarajevo, ETO Györ sau necunoscute ca CS Fola Esch (Luxemburg), Kalju Nomme (Estonia) și Valletta FC (Malta).

CFR Cluj a jucat doar două tururi preliminare sezonul trecut, dar în ultimul nu a fost cap de serie, reușind să o elimine pe FC Basel

Cei mai dificili adversari posibili pentru Steaua în playoff:
Dinamo Zagreb (Croația)
Partizan Belgrad (Serbia)
Austria Viena (Austria)
Viktoria Plzen (Cehia)
Sparta Paga (Cehia)
Legia Varșovia (Polonia)
Lech Poznan (Polonia)

articol scris de Marius Sandu

Publicat: 04 05. 2013, 21:42
Actualizat: 04 05. 2013, 21:43