Dar cu băieţii ce facem, domnule preşedinte? Ne-a bătut Astana, dar “ne arde” de dezvoltarea fotbalului feminin. Concluziile unei seri ruşinoase, dar care devine obişnuinţă

10 iul 2019 8814 afişări Liga Campionilor
Dar cu băieţii ce facem, domnule preşedinte? Ne-a bătut Astana, dar “ne arde” de dezvoltarea fotbalului feminin. Concluziile unei seri ruşinoase, dar care devine obişnuinţă

Să ne trezim! S-a terminat visul frumos de vară, oferit de naţionala de tineret. Echipele româneşti de club îşi încep aventurile prin Europa, iar speranţa este cam singura noastră armă. Doar n-aţi crezut că de acum fotbalul românesc a devenit mai puternic, mai valoros, mai frumos şi mai deştept. Naţionala de tineret a fost o surpriză plăcută, dar ne-am trezit imediat la realitate când am văzut campioana ţării cum se zbate pe terenul unei echipe din Khazahstan. Ăştia suntem şi aceasta este realitatea, indiferent dacă vrem să o acceptăm sau nu. CFR a mai trăit o ruşine în Europa, pentru că Astana, oricât de bine “pictată” ar fi de oamenii de fotbal de la noi şi oricât ne-am mira de participările ei în grupele cupelor europene, rămâne o echipă din Khazahstan, care înseamnă mai mult în ciclism decât în fotbal.

“Bătrânii” par epuizaţi în Europa

Este ciudat că CFR, echipa pe care o ştim că domină fotbalul din România de două sezoane încoace, pare schimbată total în cupele europene. Ea nu se schimbă, dar se schimbă nivelul adversarului şi asta spune multe despre valoarea din Liga 1. Cu Hoban, Culio, Deac sau Vinicius, echipa campioană probabil se mai luptă pentru un titlul în România, dar când ies din ţară, jucătorii trecuţi de 30 de ani par sufocaţi ca şi cum ar fi pe ultimii kilometri ai unui maraton ce nu se mai termină.

Un nou sezon european, aceeaşi poveste

Dacă vrem să comparăm eşecul CFR-ului din sezonul trecut al cupelor europene cu ce a arătat campioana în meciul de la Nur-Sultan, nu prea găsim deosebiri. Cei care se ocupă de soarta clujenilor au stabilit anul trecut că eliminarea din Europa a survenit din trei motive. Unul, au spus ei, a fost Edi Iordănescu, care a şi fost demis după prima înfrângere în Europa. Al doilea s-a referit la campania de transferuri slabă, iar al treilea pare să fi fost găsit în zona conducerii, din moment ce Marian Copilu, Bogdan Mara şi Marius Bilaşco au plecat după ieşirea din cupele europene. Ieri, la începutul unui nou sezon, CFR l-a avut doar pe Dan Petrescu drept singurul plus faţă de sezonul precedent. Dintre jucătorii aduşi în vară au jucat doar cei care nu prea au concurenţă pe post, Burcă şi Susic, înlocuitorii lui Boli şi Manea, iar în tribune au fost aceeaşi conducători, care şi-au asumat eliminarea de anul trecut. O echipă a CFR-ului pregătită total de cupele europene ar fi avut mai mulţi jucători noi, cu energie, cu entuziasm, pentru că unii dintre titulari n-au avut aceste ingrediente, esenţiale pentru meciurile de Champions League. Aceasta nu este o competiţie pentru jucători care se comportă ca nişte funcţionari care mai bifează o zi la locul de muncă, pe care îl ocupă de 20 de ani.

Le-a lipsit un atacant adevărat

CFR a dat impresia că a fost peste Astana şi asta poate să nască o frustrare şi mai mare, în rândul jucătorilor clujeni, dar şi speranţa că lucrurile se vor repara în retur. Încă un aspect care a dus la eşecul clujenilor a fost lipsa unui atacant veritabil. Ştiind de problemele lui Ţucudean, clujenii l-au adus doar pe Rondon, iar acesta nu pare cea mai bună soluţie, din moment ce nu a apărut titular. Omrani a revenit în poziţia de vârf, dar a arătat că nu este poziţia sa forte şi că şi-a pierdut instinctul de marcator, pe care trebuia să-l aibă la ocaziile ratate.

Faţă în faţă cu realitatea

Pe lângă toate neajunsurile CFR-ului, care au ieşit la lumină în deplasarea din cea mai îndepărtată ţară a Europei fotbalistice, rezultatul cu Astana ne-a mai dezvăluit o dată în plus realitatea crudă în care se zbate fotbalul românesc. Suntem sub Azerbaijan, Khazahstan sau Lietchenstein la nivelul coeficienţilor UEFA, dar nouă “ne arde” de dezvoltarea fotbalului feminin şi întinerirea forţată a Ligii 1. Poate că ar trebui să ne uităm şi la potenţialul echipelor noastre din fotbalul masculin şi poate că FRF ar trebui să se gândească şi la o strategie de creştere a nivelului echipelor din Liga 1. E frumos să te gândeşti la viitor sau să dezvolţi o disciplină ignorată până acum în România, dar este vital să ai reuşite acolo unde contează. Fotbalul profesionist înseamnă performanţă europeană, altfel totul este în zadar.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.